tirsdag 28. januar 2020

PirkePetter om Lever! Hvorfor bør lever være en del av kostholdet ditt, og hvorfor anbefales du å spise leveren rå?

Nytt år - nye næringsrike muligheter! Med flere forsøk på tantes "vidunderlige" levergryte bak meg har jeg ikke vanskeligheter med å forstå at lever, og særlig rå lever, er en utfordrende greie for mange. Selv om jeg tidlig i tradisjonskostvandringen forsto hvor nyttig og helsefremmende lever er, var det likevel en barriere jeg måtte over. Jeg landet til slutt på at jeg måtte maskere leversmaken, både rå og varmebehandlet. Og - når jeg kom dit, var det hele så meget enklere. Man må nemlig ikke like lever for å spise lever, selv om det absolutt hjelper på.


https://www.dietdoctor.com/in-praise-of-liver-falling-in-love-with-a-widely-reviled-food
https://www.dietdoctor.com/in-praise-of-liver-falling-in-love-with-a-widely-reviled-food


I en optimal verden hvor kyr, sauer, griser og fjørfe fikk spise naturlig mat, uten tilskudd og innslag av skadelige matemner og kraftfôr, ville alle varianter av lever vært helt innafor. Dessverre er ikke verden optimal, og mange dyr fôres med kraftfôr som inneholder helseskadelig soya og planteoljer. Dette gjelder også økologisk kraftfôr, men man unngår selvsagt sprøytemidlene. Mange vet heller ikke, eller bryr seg kanskje ikke, om at verken fjørfe eller griser er vegetarianere.


Men, så lenge vi ikke lever i en optimal verden er det viktig å ta med seg at all lever er bedre enn ingen lever. Bruk den leveren du finner tak i. Gjør det enklest mulig for deg selv. Ikke bruk alle kreftene dine på det optimale. Noen ganger er `nesten` mer enn godt nok!


I dette Skattekammerinnlegget har jeg sortert og tatt med samtlige av PirkePetters leversitater jeg har kommet over. Husk å bruke sidesøkfunksjonen (Ctrl+F på pc), for dette er et langt innlegg som vil gi svar på alt du lurer på om lever - også det du kanskje ikke visste at du lurte på om lever.



INNEHOLDER PP-SITATER SOM BESKRIVER:
  • Hvilken lever skal jeg velge?
  • Hva med fiskelever?
  • Hva er hovedgrunnene for å spise lever?
  • Leveren er et avgiftningsorgan - ikke et lagringsorgan
  • Lever er ekte supermat
  • Hva er poenget med å spise næringstette matvarer?
  • Lever er en god kilde til lettopptakelig hemjern
  • Lever og B12
  • Hvorfor bør jeg spise rå lever?
  • Hva er anbefalt dosering av rå lever?
  • Økt leverinntak øker behovet for vitamin D, K2 og magnesium
  • Er det trygt å spise rå lever?
  • Helbreds-, histamin- og avgiftningsreaksjoner etter innføring av lever
  • Hvorfor raper jeg etter svelging av hele leverbiter?
  • Er det vanlig med mørkere avføring?
  • Er det fare for å bli forgiftet av vitamin A?
  • Kan man overdosere med B-vitaminer?
  • Laktoferrin - Hvorfor drikke upasteurisert melk/kefir sammen med lever?
  • Må melken være upasteurisert? Hva med lavpasteurisert?
  • Optimalt næringsopptak - Hva bør unngås i et levermåltid?
  • Hvilken holdbarhet har lever i fryser og kjøleskap?
  • Tilberedning av rå og lettstekt lever
  • Hva med leverpostei fra butikken?
  • Bruke lever i kraft?
  • Tips til måter å spise rå lever på
  • Leverspising - Tips og erfaringer fra PPs følgere i kommentarfelt
  • Du er ikke alene - selv PP synes lever er litt ubehagelig
  • PirkePetters Leverhumor
  • Linker med levertips og info fra PP
 



HVILKEN LEVER SKAL JEG VELGE?
"Lever er sunnest fra dyr som bare har fått gå på beite, men da dette i stadig flere tilfeller ikke er noe alternativ i industristyrte Norge er det nest beste alternativet lammelever fra lam som har fått gå på beite i det minste en del av sesongen. Storfelever anbefales ikke, mens kalvelever er rimelig ok. Hønse og andelever er også bra om de kommer fra fugler som ikke er flasket opp på kommersielt for. Fiskelever er også svært bra og inneholder mer vitamin D enn lever fra landddyr." Sitat: PirkePetter, 20.04.2012 kl. 12.26.



"Jeg ber om en liten nyansering her: “Storfelever anbefales ikke, mens kalvelever er rimelig ok.”? Storfelever er bedre enn ingen lever, mens kalve eller lammelever er enda bedre." Sitat: PirkePetter, 13. juli 2013 kl. 03.23.
 


"De fleste matemner og substanser i vanlig kraftfor er like helseskadelig både for dyr og mennesker i økologisk form" Sitat: PirkePetter, 3. juni 2014 kl. 19.47.



"Lammelever er best all den tid de fleste norske lam får vokse opp på beite i størsteparten av livene deres. Dermed får de mindre kraftfor, om noe, skjønt unngår ikke sprøytegiftrester eller kjemikalier fra kjemisk gjødsel som de fleste norske bønder fremdeles er så brødteite, late og hensynsløse å bruke på beitemarkene." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 14.09.



"All lever som godkjennes for salg til mennesker er i utgangspunktet ok, men jo mer kraftfor, desto flere soyasubstanser. Andre kjemikalier blir ikke værende i leveren, men avgiftes og sendes videre. Lever fra dyr som beiter mye er dermed både mest næringsrik, og inneholder minst soyasubstanser." Sitat: PirkePetter, 19.12.2012 kl. 00.36.



"..norske levere som selges i butikker er godkjent for salg til mennesker. Det eneste disse skal inneholde er soyasubstanser. Soyasubstanser finner man også i økolevere, da økobønder innbiller seg at økosoya er sunnere enn kjemisk dyrket soya. Dermed er levere fra vilt og lam/dyr på beite de beste alternativene." Sitat: PirkePetter, 31.12.2012 kl. 19.28.



"Dyr på beite, særlig lam, har lite eller null soyastoffer i leveren, og også betydelig mer næringsstoffer enn levere fra dyr på kraftfor, silo og høy." Sitat: PirkePetter, 1. oktober 2012 kl. 15.03.



"Kun dyr på beite har optimale levere." Sitat: PirkePetter, 19. mai 2012 kl. 16.48.



"Lever fra dyr som går mesteparten av livet på beite, så som lam, er like gode som såkalt økologiske levere. Det samme gjelder hjerte." Sitat: PirkePetter, 3. februar 2014 kl. 19.28.



"Lever fra lam som har gått mesteparten av livet sitt på beite er langt bedre enn selv levere fra dyr som får såkalt økofor, da dette foret består av de samme matemnene som blant mye annet skader leveren i husdyr." Sitat: PirkePetter, 19. mai 2012 kl. 16.48.



"For minimalt med soya er lammelever best, og ellers fra dyr på beite" Sitat: PirkePetter, 12.09.2012 kl. 05.51.



"All norsk lever skal være ok all den tid levere ellers ikke tillates solgt til mennesker. Lammelever er best, da lam beiter mesteparten av sin levetid, og har dermed mindre soyarester i leveren." Sitat: PirkePetter, 05.12.2012 kl. 22.43.



"Lammelever er ganske riktig strammere i både smak og aroma, men har fordelen av å komme fra dyr som hovedsaklig har gått på beite, slik at leveren har vært utsatt for mindre mengder kjemikalier, og også har høyere næringsinnhold." Sitat: PirkePetter, 28. september 2012 kl. 17.56. 



"..lammelever er best fra et økoperspektiv da disse får mest beitetid" Sitat: PirkePetter, 19.08.2012 kl. 03.52.
 


"Rå lever fra Gilde er ok, men pass på at den kommer fra norske dyr" Sitat: PirkePetter, 06.12.2012 kl. 15.20.



"Er hjortelever like trygt å spise rå som lever fra butikken? Jepp. Lever fra hjort er vel som kjøtt fra samme dyr, på den måten at det både lukter og smaker annerledes enn de kjøttsortene vi er vant med. Uansett lagres ikke tungmetaller i lever, da leveren avgifter dem og sender dem videre. Om den lukter i retning vondt eller ubehagelig er det mulig leveren har vært lagret for lenge, eller ikke lagret godt nok." Sitat: PirkePetter, 23. september 2013 kl. 01.54.



"Hønselever er ok om den ikke kommer fra industrihøns, da slike lever hele livene sine på industrifor og kjemikalier. All lever er ellers helt ok næringsmessig sett." Sitat: PirkePetter, 1 november 2013 kl. 22.03.



"Alle levere som er i salg i Norge, med unntak av hønselevere fra industridrift, er ok. Ikke optimale, men langt bedre enn null lever." Sitat: PirkePetter, 20. april 2015 kl. 13.48.



"Griselever er bedre enn ingen lever, men med tanke på at industrigriser fores med soyabasert kraftfor og gjerne diverse matavfall fra butikker, eller brød fra bakerier, fulle av transfett og/eller plantefett, etc så er det tvilsomt griselever er av de mest næringsrike leverne. Uhumskheter renses av leveren, og forblir normalt ikke i den om den da ikke har redusert avgiftningskapasitet. Hvilket er mye mulig når vi snakker om industrigriser." Sitat: PirkePetter, 7. september 2013 kl. 15.10.



"Det er ingen problemer forbundet med konsum av kjelever. Heller ingen fornuftig grunn til å ikke spise slike levere" Sitat: PirkePetter, 7. januar 2014 kl. 00.29.



"Hvis man ikke får tak i noe annet enn lever fra Gilde og Prior... Er det bedre å la være og spise det? Gilde er ok, mens Prior ikke er det da levere fra sistnevnte kommer fra burhøns. Lever fra lam er best, da disse lever størsteparten av livet sitt på beite." Sitat: PirkePetter, 19. mars 2014 kl. 14.35.



"Da såkalt økolever kommer fra dyr som normalt får de samme dokumentert helseskadelige matemnene som finnes i vanlig kraftfor, tilsetningsstoffer og sprøytegiftrester unntatt, så er ikke økolever noen garanti for at leveren ikke skulle inneholde kjemikalier. Særlig soya gir mye aluminium og mangan, bl.a, og mangan i slike mengder nedregulerer serotonin og dopaminnivåene i hjernen, en sikker oppskrift på alvorlige mentale og/eller følelsesmessige problemer i både voksne og barn. Og ikke minst husdyr og kjæledyr. Kyr f.eks. Juksediagnosen og soyaindustribløffen kugalskap er et eksempel, da forskning har vist hinsides enhver tvil at denne tilstanden egentlig er manganforgiftning, til vanlig kallt mangangalskap (manganese madness). Soyabønner inneholder mer enn 200 ganger mer mangan enn morsmelk, slik at det nærmest er garantert at barn og dyr som får soyabaserte melkeerstatninger eller soya i for/mat vil få hjerneskader og atferdsforstyrrelser." Sitat: PirkePetter, 17.03.2012 kl. 05.59.





HVA MED FISKELEVER?
"Fiskelever kan man innta hver dag så fremt man har tilgang på den. Jeg har ofte gjort det selv da jeg både fisker mye og også får i bøtter og spann til tider fra et lokalt fiskemottak som ellers kaster dem." Sitat: PirkePetter, 16. april 2012 kl. 02.23.



"All fiskelever inneholder vitamin D, også melke og rogn, samt fet fisk, reker, krabbe, hummer, etc." Sitat: PirkePetter, 6. november 2013 kl. 15.22.



"Det er B12 i fiskelever, men i små mengder." Sitat: PirkePetter, 10. februar 2014 kl. 20.46.



"Om du, når du sier at du ikke kan innta fiskelever hver dag, sikter til eventuell forgiftning av vitamin A så skal det for det første temmelig høye doser til over lengre tid, samt at forgiftning av ekte vitamin A ikke er dokumentert, kun via bruk av syntetisk vitamin A, og for det andre så beskytter vitamin D mot eventuell overdosering av vitamin A. Disse to vitaminene jobber sammen i kroppen, og er helt nødvendige for hverandres funksjon så vel som opptak." Sitat: PirkePetter, 16. april 2012 kl. 02.23.



"Hvis man skal svelge rå torskelever i hele biter, gjelder da også dette med at man bør innta animalsk fett i noe form? Når jeg spiser fiskelever rå så svelger jeg småbiter som vanlig lever. Det går helt fint, og jeg kjenner ikke smaken. Husk å fjerne galleblæren, og alle deler av leveren som eventuelt er grønnlige på utsiden. Disse har det kommet galle på, og dette smaker bittert og vondt og gusjegørr og grusefullt. Et normalt måltid etterpå med mettet fett eller dyrefett er en god ide, og dette hjelper på opptaket av fettløselige vitaminer fra fiskeleveren" Sitat: PirkePetter, 3. mars 2014 kl. 18.08.



"Hvordan prepper du fersk torskelever best? Jeg bare deler den opp og svelger, da jeg ikke liker fiskelever, og ikke kan tenke meg at jeg noengang kommer til å like mat som inkluderer fiskelever. Det beste næringsmessig sett er å trekke den i mettet fett eller dyrefett i 10-15 minutter, og smaksmessig i 15-30 minutter" Sitat: PirkePetter, 19. februar 2014 kl. 15.53.



"Hvor lenge holder fiskelever seg i kjøleskap? Fiskelever holder seg vel 2-3 dager i kjøleskap; den har kortere holdbarhet om den er skåret i eller tuklet med på noe vis. I en krukke eller bolle med surmelk eller kefir, holder den seg 1-2 uker, og sikkert mye lenger også, i kjøleskap." Sitat: PirkePetter, 3. mars 2014 kl. 21.08.



"Mettet fett og dyrefett beskytter mot eventuelle negative virkninger av fiskefettet, samtidig som dette, og de fettløselige vitaminene i det, tas bedre opp." Sitat: PirkePetter, 5. august 2013 kl. 05.11.



"All fiskelever inneholder vitamin D, også melke og rogn, samt fet fisk, reker, krabbe, hummer, etc." Sitat: PirkePetter, 6. november 2013 kl. 15.22.



"I følge logikken kan fiskelever ikke fryses mer enn 1-2 måneder, og da pakket helt lufttett. Om fettet oksiderer smaker leveren tran og gørr, og selv om fettsyrene uskadeliggjøres via samtidig konsum av mettet eller animalsk fett, så vil hele poenget med fiskelever, som er de fettløselige vitaminene, være en saga blott." Sitat: PirkePetter, 6. januar 2014 kl. 23.57.



"I følge logikken er det lite vitamin A i smør, mer i smør fra kyr på beite, men vitaminet tas bedre opp fra smør enn fra andre matemner. Slik at litt smør, og gjerne kokosolje også, sammen med fiskelever eller skateleverolje øker opptaket av fettløselige vitaminer i tillegg til å komplettere disse." Sitat: PirkePetter, 27. juni 2013 kl. 19.28.



"Det er B12 i fiskelever, men i små mengder." Sitat: PirkePetter, 10. februar 2014 kl. 20.46.



"Den beste fisken er alltid fet fisk, om du ikke spiser hvitfisk som inkluderer leveren." Sitat: PirkePetter, 29. august 2014 kl. 02.58.



https://www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/lettristet-torskelever-med-balsamicosirup/62586
https://www.aperitif.no/oppskrifter/oppskrift/lettristet-torskelever-med-balsamicosirup/62586


HVA ER HOVEDGRUNNENE FOR Å SPISE LEVER?
"Hovedgrunnen for å spise lever er vitamin A og innholdet av vitaminer i B familien. Især B12, og alle former for tukling med leveren, så som oppkutting, koking eller steking, tørking, kontakt med luft, etc har en negativ virkning på næringsinnholdet. Og da særlig innholdet av vitamin B12. Man kommer jo ikke forbi at noe tukling må til når man skal lage lever eller tilberede den på en måte man kan få i seg. Men jo mindre tukling, desto bedre." Sitat: PirkePetter, 10.12.2012 kl. 18.06.



"Lever inkluderer alle vitaminer, men det er mye vitamin A og lite D i lever fra landdyr, slik at fiskelever eller fiskeleverolje, evt rogn eller melke og fet sjømat (ikke oppdrettsfisk pga feil fettsammensetning) generelt anbefales i tillegg. Upasteuriserte melkeprodukter, især fra dyr på beite, samt surnede i forhold til søte (unntaket er fløte/rømme/smør), inneholder godt med vitamin K2, som det også kan være mindre mengder av i lever." Sitat: PirkePetter, 20. november 2013 kl. 16.45.



"Lever er også vikitg pga at lever er den beste kilden til vitamin B12, som også er helt nødvendig for magecellene skal de produsere magesyre og proteinet (instrinsic factor) som B12 må binde seg til for å tas opp i tarmen. Ved nedsatt magesyre dannes ikke dette proteinet, og mesteparten av vitamin B12 blir ikke tatt opp, men en liten del, ca 3%, blir allikevel tatt opp direkte gjennom passiv diffusjon." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 00.08.



"..lever inneholder også mye folinsyre/B9 og B12, som også er viktig for nydannelse av gener, som videre danner nye celler. Også de fleste andre B vitaminer finnes i lever i større mengder, og disse er alle viktige for mental og følelsesmessig balanse så vel som mentale funksjoner og ikke minst hjernens og nervesystemets funksjoner." Sitat: PirkePetter, 21. juni 2013 kl. 01.06.
 


"Lever inneholder mange næringsstoffer som regulerer jernopptak og utnyttelse i kroppen. Lever er et matemne, ikke et jerntilskudd."
Sitat: PirkePetter, 9. desember 2016 kl. 17.44.



"Hvis en blodprøve viser høye nivåer av kobber er det da bedre å la være å spise lever? Nei, da lever også inneholder bra med næringsstoffer som deltar i regulering av kopper i kroppen." Sitat: PirkePetter, 25. september 2013 kl. 16.16.



"Rå lever er noe av det aller beste man kan spise for nettopp leverproblemer." Sitat: PirkePetter, 13. juni 2014 kl. 21.40.



"De beste kildene til fettløselige vitaminer som A, D og K2 er lever og annen innmat, samt eggeplommer." Sitat: PirkePetter, 28.02.2013 kl. 14.42.



"Lever, som hjerte, inneholder mer proteiner enn muskelkjøtt" Sitat: PirkePetter, 6. februar 2014 kl. 14.35.



"Hjerte er, som lever, betydelig mer næringsrikt enn muskelkjøtt." Sitat: PirkePetter, 1. september 2013 kl. 23.56.



"Lever inneholder både B12 og folinsyre i metylform." Sitat: PirkePetter, 3. mars 2014 kl. 23.44.



"Lever inneholder mer av alle næringsstoffer, i forhold til muskelkjøtt, deriblant 3 ganger så mye protein." Sitat: PirkePetter, 3. januar kl. 16.15.





LEVEREN ER ET AVGIFTNINGSORGAN - IKKE ET LAGRINGSORGAN
"Leveren er ganske riktig et avgiftningsorgan, men ikke et lagringsorgan. Leveren avgifter og sender videre, og lagrer kun kjemikalier, etc om den mangler næringsstoffer den trenger for å avgifte eller sende videre. Slike levere blir imidlertid normalt fravalgt som menneskemat på slakteriet, og heller brukt som kjæledyr og/eller husdyrfor." Sitat: PirkePetter, 31.12.2012 kl. 02.20.



"Leveren er et organ som renser blodet, og oppbevarer ikke kjemikalier og avfallstoffer selv, men binder eller deaktiverer dem og sender dem ut i tarmen for å bli kvitt dem. Kun ved ubalanse/sykdom i leveren vil den holde på kjemikalier, men slike levere blir normalt fravalgt av veterinærene som har oppsyn med slikt på slakterier." Sitat: PirkePetter, 1. oktober 2012 kl. 15.03.



"Lever som godkjennes for menneskekonsum av veterinærer som jobber i slakterier er i Norge foreløpig helt ok å spise. Leveren avgifter og sender videre det meste av kjemikalier og naturlige substanser med negative helsevirkninger, slik at leveren normalt ikke inneholder mye slike selv." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 14.09.
 


"Et problem er imidlertid soyastoffer, som er å finne i levere av dyr som har fått kraftfor."
Sitat: PirkePetter, 1. oktober 2012 kl. 15.03.



"Lever i seg selv inneholder ikke soyasubstanser eller andre kjemikalier da leveren avgifter slike, men oppbevarer dem ikke. Jeg ville uansett satse på lever fra lam og kalv da disse dyra beiter for det meste og får lite kraftfor." Sitat: PirkePetter, 10.07.2012 kl. 00.23.



"Viltlever er aldri syk, og går helt fint. Uansett er det så mye næringsstoffer i lever at det langt på vei overgår eventuelle uheldige substanser. En god del av disse næringsstoffene avgifter tungmetaller og kjemikalier, slik at om det nå skulle være slike i en lever, så vil næringsstoffer i leveren avgifte dem før de får gjort skade i kroppen din." Sitat: PirkePetter, 1. oktober 2012 kl. 19.48.



"Det er ikke kjemikalier i friske levere, da leveren avgifter og sender videre, og lagrer ikke kjemikalier. Kun levere som ikke er friske kan gjøre det, men slike blir frasortert av veterinærer på slakteriene som godkjenner slikt." Sitat: PirkePetter, 12.09.2012 kl. 05.51.



"Det er riktig at leveren renser blodet for bl.a giftstoffer, men den oppbevarer ikke disse i seg selv, men binder dem til ulike næringsstoffer eller andre substanser som kan skilles ut via urin eller avføring. Kun i tilfellet fettlever, hvor leveren mangler kolin (mye i lever og eggeplommer), og ikke klarer å kvitte seg med fettet den skal fordøye og resirkulere til blodet, vil kjemikalier og giftstoffer ha en tendens til å bli værende i leveren. Denne tilstanden er svært vanlig i mennesker, også i barn, men heller sjelden i husdyr." Sitat: PirkePetter, 17.03.2012 kl. 05.59.



https://www.westonaprice.org/health-topics/food-features/the-liver-files/
https://www.westonaprice.org/health-topics/food-features/the-liver-files/


LEVER ER EKTE SUPERMAT
"Lever er supermat for alle med tanke på at leveren har høyest næringsinnhold av alle organer og kroppsvev. Lever utkonkurrerer også et hvilket som helst kosttilskudd næringsmessig." Sitat: PirkePetter, 20.04.2012 kl. 18.04.



"..
å spise lever er så tradisjonskost som det er mulig å bli, slik at jeg ikke regner dette som en snarvei eller lettvint løsning. Det finnes ikke et mer næringsrikt matemne, og smaken er en tilvenningssak, samt tilberedningssak." Sitat: PirkePetter, 05.12.2012 kl. 17.23.



"Å gulpe ned eggeplommer og leverbiter er ikke tradisjonskost, men mer enn form for akutterapi for å øke næringsnivået snøggast råd. En skikkelig steik med fet saus, salt og krydder etter behov, og f.eks poteter, ris eller nudler til, er tradisjonsmåltid. Gjerne med litt melkesyregjæret tilbehør til, som f.eks surkål eller syltet hvitløk, etc. Det er meningen at man skal kose seg med maten, og kose seg frisk samtidig. Men, jeg skjønner at de færreste takler smaken av lever, og derfor foretrekker gulpemetoden." Sitat: PirkePetter, 26. februar 2015 kl. 00.58.
  


"Lever er hovedsaklig overlegen alle andre kilder til vitamin A og B vitaminer. Og da spesielt B12, som ved mangel forårsaker symptomer leger kaller skleroser, dystrofier, hyper eller hypotyreose, dysplasi og kreft, neuropati og såkalte mentale sykdommer, m.m." Sitat: PirkePetter, 15.12.2012 kl. 15.18.



"Hvor lang tid tar helbredelsen? ..min erfaring er at det går mye raskere når man spiser næringsrike matemner via tradisjonskost. Som eksempel gir lever alle faktorer kroppen trenger for å ta opp maksimalt med vitamin B12, slik at kofaktorene i lever vil katalysere opptaket. Bruker man derimot B12-injeksjoner eller tilskudd, uten andre relevante faktorer involvert, og gjerne på et ellers næringsfattig standard kosthold, så kan det lett bli snakk om måneder og år." Sitat: PirkePetter, 19.12.2012 kl. 23.16.



"Det er helt riktig at smakspreferanser oppstår mens man er svært liten, slik at små barn som lærer å like f.eks lever da, vil like dette hele livet." Sitat: PirkePetter, 5. februar 2014 kl. 03.36.



"Det som finnes av informasjon om historisk bruk av lever som helbredsmiddel viser også til store mengder hver dag, ofte rå, både blant kroppsbyggere og idrettsutøvere, samt i forbindelse med helseklinikker/sentre av ymse slag." Sitat: PirkePetter, 09.12.2012 kl. 23.52.






HVA ER POENGET MED Å SPISE NÆRINGSTETTE MATVARER?
"Jeg vil derfor først og fremst anbefale at du fokuserer på optimalt næringsopptak fremfor på konkrete årsaker. Et kosthold som inneholder det kroppen trenger av næringsstoffer for å avgifte og helbrede seg selv, samt som reparerer enhver form for mage-tarmproblemer som kan sabotere næringsopptaket, er viktigere enn å skulle finne en enkelt årsak. Det er veldig sjelden at fysiske og/eller psykiske problemer har bare en enkelt årsak, og den årsaken som fokuseres på er som regel bare den utløsende faktoren, og ikke de egentlige årsaker som e rinvolvert i en gitt helsesituasjon. Den utløsende årsaken er som dråpen som får begeret til å renne over, men for at dette skal kunne skje, må begeret være nesten helt fullt i utgangspunktet." Sitat: PirkePetter, 20.04.2012 kl. 12.26.


 
"Da symptomer på næringsmangel ofte overlapper, slik at flere næringsstoffer kan være årsak til samme symptomer, og dette med synergister, agonister og antagonister spiller inn, så kortsluttet jeg hele logikken og gikk for næringsrik mat som helbredskilde snarere enn tilskudd. På den måten får kroppen velge selv hva den trenger til enhver tid, samt at alle kofaktorer som er nødvendig for opptak og utnyttelse er tilstede. Og på den måten er man garantert godt resultat hver gang, som i motsetning til når man fokuserer på enkeltnæringsstoffer og like gjerne kan gjette feil/bomme på symptomene, og risikere å gjøre vondt verre." Sitat: PirkePetter, 04.03.2013 kl. 17.20.



"Og, enda viktigere enn fokus på næringsubalanser er fokus på alle eventuelle faktorer som reduserer næringsopptaket, og å ordne opp i dette er ofte alt som skal til, slik at den kjemiske ubalansen/helseproblemet/sykdommen forsvinner av seg selv." Sitat: PirkePetter, 04.03.2013 kl. 17.20.



"Vitaminer og mineraler deltar også i avgiftning av alle slags kjemikalier og tungmetaller, både direkte ved å binde seg til substansene, eller indirekte, gjennom å være deler av substanser i kroppen som påskynder avgiftning eller som gir celler nok energi til å kunne kvitte seg med substanser, slik at når alt kommer til alt er det næringsmengde i kosten som avgjør hvordan kroppen din takler eksponering for kjemikalier/tungmetaller." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 13.17.



"Om tradisjonskosthold skal ta lang tid angående helbred kommer helt an på hvor mye man satser. Jo flere av de råd jeg pleier å gi som blir praktisert, desto raskere helbred, og jo mer man nøler med å praktisere enkelte råd, eller helt utelater det som ikke passer en til fordel for dem man synes går greit, desto lenger tid vil det hele ta. Spis rå/lite varmebehandlet lever hver dag og sjansen er svært stor for at du ikke lenger har kronisk tretthetssyndrom/ME i løpet av bare noen dager, opp til en en uke. Da forutsatt at du har normal mage-tarmfunksjon slik at næringsstoffene blir tatt opp og utnyttet umiddelbart." Sitat: PirkePetter, 5. desember 2012 kl. 00.46.



https://tasty-yummies.com/the-benefits-of-eating-liver/
https://tasty-yummies.com/the-benefits-of-eating-liver/



LEVER ER EN GOD KILDE TIL LETTOPPTAKELIG HEMJERN
"Lever er en god kilde til lettopptakelig hemjern, samt andre næringsstoffer jern trenger for opptak og utnyttelse. Det meste av animalske matemner, især rødt kjøtt, er gode jernkilder. Butikkjøpte blodpølser tviler jeg på er spesielt næringsrike, og de pleier å inneholde en god del kjemikalier." Sitat: PirkePetter, 21. august 2013 kl. 18.11.



"Lever er mat, og kroppen velger selv hvor lite eller mye jern den vil ta opp fra mat. Og lever inneholder uansett mange andre næringsstoffer som kroppen kan bruke som jernantagonister skulle det trenges. Drikker du kefir, surmelk, sur myse, etc med lever får du i deg laktoferrin fra mysen, og som kontrollerer og regulerer jernnivåene i kroppen. I kroppen er det et liknende protein, transferrin, som har denne jobben, og om dette ikke produseres eller av andre grunner ikke funker som det skal, kan laktoferrin overta funksjonen." Sitat: PirkePetter, 16. mars 2013 kl. 01.05.



"Om et vitamin eller mineral mangler eller finnes i for små mengder er det faktisk langt fra slik at det er selve næringsstoffet man trenger. Dette fordi alle næringsstoffer jobber sammen i par eller flere (synergister, agonister og antagonister), og trenger andre næringsstoffer for opptak og utnyttelse i kroppen. For jern sin del trenger du først og fremst normal syreproduksjon i magen for å i det hele tatt fordøye mineralet, og ellers må du ha tilstrekkelige nivåer av bl.a protein (enkelte aminosyrer binder jern og sikrer opptak), B vitaminer, vitamin A og D, samt mangan og molybden for å ta opp og utnytte jern i kroppen." Sitat: PirkePetter, 21. august 2013 kl. 18.11.

 

"Man kan også ha for mye jern i kroppen, og samtidig ha jernmangel, da jernet i dette tilfellet ikke er tilgjengelig for normale kroppsfunksjoner og prosesser. I begge tilfeller, ved både for lite og for mye jern, er en god i de å inkludere upasteurisert melk i kosten, da laktoferrin i mysedelen av melken binder jern i tarmen fra annen mat du spiser sammen med melken, og sikrer opptak. Laktoferrin kan overta for proteinet transferrin (i kroppen; transferrin frakter jern i kroppen, til og fra celler som trenger jern) om dette mangler, og frakte jern rundt i kroppen hvor mineralet trengs. Laktoferrin kan også binde og fjerne overskudd av jern ved belastning." Sitat: PirkePetter, 3. februar 2014 kl. 21.48.



"Vil du sikre optimale nivåer jern i løpet av svært kort tid er lever den beste kilden, da lever inneholder lettopptakelig hemjern. Kombinerer du lever med f.eks surmelk, kefir, yogurt, etc for peptidet laktoferrin, som er i mysedelen av melka, så er du garantert opptak av alt jern som befinner seg i maten/tarmen din. Laktoferrin hjelper også med transport av jern dit mineralet behøves, og kan overta for kroppens eget transportprotein for jern, transferrin." Sitat: PirkePetter, 25. oktober 2013 kl. 13.56.



"..jernmangel skyldes mangel på jern i kosten, eller manglende evne til å ta opp jern pga problemer i tarmen. Den beste kilden er lever, da det er mye jern i lever, og også den formen, hemjern, somhar den største opptaksprosenten. Drikker du upasteurisert melk/surmelk til leveren sikrer du optimalt opptak av jern fra maten/tarmen, da mysedelen av melken inneholder et peptid, laktoferrin, som binder jern i tarmen og sikrer opptak." Sitat: PirkePetter, 12.03.2013 kl. 14.20.



"..vektlegge konsum av upasteuriserte melkeprodukter. Dette fordi laktoferrin i mysedelen av melk regulerer jernnivåene i kroppen, gjennom å overta for proteinet transferrin, som av forskjellige grunner ikke fungerer som det skal ved jernoverskudd." Sitat: PirkePetter, 21. februar 2013 kl. 14.09.



"Ved for høye nivåer binder laktoferrin seg til jernet og reduserer nivået, og motsatt, ved for lave nivåer, øker laktoferrin jernnivåene ved både å binde jern fra maten i tarmen, og sikre opptak, samt øke frigjøringen av jern fra lagre, kroppsvev, etc i kroppen. " Sitat: PirkePetter, 21. februar 2013 kl. 14.09.



"Å unngå jernrik mat er bare tull og tøys da de fleste jernrike matemner også inneholder mange faktorer som holder jern i sjakk. Og så lenge kostholdet inkluderer upasteurisert melk, fortrinnsvis myse, som inneholder laktoferrinet, så er ikke jernrike matemner et problem. Et kosthold bestående av mye animalske matemner, slik tradisjonskosten har vært over hele verden i tusener av generasjoner inneholder også betydelig mer næringsstoffer som virker som antioksidanter, og som dermed beskytter mot at jernet oksiderer i kroppen og skaper betennelser." Sitat: PirkePetter, 21. februar 2013 kl. 14.09.



"Upasteuriserte, særlig surnede, melkeprodukter stimulerer også magesyreproduksjonen om denne er redusert. Også mineraler som fungerer som antagonister til jern, så som kalsium, kobolt, magnesium, sink, og vitaminene B2, B5, B12, D og E, samt som forhindrer oksidasjonsskader forårsaket av jernet, så som bl.a kalsium, mangan, lipoesyre og proteiner fra myse så vel som aminosyren taurin, finnes i større mengder i et tradisjonelt animalsk basert kosthold enn i et moderne kosthold. Kontinuerlig konsum av matemner som inneholder mye av slike næringsstoffer vil bidra til å holde jernnivåene i sjakk, og sammen med laktoferrin er hun garantert å være symptomfri ganske raskt." Sitat: PirkePetter, 21. februar 2013 kl. 14.09.





LEVER OG B12
"Du trenger heller lever og annen innmat, samt eggeplommer, upasteuriserte melkeprodukter og animalske matemner generelt for bl.a B12. Å ta sprøyter med B12 er potensielt svært helsefarlig da B12 jobber sammen med og tapper kroppen for B9/folinsyre. Slik at om kosten inneholder lite folinsyre oppnår du mangelsituasjon gjennom B12-sprøyter." Sitat: PirkePetter, 16. august 2013 kl. 04.59.



"Lever inneholder B12 og folinsyre i form av metylformene. Dvs allerede ferdig omdannet til koenzymformene. Er B12-formen legen anbefaler cyanokobolamin er den verdiløs." Sitat: PirkePetter, 23. desember 2013 kl. 15.42.



"Sprøyte med B12 er potensielt helsefarlig all den tid økt B12 uten samtidig økning av folinsyre fører til tap av folinsyre, samt at B12 ikke virker som det skal." Sitat: PirkePetter, 23. desember 2013 kl. 15.42.



"Om du har lave nivåer av B12 eller et av de andre B vitaminene i lever vil du bruke noen århundrer på å komme opp i normalt nivå om du bare spiser 1 ss til dagen, så jeg anbefaler minimum 100 gram daglig eller annenhver dag." Sitat: PirkePetter, 29. mars 2013 kl. 21.48.



"I forhold til en sannsynlig mangeltilstand, på i allefall B12 i deg, samt det at du nå spiser for to, så er 100 gram lever egentlig veldig lite. Skjønt det føles nok mye når du må spise eller gulpe den ned. Vitaminene B9/folinsyre og B12 sikrer optimal utvikling av hjerne og nerveystem i fosteret, ryggmargen inkludert." Sitat: PirkePetter, 30. mars 2013 kl. 18.12.



https://primalpastures.com/products/grass-fed-beef-liver?variant=325988669
https://primalpastures.com/products/grass-fed-beef-liver?variant=325988669



HVORFOR BØR JEG SPISE RÅ LEVER?
"Lever er best rå for dem som trenger å bli friske raskt, og da især å få orden på fordøyelsesfunskjoner, samt omdanning av substanser i mat til energi i kroppen. Men alle former for lever er bedre enn ingen lever. Og leveren inneholder så mange næringsstoffer at konsum av lever garantert gir betydelig økt avgiftningsevne." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 13.17.



"Rå lever inneholder enzymer som bl.a katepsin og kalpain, som begynner å fordøye den allerede mens den ligger i øverste del av magesekken din (enzymmagen). Spiser du den med surmelk eller kefir, slik jeg pleier å anbefale (fordi upasteurisert melk inneholder et fraktprotein som binder B12 og sikrer opptak selv om man har redusert syreproduksjon i magesekken), så vil alle de bakterie og soppproduserte enzymene i melken også fordøye leveren i enzymmagen, inntil magesyrenivået er høyt nok til at den eltes nedover til magesyren av musklene langs magesekkveggene." Sitat: PirkePetter, 9. desember 2016 kl. 14.25.



"Flere av de viktigste næringsstoffene i lever, især B vitaminer, denatureres en del via varmebehandling eller når de utsettes for luft eller lys. Rå er dermed best næringsmessig sett, men næringsnivået er så høyt at selv varmebehandlet lever gir godt med næring." Sitat: PirkePetter, 28. september 2012 kl. 13.13.



"..har du noen gang spist f.eks gravet fisk, fenalår, spekeskinke, tørket kjøtt eller fisk, upasteurisert ost, etc så har du spist rå mat. Dvs ikke varmebehandlet mat, som er å regne som rå, selv om den har blitt konservert på tradisjonelt vis." Sitat: PirkePetter, 10. desember 2016 kl. 02.50.


 

HVA MED TØRKET LEVER/LEVERKAPSLER SOM KOSTTILSKUDD? 





HVA ER ANBEFALT DOSERING AV RÅ LEVER?
"Da lever er et matemne og ikke kosttilskudd finnes det ingen øvre grense for for mye du bør ta. Det kroppen din eventuelt ikke vil bruke skiller den bare ut igjen eller lagrer i leveren for senere bruk." Sitat: PirkePetter, 11. januar 2013 kl. 21.39.



"Mengden avhenger av i hvor stor grad du mangler de næringsstoffer det er mye av i lever, samt graden av opptak i tarmen din." Sitat: PirkePetter, 17.12.2012 kl. 14.52.



"Det er ingen mal for konsum av lever for B vitaminer, da det avhenger av kostholdet ditt som helhet og hvor mye du trenger og forbruker fra dag til dag. Spis det du klarer, i tillegg til andre gode kilder til B vitaminer, deriblant innmat, kjøtt, fisk og sjømat, ost og eggeplommer" Sitat: PirkePetter, 1. mars 2017 kl. 20.38.



"Det finnes ingen form for doseringsmal hva gjelder konsum av rå lever, verken for voksne eller barn. Alt han får i seg er kjempebra, og selv litt er bra så lenge resten av kosten bidrar med næringsstoffer som jobber med dem fra leveren" Sitat: PirkePetter, 5. februar 2014 kl. 23.50.



"Om vi tar utgangspunkt i et normalt fungerende fordøyelsessystem så er daglige mengder av spesielt B12 på 1000-2000 mcg/1-2 mg nødvendig for å bygge opp kroppens nivåer igjen. Mer om man er konkret syk pga mangel. Fremgangsmåten som er vanlig er 2000 mcg daglig i en måned, og deretter 1000 mcg daglig inntil man er frisk. 100 gram lammelever ligger på ca 100 mcg, og storfelever på ca 110 mcg." Sitat: PirkePetter, 17.12.2012 kl. 14.52.



"Tar vi utgangspunkt i et fordøyelsessystem i ubalanse/nedsatt magesyreproduksjon må vi opp i enda større doser. I alle fall teoretisk sett, men konsum av B12 sammen med surnet melk/kefir/yogurt øker opptaket av B12 da melk inneholder et protein som binder B12 og sikrer opptak tross manglende magesyre, og tross manglende produksjon av dette proteinet i magesekken (produksjon av dette stimuleres av magesyreproduksjon, slik at redusert magesyreproduksjon gir mangefull produksjon av proteinet). B12 trenger også kalsium for å tas opp i tarmen, og kalsium er det mye av i surnet melk." Sitat: PirkePetter, 17.12.2012 kl. 14.52.



"Uten melk som fordøyelseshjelper kan vi kun ta utgangspunkt i passiv fordøyelse (passiv diffusjon), som ligger på ca 1-3% absorbert B12. Uten normal magesyreproduksjon vil det mao ta tid før nivåene er normale igjen." Sitat: PirkePetter, 17.12.2012 kl. 14.52.



"Vil det si 2 kg rå lever om dagen? Minst? Disse nivåene er regnet ut i "normale" sammenhenger; dvs normale mennesker på normale kosthold. Mennesker på tradisjonskost slik den promoteres i kraftmammabloggene trenger ikke slike mengder så lenge kostholdet ellers består av næringsrike matemner. Nyrer, kjøtt og sjømat, samt melk og oster, og egg/eggeplommer er andre kilder." Sitat: PirkePetter, 17.12.2012 kl. 19.15.



"Fra en halv til en hel lever til dagen i 1-2 uker er nok ikke dumt om man er skikkelig syk, og ellers 1-2 ganger i uken så lenge kostholdet som helhet inneholder mye B12 fra andre kilder, samt alle faktorer B12 trenger for opptak og utnyttelse." Sitat: PirkePetter, 17.12.2012 kl. 19.15.



"Det finnes ingen form for doseringsmal hva gjelder konsum av rå lever, verken for voksne eller barn. Alt han får i seg er kjempebra, og selv litt er bra så lenge resten av kosten bidrar med næringsstoffer som jobber med dem fra leveren" Sitat: PirkePetter, 5. februar 2014 kl. 23.50.



"Hvor mye anbefaler du om dagen og er rå lever den beste måten å få det i seg på? Hvor mye lever daglig må du nesten bestemme selv, men vil du ha oppnæringsnivåene raskt, så er et minimum 100gr til dagen. Rå er best da minst mulig denaturering av næringsstoffer har funnet sted, i motsetning til stekt eller kokt lever. Men også disse versjonene er sunne og næringsrike, om enn med litt mindre næringsstoffer" Sitat: PirkePetter, 20. april 2015 kl. 17.20.



"Hvor mye lever må spises for å få tilstrekkelig med B12? Mengde er uansett ikke viktig, hvor synergisme mellom mange næringsstoffer fra et variert tradisjonskosthold er" Sitat: PirkePetter, 5. desember 2014 kl. 13.36.


 



VIKTIG - ØKT LEVERINNTAK ØKER BEHOVET FOR VITAMIN D, K2 OG MAGNESIUM
"Slik du beskriver både symptomer så vel som kosthold, og du også mistenker kefir, som er en god kalsiumkilde, som årsak, så antar jeg heller det er snakk om for lite vitamin D i forhold til svært mye vitamin A fra lever og fiskeleverolje, samt mye kalsium fra kefir og yogurt. Det er mye vitamin D i fiskeleverolje, men da balansert i forholdet til vitamin A i fiskeleveroljen, slik at svært mye vitamin A fra andre kilder som samtidig inneholder lite vitamin D, er sannsynlig. I tillegg tappes vitamin D nivåene ytterligere gjennom å fungere som opptaksfaktor for kalsium." Sitat: PirkePetter, 18. mars 2015 kl. 17.31.



"At det har vært vinter i flere måneder, med lite sol som D vitaminkilde, spiller nok også en rolle. Jeg vil anbefale at du enten reduserer konsumet av lever, eller at du spiser mer fet sjømat, reker og hummer inkludert, eller investerer i skateleverolje, som har mer vitamin D i forhold til vitamin A." Sitat: PirkePetter, 18. mars 2015 kl. 17.31.



"Da vitamin D er avhengig av magnesium for å omdannes til hormonformen kalsitriol, tror jeg du har for lite magnesium, da kraft alene ikke inneholder tilstrekkelig magnesium til å oppveie alt kalsiumet fra kefir og yogurt. Fotbad alene gir for lite magnesium. Også alle B vitaminene i lever er avhengig av magnesium for å omdannes til koenzymer i kroppen, slik at oppsummering blir at kosten du oppgir krever mer magnesium og vitamin D for å oppveie mye kalsium og vitamin A fra henholdsvis kefir, yogurt og lever." Sitat: PirkePetter, 18. mars 2015 kl. 17.31.



"Lever inneholder rimelig med sink, men de fleste allikevel mer kopper, slik at det er best å spise andre matemner rike på sink i tillegg. Her er typisk næringsinfo i lever– http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood - http://www.healingnaturallybybee.com/articles/livernutrients.php - Storfelever, hønselever, og elglever har mer sink enn kopper." Sitat: PirkePetter, 26. juni 2013 kl. 01.54.



"Hva gjelder lever, prøv å spise som du føler for, men vær obs på eventuelle tegn på at du har for lite vitamin D og K2 for å matche vitamin A. Dvs se etter flere av symptomene på listen –
http://www.healthline.com/health/hypervitaminosis-a" Sitat: PirkePetter, 17. desember 2014 kl. 02.42.



"Du vil nok også ha større behov for magnesium, fra magnesiumolje (i og med at du allerede bruker kraft), som er nødvendig for å utnytte alle B vitaminene i lever. Høyt konsum av enkelte næringsstoffer fra ett eller få matemner øker behovet for andre næringsstoffer som jobber med førstnevnte næringsstoffer, slik at et variert kosthold er en god ide. Og da variert innenfor animalske matemner og produkter, samt melk og melkeprodukter, hvor vegetabilske matemner er tilbehør." Sitat: PirkePetter, 20. januar 2014 kl. 22.24.



"Du får også mer kopper enn sink i deg via lever, slik at det er en god ide å inkludere kilder til sink i kosten. Så som rødt kjøtt og sjømat, især skalldyr og skjell, samt egg. Sinkmangel kan fremme talgkjertler som rotter seg sammen mot deg, og sink e rogså nødvendig for at kroppen skal kunne utnytte vitamin A skikkelig." Sitat: PirkePetter, 23. oktober 2013 kl. 02.30.



"Om smøret du spiser er upasteurisert, og fortrinnsvis fra kyr på beite, får du I deg en viss mengde vitamin D og K2, som balanserer det høye inntaket av vitamin A fra lever. Skjønt du vill nok ha godt av mer, i form av fet sjømat, skalldyr eller gjæret fiskeleverolje. Alternativt skateleverolje som har mer vitamin D enn A." Sitat: PirkePetter, 20. januar 2014 kl. 22.24.



"Det kan også skyldes mangel på vitamin D da vitamin A trenger D for flere av sine funksjoner i kroppen. Begge disse vitaminene trenger vitamin K2 for å fungere som de skal i kroppen, og vitamin A trenger bl.a sink for omdannelse til hormonformen som virker i kroppen. Det samme gjelder for vitamin D, men der er det magnesium som trenges. Osv. Det er derfor ikke nødvendigvis slik at du mangler vitamin A og/eller D i kosten, da du kan mangle næringsstoffer som gjør at du ikke tar opp disse vitaminene. Eller du har et høyt eller hyppig konsum av planteoljer (også olivenolje og annet enumettet fett), som både blokkerer opptak av begge vitaminer, samt mangedobler forbruket av dem i kroppen. Begge vitaminer forsvinner bundet til fiber om måltidet er rikt på fiber. De beste kildene er innmat, dyrefett, smør og melkefett (upasteurisert) og gjæret fiskeleverolje." Sitat: PirkePetter, 17. april 2013 kl. 04.21.



"..da du har spist mye lever daglig, og dermed fått i deg mye B vitaminer, kan dette har ført til økt tap av magnesium ettersom magnesium, som del av koenzymer, brukes til å omdanne B vitaminer fra mat til koenzymformer i kroppen." Sitat: PirkePetter, 8. oktober 2013 kl. 21.34.



"..selv om du får i deg mye vitamin A via lever, så må vitamin A ha vitamin D og K2 for å fungere skikkelig, samt at leveren må ha sink for å omdanne vitamin A til hormonformen som virker i kroppen." Sitat: PirkePetter, 27. mai 2014 kl. 20.10.



"Spiser du mye vitamin A via lever bør du imidlertid balansere dette med mye vitamin D fra fiskeleverolje, fortrinnsvis gjæret, samt upasteurisert smør for vitamin K2. Disse vitaminene jobber sammen med vitamin A, og alle 3 er nødvendige for hverandres funksjoner." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.32.



"Økt konsum av lever, som inneholder bl.a mye vitamin A og B vitaminer, øker behovet for vitamin D og K2 for å balansere vitamin A, samt magnesium for at B vitaminene skal kunne brukes i kroppen. Jeg anbefaler derfor at du trapper ned på leverkonsumet inntil du har fått økt magnesiumnivåene en del." Sitat: PirkePetter, 18. februar 2014 kl. 03.47.



https://draxe.com/nutrition/is-liver-good-for-you/
https://draxe.com/nutrition/is-liver-good-for-you/



ER DET TRYGT Å SPISE RÅ LEVER?
"Rå lever er så trygg som den kan være. Selv lever som har påbegynt forråtnelsesprosessen/dvs som er i første stadiet, som er melkesyregjæring hvor bakterier bryter ned glukose og glykogen, så lenge man har normal magesyreproduksjon, samt enzymet diamin oksidase, som deaminerer histamin." Sitat: PirkePetter, 16. oktober 2013 kl. 21.37.



"Jeg har spist rå mat hele livet, uten noensinne å oppleve negative reaksjoner. Jeg har også flere ganger testet ut diverse offentlige påstander av nysgjerrighet. Så som dette med å vaske skjærebrett for å unngå vekst av såkalt helseskadelige bakterier, på den måten at jeg skar kjøtt og andre matemner flere ganger til dagen uten å vaske brettet på en måned. I følge den offentlige logikken skulle jeg omtrent ha vært død pga dette, men opplevde ingen reaksjon overhodet. 9 av 10 offentlige råd om mikroorganismer og hygiene er overdrevet og basert på legemiddel og vaksineindustriens kontinuerlige fryktpropaganda." Sitat: PirkePetter, 16. oktober 2013 kl. 21.37.



"Jeg anbefaler aldri forholdsregler ved konsum av rå matemner til andre enn dem som har redusert syreproduksjon i magesekken, eller som har tarmproblemer som gjør at de reagerer på histamin i animalske matemner." Sitat: PirkePetter, 16. oktober 2013 kl. 21.37.



"Plutselig viste datteren min stor interesse for disse leverbitene. Kan det bli for mye av det gode? Lever er mat, ikke legemiddel eller kosttilskudd. Slik at hun kan spise til det tyter ut av ørene hennes uten andre virkninger enn positive. Ost eller kefir ved siden av er kun nødvendig om du ser hun blir oppblåst eller raper/gulper etter konsum." Sitat: PirkePetter, 24. september 2013 kl. 12.57.



"Bør lever fryses før den spises rå? Lever trenger ikke å fryses slik WAPF damene sier, da det ikke finnes såkalte parasitter i lever godkjent for menneskekonsum. Nok en ting er at frysing ikke har virkning på parasitter, slik logikken går." Sitat: PirkePetter, 18. april 2013 kl. 17.14.



"Er litt redd for å få Trikinose av å spise rå lever - skal jeg være bekymret? Hva gjelder trikiner så er det bløff og udokumentert tull og tøys. Som med all annen propaganda om mikroorganismer eller såkalte parasitter i animalsk mat, som egentlig har som hensikt å få oss til å varmebehandle animalske matemner i hel, slik at de går fra å være sunne og nærende til å bli ufordøyelige og helseskadelige, eller som har som hensikt å få oss til å spise mindre animalske matemner og mer frukt og grønt eller industrimat. Søker du på parasitter i denne bloggen finner du mye vitenskapelig dokumentasjon på at såkalte innvollsormer/parasitter/tarmmark faktisk er en del av kroppens selvhelbredssystem når man har betennelser i tarmene. De forårsaker ikke betennelsen, slik legemiddelindustrien påstår, men hjelper kroppen å takle betennelsen. Og straks betennelsen er over, dør de og skilles ut av kroppen via avføringen. Å f.eks drepe disse organismene med antibiotika, ormekurer, etc er ren idioti, da man dermed dreper kroppens forsøk på å hjelpe seg selv. Og man dreper organismer som gir sine liv for å hjelpe oss. Apropos trikiner og dens slags fra mat, så overlever de ikke magesyre heller." Sitat: PirkePetter, 25. september 2014 kl. 00.16.
 


"Leverikter - kan jeg spise leveren? Dette er et symptom på mangel på bl.a protein, eller magnesium, kopper eller sink, som jeg kommer på i farten. Velernærede dyr unngår dette problemet. Du kan trygt spise leveren" Sitat: PirkePetter, 31. desember 2016 kl. 22.22.



"Kveist er et ikke-problem, og det å fryse matemner for å ta knekken på såkalte parasitter, en tanke jeg først fant hos WAPF damene, har senere blitt motbevist da dette ikke skjer. At mark/parasitter skal kunne forårsake helseproblemer er en myte, på lik linje med patogene bakterier eller eksistensen av såkalt virus. Og det samme gjelder mark i ens egen tarm, da disse ikke kommer fra matemner, men dannes fra et stamstadie man kaller protitter i tarmen, lik celler dannes fra stamceller, og har en rolle i kroppens selvhelbredelsesmekanismer. Akkurat som bakterier og sopp har." Sitat: PirkePetter, 06.12.2012 kl. 15.20.



"Hvordan er det med lammelever og becquerel? Bæækareller i lever er uvesentlig, da selv om det skulle finnes radioaktive substanser i slik lever er den så full av næringsstoffer som direkte avgifter radioaktive substanser, samt som øker leverens evne til å avgifte enda mer, at det ikke er grunn til bekymring." Sitat: PirkePetter, 20. juni 2013 kl. 01.03.






HELBREDS-, HISTAMIN- OG AVGIFTNINGSREAKSJONER ETTER INNFØRING AV LEVER
"Spist 100 gram rå lever hver dag i en uke, med kaneldryss, melkekefir og ferskrevet ingefær. Resultat: Influensasymptomer, hoste, slappe, fryser/svetter om hverandre, litt magesmerter og diarè. Typisk helbredelsesreaksjon? Det ser ut til å være avgiftningsreaksjoner, og jeg anbefaler at dere trapper ned på leverinntaket, og heller spiser f.eks hver andre dag. Det er bedre å starte i det små, og øke mengde eller hyppighet etterhvert, for å unngå de helt store reaksjoner. Og også slik at dere får tid til å øke nivåene av næringsstoffer fra andre matemner, eller via magnesiumolje, som er nødvendige for at næringsstoffene i lever brukes riktig i kroppen." Sitat: PirkePetter, 12. desember 2013 kl. 17.31.



"Velger du imidlertid ut enkeltmatemner på bekostning av helheten får du sterkere reaksjoner, og et mer konsentrert, og begrenset næringsnivå. Svært mange mennesker reagerer med diare på overgang til mer animalsk mat, og spesielt rå og/eller speket animalsk mat, hvilket er hvorfor jeg pleier å anbefale at man spiser rå animalsk mat sammen med kokt eller stekt animalsk mat, eller sammen med fordøyelseshjelpere som krydder, salt, kraft, gelatin, organiske syrer og melkesyregjæret mat og drikke." Sitat: PirkePetter, 16. desember 2013 kl. 23.22.



"Rå lever kan f.eks gi histaminreaksjon (bl.a diare), men spist sammen med helmelk/surmelk/kefir/yogurt, eller smør/fløte/rømme, eller kokosolje/palmeolje, eller arakidonsyre (omega-6 fettsyre i animalske matemner), eller gelatin eller glykosaminoglykaner i kraft, eller melkesyreghæret mat og drikke (bakterier øker enzymaktiviteten) som øker aktiviteten til enzymet som deaminerer/avgifter histamin, så vil reaksjonen være mindre eller ikke-eksisterende. Synergisme mellom matemner, som balanserer hverandre og beskytter mot hverandres eventuelle negative aspekter, er tradisjonskosthold." Sitat: PirkePetter, 16. desember 2013 kl. 23.22.



"Syk med diaré etter å ha spist rå lever, fått fra jeger, som var over en uke gammel, oppbevart i kjøleskap. Den luktet greit. 1 uke i kjøleskap er på kanten hva gjelder holdbarhet for lever, og i tillegg kommer tiden fra leveren ble tatt ut av dyret til du fikk den. Men, om den ikke luktet vondt/ammoniak, så er det tvilsomt det var snakk om avgiftningsreaksjon på bakterier. Det mer sannsynlige er histaminreaksjon, forutsatt at andre faktorer i deg indikerer redusert histaminavgiftning i tarmen." Sitat: PirkePetter, 16. oktober 2013 kl. 21.37.



"Kvalmen skyldes normalt redusert syreproduksjon, eller histaminreaksjon når andre symptomer på histaminreaksjon også er tilstede" Sitat: PirkePetter, 6. november 2013 kl. 15.15.



"Når kvalme skjer ofte så er det som regel alltid i forbindelse med enten redusert syreproduksjon i magesekken, eller problemer i lever eller bukspyttkjertel." Sitat: PirkePetter, 14. mai 2015 kl. 21.41.

 


"Samme kosthold gjelder for større barn, skjønt da gjerne i større mengder. Men, tradisjonskost er en helhet av ulike næringsrike matemner, og ikke megadoser av enkeltmatemner. Gis f.eks lever i tillegg blir behovet for eggeplommer betydelig redusert, da lever er rik på de fleste næringsstoffer i eggeplomme." Sitat: PirkePetter, 18. oktober 2013 kl. 00.33.

 

"..fordi det nettopp er eggeplommer og lever han reagerer så sterkt på. Han reagerer ikke på eggeplommer og lever, men fordøyer dem ikke av en eller annen grunn. Det er viktig å skille mellom symptomer som følge av manglende evne til å fordøye eller avgifte, og symptomer som påståes å være såkalt allergi eller intoleranse." Sitat: PirkePetter, 28. april 2018 kl. 22.27.



"Eggeplomme og lever; prøv å koke eggeplommene ørlite, og se om han har problemer med disse også. Det er alltids en viss mulighet for at han får mage-tarmproblemer av rester av sprøytegifter, genmodifiserte matemner og/eller soyamel om dette var i foret til hønsa, og da bør han heller bruke egg og lever fra dyr på beite" Sitat: PirkePetter, 28. april 2018 kl. 22.27.





HVORFOR RAPER JEG ETTER SVELGING AV HELE LEVERBITER?
"Svelger du leverbiter hele, kan du muligens risikere å svelge en del luft samtidig, og som vil kunne føre til at du burper en del etter måltidet" Sitat: PirkePetter, 9. desember kl. 14.25.



"Hvor små må biter av rå lever være for at fordøyelsessystemet skal kunne håndtere det uten tygging? Har du normal syreproduksjon i magesekken går det greit med biter du klarer å svelge. Jo større bitene er, desto lengre tid vil de eventuelt bli i magesekken inntil syren har løst dem opp. Denne perioden kortes ned gjennom samtidig konsum av eddik i litt vann eller surmelk, kefir eller sur myse." Sitat: PirkePetter, 6. november 2013 kl. 15.15.



"Raping etter konsum er normalt fordi man svelger luft sammen med hele biter, men kan også skyldes redusert syre i magesekken, og som har ført til bakterievekst der som produserer gasser når de gasser seg med leverbitene. Også dette skal bedres ved samtidig konsum av noe syrlig, som bidrar til fordøyelsen av leverbitene inntil magesyrenivået har tatt seg opp til normalt nivå. Leverbitene, som annen mat, blir først værende i den øverste delen av magen (kalles enzymmagen) inntil muskelsammentrekninger i magesekken, stimulert av optimalt syrenivå, fører maten ned i syren. Syren produseres mens maten ligger i enzymmagen. Denne kalles enzymmage fordi enzymer i maten, eller som konsumeres med maten, jobber med maten inntil den ”faller ned i” syren når denne er ferdigprodusert. Enzymene fortsetter jobben med å fordøye maten i tynntarmen, men inaktivers midlertidig av magesyren." Sitat: PirkePetter, 6. november 2013 kl. 15.15.






ER DET VANLIG MED MØRKERE AVFØRING?
"Jeg prøver spise mye lever men siden min avføring blir svart av lever tenker jeg at jeg ikke tar opp jernet fra leveren. Dette er jo litt rart siden dete skulle være lett opptagelig jern. Hadde jeg tatt jern tabletter så hadde jeg skjønt det. Sort avføring etter å ha spist lever indikerer normalt at næringsstoffer i leveren øker avgiftning av et eller annet fra din lever, via galle. Det kan også indikere at hemjern fra leveren fører til at kroppen dumper jern lagret i kroppsvev, til lymfe og deretter tarmen. Vel å merke om du har for høye jernnivåer. Ellers er det som regel en del blod i lever, og som blir sort i løpt av fordøyelsesprosessen. Har du, imidlertid, lav syreproduksjon i magesekken, så er antakelsen din riktig, i at du nok ikke tar opp videre med næringsstoffer." Sitat: PirkePetter, 20. mai 2017 kl. 10.24.



"Mørkere avføring enn vanlig indikerer avgiftning (spesielt i leveren, med høy galleutskillelse) når dette oppleves etter kostholdsforandring. Når det er snakk om konsum av matemner med høyt innhold av vitamin A, og/eller B12, så kan dette forårsake så stor utskiftning og nydannelse av tarmceller at tarmens ph, mikroflora og generelle helsetilstand midlertidig forstyrres. Og slik at forstoppelse eller diare, eller begge deler om hverandre, blir resultatet. Både avgiftning så vel som økt næringsopptak og cellefornyelse kan mao gi samme symptomer." Sitat: PirkePetter, 16. desember 2013 kl. 23.22.



https://lauraschoenfeldrd.com/hate-liver-eat-it-anyway-with-these-tips-paleo/
https://lauraschoenfeldrd.com/hate-liver-eat-it-anyway-with-these-tips-paleo/


ER DET FARE FOR Å BLI FORGIFTET AV VITAMIN A?
"..det store nivået av A vitamin i lever bør balanseres av mye vitamin D enten fra matemner eller melkesyregjæret fiskeleverolje eller skateleverolje, for sikkerhets skyld." Sitat: PirkePetter, 9. desember 2016 kl. 17.44.


 
"Det er ingen fare for vitamin A forgiftning ved konsum av lever. De eneste tilfellene av vitamin A forgiftning som er dokumentert er via konsum av høye doser syntetisk vitamin A, retinyl palmitat, over lengre tid, samt ett tilfelle av forgiftning i forbindelse med konsum av lever fra isbjørn. Men personen det var snakk om, Xavier Mertz, var vegetarianer, og taklet dårlig det høye vitamin A nivået i isbjørnlever. Isbjørnlever inneholder millioner av internasjonale enheter (IU)(fordi de lever av seler og fet fisk), men husdyrlevere og fiskelevere ligger i nivåene hundre tusener IU. De forsøk som finnes viser at mennesker tåler nivåer som langt overgår de såkalte giftige nivåene, selv ved konsum over lengre tidsrom, og mange folkeslag verden over, især eskimoer, får i seg nivåer daglig som i følge den rådende logikken skulle ha tatt livet av dem for lengst." Sitat: PirkePetter, 09.12.2012 kl. 23.52.



"..så kommer i tillegg det faktum at vitaminene D og K2 beskytter mot eventuelle negative reaksjoner fra høyt konsum av vitamin A." Sitat: PirkePetter, 18. september 2013 kl. 17.32.



"Uansett, da du oppgir å bruke fiskeleverolje, som inneholder vitamin D, samt eggeplommer, så skulle du være mer enn beskyttet mot en eventuell forgiftningsreaksjon, i og med at forskning viser at vitaminene D og K2 beskytter mot vitamin A forgiftning. Og motsatt beskytter vitamin A mot vitamin D forgiftning." Sitat: PirkePetter, 09.12.2012 kl. 23.52.



"http://westonaprice.org/fat-soluble-activators/vitamin-a-saga - ..artikkelen du viser til er gammel, og damene i WAPF har senere, i nyere artikler, moderert sitt syn på vitamin A og giftighet. Når man leser artikler for eller i mot noe som har med helse og ernæring å gjøre er det viktig å få med seg når det man leser er publisert, da kunnskap om slike ting forandrer seg hele tiden etter hvert som nye funn gjøres innen forskning" Sitat: PirkePetter, 10.12.2012 kl. 18.06.



"Jeg har selv spist en hel lammelever hver dag i nøyaktig 6 måneder, for å teste logikken ut, uten andre bivirkninger enn et energinivå som var stadiumet før "i bane rundt jorda."" Sitat: PirkePetter, 09.12.2012 kl. 23.52.



"Gjæret fiskeleverolje vil gi rikelig med fettløselige vitaminer, deriblant A, D og E, og lever fra landddyr gir mye vitamin A sammen med B vitaminer." Sitat: PirkePetter, 4. august 2013 kl. 23.17.






TA SKATELEVEROLJE SAMMEN MED LEVER
"Bruker du lever jevnlig kan du nok med fordel bruke skateleverolje, og det er ikke nødvendig med smørolje så lenge du får i deg upasteurisert smør fra kyr på beite. Hvilket vil si smøret fra Østerrike, da ikke alle norske bønder slipper kyrne ut på beite eller unngår kraftforbruk i beitesesongen i nevneverdig grad." Sitat: PirkePetter, 27. juni 2013 kl. 19.28.



"Eggeplommer og smør fra dyr som går på beite/har tilgang til insekter, etc inneholder også små mengder vitamin A og D, og det samme gjelder fet fisk eller fiskerogn, melke og fiskelever, så vel som lever og andre organer (øyne inkludert) fra landddyr. Avhengig av hvordan kostholdet ditt er lagt opp kan du nok med fordel bruke skateleveroljen fremfor fiskeleveroljen." Sitat: PirkePetter, 27. juni 2013 kl. 19.28.



"Enn hvis jeg bare har torskeleverolje, og ikke skateleverolje? Det er bedre å ta torskeleveroljen med lever enn å ikke ta noe som helst i tillegg, da selv om det er mye vitamin A i oljen, så er der i det minste en del vitamin D, som kan bidra til en viss balanse av vitamin A i leveren" Sitat: PirkePetter, 29. juli 2015 kl. 01.57.



"Hvorfor anbefales skateleverolje til lever? Pga at lever inneholder veldig mye vitamin A, og det gjør fiskeleverolje også, slik atd et kan bli for mye vitamin A i forhold til D. Da er skateleverolje bedre, fordi den inneholder mer vitamin D enn A" Sitat: PirkePetter, 3. oktober 2015 kl. 02.31.





KAN MAN OVERDOSERE MED B-VITAMINER?
"Kroppen avgifter selv for høye nivåer av naturlig B12, slik at det ikke er noe problem å spise lever sammen med B12 injeksjoner. Særlig ikke med tanke på at lever også er rik på folinsyre og andre næringsstoffer som deltar i B12?s opptak og utnyttelse i kroppen." Sitat: PirkePetter, 04.03.2013 kl. 17.21.



"..betyr det at du kunne anbefale B12 injeksjoner for de som ligger lavt på B12..? nei, absolutt ikke, da jeg ikke promoterer legekjemikalier/syntetiske kjemikalier eller tilskudd annet enn der hvor det er snakk om liv eller død. Kommentaren min var et svar til ...som allerede har bestemt seg for å bruke injeksjoner." Sitat: PirkePetter, 04.03.2013 kl. 21.58.



https://www.infertility.org/fertility-superfoods-liver/
https://www.infertility.org/fertility-superfoods-liver/



LAKTOFERRIN - HVORFOR DRIKKE UPASTEURISERT MELK/KEFIR SAMMEN MED LEVER?
"..upasteurisert melk inneholder et fraktprotein som binder vitamin B12 og sikrer opptak om du selv har redusert produksjon av dette proteinet, pga redusert syreproduksjon i magesekken. Organiske syrer i surnet melk bidrar bl.a til å skille vitaminet fra aminosyren det er bundet til i leveren." Sitat: PirkePetter, 23. februar 2017 kl. 08.15. 



"Drikk surmelk til, så vil et transportprotein i melken binde B12 og sikre opptak, og laktoferrin i mysedelen av surmelken vil binde jern, og frakte jern rundt i kroppen din hvor det eventuelt trenges" Sitat: PirkePetter, 24. januar 2017 kl. 14.38


 
"Melk, inkludert kefir, inneholder flere substanser/næringsstoffer som binder bl.a jern i tarmen og sikrer opptak. Spesielt laktoferrin, som til og med tar med seg jernet inn i kroppen og avleverer til trasferrin, som transporterer jernet dit det trengs. Mangler kroppen av en eller annen grunn transferrin, så kan laktoferrin fra melk overta funksjonen. Både laktoferrin og transferrin sørger også for at kroppen ikke får for mye jern." Sitat: PirkePetter, 10.mai 2014 kl. 16.07.



"Melk, især surmelk/kefir/yogurt, er en god ide sammen med lever da melk inneholder et transportprotein som binder B12 og sikrer opptak om magen din ikke selv danner dette proteinet. Proteiner og organiske syrer i surnede melkeprodukter stimulerer magesyreproduksjon om denne skulle være lav, og vil i tillegg hjelpe med å fordøye maten da syrer som bl.a melkesyre og eddiksyre kan til en viss grad overta for magesyren. Vitamin B12 er i matemner bundet til et protein, slik at du trenger syre i en eller annen form for å frigjøre vitaminet slik at dette kan bindes til fraktproteinet som sørger for opptak i tarmen." Sitat: PirkePetter, 24. mai 2013 kl. 05.38.



"Melk (mysedelen) inneholder også mye av et peptid ved navn laktoferrin, som i tarmen binder seg til jern og mangedobler opptaket av jern. Laktoferrin regulerer også kroppens jernnivåer, og reduserer opptaket om man skulle få for mye av mineralet. I kroppen er det peptidet transferrin som normalt har denne oppgaven, men laktoferrin kan overta de fleste funksjonene til førstnevnte om dette skulle mangle eller være blokkert fra å virke av ymse grunner." Sitat: PirkePetter, 9. november 2012 kl. 02.43



"Kefir laget på upasteurisert melk inneholder fraktproteinet. Også vanlig surmelk. Ost og smør kan ikke brukes, kun melk, surmelk, kefir og yogurt" Sitat: PirkePetter, 27. januar 2017 kl. 01.18. 



"Gjelder dette smør og ost også? Enn pasteurisert kefir? Ikke smør eller ost, da smør og ost ikke inneholder haptokorrin. Kun melk gjør. Pasteurisert kefir inneholder ikke dette fraktproteinet, men er noenlunde ok som kilde til næringstoffer og organiske syrer inntil du får upasteurisert melk du kan surne selv. " Sitat: PirkePetter, 31. desember 2016 kl. 14.46.



"Kan manglende intrisic factor snues ved omlegging av kostholdet? Ja, gjennom å gi magecellene de næringsstoffer disse trenger for å produsere magesyre. Uten syre, dvs senking av ph, ingen haptokorrinproduksjon. Upasteurisert melk inneholder dette fraktproteinet, slik at konsum av lever, som kilde til bl.a metyl-B12, sammen med surmelk eller kefir garanterer opptak, selv når man har for lav syreproduksjon." Sitat: PirkePetter, 31. desember 2016 kl. 14.37.



"På samme måte inneholder melk et eget spesialprotein fra kua som vitamin B12 trenger for å tas opp i tarmen. Ved redusert magesyreproduksjon (i mennesker) mangler dette proteinet, da proteinet produseres av de smame cellene som produserer magesyre." Sitat: PirkePetter, 12.03.2013 kl. 14.20.



 


MÅ MELKEN VÆRE UPASTEURISERT? HVA MED LAVPASTEURISERT?
"Dette transportproteinet: finnes det kun i surmelk eller også kefir og yogurt av fersk melk? Det finnes i upasteurisert melk, og alle produkter fra slik melk som ikke har vært oppvarmet." Sitat: PirkePetter, 24. januar 2017 kl. 22.42.



"Vil det da være helt eller delvis bortkastet å spise rå lever med Tjukkmelk? Melken vil, mest sannsynlig, sabotere opptaket så lenge den er pasteurisert. Og transportproteinet og enzymer i den er denaturerte." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2017 kl. 10.37.



"Melk/surmelk/kefir inneholder et transportprotein som binder B12 fra leveren, og sikrer opptak. Transportproteinet ødelegges av pasteurisering og homogenisering, slik at Røroskefir er verdiløs her. Dette er, imidlertid, ikke et problem så lenge du har normal syreproduksjon i magesekken." Sitat: PirkePetter, 8. januar 2017 kl. 21.23.



"Når du skriver at rørosmelken er verdiløs, mener du da med tanke på å optimalisere b12-opptak, eller slik at den også gjør leverspisingen verdiløs? Svar ja på første spørsmål, og ja også på andre, da denaturerte og glykerte næringsstoffer i melken, så vel som kaseinet, som blir liggende lenge i magesekken, mest sannsynlig saboterer opptak av næringsstoffer fra leveren. De glykerte næringsstoffene, som danner helt nye, og "giftige" forbindelser, bidrar heller ikke til latter og glede." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2017 kl. 10.41.



"Fraktproteinet denatureres fullstendig fra 50 grader og oppover, og lavpasteurisering er på ca 70 grader." Sitat: PirkePetter, 8. januar 2017 kl. 21.31.



"Gradvis oppvarming til 72 grader kan laktoferrinet muligens tåle uten denaturering, men ikke hurtigoppvarmingen som ligger i pasteurisering, både lav og normal, i 15 sekunder. Dette fører til betydelig glykering mellom aminosyrer og sukkere eller fettsyrer i melk, i følge mye annen forskning. Denaturering er molekylmessig degenerasjon pga bl.a varmepåvirkning, eller syrepåvirkning, mens glykering er sammenklebing/liming av næringsstoffer slik at helt nye forbindelser oppstår" Sitat: PirkePetter, 28. februar 2017 kl. 23.13.



"Jeg har lest en del forskning som påstår at laktoferrin tåler høyere temperatur, men ser ingen logikk i dette all den tid laktoferrin er et glykoprotein, dvs kombinasjon aminosyrer og sukkere, som dermed er betydelig mindre varmestabilt enn rent protein" Sitat: PirkePetter, 28. februar 2017 kl. 23.13. 



 

OPTIMALT NÆRINGSOPPTAK - HVA BØR UNNGÅS I ET LEVERMÅLTID?
"Eple inneholder pektin, som binder en del av mineralene i lever." Sitat: PirkePetter, 21.01.2013 kl. 23.11.



"For akkurat lever sin del så er lever den beste kilden til B12, og pektin binder b12 i tarmen. Slik at pektinrik mat ikke bør spises sammen med lever og andre B12 kilder ved mangel. Pektin binder flere mineraler, og andre vitaminer, men dette er ikke et problem så lenge kosten som helhet er næringsrik, samt at man ikke konsumerer pektinrik mat i alle måltider." Sitat: PirkePetter, 13. februar 2014 kl. 23.06.



"Fiber, stivelse og fytinsyre, samt kaffe/koffein og fosforsyre/fosfat er noen av mange faktorer som blokkerer jernopptak. Laktoferrin i melk/myse, surmelk, kefir og yogurt, binder jern i tarmen og garanterer opptak og utnyttelse." Sitat: PirkePetter, 21. august 2013 kl. 18.11.



"Fiberet i brokkolli garanterer å binde både vitaminer og mineraler fra f.eks lever og eggeplomme og gjøre ham næringsfattig og avføringen næringsrik, og de goitrogene substansene i brokkolli og andre kålsorter kan blokkere jordopptaket i skjoldbruskkjertelen hans, og forårsake redusert stoffskifte/energiproduksjon. Mao hypotyreose." Sitat: PirkePetter, 28. april 2018 kl. 22.27.



https://www.thankyourbody.com/eat-liver/
https://www.thankyourbody.com/eat-liver/



HVILKEN HOLDBARHET HAR LEVER I FRYSER OG KJØLESKAP
"Hvis jeg tar opp lammelever fra fryseren, og finhakker - kan jeg da fryse den på nytt? Alt du fryser mister en del næring, og dobelfrysing blir dobbelt næringstap. Hvorfor ikke bare tine, kutte opp og spise? Resten kan du oppbevare i kjøleskap og ta ut litt og litt, og har du mye kan du konservere i kjøleskap under fettlokk." Sitat: PirkePetter, 25. juni 2013 kl. 20.07."



"Jeg har tenkt å kjøpe en del innmat, men hvor lenge kan lever, nyre og hjerte oppbevares i fryseren (pakker de inn i ostelerret)? Den offisielle standarden er 3 måneder, men 6 går nok helt fint så lenge innmaten fryses raskt, pakkes skikkelig (i f.eks ostelerret og plastpose), og ikke utsettes for luff eller lys under lagring." Sitat: PirkePetter, 17. september 2013 kl. 02.16.



"Jeg trodde man kunne fryse kjøtt i et år? Men det er kanskje forskjell på muskelkjøtt og innmat? Innmat er og ikke er muskelkjøtt, da innmat omfatter så mange matemner. Hjerte har f.eks mer muskler enn muskelkjøtt. Hjerte, lever og nyrer holder seg lengre enn organer med mye flerumettet fett, så som hjerne, og lunger har kortere holdsbarhetstid enn hjerte, lever og nyrer, men lenger enn hjerne. Jeg kjenner ikke til konkrete tall for de enkelte organer" Sitat: PirkePetter, 18. september 2013 kl. 00.03.



"Jeg har lest en plass at lever kan fryses i maks 4 måneder. Betyr dette at om jeg bruker lever som er fryst i f.eks 7 måneder, ikke kan spises, eller er det bare næringsinnholdet som tapes etter 4 måneder? Den kan nok spises, så fremt den lukter ok. Innmat taper seg næringsmessig som annen mat som fryses ned, men denaturerer også en del under lagring, slik at konsistens, farge og lukt avgjør om den er spiselig eller ikke." Sitat: PirkePetter, 6. februar 2015 kl. 21.35.



"En del næringsstoffer går nok tapt både ved første og andre frysing, men det er tvilsomt leveren blir verdiløs som næringskilde av den grunn." Sitat: PirkePetter, 16.01.2013 kl. 18.04.
  


"Jeg hadde tenkt å skjære levra i munnfullbiter og fryse ned; er dette en bra måte å bevare næringsstoffer på? Frysing av leverbiter går helt fint. Noe tap av næringsstoffer må du regne med når næringsstoffene utsettes for lys og luft, men ikke så mye at det gjør noe fra eller til." Sitat: PirkePetter, 28. september 2012 kl. 14.24.



"Lever holder seg 1-3 dager i kjøleskap." Sitat: PirkePetter, 09.12.2012 kl. 17.25.



"1 uke i kjøleskap er på kanten hva gjelder holdbarhet for lever, og i tillegg kommer tiden fra leveren ble tatt ut av dyret til du fikk den." Sitat: PirkePetter, 16. oktober 2013 kl. 21.37





TILBEREDNING AV RÅ OG LETTSTEKT LEVER
"..når du vanner leveren ut i eddik eller sitronvann i noen timer før konsum så er den ikke lenger spesielt blodig, da mesteparten av blodet trekker ut i vannet." Sitat: PirkePetter, 23.04.2012 kl. 22.05.



"Leveren er sunnest rå, eller lettstekt slik at den er rød/rosa inni, da dette sikrer maksimalt med næringsinnhold (ingenting blir denaturert av varme). Det er bedre å steke den, og da i mettet fett som f.eks kokos eller fåre eller storfefett, da fettet beskytter vitaminene fra å denatureres slik at de tåler mer varme, og da koking gjerne gjør at en del næringsstoffer trekker ut i vannet og dermed går tapt om du ikke konsumerer dette også." Sitat: PirkePetter, 23.04.2012 kl. 22.05.



"B12 tåler en del varme, slik at lever som er lettstekt er helt ok." Sitat: PirkePetter, 17.03.2012 kl. 05.59.



"Smaken er definitivt som baken, men som du sier hjelper det å la den ligge litt i eddikvann." Sitat: PirkePetter, 16. april 2012 kl. 02.23.



"Har du prøvd lever med f.eks sukker eller andre søtningsmidler? Leversmaken går fint til søtt også, som kanskje er lettere å få i smårollinger." Sitat: PirkePetter, 19. juni 2013 kl. 18.18.



"Jeg forstår godt at det trenges oppsyking for å spise lever, da den er langt fra mors beste barn smaksmessig sett. Pussig nok virker det som om det er smaken søt, som i sukker eller søtningsmiddel, som best utlikner smaken. I alle fall for mine smaksløker." Sitat: PirkePetter, 27. august 2013 kl. 20.23.



"Hjerte og nyre er helt ok smak, og kan tilberedes med de kryddere, marinader, etc du føler for. Lever er litt mer problematisk, men med litt utforskning av ingredienser du bruker sammen med leveren vil du nok finne måter å like, eller i alle fall ikke mislike, lever på." Sitat: PirkePetter, 15. september 2013 kl. 00.55.



"Frossen lever er kalde greier, og sikkert kun for dem med normal magesyreproduksjon. Da er det bedre å kutte leveren opp i terninger mens den er halvfrosset, og vente med å gulpe dem ned med litt væske når de er tinte. Eller lage purè av den i food processor og "drikke" som den er eller sammen med noe som maskerer smaken." Sitat: PirkePetter, 08.12.2012 kl. 14.11.



"Kylling og kalvelever er mildere i smaken enn storfe og lammelever." Sitat: PirkePetter, 4. desember 2016 kl. 01.54.



"Lever kan gis som du ville gitt kjøtt, fisk, etc, og smøroljen kan gis som en teskje. 1/2 teskje for fiskeleverolje." Sitat: PirkePetter, 14.06.2012 kl. 12.11.



"Jeg lagde stekt lever i går og noen av bittene var grønne på innsiden .vet dere hva det betyr?er det farlig å spise det? ..det kan være at det har kommet galle fra galleblæren ut i de delene av leveren som var grønne. Dette smaker veldig bittert, men er ufarlig." Sitat: PirkePetter, 10. januar 2014 kl. 14.53.



"Ser at leveren har noen hull med, eh, hud/fett rundt? Har skjært det bort, men er så lite bevandret i innmatverden at jeg ikke vet om dette egentlig er vits å skjære bort? Du kan bruke alle delene, men bør ta bort den tynne hinnen rundt, og som smaker bittert." Sitat: PirkePetter, 13. juli 2013 kl. 03.23.



 "Et kompromiss angående rå mat er å finhakke noe rått og ha i den ferdige retten. Dvs at bitene er så små at smaken av dem blander seg i måltidet snarere enn å overdøve det." Sitat: PirkePetter, 14. desember 2014 kl. 15.25.



"Er gelatin, kokosolje/upastaurisert smør viktig å ta sammen med rå lever når man har liten magesyreproduksjon? Eller er organiske syrer det viktigste? ..kokosolje er ikke nødvendig, men gelatin er lurt da glycin i gelatin stimulerer magesyreproduksjon. Organiske syrer i tillegg er også lurt så er du dobbelt sikret." Sitat: PirkePetter, 31.01.2013 kl. 13.18.




HVA MED LEVERPOSTEI FRA BUTIKKEN?
"All butikkleverpostei er denaturert via sterk varme, og inneholder MSG, som ingen barn burde få i seg, og særlig ikke dem med psykiske eller mentale problemer." Sitat: PirkePetter, 20.04.2012 kl. 12.26.



"Kan en noen ganger ty til leverpostei kjøpt fra butikk? Leverpostei i butikker er dessverre helt ødelagt næringsmessig sett, og i tillegg tilsatt ymse kjemikalier og andre unaturlige substanser, deriblant soya og gjerne også kjemisk modifisert stivelse. Det beste alternativet er derfor å lage selv, eller eventuelt å kjøpe eller få fra en person som kan lage for deg." Sitat: PirkePetter, 6. september 2013 kl. 18.17.



"Tenker det blir ny leverposteilaging hvor jeg kommer til å bruke fifty fifty med geitelever og geitekjøtt med kraft, men uten smør siden jeg syntes den ble så kompakt, hva mener du om det? Om du med spørsmålet sikter til å lage leverpostei uten smør så har jeg ingen mening om det da du må finne ut for deg selv hva du trives med smaksmessig. De fleste oppskrifter inkluderer animalsk fett av noe slag, som regel fløte, smør, baconfett eller talg, men du får prøve deg fram til du finner den smak og konsistens du trives med." Sitat: PirkePetter, 15. juni 2013 kl. 01.34.




TIPS TIL RÅ LEVERPOSTEI:




BRUKE LEVER I KRAFT?
"Du skriver tidligere at du putter innmat siste dagen av kraftkokingen. Lever, ødelegger ikke det smaken? Bruk hva du har for hånden. Alt funker, og lever gir ikke usmak, kun smaksdybde som er helt ok." Sitat: PirkePetter, 15. januar 2014 kl. 00.12.



"Organer bør has i siste døgnet om de kan tas ut og oppbevares luftett og kjølig i mens. Dette fordi næringstapet ellers kan bli for høyt. Hjerne og øyne lar jeg koke med fra begynnelsen da det blir for mye arbeide, og også for ubehagelig, å grave dem ut. Og jeg er for pysete også da jeg bare begynner å tenke på dyrene skallene kom fra om jeg bruker tid på dem. Jeg synes det er like trist hvert år når dyr skal slaktes, da jeg gjerne ville ha beholdt alle som en." Sitat: PirkePetter, 31. oktober 2013 kl. 02.42.



"Hjerte og nyrer kan treigkokes i flere timer på lav varme, mens lever bør has i gryta den siste halvtimen. En del næring forsvinner via varmebehandling, og en del - vannløselige - denatureres eller lekker ut i væsken. Enzymene går tapt." Sitat: PirkePetter, 14. desember 2014 kl. 15.25.



https://thenourishedcaveman.com/paleo-liver-bacon-meatballs
https://thenourishedcaveman.com/paleo-liver-bacon-meatballs



TIPS TIL MÅTER Å SPISE RÅ LEVER PÅ
"..eventuelt tilsette salt eller krydder på bitene, er også et alternativ." Sitat: PirkePetter, 28. september 2012 kl. 14.24.



"Fersk ingefær/ingefærsaft er kanskje også godt å bruke når du svelger leverbitene. Og ingefær har jo mange helsefordeler i seg selv" Sitat: PirkePetter, 24.01.2013 kl. 23.28.
 


"..svelg med åpen munn og pust gjennom munnen, og drikk vann rett etter hver leverdose så skal du ikke merke noe av verken smak eller lukt." Sitat: PirkePetter, 19.12.2012 kl. 00.36.



"Jeg er selv ikke der at smaksløkene mine har lyst på lever, så da er det like greit å bare kutte opp i småbiter og svelge med litt vann eller melk, eller kjøre i food processor og gulpe ned uten å smake." Sitat: PirkePetter, 17.12.2012 kl. 14.52.



"..leversmaken kan maskeres med søtningsmiddel av noe slag, eller kokosmelk, melk, surmelk/kefir/yogurt, etc" Sitat: PirkePetter, 6. januar 2017 kl. 08.15.



"Eller den kan spises med sauser og/eller kryddere, hvitløk/løksorter, grønne krydderurter, som helt eller delvis maskerer smaken, når den spises som del av måltid. I min erfaring er kalve og kyllinglever best på smak. Ikke god, men ikke vond heller. Men jeg ser at smaken er som baken, da flere har andre smakspreferanser." Sitat: PirkePetter, 6. januar 2017 kl. 08.15.



"Kanskje smaken blir en anelse bedre med lever i surmelk og saft eller annet søtningsmiddel." Sitat: PirkePetter, 7. januar 2017 kl. 00.04. 

 

"Jeg svelger fermentert fiskeleverolje ved å legge bakerst på tunga, og bare svelger ned med vann uten at fiskeleverolja kommer i kontakt med smaksløkene på tunga. Er dette en ok måte å gjøre det på? Jeg spør fordi jeg tenker å gjøre det samme med lammelever. F.eks finhakke lever så godt at det ikke trengs å tygges? Har du prøvd å svelge fiskeleverolje med smør eller melk, eller kokosolje? Metoden du beskriver går helt fint. Det samme gjelder for lever og fiskelever. Det blir litt mer arbeide på magesyre og pepsin på den måten, men det går bra så lenge du har normal syreproduskjon." Sitat: PirkePetter, 25. juni 2013 kl. 20.07.



"Jeg tenkte å innta rå lever sammen med sur myse som en del av frokosten, men lurer nå på om dette egentlig er så lurt, med tanke på at det er melkesyre og eddiksyre i den sure mysen? Syre frigjør B12 fra proteinet det er bundet til, og dette er bare en bra ting så lenge det skjer i magesekken. Skjer det utenom magesekken bør væsken syren er blandet i konsumeres, da vitaminet vil være i væsken etter syrepåvirkning." Sitat: PirkePetter, 2. oktober 2013 kl. 22.24.




LEVERSPISING - TIPS OG ERFARINGER FRA PPs FØLGERE I KOMMENTARFELT
"Et tips til dere som vil spise mer lever men ikke orker smaken: Lag leverpostei. Jeg pleier å blande halvt om halvt med lever og en eller annen type kjøtt (med mye fett), og så fylle på med smør, eggeplommer, rømme og kryddere samt ansjos. Tilsetter også litt smeltet gelatin for å “binde” posteien bedre. Det blir et lite kompromiss da varmebehandlet / hakket lever vel ikke er riktig så næringsrik som rå, men på den annen side er det en sann nytelse (synes i alle fall jeg) å spise tjukke skiver leverpostei på ordentlig brød (sjekk oppskriftene her på bloggen feks) med ordentlig smør under. Kan også fint spises som et måltid i seg selv, feks severt varm / lun med forskjellig tilbehør. Da er det også godt å legge på skivet sjaminjong på toppen før steking." Sitat: Posteifantomet.



"Jeg bare klipper opp i små biter og svelger med kefir eller surmelk... rent eller blendet med noe søtt som en skvett hjemmelaget saft. Krydder, gelatinkapsler og kokosfett tar jeg ved siden av. Dette går ned uten at jeg smaker et plukk." Sitat: Eli.



"Spiser ca 100 gram rå lever hver dag til frokost. Å tørke og kapsle er for mye stress synes jeg, like greit å bare dele opp i passelige biter og spise den rå. Smoothie er jo også et alternativ, da kjenner du ikke leversmaken i det hele tatt." Sitat: Benedikte.



"Ingen problem i det heletatt:) grua meg sykt til å spise det første gang. Delte i biter, masse kanel og svelget med kefir. Smagte kun kanel :) etterpå bare lo jeg av hvor lett det var :)" Sitat: Silje.



"Putt i blender med litt kefir, hold for nesa og drikk" Sitat: Vegard.



"Jeg klipper leveren opp i små biter, dynker/marinerer med kanel og øko rørsukker. Svelger ned, uten å tygge, med kefir/lønnesirup/sukker/vaniljekrydder. Ikke sjans å kjenne leversmaken. Første gang lever prøvde jeg smoothie, den gikk i vasken, smakte pføy." Sitat: Linda.

  

"Veldig små, nesten frosne biter i kefir/tykkmelk. Legger en skje med dette langt bak på tunga. Svelg! Ingen smak, ingen tygging." Sitat: Ragnhild.



"Jeg synes det er godt og friskt med litt rosmarin og timian. La det trekke noen minutter også shoter jeg det ned - Ettersmaken er deilig rosmarin" Sitat: Mona.



"Jeg har også testet "leversmoothie" i startfasen av leverspisingen, og vil heller IKKE gjøre det igjen
Små biter som er rå og halvtint, svelges lett ned med kefir. :)" Sitat: Bente.

 


"Har du forsøkt å svelge hele biter av rå lever? Jeg klipper opp med saks, til ganske små biter. Drysser over godt med ceylon kanel, og svelger helt med melkekefir. Smaker ingen verdens ting, og det lille som eventuelt er av smak, det tar kanelen seg av." Sitat: Anonym.



"Jeg har ikke noe sikkert på dette med tørket leverkapsler, men deler personlig erfaring. Jeg har tatt tørket lever en periode nå pga jobb-/livssituasjon. Dvs spist mye rå lever før og tørket lever nå. Hvis det har noe for seg det som det nevnes i noen næringsmangeltabeller - symptomer, dvs mangel på B12 så vises ikke halvmåne på neglene dine. Mine halvmåner begynte så vidt å komme frem når jeg spiste rå lever, nå etter inntak av tørket lever en periode istedenfor så er halvmånene nesten borte igjen. Om det skyldes at i tørket/behandlet lever er B12 lite eller fraværende kan jeg ikke si noe om. Men dette er jo bare personlig erfaring og ikke dokumentert vitenskap" Sitat: Snurre Sprett.




DU ER IKKE ALENE - SELV PP SYNES LEVER ER LITT UBEHAGELIG 
"Jeg klarer heller ikke konsistensen av lever, og svelger derfor biter rå sammen med vann, da jeg vil ha alle næringsstoffene, men uten å risikere å brekke meg pga smak og konsistens." Sitat: PirkePetter, 09.03.2013 kl. 20.31



"Selv ble jeg tvunget til å spise lever som barn, selv om jeg alltid kastet den opp fordi jeg ble kvalm av smaken. I dag går det imidlertid helt greit, skjønt jeg skal ikke påstå at lever er gourmetmat." Sitat: PirkePetter, 9. august 2012 kl. 23.11.



"Linker med leveroppskrifter - Mange muligheter skjønner jeg! Det er tanken bak linkene, slik at nybegynnere kan finne måter å tilberede lever på som de kan takle og kanskje til og med like. Spesielt eldre oppskrifter er mer omfattende og inkluderer flere matemner som utfyller hverandre i smak, slik at leversmaken blir en del av, og til dels maskeres av, en smakssymfoni. Og ikke som i mange mer moderne oppskrifter, hvor leveren dominerer smaksmessig, som den reneste kjipe salmevisa." Sitat: PirkePetter, 13.04.2013 kl. 19.22.



"Lever er pyton, jeg er enig i det, men det finnes måter å tilberede den på som bedrer smaken, og jeg linker til slik informasjon samt tradisjonelle oppskrifter i linklistene jeg poster i blogginnlegg som omhandler lever." Sitat: PirkePetter, 15.12.2012 kl. 15.18.



"Eller man kan eksperimentere og lære seg selv å like eller synes lever er ok smaksmessig via informasjonen ovenfor (via linkene) som viser hvordan lever skal tilberedes for å ikke smake som langtidsdøde sure sokker dynket i eldgammel svette. Oppskriftene også gir mange gode tips til måltidskombinasjoner." Sitat: PirkePetter, 08.12.2012 kl. 14.11.


 
"..spiser du en kilo lever til dagen fortjener du ikke bare en trommevirvel, men et helt orkester!" Sitat: PirkePetter, 18.12.2012 kl. 04.46.



 

PIRKEPETTERS LEVERHUMOR
"..begynner du å ule mot månen også, la oss se om noen andre opplever det samme ved leverinntak, slik at vi kan danne en egen tradisjonsulegruppe for uleentusiaster." Sitat: PirkePetter, 21.01.2013 kl. 23.11.



"Uff, en kropp som gauler etter lever? Jeg må visst slite med det bildet noen timer :-(" Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 01.28.



https://www.thenourishinggourmet.com/2014/03/why-you-should-eat-liver-and-how-to-enjoy-it.html
https://www.thenourishinggourmet.com/2014/03/why-you-should-eat-liver-and-how-to-enjoy-it.html