torsdag 20. mars 2014

Soya er utrivelige greier! Hvorfor bør man unngå soyaprodukter?

En av de skumleste belgfruktene er soyabønner, og bør unngås av alle! I mange år har soya blitt promotert som en supernyttig mager proteinkilde for menneskeheten, og mange vegetarianere bruker soya som sin hovedproteinkilde. Spørsmålet er; Hvor lurt er det egentlig? I dette innlegget kommer massevis av argumenter på hvorfor soya absolutt ikke bør være en del av kostholdet ditt.Bildet er lånt HER.
Østrogendominans!
Soyabønner er fullpakket av fytoøstrogener. Dette er plantestoffer som har østrogenlignende påvirkning på både menneskekropper og dyrekropper. For mannfolk er dette spesielt kjedelig siden det kan føre til testosteronubalanse, infertilitet, lav sædkvalitet og økt risiko for kreft. Desverre er det ikke mindre kjedelig for kvinnfolk, hvor østrogendominans i kroppen knyttes til infertilitet, menstruasjonsproblemer og forstadier til kreft i livmoren. Det er også funnet at gravides soyakosthold kan ha en sammenheng med fødselsdefekter, hjerneskader og adferdsproblematikk.


Beklageligvis er fytoøstrogener også dårlig nytt for spedbarn. Mange morsmelkserstatninger er basert på soya, og effekten per dag kan tilsvare så mye som 4-5 p-piller! Ekstremprevensjon for småttiser! Spedbarn som får soyabasert mat har også høyere risiko for senere å utvikle problemer med skjoldbruskkjertelen.
Goitrogener! 
Soya inneholder goitrogener som er høypotente når det kommer til hormonforstyrrelser i skjoldbruskkjertelen. En av hovedeffektene er blokkert jodopptak, som kan føre til forstørret skjoldbruskkjertel og struma. På så måte er soya svært uheldig for alle som har en stoffskiftesykdom, og for alle som ønsker å unngå trøbbel med stoffskiftet. Matvarer som pinjekjerner, peanøtter, jordbær, søtpotet, brokkoli, blomkål, rosenkål, hodekål, kålrot og pepperrot inneholder også goitrogener. Forskjellen er at varmebehandling, bløtlegging, spiring og gjæring av overnevnte kan redusere skadeeffekten av goitrogener, men dette ser ikke ut til gjelde i like stor grad for soya. Hvis interesse, så har PirkePetter listet opp en rekke årsaker til hypothyreose HER.Bildet er lånt HER.
Proteasehemmere! (Enzymhemmere)
Proteasehemmere blokkerer enzymer fra å gjøre jobben sin. Det innebærer blant annet at proteiner ikke blir spaltet til sine respektive aminosyrer, og at proteinopptaket etter et måltid inneholdende soya reduseres betraktelig. Enzymblokkeringen påvirker også bukspyttkjertelens funksjoner.
Fytinsyre!
Soya inneholder høye nivåer av fytinsyre som effektivt blokkerer kroppens evne til å absorbere viktige mineraler, deriblant sink, kalsium, kobber, jern og magnesium. Vegetarianere med et soyabasert kosthold risikerer altså alvorlige mineralmangler. Fytinsyre bidrar også til nedsatt magesyreproduksjon, og kan føre til lekk tarm, underernæring og kronisk utmattelse.
Lektiner!

Lektiner i soya sies å være hovedårsaken til såkalt soyaallergi. I tillegg kan lektiner skape trøbbel for tarmen ved å forårsake betennelsesreaksjoner. Det er en av grunnene til at soya langt fra er en god erstatning for mager som heller ikke håndterer gluten.
Vitamin- og mineralmangel!
Ved inntak av soya, så øker kroppens behov for vitaminene D og B-12, samt kalsium og magnesium. Hvis tilfredsstillende påfyll ikke oppnås fra andre kilder, vel og merke i måltider uten tilsatt soya, så kan soya indirekte være årsak til blant annet beinskjørhet. Soya inneholder en form for B-12 som vi ikke kan nyttiggjøre oss av, og som kan resultere i at behovet for animalsk B-12 faktisk øker.


Bildet er lånt HER.Genmodifisert!
Så mye som 90% av den amerikanske soyabønneproduksjonen er genmodifisert. Soyabønnene er genetisk endret for at Monsantos Roundup ugressmiddel ikke skal ødelegge den voksende planten. Roundup er satt i sammenheng med reproduktive lidelser og misdannelser på dyr, med mulig overføringsverdi til mennesker. Genmodifiserte soyabønner ser også ut til å inneholde mer av alle overnevnte faktorer som er ugunstig, og mindre av det som kunne vært gunstig. Fine greier!
Dyremat!
Det brukes mye genmodifisert soya til produksjon av dyrefôr. Dyr kan i likhet med mennesker oppleve mange av de samme helsemessige konsekvensene av soyainntak. Etter min mening er dette vital info som i større grad burde vært løftet frem. Det er tross alt dette kjøttet som det selges mest av i våre dagligvarebutikker. Godt argument for å velge kjøtt fra beitefora og glade dyr, fra økologisk drift.
Unntak!
Den minst skadelige versjonen av soya er tradisjonelt fermentert (gjæret) soya. Varmebehandling, bløtlegging og spiring kan hjelpe noe. Tempeh, Tamari og Miso, så lenge de er riktig fermentert, er soyaprodukter på markedet som kan være helsemessig forsvarlig å konsumere i moderate mengder.
Sjekk innholdsfortegnelsen!
En generell regel er å sjekke matvarens innholdsfortegnelse. Ekstremt mange bearbeidede matvarer er tilsatt soya i en eller annen form, og tar med seg soyaens egenskaper ned i din mage. Det er altså mer enn de åpenbare produktene som tofu, soyanøtter, soyamel og soyamelk du skal være oppmerksom på. Soyaprotein som kosttilskudd og proteindrikk er høykonsentrert og ekstra problematisk. Treningsshaker basert på soya blir på så måte verstingen blant soyaproduktene.


Se etter innhold hvor navnet soya er involvert; eksempelvis soyaolje, soyalecithin, soyaproteinkonsentrat, soyaproteinisolat. Ingredienser kan også inneholde soya selv om innholdsfortegnelsen sier MSG, naturlig aroma, emulgator, hydrolysert vegetabilsk protein eller udefinerte vegetabilske oljer. Skjulte soyaskatter der altså.


Så, kan du fremdeles tenke deg soya i kostholdet ditt?Kilder:Oppdatert 17.02.15
Det siste døgnet har dette soyainnlegget eksplodert i antall sidevisninger, og mange har i tillegg funnet facebooksiden til bloggen. Hyggelig med besøk og morsomt med debatt, for all del, men idioterklæringer og påhopp i personlige meldinger på facebook er kanskje å dra den litt vel langt?

Jeg er overbevist om at soya er skikkelig ulurt, men kan samtidig forstå at de som sverger til et vegansk kosthold blir provoserte. Soya er tross alt deres "viktigste" proteinkilde. Når sånne som meg, "som kan skrive hva som helst", erklærer at soya er helsefarlig, så må man regne med at det kommer reaksjoner.

Jeg håper likevel å kunne appellere til logikk, og kanskje noen faktisk blir så irriterte at de tar seg tid til å lese hele innlegget (også etter fytoøstrogenene), samt tar en titt på alle kildehenvisningene. Ut over det er det ytringsfrihet i dette landet, og det er selvfølgelig lov til å være enige om at man er fullstendig uenige!


Etter tips fra PirkePetter tilføyer jeg enda flere nyttige soyalinker og boklinker til lista:

Bøker:

24 kommentarer:

 1. Hei,
  Takk for flott artikkel, lest i en Paleo-artikkel at man ikke skulle spise soya men liker best å vite hvorfor, heldigvis er det sjelden jeg har brukt det men nå blir det vel helst aldri :-)
  Tar medesin for å tynne ut blodet og kan ikke ta p-piller med østrogen så da tipper jeg at jeg ihvertfall ikke burde røre soya ...

  Ha en fin dag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tok det ikke med i innlegget fordi innlegget begynte å bli vel langt, men i denne artikkelen (http://www.mercola.com/article/soy/avoid_soy.htm) står det at soya inneholder hemagglutinin som har blodlevrende effekt.

   Så med både blodfortynnende medisin og at du bør unngå østrogenpiller, så er nok soyaprodukter ikke det lureste nei :)

   Fin dag til deg også, og takk for fin tilbakemelding :)

   Slett
 2. Det er skummelt hvordan soya sniker seg inn i flere og flere matvarer. Om man begynner å lese innholdsfortegnelsen på matvarene i butikken, vil man finne soya i det meste. For ikke å snakke om kraftfôr….

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, for ikke å snakke om kraftfôr! :/

   Slett
 3. Det flotte med internett er at hvem som helst kan skrive hva som helst. Det triste med internett er at hvem som helst kan skrive hva som helst.

  "Quackwatch describes the [Weston A. Price] Foundation as promoting "questionable dietary strategies" and Price's core assumptions as contrary to contemporary medical understanding."

  Det er null miligram østrogen i soya. Hele misforståelsen beror på molekylær likhet. F.eks H2O og H2O2. Drikker du sistnevnte dør du. Xenoøstrogenet som er i soya opptrer ikke som østrogen. Derimot finner man 58 forskjellige aktive hormoner i kjøtt, egg og særlig meieriprodukter. Kjøtt, egg og melk ødelegger testosteron og øker progesteron og østrogen massivt, i både kvinner og menn, og dermed også bla. kreftfare og fertilitet i menn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Regner med du har kilder som kan bekrefte påstandene dine?
   Ser ingen grunn til å endre min oppfatning av soya som følge av at du hevder noe annet. Kildene jeg refererer til anser jeg som både pålitelige og logiske.

   Slett
 4. Fytoøstrogener er ikke det samme som østrogenet man finner i kroppen. I så fall burde man holde seg unna brokkoli, linfrø, valnøtter og annet.

  http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/

  http://nhi.no/livsstil/kosthold/diverse/soya-veien-til-et-sunnere-liv-20525.html

  http://nhi.no/forside/blir-ikke-mer-feminin-av-a-spise-soya-39990.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Cathrine!
   Nå skriver jeg heller ikke at fytoøstrogener er det samme som østrogenet man finner i kroppen. Jeg skriver at fytoøstrogener har østrogenlignende virkning på kroppen. Når det er sagt, så har du rett i at man kanskje burde unngå brokkoli, linfrø, valnøtter og annet (vegetabilske kilder) som sine hovednæringskilder. Men, man kan bløtlegge, gjære eller syrne dem for at de skal gjøre mindre skade. Mer info her:
   http://nourishedkitchen.com/soaking-grains-nuts-legumes/

   Har også oppdatert innlegget med flere linker hvis du er interessert i å lese hvor jeg henter min overbevisning fra.

   Slett
 5. Det er helt riktig at du kaller dette for en overbevisning, for det er ikke basert på fakta. Du har jo INGEN kildehenvisninger som er forskningsartikler. For det finnes godt over tusen forsøk på soya, ergo har vi veldig god kunnskap om dette. Og vitenskapelig konsensus er at det er bra å spise soya.

  Bare som en liten sideoplysning så er gmo forbudt her til lands, så det trenger man ikke å bekymre seg for :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Hva med å slutte å snakke tull, og gå gjennom kildene, til du finner forskningsstudiene de fleste linker til under f.eks References, Sources, etc? Her har du noen kilder, av de mange som finnes på nettet -

   http://www.westonaprice.org/health-topics/studies-showing-adverse-effects-of-dietary-soy-1939-2008/
   http://www.westonaprice.org/wp-content/uploads/FDASoyReferences1.pdf
   http://toxicstudylist.blogspot.no/
   http://fetaltoxic.blogspot.no/

   Hva gjelder genmodifisert mat så har genmodifisert soya og rapsmel og olje vært lovlig i norsk dyrefor i mer enn 40 år, og selv om det et riktig at man ikke har lov å selge genmodifiserte produkter som menneskemat i Norge, så omgås lovverket hele tiden gjennom import av matemner og produkter som inkluderer genmodifiserte substanser. Er matemnet/produktet i sin helhet genmodifisert, så skal dette oppgis i produktbeskrivelsen, mens genmodifiserte substanser i produktene ikke trenger å oppgis.

   Sjekker du opp rapsolje/canola oil, så vil du raskt se at Monsanto eier det meste av rapsfrøproduksjon verden over, og at Monsanto selv sto bak genmodifiseringen og den etterfølgende hybridiseringen av rapsplantene som var foreldreplantene til alle moderne rapsplanter innen rapsdyrking på lisens fra Monsanto verden over. Rapsfrø, og derav alle moderne rapsoljeprodukter, er derfor genmodifiserte, selv om dagens versjoner er økologiske.

   Monsanto eier også mer enn 90% av verdens soya, hvorav mesteparten er genmodifisert. Kun småbedrifter, som regel familiebaserte, dyrker økologisk soye og raps pr i dag, men disse utgjør en brøkdel av markedet. Og raps er som sagt opprinnelig genmodifisert for å redusere nivået av den giftige fettsyren erucasyre, selv om dagens frø er økologiske.

   Konsensus er bare det, enighet, ikke vitenskap, fakta eller logikk. Det finnes svært mye internasjonal konsensus innen mat og legemiddel og vaksineindustrien som har vært avslørt som løgner, myter og/eller ren svindel av den ekte, seriøse vitenskapen, så lenge jeg har levd. Hvilket er mer enn 40 år. Men tross dette promoteres disse løgnene og mytene som sannheter fremdeles, den dag i dag, som om ingenting har skjedd. Vitenskapelige fakta og logikk, samt enkel sunn fornuft, er der for alle som vil sjekke ut tingene selv. Du vil ikke, fordi du da må innrømme at du har latt deg manipulere og bedra av en vitenskap du stoler på.

   pp

   Slett
  2. Takk for informativ og utfyllende kommentar PP, og til Mariannes bidrag under! :)

   Det burde være mer enn nok overbevisende lesestoff her, basert på forskning, hvis man bare tar seg tiden til å lese. I likhet med kommentaren lengre opp savner jeg også kilder fra deg Marte - enn så lenge leser jeg bare ubegrunnede påstander fra ei som er overbevist om at et vegansk kosthold er veien å gå.

   Slett
  3. Når jeg snakker om kilder, så vil ikke blogginnlegg eller vinklede artikler hos Weston A Price Foundation være gode kilder. Det er riktig at noen av WAPFs artikler henviser til seriøs forskning, men de er veldig selektive, dvs så velger de ut studier som støtter deres egen mening om saken uten å se på det totale bildet. Vi har utrolig mye forskning om soya, og vi vet at så lenge man spiser en moderat daglig mengde så er det ingen skadevirkninger av dette - tvert imot er soyaprodukter forbundet med helsefremmende egenskaper.

   Konsensus er basert på all tilgjengelig vitenskapelig informasjon. Det er også klart at den forandrer seg dersom det kommer fram ny forskning som viser noe annet enn det som er konsensus idag. Når det gjelder soya er dette lite trolig, iom at vi allerede har veldig mye forskning om det.

   "Næringsmidler og fôrvarer produsert fra genmodifiserte organismer er ikke tillatt omsatt eller markedsført i Norge med mindre Mattilsynet har godkjent dette. Det finnes per i dag ingen godkjente mat- eller fôrprodukter under matloven".

   http://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/genmodifisering/

   Konspirasjonsteorier, monsanto og diverse personangrep gidder jeg ikke engang å kommentere.

   Slett
  4. Her er for øvrig en liste på gode, vitenskapelige kilder til bloggforfatter :)

   Messina M. Soybean isoflavone exposure does not have feminizing effects on men: a critical examination of the clinical evidence. Fertil Steril. 2010 May 1;93(7):2095-104.

   Messina M. Legumes and soybeans: overview of their nutritional profiles and health effects. Am J Clin Nutr September 1999vol. 70 no. 3 439s-450s.

   Messina M, Redmond G. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature. Thyroid. 2006;16(3):249 –258.

   Clawson G A. Protease inhibitors and carcinogenesis: a review. Cancer Invest.1996;14(6):597-608.

   Hoffman J R, Falvo M J. Protein – Which is Best?. J Sports Sci Med. 2004 Sep; 3(3): 118–130

   Kennedy A R. Prevention of carcinogenesis by protease inhibitors. Cancer Res1994 Apr 1;54(7 Suppl):1999s-2005s.

   Abdullaev, F.I. and E.G. de Mejia. 1997 Antitumor effect of plant lectins. Nat. Toxins 5: 157-63.

   Lopez HW, Leenhardt F, Coudray C, Remesy C. Minerals and phytic acid interactions: is it a real problem for human nutrition?. International Journal of Food Science & Technology, 2002;37:727–739.

   Slett
  5. Hei igjen Marte!
   I forhold til anklager og diskusjoner rundt soya som disse forskningsartiklene du legger ved her tar opp, så finner jeg ikke at noen av dem er overbeviste om at soya er ufarlig. Konklusjonene er i stor grad basert på: "Det ser ut til".

   Vi står alle fritt til å velge vårt eget kosthold, men jeg forstår ikke hvorfor man kjemper så standhaftig for å beholde et så kontroversielt og potensielt helseskadelig produkt i kosten sin på bakgrunn av at det ser ut til at det ikke påvirker det ene eller det andre. Det er konsesusen som "jeg ser den". Man dør jo faktisk ikke av å la være å spise soya - eller jo - man gjør jo det når man har valgt å utelate animalsk protein i kosten...

   Men vi tolker jo alle forskningen forskjellig, og velger alle ut den forskningen og informasjonen som passer best med vår egen overbevisning. Dette "ser ut til" å gjelde deg også.

   Link 1.
   Soya er ikke bare soya. Når asiatiske menn er tatt med i forskningen, har man da tatt høyde for at "traditional soy foods" for asiater handler om fermenterte soyaprodukter, og ikke soyainntak som vesten har adoptert uten å ta med de tradisjonelle tilberedningsmetodene?

   Link 2.
   Igjen har man tatt utgangspunkt i lave forekomster av diverse sykdommer blant asiater som utgangspunkt for å friskmelde soya, uten å legge til grunn at tradisjonell tilberedelse med gjæring av soyabønnen er grunnleggende i asiatisk matlaging. Natto er ok - soyamelk er ikke ok, med mindre den er melkesyregjæret over lengre tid.

   Link 3.
   Enda en gang refererer Messina til asiatisk tradisjon uten å ta høyde for hva det innebærer. For meg er det bekymringsverdig at det konkluderes med at soya ikke påvirker skjoldbruskkjertelens funksjon når dette faktisk skjedde hos noen av forsøkspersonene.

   Hvorfor ta sjansen? I en av abstraktets siste setninger står følgende: "In addition, there remains a theoretical concern based on in vitro and animal data that in individuals with compromised thyroid function and/or whose iodine intake is marginal soy foods may increase risk of developing clinical hypothyroidism."

   Link 4.
   Om soya skulle ha kreftbekjempende egenskaper, ser jeg ikke helt at det er verdt inntaket med tanke på alt det andre som følger med. Jeg anser animalske næringsrike produkter som mer kreftbekjempende enn vegetabilsk soya noen gang vil kunne bli.

   Link 5.
   Tar man utgangspunkt i at det ikke finnes noe som helst grunnlag for å si at mettet fett er helsefarlig, bekrefter denne linken det jeg er overbevist om: "Animal sources provide a complete source of protein (i.e. containing all essential amino acids), whereas vegetable sources generally lack one or more of the essential amino acids."

   Link 6.
   "While all of these effects of protease inhibitors may contribute to the prevention of carcinogenesis, the mechanism by which protease inhibitors prevent cancer cannot be determined with certainty until the mechanisms involved in cancer induction are known."

   Link 7.
   Lektiner er kjent for å kunne lage betennelsesreaksjoner i tarmen, og er en hovedårsak for "soyaallergier" hvor eksem og kløende utslett på huden kan være symptomer. Som svaret til link 4, anser jeg animalske næringsrike produkter som mer kreftbekjempende enn vegetabilsk soya noen gang vil kunne bli.

   Link 8.
   Denne er interessant: "Because of its high density of negatively charged phosphate groups, phytic acid (PA) forms very stable complexes with mineral ions rendering them unavailable for intestinal uptake." Hvorfor basere kostholdet sitt på fytinsyreholdig mat, når den potensielt stikker av med alle mineraler og sporstoffer, som ellers ville blitt tatt opp i kroppen? Det finnes ikke fytinsyre i animalske kilder, ergo er biotilgjengeligheten helt optimal.


   Jeg har lest tilstrekkelig med uavhengig forskning, vinklede artikler og gode blogginnlegg, til at jeg overhodet ikke vurderer å endre retning. La oss nå bare være enige om at vi er fullstendig uenige!

   Slett
  6. Er det ikke morsomt når folk motsier seg selv? Utsagn: "Når jeg snakker om kilder, så vil ikke blogginnlegg eller vinklede artikler hos Weston A Price Foundation være gode kilder. Det er riktig at noen av WAPFs artikler henviser til seriøs forskning, men de er veldig selektive, dvs så velger de ut studier som støtter deres egen mening om saken uten å se på det totale bildet"

   Og deretter går hun hen og henviser til forskning fra en person som er så selektiv og prosoya som menneskelig mulig -
   http://www.soyconnection.com/speakers_experts/expert/mark-messina

   It's also troubling to note that the author of this study -- and several other recent studies claiming soy is not a danger to the thyroid, is Mark Messina, PhD. Messina, though not a medical doctor, also goes by the name "Dr. Soy." Messina had been in charge of grant funding at the National Institutes of Health (NIH), where he oversaw a $3 million grant for soy studies. Soon after he left NIH, he was hired to serve on the scientific advisory boards of both the United Soybean Board, and international soy agribusiness Archer Daniels Midland. He still serves on both scientific advisory boards as a paid advisor. In addition to his work on these advisory boards, Messina is a consultant to the United Soybean Board and editor of its soy-related newsletter, and serves as a paid speaker and consultant to promote the positive benefits of soy for the United Soybean Board's "Soy Connection.". Messina has also published a number of books promoting soy. The "Political Friendster" website, which tracks corporate influence, has documented the close relationship between Messina and the various corporate players in the soy industry.
   http://thyroid.about.com/cs/soyinfo/a/soy_3.htm

   Messina lyver i boken sin, og anbefaler soya mot kreft, når hans egen metaanalyse angående soya og kreft viste ingen beskyttende virkninger av soyakonsum.

   Dessuten så snakker hun tull, da selv om WAPF er anti-soya, så er ikke artiklene vinklet eller forvrengt på noe vis, men omhandler dokumenterte fakta. Og som Tradisjonskost nevner flere ganger, så kan man ikke henvise til asiatisk konsum av soyaprodukter og helse, og sammen likne med konsum av vestlige soyaprodukter som ikke har vært gjæret på tradisjonelt vis. Det er også sludder å henvise til forskning som er prosoya, basert på epidemilogiske studier eller metanalyser, da slik forskning kan manipuleres til å gi de resultater industrien ønsker.

   At fytinsyre og proteasehemmere har visse teoretiske/ikke dokumenterte, positive helsegenskaper forandrer ikke at fytinsyre og proteasehemmere er gjennomdokumentert helseskadelige. Især i kombinasjon med måltider, all den tid fytinsyre blokkerer alle fordøyelsesenzymer og binder en lang rekke næringsstoffer, og proteasehemmere blokkerer proteinfordøyende enzymer. Inkludert da pepsin. Ergo er soya svært helseskadelig bare på dette grunnlaget alene, og inkluderer vi andre enzymhemmere, garvesyrer, såpestoffer, xenoøstrogenene, det høye mangan, fluor og aluminiuminnholdet i soya dyrket med kjemisk gjødsel, og diverse substanser som går under fellesbetegnelsen soyatoksiner, inkludert lysinoalanin dannet under industriell behandling, så er der ingen tvil om at ugjæret soya er svært helseskadelig.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8037448
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18328522
   http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.1628/abstract
   http://jn.nutrition.org/content/49/3/527.full.pdf
   http://www.jpgmonline.com/article.asp?issn=0022-3859;year=2013;volume=59;issue=3;spage=249;epage=250;aulast=Senthilkumaran

   I og med at soyaprodukter blant mye annet ikke bare skader hjerne og nervesystem, men også krymper hjernen, så er det ikke rart at soyaforkjempere sliter med logikken, og godtar manipulert (epidemiologisk og metanalayser med mer, ikke ekte forskning) proindustriforskning, samtidig som disse kaller logikk og dokumentasjon mot samme industri for konspirasjonsteorier.

   Slett
  7. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2000/09/17/soy-brain.aspx
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25114086
   http://www.westonaprice.org/health-topics/manganese-madness/

   Her avslutter jeg mine argumenter, for å slippe nye motargumenter basert på ønsketenkning eller påstander om konspirasjonsteorier. Den ekte vitenskapen bak soya er der for alle som vil, og som ikke lar seg manipulere av industriens egne eller sponsede studier.

   PP

   Slett
  8. Som vanlig fantastisk utfyllende PP! :)
   Enig med deg - jeg setter også diskusjonspunktum nå!

   Slett
 6. Takk for dette PP, og -denne ligger da åpent der oppe allerede også - :http://www.thehealthyhomeeconomist.com/170-scientific-reasons-to-lose-the-soy-in-your-diet/ - Apropos gmo i butikkhyllene her hjemme: http://www.bt.no/nyheter/Flere-butikker-selger-ulovlig-genmat-3228848.html#- og annet snacks på trappene... http://www.bt.no/nyheter/Gront-lys-for-omstridt-genmais-3230272.html# - Ignorance is bliss ? Marianne

  SvarSlett
 7. Skal til og med la deg slippe å betale deg inn på BT, her værsågod :-) Marianne
  http://www.bt.no/nyheter/Flere-butikker-selger-ulovlig-genmat-3228848.html#.VFCbNNKANIk.facebook

  http://www.bt.no/nyheter/Gront-lys-for-omstridt-genmais-3230272.html#.VFFTWMO8pfA.facebook

  SvarSlett
 8. Må bare le! Kreftbekjempende egenskaper vedkjøtt? Oppsummert forskning har bl.a dannet grunnlag for følgende advarsel fra flere fagpaneler Rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» fra Nasjonalt råd for ernæring http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-2011.pdf
  Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a Global Perspective. Second expert report (2007) World Cancer Research Fund and American Institute for Cancer Research. ISSN/ISBN: 978-0-9722522-2-5 http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/Second_Expert_Report_full.pdf
  Cancer Research Fund http://www.wcrf-uk.org/cancer_prevention/recommendations/meat_and_cancer.php
  Doris S. M. Chan, Rosa Lau, Dagfinn Aune, Rui Vieira, Darren C. Greenwood, Ellen Kampman, and Teresa Norat: Red and Processed Meat and Colorectal Cancer Incidence: Meta-Analysis of Prospective Studies http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3108955/
  Aune D, Chan DS, Vieira AR, Navarro Rosenblatt DA, Vieira R, Greenwood DC, Kampman E, Norat T.: Red and processed meat intake and risk of colorectal adenomas: a systematic review and meta-analysis of epidemiological studies. Cancer Causes Control. 2013 Apr;24(4):611-27. doi: 10.1007/s10552-012-0139-z. Epub 2013 Feb 5.
  Egg, red meat, and poultry intake and risk of lethal prostate cancer in the prostate-specific antigen-era: incidence and survival. Cancer Prev Res (Phila). 2011 Dec;4(12):2110-21. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-11-0354. Epub 2011 Sep 19. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21930800
  Vikse R Reistad R Steffensen I-L Paulsen JE Nyholm SH Alexander J: Heterosykliske aminer i stekt kjøtt, Tidsskr Nor Lægeforen 1999; 119: 45-9
  Kreftforeningen https://kreftforeningen.no/forebygging/kosthold/hvorfor-rodt-kjott-oker-risiko-for-kreft/
  Folkehelseinstituttet http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6496&Main_6157=6263:0:25,6183&MainContent_6263=6496:0:25,6194&Content_6496=6178:60977:25,6194:0:6562:11:::0:0
  Matportal

  SvarSlett
  Svar
  1. Myths and Truths - About Beef -
   http://www.westonaprice.org/health-topics/its-the-beef/
   http://healingnaturallybybee.com/myths-truths-about-beef/

   Myths, Distortions and Lies About Beef -
   http://www.biblelife.org/beef.htm

   8 Ridiculous Myths About Meat Consumption and Health -
   http://authoritynutrition.com/8-ridiculous-myths-about-meat-and-health/

   Does eating red meat really increase cancer risk -
   http://www.second-opinions.co.uk/red-meat-cancer.html

   Does Red Meat Really Increase Colon Cancer -
   http://www.second-opinions.co.uk/red-meat-colon-cancer.html

   Cancer - It's Not the Meat - It's How You Cook It -
   http://www.cholesterol-and-health.com/The_Cholesterol_Times-Issue-7.html

   Now steak does not increase heart disease risk -
   http://www.second-opinions.co.uk/red-meat-does-not-increase-heart-disease-risk.html

   Red meat diet reduces CHD risk -
   http://www.beefresearch.org/CMDocs/BeefResearch/Nutrition%20Tech%20Summaries/TechSummaryHeartHealth.pdf

   Antihypertensive Peptides from Food Proteins -
   http://cdn.intechopen.com/pdfs-wm/42421.pdf

   Eating lean beef daily can help lower blood pressure, study suggests -
   http://www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140717142049.htm

   High-Protein, Blood Lipids and Cardiovascular Disease Risk -
   http://www.colorado.edu/intphys/Class/IPHY3700_Greene/pdfs/discussionEssay/thermogenesisSatiety/HaltonProtein2004.pdf

   High Protein Diets and Renal Function -
   http://www.colorado.edu/intphys/Class/IPHY3700_Greene/pdfs/discussionEssay/thermogenesisSatiety/HaltonProtein2004.pdf

   Red meat fights back (originalartikkel er død) -
   http://stan-heretic.blogspot.no/2010/10/red-meat-fights-back.html

   Red Meat Will Kill You, and Other Assorted Fairy Tales -
   http://anthonycolpo.com/red-meat-will-kill-you-and-other-assorted-fairy-tales/

   Red Meat - Bane or Boon -
   http://www.westonaprice.org/press/red-meat-bane-or-boon/

   Meat Intake and Mortality -
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19307518

   Red Meat and Mortality, a closer look at the evidence -
   http://inhumanexperiment.blogspot.no/2009/03/red-meat-and-mortality-closer-look-at.html

   Meat - NOT a Nutritional Pariah (originalartikkel er død) -
   http://www.remedyspot.com/content/topic/2359394-meat-not-a-nutritional-pariah/

   Studies Prove Beef Is A Safe And Healthy Food -
   http://www.biblelife.org/beef_studies.htm

   Kjøtt gir best slankeeffekt (originalartikkel er død) -
   http://www.nationen.no/tunmedia/kjatt-gir-best-slankeeffekt/

   Slank med protein -
   http://www.nrk.no/viten/spor-eksperten-om-slanking-1.6944440

   Meat For The Brain -
   http://www.westonaprice.org/health-topics/caustic-commentary-spring-2005/

   Do High Protein Intakes Cause Excessive Calcium Excretion -
   http://www.beyondveg.com/cordain-l/prot-calc/prot-calcium-loss-1a.shtml

   Does Meat Really Leach Calcium from the Bones -
   http://www.westonaprice.org/blogs/cmasterjohn/does-meat-really-leach-calcium-from-the-bones/

   Effect of Dietary Protein Supplements on Calcium Excretion -
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15001604

   High Protein Diet And Calcium Metabolism -
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6846239


   Pølser, ikke kjøtt, øker kreftrisikoen -
   http://www.dinside.no/348074/polser-ikke-kjott-oker-kreftrisikoen

   Processed meat increases risk of heart disease and cancer, says study -
   http://www.globalmeatnews.com/Industry-Markets/European-study-links-processed-meat-to-lifespan

   Cancer for Breakfast - The processed sausage raises risk 20 per cent -
   http://www.wddty.com/cancer-for-breakfast-the-processed-sausage-raises-risk-20-per-cent.html

   Hot Dogs and Childhood Leukemia -
   http://americannutritionassociation.org/newsletter/hot-dogs-childhood-leukemia

   Bacon, sausage, hot dogs and processed meats hike cancer risk by 67% due to chemical preservative -
   http://www.naturalnews.com/007133.html
   http://www.naturalnews.com/007024.html

   Slett
  2. Processed Meats Linked to 74 Percent Higher Risk of Leukemia -
   http://www.naturalnews.com/News_000708_sodium_nitrite_leukemia_processed_meat.html

   Processed meat once again linked to huge increases in pancreatic cancer -
   http://www.naturalnews.com/034826_processed_meat_pancreatic_cancer_chemicals.html

   Processed Meats & Colon Cancer -
   http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/01/22/if-you-eat-processed-meats-youre-risking-your-life.aspx

   Study Links Processed Meats to Cancer, not Unprocessed Red Meat -
   http://www.biblelife.org/meats.htm
   http://usatoday30.usatoday.com/news/health/cancer/2001-06-22-cancer-meat.htm

   Eating Processed Meats Ups Diabetes Risk in Men -
   http://rense.com/general20/fmeat.htm

   Red meat linked to increased risk of type 2 diabetes -
   http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-08/hsop-rml080811.php

   Regular consumption of red and processed meats boosts diabetes risk by nearly fifty percent -
   http://www.naturalnews.com/040919_red_meat_diabetes_risk_processed_foods.html

   Processed meat increases risk of heart disease -
   http://www.wddty.com/processed-meat-inceases-risk-of-heart-disease.html

   Processed Meats Linked to Increased Stroke -
   http://earlsview.com/2011/08/20/processed-meats-linked-to-increased-stroke-risk/

   The Dangers of Meat Glue and Processed Meat -
   http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/05/04/has-your-meat-been-glued-together--why-you-need-to-know-and-avoid-this-dangerous-process.aspx

   Processed meat - Tasty but toxic -
   http://www.wddty.com/processed-meat-tasty-but-toxic.html

   The real reason why processed meats are so dangerous to your health -
   http://www.naturalnews.com/011148_processed_meat_meats.html

   Beef Facts - Mutagens, Carcinogens And Beef -
   http://www.beef.org/udocs/acf1a8.pdf

   PP

   Slett
 9. Ser det er utrolig mye ekstreme synspunkt her. Noen ser ut til å tenke at soya kurerer alt, mens andre ser ut å tenke at det er djevelen. Derfor vil jeg bare fort si det at soyabønner og mais, puttes i det meste av ferdigmat. over 60% av mat i (amerikanske) matbutikker, inneholder enten soya eller mais. (F.eks cola inneholder store mengder mais). Grunnen til dette er at de er billige å produseres. Derfor mates oppdrettsdyr ofte med dette. Jeg sitter da igjen med spørsmålet: hjelper det virkelig å holde seg unna soya (dersom det faktisk er farlig) når det puttes i det meste av kjøttproduksjon?

  Siden de fleste her er veldig opptat av kilder, så må jeg desverre si at eneste kilde jeg har i hodet er FoodInk, og mine egne opplevelser når jeg har besøkt asiatiske gårdsbruk (ja, jeg vet man gjør ting litt anderledes i norge. Mer raske løsninger og industralisering osv. i Norge)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei du :)
   Ja, man kanskje kalle det ekstreme synspunkt. Mitt synspunkt er overbevist om at man bør unngå soya så langt det lar seg gjøre. Jeg er enig i dine betraktninger, og det er det som er så synd. At billigst mulig og potensielt helseskadelig mat trumfer naturlig og helsebringende mat.

   For min del innebærer det å spise minst mulig ferdigmat og minst mulig mat (dyr) som får kraftfor med soya (og mais). Jeg forsøker å basere mitt kosthold på rene produkter hvor dyr, fugl og fisk har fått spise det som er naturlig for dem å spise, og velger først og fremst grønnsaker som ikke er sprøytet med kjemikalier.

   Har man muligheten til å handle direkte fra bønder, via Bondens Marked eller kjenner jegere og fiskere, så er man langt på vei. I tillegg spretter det frem nettbutikker her og der med fokus på rene, naturlige og økologiske produkter, både animalske og vegetabilske. Verden er heldigvis på tur i riktig retning. Jeg tenker derfor ja på spørsmålet ditt :)

   Slett