fredag 10. januar 2020

PirkePetter om Tørket Lever - Leverkapsler

Jeg har vært der selv - og forstår hvorfor mange tyr til leverkapsler, særlig hvis man tror tørket lever tilnærmet har de samme superegenskapene som rå lever har. Men, når logikken etterhvert slo inn og jeg forsto at tørket lever egentlig bare er et konsentrert proteintilskudd som har mistet nesten all næring, så droppet jeg leverkapslene. De siste årene har jeg kun tørket lever som snacks til hundepelsen - fordi det blir så klissete med rå lever i lomma.


http://tradisjonskost.blogspot.com/2014/04/lever-er-en-nringsbombe-av-de-sjeldne.html
http://tradisjonskost.blogspot.com/2014/04/lever-er-en-nringsbombe-av-de-sjeldne.html


Det er godt kjent at næringsinnholdet i animalske matvarer forringes ved varmebehandling, men også ved tørking, og da er det for meg helt bortkastet å bruke tid og penger på tørking av en lever jeg får optimalt ut av ved å spise rå. Når vannløselige B-vitaminer, og særlig B12, forsvinner i takt med at væsken fra leveren fordamper, og fettløselige vitaminer som vitamin A (retinol) takker for seg på grunn av lys, luft, oppkutting, varme og lagring, ja da er vel strengt tatt hovedgrunnene til å spise lever kraftig redusert.


Hvis du til tross for dette, også etter å ha lest PirkePetters sitater lengre ned i innlegget, fortsatt velger tørket lever/leverkapsler oppfordrer jeg deg til å tørke og kapsle selv. Da har du kontroll på temperaturen som brukes, og hvor lenge lever og leverpulver har vært eksponert for lys og luft, samt lagringsforhold. Av den grunn anbefaler jeg ingen leverkapsler som selges over disk eller nett. Tørking og kapsling er tidkrevende, så hvorfor heller ikke bare hoppe i det og teste rå lever?




HVORDAN MASKERE LEVERSMAKEN PÅ LEVER - LETT SOM EN PLETT?




PIRKEPETTER OM TØRKET LEVER/LEVERKAPSLER SOM KOSTTILSKUDD? 
"Leverpulver er verdiløst som kilde til både B12 og fettløselige vitaminer. Man kommer ikke unna ekte vare, dessverre, med tanke på at lever generelt smaker gusjegørr. Grillet/lettstekt kalvelever og hønse og kaninlever er imidlertid rimelig ok smaksmessig. Ikke godt, men ikke vondt heller. Og lever utklasser alle andre matemner næringsmessig sett, og er den beste kilden til spesielt vitamin A og B12. Med det samme vil jeg gjenta at det er en myte - en ren laboratoriumhypotese - at karotener omdannes til vitamin A, slik at plantekost = null vitamin A. Heller ikke B12 finnes i annet enn animalsk mat" Sitat: PirkePetter, 1. april 2016 kl. 03.26.

 

"Tilskudd av B vitaminer må du avgjøre selv om du vil ta. I så tilfelle anbefales tørket lever, så er du sikker på at næringsstoffene ikke er syntetiske." Sitat: PirkePetter, 31.12.2012 kl. 02.20.



"Tar tilskudd B12 i form av leverkapsler. ..du hadde hatt bedre av ekte lever. Uansett trenger B12 kalsium for å tas opp, slik at melk/surmelk/kefir/yogurt, ost, etc samtidig er en god ide. Og melk inneholder også sin egen ?intrinsic factor? som B12 må binde seg til for å bli tatt opp i tarmen. Dette proteinet dannes ikke i magecellene om de ikke produserer magesyre. Du får mye kalsium og magnesium også via kraft." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 00.08.



"Hva med kvaliteten på leverkapslene man kan få på iHerb? Er jo endel å spare på frakten der.Iherb-produkter ser ok ut i utgangspunktet, men så skriver de at produktene "ikke er en kilde av betydning til vitamin A," som det jo finnes veldig mye av i nettopp lever. Dette betyr at de må ha gjort noe med leveren som ikke oppgis i innholdsfortegnelsen/produktinformasjonen." Sitat: PirkePetter, 05.12.2012 kl. 17.16.



 "Lever for hunder er antakelig tørket på så høy varme at de er ubrukelige næringsmessig sett. Og dette kan også være levere som ikke har vært tillatt solgt til mennesker, og som har blitt frasortert på slakteriet av dem som godkjenner hvilke som skal bli menneskemat og hvilke som skal til husdyr og kjæledyr." Sitat: PirkePetter, 05.12.2012 kl. 17.16.



"Tørket kjøtt er helt ok helsemessig, men gir ikke samme mengde næringsstoffer da en del forsvinner med vannet. Det er i hovedsak proteiner og mineraler som konsentreres ved tørking, samt en del vitaminer som tåler varme, og ikke er vannløselige. Ved raking og graving kommer melkesyre- og andre bakterier i tillegg, slik at disse matemnene er å regne som "svakt" probiotiske" Sitat: PirkePetter, 26. oktober 2013 kl. 12.19.



"Kjøtt og lever holder i årevis i tørket form, men du må regne med et visst svinn av næringsstoffer i løpet av lagringsperioden." Sitat: PirkePetter, 26. oktober 2013 kl. 12.19.



"Jeg styrer på med å kapsle inn tørket leverpulver. 10 tabletter gir meg kun 4 g med lever. Hvor mange gram bør man innta for at det skal ha noe virkning? Hvor mange gram er umulig å si da det kommer an på næringsinnholdet. Og dette er avhengig av dyrets for og alder, lagringsmåte og periode, blant mye annet, samt i hvilken grad næringsstoffer har forsvunnet i forbindelse med kontakt med lys, luft og varme. Tørking, selv på lav varme, gjør f.eks at de fleste vannløselige vitaminer forsvinner. Slik at vi bare kan gjette på hvilke næringsstoffer som fremdeles finnes i leveren." Sitat: PirkePetter, 8. juli 2013 kl. 20.33.



"Og virkningen du vil ha avhenger av hva du bruker lever for, da det er stor forskjell på levermengde som generelt tilskudd av f.eks B vitaminer og mer spesifikt tilskudd av feks vitamin A eller B12. Alle mengder fungerer som generelt kosttilskudd, men er du ute etter vitamin A er det lurere å bruke gjæret fiskeleverolje. Og er det B12 du ønsker bør du heller spise leverbiter rå, da du vil trenge såpass mye at du raskt vil bli stinn av kapsler skal du basere deg på tørket lever i kapsler. ER du i generelt god form og helse er noen gram lever i kapsler til dagen rimelig ok, og i alle tilfeller bedre enn ingen lever." Sitat: PirkePetter, 8. juli 2013 kl. 20.33.



"Ødelegges vitamin A i tørkeprosessen eller eventuelt når jeg knuser den tørkede leveren til pulver? Er rå lever den eneste måten man kan få i seg vitamin A i leveren? Apropos leverkapsler så antok jeg at du mente kjøpte. Vitamin A denatureres i kontakt med lys, luft og høy varme, slik at litt svinn må du regne med når du tørker selv. Men i motsetning til kosttilskudd med levertabletter eller i kapsler som normalt ikke har vitamin A overhodet så leder hjemmelaget 1-0." Sitat: PirkePetter, 22. juni 2013 kl. 02.32.



"Jeg har nå et brett med lever i ovnen, skåret i små skiver. Har foreløpig vært i ovnen i ca 2 døgn, 45grader og det er først nå jeg kjenner den ubehagelige lukta. Nå ser jeg på noen av leverbitene en god del med snå hvite prikker, mugg kanskje? Om du ikke har snudd bitene kan det være en type mugg, men den er ufarlig. Om bitene lukter vondt, som f.eks ammoniakk eller urinaktig bør de kastes, og også om de lukter mugg. Alternativt er det salt du ser, om du har saltet dem. Og da lever inneholder lite fett er fett utelukket. Uansett bør du beholde brettet :-)" Sitat: PirkePetter, 23. juni 2013 kl. 17.26.



"Tørker og kapsler lever fordi jeg ikke klarer å svelge det rått eller stekt. Hvor mange kapsler bør jeg ta i løpet av dagen? Skal leverkapslene svelges i forbindelse med måltid? Svar ja på siste spørsmål, og usikkert på første, da prosessen med å kutte og tørke fremmer reduksjon eller tap av flere viktige næringsstoffer i lever, slik at man ikke lenger har en mal hva gjelder næringsmengde. Ta så mange du føler for." Sitat: PirkePetter, 22. november 2014 kl. 10.27.



"Når man deler opp lever i biter og eksponerer disse for luft så forsvinner en del av vitamin B12. Enda mer om man skviser leveren til puré. Samme gjelder biter for tørking. Av den grunner lever best spist så raskt og så fersk som mulig." Sitat: PirkePetter, 22. november 2014 kl. 18.19.



 "Det er mye vitamin A i lever, men sjelden i leverkapsler" Sitat: PirkePetter, 21. juni 2013 kl. 01.06.



http://tradisjonskost.blogspot.com/2016/04/ceviche-med-lever-en-magisk.html
http://tradisjonskost.blogspot.com/2016/04/ceviche-med-lever-en-magisk.html


HVA MED ANDRE KOSTTILSKUDD?
"Jeg ville anbefale å kutte ut multivitaminproduktet da sjansen er stor for at dette er syntetiske vitaminer. Og da slike som vil forhindre opptak/funksjon av de naturlige fra bl.a lever, ved å oppta reseptorene som er forbeholdt de naturlige vitaminene. Næringsinnholdet i lever utkonkurrerer et hvilket som helst kosttilskudd" Sitat: PirkePetter, 14.06.2012 kl. 12.11.



"http://www.iherb.com/Natural-Sources-All-Liver-60-Capsules/36245 - ..jeg promoterer ikke kosttilskudd eller snarveier, kun ekte mat. Produktet du oppgir inneholder magnesiumstearat ? søk på magnesium stearate dangers og få info om saken" Sitat: PirkePetter, 10.12.2012 kl. 18.06.



"B12 i vegetabilske matemner og såkalt supermat (spirulina, tang, tempeh, etc) bare er analoger som ikke virker som B12, og også blokkerer B12 fra animalske matemner å virke som det skal i kroppen." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 00.08.



"Og for alt jeg vet går du hen og kjøper et syntetisk vitamin A tilskudd som gjør deg alvorlig syk. Jeg anbefaler derfor alltid mat, ikke piller og tilskudd." Sitat: PirkePetter, 17. april 2013 kl. 04.21.



"Jerntilskudd er verdiløst og potensielt helseskadelig. Og det er ofte slik at når man mangler jern i blodet så betyr dette at man har mage-tarmproblemer som forhindrer opptak av jern fra maten, eller spiser matemner sammen med jernrik mat som blokkerer opptak, eller man mangler næringsstoffer som er viktige for opptak og utnyttelse av jern i kroppen." Sitat: PirkePetter, 29. oktober 2013 kl. 05.03.



"Jern i tilskudd tas dårlig opp, og er ofte syntetiske. Hemjern i f.eks lever tas mye bedre opp og lever inkluderer også alle næringsstoffer jern trenger for å fungere optimalt i kroppen." Sitat: PirkePetter, 29. oktober 2013 kl. 05.03.



"Konsum av jerntilskudd vil, i slike tilfeller, ha en kortvarig bedrende virkning, da en del av jernet vil stimulere benmargceller til å produsere flere røde blodceller. Men, som sagt så krever dette tilstrekkelig med B9, B12 og magnesium" Sitat: PirkePetter, 20. mai 2017 kl. 11.43.

 

"..lever inneholder betydelig mer jern enn en jerntablett, og også hemjern, som har høyere opptaksprosent." Sitat: PirkePetter, 3. februar 2014 kl. 21.48.