onsdag 1. januar 2020

USORTERT - PirkePetter om ulike næringsstoffer/ Synergister

"Jeg ha vært inne på dette mange ganger når jeg snakker om synergisme mellom næringsstoffer på den ene siden, og dette med hvordan et problem kan starte med mangel på f.eks et vitamin eller mineral (og gjerne et kjemikalie, tungmetall, etc som i utgangspunktet fremmer mangel på eller forstyrret funksjon av vitaminet eller mineralet), for deretter å sette i gang en prosess som fremmer mangel på andre vitaminer eller mineraler, og gjerne involverer kollagen/glykosaminoglykaner, enzymer som fordøyer mat eller avgifter kjemikalier eller naturlige substanser i mat, eller som reparerer gener, eller hormoner eller neurotransmittere i en kontinuerlig årsaks og virkningsprosess hvor den ene årsaken forårsaker en eller flere virkninger som igjen danner nye årsaker som skaper nye symptomer/virkninger, etc inntil symptomene er så åpenbare at de kategoriseres og gis en merkelapp som f.eks diabetes, migrene, kreft, etc. Jeg innså dette ganske tidlig, og hoppet derfor av vitamin eller mineral-logikken, og valgte næringsrikt kosthold heller som standardterapi da slikt kosthold gir kroppen alt den trenger, slik at den kan velge selv. Og dette eliminerer gjettverksprosessen fra terapeutens/personens side, og gjør at man er garantert helbredelse, snarere enn at det hele blir en endeløs ”hit or miss” opplevelse."


"Bor deltar i opptak og utnyttelse av bl.a fosfor, kalsium, og magnesium via bor's funksjoner i biskjoldbruskkjertlene, samt hjelper kroppen å holde på kalsium og magnesium. Bor finnes i så mange matemner at mangel er utenkelig på tradisjonskost, så sant man da ikke spiser matemner besprøytet med RoundUp hver dag, i alle måltider. Eller man får i seg matemner som inneholder fytinsyre og enzymhemmere i alle måltider"

"B6 er nødvendig for at magnesium skal kunne omdannes til flere av sine koenzymformer, og har ikke noe å gjøre med hvorvidt magnesium er i eller utenfor celler."

"Taurin bidrar både til opptak av magnesium (magnesium er ofte bundet til taurin i animalske matemner; også glycin binder magnesium og sikrer opptak), og kan, om nødvendig, fungerer som transport for magnesium som skal inn i celler. Selen og sink er bare indirekte viktig for magnesiums funksjoner i kroppen"

"Angående siste link så er det hva jeg har sagt hele tiden, at magnesium regulerer kalsium-natriumbalansen. Bikarbonat har ikke noe med dette å gjøre, og er bare tilfeldigvis i blandingen for simulere basevann. Kildevann med mye magnesium gir jo magnesium, som regulerer forholdet mellom kalsium og natrium, og syre/basebalansen i kroppen som helhet. "


"For lite natrium f.eks fremmer mangel på bl.a kalsium og magnesium, slik at man i dette tilfellet bør gi natrium, og ikke fokusere på de tilsynelatende åpenbare manglene. Mangel på magnesium gir mangel på hormonformen av vitamin D, slik at selv om blodprøver viser mangel på vitamin D så kan det mao være mangel på magnesium som er det egentlige problemet. Mangel på et hvilket som helst B vitamin kan også skyldes mangel på magnesium, da magnesium er nødvendig for at B vitaminene skal virke i kroppen. Mangel på protein i kosten gjør at du ikke tar opp bl.a kalsium og B12, slik at selv om blodprøver viser mangel på de to sistnevnte så er det protein du da vil trenge. Vitamin A og K2 er helt nødvendig for at vitamin D skal virke i kroppen. Mangel på vitamin B12 kan skyldes mangel på vitamin B9/folinsyre, og motsatt kan mangel på folinsyre skyldes mangel på B12, da disse to vitaminene jobber sammen og er helt nødvendige for hverandres funksjon. Osv, osv, osv. Ting er mao ikke bare sånn eller slik, og mangel på noe som helst betyr sjelden at det er dette noe som man egentig trenger, etc" Sitat: PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.35.




"..for mye fosfor i forhold til kalsium gjør at kroppen mister kalsium via urinen. Forholdet mellom disse mineralene skal ideelt være 1:1." Sitat: PirkePetter, 25.01.2013 kl. 15.43.

"Er hovedproblemet at man får i seg for mye fosfor eller for lite kalsium, altså bør man redusere fosforinntak eller heller øke kalsium/ og vitaminer til kalsiumopptaket? ..heller for lite kalsium. Man bør i grunnen bare redusere inntaket om det er snakk om syntetiske kilder, som bl.a fosfater i ymse industrielle matemner og produkter, så vel som via fosforsyre i bl.a brus. Fosfat/fosforsyre fungerer som fosforkomplekset fytinsyre, og binder mineraler i tarmen, slik at de blir utilgjengelige for kroppen." Sitat: PirkePetter, 25.01.2013 kl. 19.58.

"Man bør redusere inntaket om det er snakk om syntetiske former, og ellers heller øke kalsiuminntaket om det er snakk om fosfor fra naturlige kilder. Hvilke bl.a er kjøtt og sjømat, melk, egg, nøtter og belgfrukter" Sitat: PirkePetter, 25.01.2013 kl. 19.58.

"Finnes det andre gode kilder med fullverdig B-vitaminkompleks og B12, ved siden av innmat? Utover animalske kilder og melkeprodukter er det kun gjær som inneholder rimelige mengder av de fleste, men ikke alle, B vitaminer. Vi snakker om så mange vitaminer at det ikke lar seg gjøre å generalisere utover animalske matemner og melkeprodukter." Sitat: PirkePetter, 24.01.2013 kl. 19.15.

"For akkurat B12 er andre gode kilder østers og de fleste skjell, rogn/fiskeegg, melke, blekksprut, makrell, sild, ørret, laks, gjedde, krabbe, hummer, muskelkjøtt, kanin, ost, egg, i den rekkefølgen. Egg fra utegående høns som også spiser insekter, meitemark, etc har betydelig høyere B12 innhold enn egg fra høns som får kommersielt for." Sitat: PirkePetter, 24.01.2013 kl. 19.15.

"..melk inneholder de fleste B vitaminer, men i forholdsvis små mengder. Kefir inneholder de samme næringsstoffene som i melken du bruker for å lage kefir, og disse varierer avhengig av foret kyrne får, når på året kyrne melkes, om de er ute i sol, etc" Sitat: PirkePetter, 24.01.2013 kl. 23.28.

"..så inneholder tunge også en del B12 og andre B vitaminer" Sitat: PirkePetter, 24.01.2013 kl. 23.28.



"Lever er den beste kilden til B vitaminer." Sitat: PirkePetter, 17.01.2013 kl. 00.47.

"..kraft alene dekker dagsbehovet ditt for kalsium." Sitat: PirkePetter, 04.01.2013 kl. 13.42.

"Gelatin er antakelig det beste matemnet for å øke glutation da gelatin inneholder så mye av aminosyrene glutation bygges fra. Næringstoffer som vitamin A, B2, B6, B9/folinsyre, lipoesyre, C, D, E, germanium, magnesium, selen, sink, svovel, glutamin, glutaminsyre, glycin, metionin, og taurin er nødvendige for optimal glutationproduksjon og aktivitet" Sitat: PirkePetter, 11.01.2013 kl. 22.33.

"Hva slags matvarer inneholder sink? Jeg har skjønt det sånn at ved såkalt matvareintoleranse, mangler man ofte B-vitaminer, magnesium og sink. .alle animalske matemner, især innmat og rødt kjøtt inneholder magnesium, sink og B vitaminer. Kraft inneholder også godt med magnesium og litt mindre sink." Sitat: PirkePetter, 18.01.2013 kl. 16.41.

"Vitamin C tåler ikke varme spesielt godt slik at rå eller tradisjonelt tilberedte matemner, melkesyregjærede inkludert, inneholder vitamin C av betydning. Melkesyregjæring øker og konserverer inneholdet av vitamin C i de matemner som gjæres." Sitat: PirkePetter, 19.01.2013 kl. 13.29.

"For å avgifte fenoler og flavoner i leveren må kroppen ha tilstrekkelig magnesium for å danne enzymet fenol-sulfotransferase. Mangel på eller underfunksjon av dette enzymet er en veldig vanlig hoved eller delårsak i bl.a de symptomer man definerer som autisme/aspergers og ADD/ADHD. Mangel på/underfunksjon av dette enzymet er også en hovedfaktor i mange såkalte allergier og intoleranser relatert til mat og drikke, særlig i barn og unge" Sitat: PirkePetter, 14.01.2013 kl. 22.35.


"Et tradisjonelt kosthold hjelper alle typer mennesker mot alle typer helseproblemer. Men, noen vil ha best av mer lever, andre mer hjerte eller annen innmat, og atter andre kanskje mer sjømat, eller melk og melkeprodukter, etc. Noen vil gjerne ha best av tilnærmet rent animalsk kosthold, og andre vil trives best med mer grønnsaker. Men vi er fremdeles innenfor tradisjonskosthold, og ikke personlig tilpasset kosthold." Sitat: PirkePetter, 02.01.2013 kl. 01.57.

"Personlig tilpasset kostholdsveiledning basert på sykdom og funn av næringsmangel er svindel fordi en slik tankegang tar utgangspunkt i mangler på enkeltnæringsstoffer uten å ta i betraktning dette med synergister, agonister og antagonister, samt på moderne versus tradisjonelle tilberedningsmetoder, personlig opptaksevne versus bedsatt magesyreproduksjon og eventuelle tarmbetennelser, kombinasjoner av matemner som enten motvirker eller fremmer hverandres fordøyelse og opptak, etc. Og logikken baseres også på sykdommer og sykdomsårsaker slik de er definert av legemiddelindustrien." Sitat: PirkePetter, 02.01.2013 kl. 01.57.

"Grunnen til de forskjelligste reaksjoner på næringsubalanser er interaksjonen mellom næringsstoffer, mangel på noen, for mye av andre, i kombinasjon med opptaksevne, kjemikaliebelastning, aktivitetsnivå, stoffskifte, hormonell balanse, medikamentbruk, m.m. Det finnes egentlig bare noen veldig få sykdommer/kjemiske ubalanser, i forhold til mange hundre eller tusen slik de defineres av legemiddelindustrien, men disse gir seg utslag i mennesker med noen likhetstegn og gjerne mange ulikheter avhengig av den kjemiske balansen/ubalansen i hver enkel person. Et ubalansert forhold mellom de samme næringsstoffene vil derfor i en person gi epilepsi, i en annen autisme, og i en tredje ADHD eller CP f.eks. Og lupus i en person og kronisk tretthet eller fibromyalgi i en annen. Eller ulcerøs kolitt i en person, cøliaki i en annen, og irritabel tarm i en tredje." Sitat: PirkePetter, 02.01.2013 kl. 01.57.


"Vitamin A er bare bra ved graviditet, og i de tilfeller av helseproblemer som har vært rapportert ved vitamin A bruk under graviditet har det vært brukt syntetisk vitamin A, i hovedsak retinyl palmitat."
Sitat: PirkePetter, 14.06.2012 kl. 12.11.


"B vitaminer er absolutt nødvendige for hud, hår, negler, etc, i større grad enn andre vitaminer. Kanskje unntatt vitamin A når det gjelder huden." Sitat: PirkePetter, 11.09.2012 kl. 00.00.


"Især mangel på B12 og magnesium er særdeles viktig pga alle prosessene i kroppen de kontrollerer, deltar i eller påvirker. Magnesium trenges bl.a for å omdanne B vitaminer fra maten til de aktive formene som virker i kroppen, og både magnesium og vitamin B12 er nødvendige for produksjon av magesyre, som du trenger for å ta opp næring fra maten." Sitat: PirkePetter, 21.10.12 kl. 20.07.


"Angående B12 mangel så snakker vi ikke bare om hypotyreose, fedme eller kronisk tretthet/ME, men også det meste som finnes av såkalte "autoimmune" sykdommer, samt MS, ALS, og alle former for degenerasjon i nervesystemet. Som f.eks dem man finner i diabetes #neuropati#, Parkinsons, såkalt ataksi, m.m. Degenerasjon i synsnerven gir f.eks synsproblemer og etter hvert blindhet, og som leger anbefaler briller, medikamenter og evt operasjoner for. Og samme prosess i nervene som kontrollerer urinblæren gir vannlatingsproblemer, og som leger diagnostiserer som "nervøs/overaktiv" blære, urinveisinfeksjon, prostataproblemer og liknende sludder. Skjer denne degenerasjonen i nervene i tarmen får man kramper og andre symptomer leger gjerne diagnostiserer som bl.a irritabel tykktarmsyndrom, cøliaki, Crohn's eller kolitis, samt forstoppelse og diare. Og i magesekken diktes helikobakter pylori opp som årsak til bl.a magesår, magekreft, nedsatt magesyreproduksjon og betennelse/gastritt, når alle disse problemene forsvinner som dugg for sola straks man får B12 i kroppen. Skrumplever, fettlever og leverbetennelse/hepatitt har blitt gitt årsaker som alkohol, virus, mettet fett, genetisk betinget, m.m av legevitenskapen, når samtlige problemer ofte skyldes mangel på B12 eller andre B vitaminer." Sitat: PirkePetter, 05.12.2012 kl. 17.16.



"For å styrke brusk er gelatin og glykosaminoglykaner, samt mer protein viktig, og for skjelettet mineraler som bl.a kalsium, magnesium, fosfor, sink, natrium, kalium, kopper og mangan viktige. Men for å få disse mineralene inn i skjelettet må du ha tilstrekkelig med særlig A, D og K2 i kostholdet. Vitamin D er nødvendig for kalsiumopptak, og vitamin A og D stimulerer produksjon av bestemte proteiner og hormoner som øker nydannelse av celler i skjelettet. Vitamin K2 er imidlertid nødvendig for å aktivere proteinene og hormonene stimulert av vitamin A og D." Sitat: PirkePetter, 07.01.2013 kl. 01.33.


"Jeg opplever svie, kløe og blemmer i munnen etter å ha spist ost fra tidsporten og får samme symptomer med inntak av lenge syrnet surdeigsbrød. Hva kan dette skyldes? Har også hatt kløe og områder på kroppen som ligner elveblest utslett. Er også plaget med kviser i ansikt og på rygg. Mulige årsaker til symptomene du beskriver er mangel på vitamin B2, B6, B9/folinsyre, eller magnesium eller sink. Jeg holder en knapp på B6 og/eller sink, all den tid du smører deg med magnesium, og økt mengde magnesium krever økt mengde B6 og sink for sine funksjoner i kroppen. Bruker du p-piller er mangel på B6 og sink enda mer sannsynlig." Sitat: PirkePetter, 20.01.2013 kl. 03.09.


"Hvordan får jeg best i meg B6 og sink? Bruker ikke p-piller, men har gjort det tidligere. ..innmat, rødt kjøtt og all sjømat. Den beste kilden til begge er lever, utover østers for sink. En del frø, som f.eks solsikkefrø, inneholder rimelig med sink, men må da bløtlegges for å frigjøre mineraler som er bundet til fytinsyren. Deriblant sink." Sitat: PirkePetter, 20.01.2013 kl. 13.35.



"..behovet for vitamin C er, stikk i strid med den offentlige propagandaen, svært lavt, og kroppen trenger heller små mengder jevnlig enn store doser. Det meste av offentlige påstander om høye doser av vitamin C og positive helsevirkninger kommer fra Linus Pauling, men han forfalsket mye av sin forskning på bestilling fra legemiddelgiganten Hoffman-La Roche, som har patentet på syntetisk vitamin C/askorbinsyre, som er hva Pauling brukte i sine forsøk. Han påsto f.eks at megadoser med vitamin C både forebygget og kurerte kreft, men døde selv av nettopp kreft. Vitamin C har sine funksjoner i kroppen, men i forhold til fettløselige vitaminer som A, D, E og K2, samt B vitaminer, er vitamin C barnemat helsemessig. Nok en grunn til at vitamin C har blitt så oppskrytt i media er for å promotere plantekost/5-om-dagenmyten til folket." Sitat: PirkePetter, 20.01.2013 kl. 13.35.

"..mye vitamin C i form av askorbinsyre reduserer opptak av, eller øker tapet av jern, sink, kopper, selen og vanadium. I følge forskning øker høye doser askorbinsyre også tapet av B12, men da indirkete gjennom bl.a tapet av sink og selen" Sitat: PirkePetter, 20.01.2013 kl. 23.33.

"Vitamin C og kreftbehandling - har lest at gerson therapy center driver med høye doser vitamin C for alternativ kreftbehandling. Dem som driver Gerson senteret i dag har begynt å bruke askorbinsyre etter at Gerson døde, og han brukte ikke selv. Verken vitamin C eller askorbinsyre er spesielt mye nevnt i hans bok A Cancer Therapy. Selv tar jeg for gitt at den høye suksessraten han hadde må ha vært hovedsaklig pga leverekstraktene han brukte mye av i sine kostholdsopplegg." Sitat: PirkePetter, 20.01.2013 kl. 23.33.




"Sardiner i alle former er ok som kalsiumkilde, skjønt olivenolje og andre oljer vil blokkere vitamin D opptaket." Sitat: PirkePetter, 12.12.2012 kl. 05.51.

"Selen i vegetabilske matemner er bundet til fytinsyre, og trenger bløtlegging for å frigjøres." Sitat: PirkePetter, 12.12.2012 kl. 23.51.


Linker fra PP:
Om selenkilder -
http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-selenium.php
http://nutritiondata.self.com/foods-000127000000000000000.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=95&tname=nutrient


"Silisium får du mye av via kraft på bein og bindevev/kollagen, samt hud, og da i den mest lettopptakelige formen. Ellers - http://www.ehow.com/about_5373948_foods-containing-silicon.html - http://www.ehow.com/about_5449447_foods-contain-silicon.html" Sitat: PirkePetter, 12.12.2012 kl. 23.51.


"MSM er en ok, men unødvendig dyr, kilde til svovel, men pass på å unngå stearinlys, lightere og fyrstikker, samt sigaretter, om du skulle føle for litt "gassutveksling" med omgivelsene etter konsum. Du kommer mye lengre helsemessig ved å bruke mer protein i kosten, slik at du får svovel fra svovelholdige aminosyrer. Magnesiumsulfat gir også svovel (sulfat) i kroppen." Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 19.47.


"Finnes det gode tilnærminger/tester for å få målt reelle nivåer av vitaminer og mineraler i kroppen? Nok en grunn til min motvilje mot slike tester er det at selv om de viser mangel på et gitt næringsstoff så hjelper denne kunnskapen i seg selv svært lite om du ikke er sikker på at du faktisk mangler dette næringsstoffet fordi du får for lite av det i kosten din. Eller om du spiser mat som inneholder næringsstoffet sammen med annen mat, men som blokkerer opptaket av næringsstoffet. Eller du har mage-tarmproblemer som reduserer opptaket. Eller du mangler egentlig andre næringsstoffer som jobber sammen med det næringsstoffet prøvene viser mangel på, slik at problemet ikke er mangel på annet enn synergister og agonister. Eller du har kjemikaliebelastning som på ymse vis blokkerer opptak eller funksjon i kroppen. For å unngå slikt gjettverk om høna eller egget så gir jeg ganske enkelt blaffen og gir både høna og egget samtidig via mat, ikke kosttilskudd." Sitat: PirkePetter, 28.12.2012 kl. 01.06.


"Hvis en ikke har muligheten til å gå ut (M.E) for å sole seg, kan en få det daglige behovet av d-vitamin gjennom maten? Ja om du spiser mye fiskelever eller rogn, og nei ellers så lenge du er syk. Og du må også ha vitaminene A og K2 sammen med vitamin D, da disse vitaminene jobber sammen. Du trenger også kalsium og magnesium, da magnesium er nødvendig for at vitamin D omdannes til hormonformen calcitriol i kroppen. Kalsium danner kun nye benceller sammen med vitamin D og K2." Sitat: PirkePetter, 5. juli 2014 kl. 21.54.


"Og det er dokumentert som myte at protein fører til tap av kalsium eller andre mineraler. Tvert om trenger kalsium protein for å tas opp og utnyttes i kroppen, slik at et kothold med mer protein enn standard vestlig kosthold øker opptaket av kalsium så fremt kalsium finnes i maten." Sitat: PirkePetter, 14.12.2012 kl. 17.02.

"Det er også dokumentert som myte at overskudd av protein omdannes til fett i kroppen, og dette gjelder også mettet fett, både lang og mellom som kortkjedet." Sitat: PirkePetter, 14.12.2012 kl. 17.02.


 PROTEINER
"Etter å ha studert alle argumenter for og i mot proteinkonsum, samt mengdeanbefalinger er min konklusjon at det meste er hypoteser og spekulasjoner uten relevanse i den virkelige verden. Proteinanbefalinger basert på kroppsvekt er latterlig all den tid mennesker med samme vekt kan ha vidt forskjellige aktivitetsnivåer, helsetilstander, stoffskifte/forbrenning, alder og kjønn, etc og dermed proteinbehov. Jeg anbefaler alltid å spise så mye protein man er komfortabel med, men da komfortabel med etter at eventuelle fordøyelsesproblemer er ordnet opp i. Dette fordi mangel på magesyre og på flere næringsstoffer gir motvilje mot kjøtt/proteiner fordi man har problemer emd å fordøye dette." Sitat: PirkePetter, 14.12.2012 kl. 17.02.

"Og høyt proteinkonsum har ingen kjente negative virkninger så lenge fordøyelsesfunksjonene er normale, og man ikke har lekk tarm. Samt at kostholdet ellers er næringsrikt, da kroppen forbruker en del næringsstoffer i proteinstoffskiftet. Det anbefales også konsum av gelatin i kraft som del av de fleste proteinmåltider, da aminosyrene i gelatin balanserer aminosyrene i muskelkjøtt. Proteiner fra bare muskelkjøtt gir en forholdsvis ensidig aminosyreprofil, og denne balanseres betydelig via innmat og/eller kraft/gelatin." Sitat: PirkePetter, 14.12.2012 kl. 17.02.

"Og det er dokumentert som myte at protein fører til tap av kalsium eller andre mineraler. Tvert om trenger kalsium protein for å tas opp og utnyttes i kroppen, slik at et kothold med mer protein enn standard vestlig kosthold øker opptaket av kalsium så fremt kalsium finnes i maten." Sitat: PirkePetter, 14.12.2012 kl. 17.02.

"Det er også dokumentert som myte at overskudd av protein omdannes til fett i kroppen, og dette gjelder også mettet fett, både lang og mellom som kortkjedet." Sitat: PirkePetter, 14.12.2012 kl. 17.02.


"Vitaminene A og D i fiskeleverolje trenger vitamin K2 for å fungere optimalt og gjøre som de skal i kroppen, og K2 finner du mye av i upasteurisert smør fra kyr på beite. Flere kilder - http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2#fig4" Sitat: PirkePetter, 08.12.2012 kl. 14.11

"Uansett, da du oppgir å bruke fiskeleverolje, som inneholder vitamin D, samt eggeplommer, så skulle du være mer enn beskyttet mot en eventuell forgiftningsreaksjon, i og med at forskning viser at vitaminene D og K2 beskytter mot vitamin A forgiftning. Og motsatt beskytter vitamin A mot vitamin D forgiftning." Sitat: PirkePetter, 09.12.2012 kl. 23.52.  

"Har du et forslag til behandling av hudsykdommen Granuloma Annulare? ..jeg gir ikke hjelp til symptombehandling, og hjelper kun mennesker som vil foreta fullstendig kostholdsomlegging. Det nytter ikke at jeg sier du mangler vitaminer som A, D, E og flere B vitaminer, samt i alle fall magnesium og sink da faktorer i kostholdet ditt eller i kroppen din kan blokkere opptak og utnyttelse av disse om du ikke spiser optimalt. Mangler du f.eks magnesiujm kan du spise B vitaminer til de tyter ut ørene dine uten å ha nytte av dem da magnesium trenges for å aktivere dem i kroppen til de formene som kroppen bruker. Mangler du sink går det samme veien med vitamin A, og vitamin A trenger vitamin D, og motsatt, for å tas opp og utnyttes av kroppen. Og begge vitaminer trenger mettet fett for optimalt opptak, samt et kosthold uten planteoljer eller transfett. Og samtlige næringsstoffer trenger optimal magesyreproduksjon samt frisk tynntarm for opptak og utnyttelse." Sitat: PirkePetter, 07.09.2012 kl. 17.05.

"Så å si sånn eller slik er meningsløst om du ikke gjør tingene fullt og helt, og ikke stykkevis og delt. Dessuten har du andre symptomer også, da en slik tilstand ikke eksisterer isolert fra resten av kroppens kjemiske (u)balanse. Å be om råd for et eneste symptom uten å fortelle mer om deg selv og helsa som helhet, samt kostholdet ditt, bruk av kjemikalier/medikamenter, bakgrunnshistorie, etc er meningsløst" Sitat: PirkePetter, 07.09.2012 kl. 17.05.

"Magnesium er antagonist til kalsium slik at om magnesium dominerer i kroppen så vil kalsiumnivåene være lave. For lave kolesterolnivåer kan også skyldes for mye magnesium og er absolutt ikke en god ting. Litt info - http://www.second-opinions.co.uk/low-chol.html" Sitat: PirkePetter, 10.09.2012 kl. 13.33.


"B vitaminer er absolutt nødvendige for hud, hår, negler, etc, i større grad enn andre vitaminer. Kanskje unntatt vitamin A når det gjelder huden." Sitat: PirkePetter, 11.09.2012 kl. 00.00.


"Q10 finnes det mest av i hjerte, og sekundært i annen innmat, samt animalske matemner generelt. Imidlertid er det usikkert i hvor stor grad man tar opp Q10 fra mat, slik at en lurere strategi er å øke konsumet av næringsstoffer som protein/aminosyrene karnitin, metionin, tyrosin, selen og magnesium, samt vitaminene B2, B3, B5, B6, B9, B12, lipoesyre, biotin og C som deltar i produksjon, aktivering av og/eller funksjonen til Q10 i kroppen." Sitat: PirkePetter, 21.12.2012 kl. 00.01.

"Vitamin E finner du i gode mengder i de samme matemner som nevnt ovenfor, spesielt lever." Sitat: PirkePetter, 21.12.2012 kl. 00.01.


Linker fra PP:
Vitamin E
http://www.healthaliciousness.com/articles/vitamin-E.php
http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_foodcomplist.asp?CompId=0026


"Jeg jobber ikke med slikt, som du sier, men kjenner til akkurat dette fra forskning på mangel på enkelte B vitaminer og ulike typer anemi. Samt på virkningene av mangel på hemjern i hemoglobin." Sitat: PirkePetter, 27.09.2012 kl. 21.07.

"De samme B vitaminene er også involvert i kronisk tretthet og ME, da de trenges for å aktiver een prosess som kalles metyleringssyklusen. Mer info her - http://drmyhill.co.uk/wiki/CFS_-_The_Methylation_Cycle" - Jeg deler imidlertid ikke forfatterinnens ideer om å bruke de aktiverte formene av B vitaminene, da det blir for mye "medisin" for meg." Sitat: PirkePetter, 27.09.2012 kl. 21.07.

"Logikken er at alle næringsstoffer du får fra maten må omdannes til aktive former som kroppen bruker. For å få dette til må du ha normal magesyreproduksjon, og de nødvendige næringsstoffer som er involvert i slike prosesser. For akkurat B vitaminer så er det mangel på magnesium som gjør at de ikke blir aktivert i kroppen. Magnesiumtilskudd er dermed enklere og mindre inngrep enn å skulle bruke aktiverte B vitaminer via injeksjoner." Sitat: PirkePetter, 27.09.2012 kl. 21.07.

"Mangler du B vitaminer mangler du disse i kostholdet, eller du mangler tilstrekkelig magesyreproduksjon og/eller til å ta dem opp og omdanne dem til aktive former. Mangler du magesyre tar du ikke opp mineraler heller, magnesium inkludert." Sitat: PirkePetter, 27.09.2012 kl. 21.07.

"Nok en faktor som tapper kroppen for akkurat B vitaminer i stor grad er et karbohydrat/sukkerdominert kosthold, da de fleste B vitaminer, samt magnesium, deltar i sukkerstofskiftet. Et kosthold som det som promoteres i denne bloggen,,vil sikre optimale nivåer av næringsstoffer, normal magesyreproduksjon og optimalt opptak av næringsstoffer." Sitat: PirkePetter, 27.09.2012 kl. 21.07.



"P-piller bidrar enormt til kjemisk ubalanse/sykdom gjennom den kunstige hormkonbalansen disse fører til, samt tapet av bl.a vitaminene B1, B2, B6, B9/folsyre, B12, C, E og magnesium og sink. Også coenzym10/Q10 reduseres betydelig, hvilket blant mye annet gir redusert energiproduksjon i alle kroppens kraftverk/mitokondrier. Reduksjon av både B vitaminene, samt magnesium og sink er svært alvorlig, da samtlige vitaminer og mineraler inngår i (hver for seg) opptil flere hundre enzymprosesser i kroppen, deriblant opptak og utnyttelse av karbohydrater, fett og proteiner, samt produksjon av energi i kroppens kraftverk/mitokondrier." Sitat: PirkePetter, 21.10.12 kl. 20.07.

"Mangel på vitamin B6, B9 og B12 gir alle forskjellige typer anemi, som videre bl.a gir samtlige symptomer man kjenner som kronisk tretthetssyndrom. B vitaminene deltar også i reparasjon og nydannelse av gener." Sitat: PirkePetter, 21.10.12 kl. 20.07.


Linker fra PP:
Litt info om anemisymptomer -
http://www.emedicinehealth.com/anemia/page3_em.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Anemia#Signs_and_symptoms

"Især mangel på B12 og magnesium er særdeles viktig pga alle prosessene i kroppen de kontrollerer, deltar i eller påvirker. Magnesium trenges bl.a for å omdanne B vitaminer fra maten til de aktive formene som virker i kroppen, og både magnesium og vitamin B12 er nødvendige for produksjon av magesyre, som du trenger for å ta opp næring fra maten." Sitat: PirkePetter, 21.10.12 kl. 20.07.



"Nok en ting er at vitaminene B3, B6, C og magnesium og sink er nødvendige for funksjonen til enzymene delta-6-desaturase og delta-5-desaturase, som er nødvendige for å omdanne fettsyrer fra maten til de fettsyrer som blir en del av kroppen. Uten disse enzymene omdannes f.eks ikke linolsyre til gammalinolensyre eller arakidonsyre, eller linolensyre til fiskefettsyrene EPA og DHA." Sitat: PirkePetter, 21.10.12 kl. 20.07.


Linker fra PP:
Litt info om B12 mangel -
http://b12awareness.org/about-b12/signs-symptoms-neurologic-psychiatric-hematologic-infants-children/
http://chriskresser.com/b12-deficiency-a-silent-epidemic-with-serious-consequences


Linker fra PP:
Og magnesiummangel -
http://www.mgwater.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnesium_deficiency_(medicine)#Symptoms
http://magnesiumforlife.com/medical-application/



OVERMETYLERING
"Overmetylering sies normalt å skyldes mangel på folinsyre og/eller B12, og begge finnes i rikelige mengder i lever. Utover nedsatt magesyreproduksjon og eventuelle tarmbetennelser som årsak til redusert opptak, så er nok en faktor reduserte magnesiumnivåer da som nevnt mange ganger tidligere, så trenges magnesium for å omdanne disse vitaminene til sine aktive former i kroppen, da magnesium er en del av enzymene som utfører dette. I følge legelogikk så kan redusert folinfunksjon skyldes mutasjoner i enzymet som omdanner folinsyre til den aktive formen i kroppen, og man skylder da på gener. Da enzymet trenger magnesium, som er en del av enzymet, er det så enkelt som å øke magnesiumnivåene så er den såkalte genetisk betingede mutasjonen borte vekk." Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 05.47.

"Og magnesium igjen trenger vitamin B6 og A (mye i lever og annen innmat) for sine funksjoner i kroppen, samt vitamin D for optimalt opptak. Planteoljer reduserer opptaket av både vitamin D og magnesium." Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 05.47.


"Aminosyren taurin (mye i speket/rått/tørket/gravet hjerte) hjelper magnesium å komme seg inn og ut av celler, og både taurin og glycin binder seg til magnesium i tarmen og øker opptaket. Glycin finnes det mye av i gelatin og kraft, slik at magnesium og glycin i kraft sikrer optimalt magnesiumopptak. Melkesyre, eddiksyre, propionsyre og fettsyrene smørsyre og mellomkjedede fettsyrer sikrer optimalt opptak av magnesium i tarmen, slik at melkesyregjæret mat og drikke, især melkeprodukter, samt upasteurisert fløte/rømme/smør hjelper kroppen å ta opp magnesium." Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 05.47.


"Også vitamin B13/orotinsyre (mye i myse/melk) øker opptaket av magnesium (og kalsium og kalium) i tarmen og sikrer transport inn i blodet. Orotinsyre er også en nødvendig del av fordøyelse og omdanning av folinsyre og B12 til sine aktive former i kroppen, og deltar i metyleringsprosessen/dannelse av nukleotider i gener (bygger DNA mao) sammen med folinsyre og B12." Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 05.47.


"B vitamin B3/niacin (mye i lever, samt sjømat) reduserer overmetylering direkte, gjennom å oppta kroppens hovedmetyldonør, SAMe, slik at overmetylering stanses for en periode. Jevnlig konsum vil da hjelpe med å normalisere metyleringsprosessen" Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 05.47.


"Nok et enzym som trenger magnesium som kofaktor er fenol-sulfotransferase (se mangelsymptomlisten - http://www.checkorphan.org/disease/phenol-sulfotransferase-deficiency). Mangel på eller underfunksjon av dette enzymet er en veldig vanlig hoved eller delårsak i de symptomer man definerer som autisme/aspergers og ADD/ADHD, og skyldes som vanlig på mutasjoner, gener og såkalt arvelighet. Mangel på/underfunksjon av dette enzymet er også en hovedfaktor i mange såkalte allergier og intoleranser relatert til mat og drikke, særlig i barn og unge." Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 05.47.


"Vet du forresten noe om kvaliteten på produktet "Basica pulver"? (=Mineralpulver fra helsekost). Logikken (syre/base) bak basica er dokumentert som udokumentert sludder. Og det er basert på laktose som bæresubstans, hvilket bare funker om din sønns tarm er frisk og produserer laktase. Ellers forblir mineralene i pulveret bundet til laktosen og gir næringsrik avføring. Pulveret er ment å være basedannende, og har overvekt av kalsium og magnesium i forhold til de andre mineralene. Og dette blokkerer magesyreproduksjonen, hvilket igjen betyr null mineralopptak. Både kalsium og magnesium er vanlige syrenøytraliserende midler." Sitat: PirkePetter, 23.07.2012 kl. 22.44.

"Vitaminene A og D, samt de andre fettløselige vitamine E og K er helt nødvendige for opptak og utnyttelse av det meste av mineraler, samt flere andre vitaminer, og er også nødvendig for optimalt opptak og utnyttelse av proteiner. Både A og D fungerer også som hormoner i kroppen, og regulerer hormonbalansen, samt trenges for normal funksjon av binyrene og skjoldbruskkjertelen, og ikke minst tarmcellene. Og vitamin D trenges som kjent for at kroppen skal kunne bruke kalsium til å danne nye celler i skjelettet. Hvilket betyr at basica pulveret er verdiløst som kalsiumkilde om du ikke samtidig konsumerer vitamin D eller allerede har tilstrekkelige nivåer av vitamin D i kroppen." Sitat: PirkePetter, 23.07.2012 kl. 22.44.


"Mange vitaminer og mineraler er involvert i blodsukkerregulering, hvor magnesium og vitamin A og D er viktigst. Måltider med mindre karbohydrater og mer protein og mettet fett, og/eller kryddere og/eller organiske syrer som eddik, melkesyre/surmelk, melkesyregjæret mat og drikke, sitronsyre, etc er regulerende på blodsukkernivåene. Også salt, fortrinnsvis uraffinert og uten aluminiumsbaserte antiklumpemidler, deltar i reguleringen av blodsukkerbalansen." Sitat: PirkePetter, 23.07.2012 kl. 19.15.


"Et eksempel er såkalt stivkrampe/tetanus, som forårsakes av mangel på næringsstoffer som kalsium og magnesium og/eller vitamin A og D, og slettes ikke bakterier. Mangel på begge mineraler eller vitaminer kan forårsake stivkrampe, men da kalsium trenger magnesium for opptak og riktig funksjon i kroppen, og vitaminene A og D gjør det samme, da disse, som kalsium og magnesium, jobber som synergister i kroppen, vil mangel på det ene alltid føre til mangel eller mangelfunksjon på det andre." Sitat: PirkePetter, 11.07.2012 kl. 23.01.



"Husk at den mest gelatinrike delen på fjærkre er føttene, samt til en viss grad kråsen. Brukes hodet også i kraften fås gelatin, fett og andre næringsstoffer fra hjernen samt øynene, som er svært rike på vitamin A" Sitat: PirkePetter, 11.04.2012 kl. 11.51.



"Mettet fett støtter opptak av vitamin D, og du trenger vitamin A, K2 og magnesium for optimalt opptak og utnyttelse. Vegetabilske oljer og transfett blokkerer opptak, og det samme gjelder fiber." Sitat: PirkePetter, 23.04.2013 kl. 15.34.

"Da alle næringsstoffer i kroppen jobber sammen, ikke bare i par, men i grupper i mange tilfeller er det garantert at tungmetallforgiftning også samtidig betyr næringsmangel av noe slag. Og da ikke bare næringsstoffer som fungerer som antagonister til tungmetaller, men også andre næringsstoffer som på forskjellige måter normalt avgifter tungmetaller." Sitat: PirkePetter, 20.04.2012 kl. 12.26.

"Jo mer protein og mettet fett kostholdet ditt inneholder, desto bedre avgiftningsfunksjon i lever og nyrer. Og mer protein og mettet fett øker også opptaket av bl.a fettløselige vitaminer og mineraler som kalsium og magnesium, som videre avgifter bl.a bly, aluminium, arsenikk, fluor, kvikksølv, kadmium, kopper (for mye), jern (for mye), fosfor (for mye), radioaktive isotoper, MSG, aspartam, etanol, m.m." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 13.17.

"Gelatin/kraft gir mye glycin, som bl.a avgifter natriumbenzoat og beskytter mot MSG og aspartam, og leveren bruker glycin til å avgifte seg selv også, slik at kjemikalier og gifter, etc som er nøytralisert (konjugert) blir sendt ut i tarmen for å fjernes fra kroppen. Glycin brukes også av nyrene til å avgifte en rekke kjemikalier, medikamenter inkludert." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 13.17.

"Vitaminer og mineraler deltar også i avgiftning av alle slags kjemikalier og tungmetaller, både direkte ved å binde seg til substansene, eller indirekte, gjennom å være deler av substanser i kroppen som påskynder avgiftning eller som gir celler nok energi til å kunne kvitte seg med substanser, slik at når alt kommer til alt er det næringsmengde i kosten som avgjør hvordan kroppen din takler eksponering for kjemikalier/tungmetaller." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012 kl. 13.17.


"Men vet du om det kan være noe spesielt som trigger kløen. Jeg føler at jeg kan klø generelt mer på hele kroppen hvis jeg spiser sukker. Sukker/karbohydrater forbruker sink, i og med at sink deltar i sukkerstoffskiftet. Dvs i opptak og utnyttelse av karbohydrater som energi" Sitat: PirkePetter, 11. februar 2017 kl. 08.55.

"Variasjoner av nivåene av sink og vitamin A utløser kløe når en eller begge blir for lave. Vitamin A er avhengig av sink for å omdannes til hormonformen"
Sitat: PirkePetter, 11. februar 2017 kl. 08.55.

"..korn forbruker også vitamin D, som, ved mangel elelr for lave nivåer, forstyrrer funksjonen til vitamin A, som gir kløe. Det er mao ikke gluten, men korn generelt det er snakk om."
Sitat: PirkePetter, 11. februar 2017 kl. 08.55.


"..du trenger vitamin D3 fra animalsk mat for opptak og utnyttelse av vitamin A da disse vitaminene er som nevnt synergister og jobber i par. Begge trenger mettet fett for opptak, og begges opptak blir blokkert av plantefett, som også mangedobler tapet av eksisterende nivåer i kroppen. Også karotener trenger mettet fett for å tas opp i nevneverdig grad." Sitat: PirkePetter, 17.06.2012 kl. 01.23.



"Lever, rå eggeplommer, kraft med salt, kokosolje og gelatin, pluss upasteurisert kefir og litt saft med salt og eplesidereddik til frokost. Til lunsj spiser jeg surdeigsbrød med smør og spekekjøtt og upasteurisert ost som regel. Middag er kjøtt eller fisk med potet/ris gjerne kokt i kraft. Pøser på magnesium og har salt i stort sett all drikke. Synder av og til med kaffe og litt sukker. Kosten du oppgir gir mye vitamin A og kalsium, som begge trenger, og alså forbruker vitamin D. Også magnesium trenger og forbruker vitamin D. Og mangel på vitamin D er en garanti for trøblete tarm" Sitat: PirkePetter, 24. april 2017 kl. 21.58.



HISTAMININTOLERANSE = NÆRINGSUBALANSE og KOPPERUBALANSE
"..så er histamintoleranse like mye oppdiktet som gluten og kaseinintoleranse" Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Den dokumenterte, og ikke minst logiske, årsaken til redusert aktivitet av enzymet diamin oksidase er verken genetisk eller annet enn mangel på kofaktorer som enzymet enten består av, eller som det trenger for å bli produsert. Og da tenker jeg på vitamin B6, C og kopper, samt aminosyren tyrosin." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"..både for mye og for lite kopper føre til manglende aktivitet av dette enzymet, og kopperbelastning er svært vanlig blant moderne kvinner pga bl.a p-pillebruk. Også vegetarianere og mennesker som har spist mye såkalt raw food/råkost har ofte forhøyede koppernivåer" Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Det andre enzymet som ?avgifter? histamin er histamin N-metyltransferase, og dette enzymet er ansvarlig for degradering (metylering) av histamin hovedsaklig i luftveiene. Dvs lunger, luftrør og nese, samt huden. Dette enzymet trenger aminosyren metionin for å bygges." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Andre næringsstoffer som er helt nødvendig for produksjon og aktivitet av begge enzymer er vitamin B2, jern, magnesium og sink." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Ergo er manglende produksjon eller aktivitet av enzymene næringsmangelrelatert, slik at heller enn å tulle med histaminfattig mat eller bruke antihistaminer så er en langt smartere strategi å sørge for å få i seg tilstrekkelig med de involverte næringsstoffer, samt disses synergister og agonister. Og ikke minst å avgifte eventuell kopperbelastning." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Ser du på symptomene på kopperbelastning vil du finne mange overlappende symptomer med såkalt histaminintoleranse. Og for mye kopper øker som sagt også histaminreaksjonene i kroppen, gjennom å undertrykke enzymene som degraderer histamin." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Kopperbelastning er også en av flere årsaker til redusert magesyreproduksjon." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Sink konkurrerer med kopper for opptak i tarmen, og reduserer koppernivåene i blodet. Vitamin C fjerner også kopper i blodet. Svovel og molybden binder kopper i tarmen. Jern og mangan fjerner kopperoverskudd fra leveren, og vitamin B3, B6 og B9/folinsyre er kopperantagonister." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Animalsk protein/aminosyrer er også viktig ved kopperoverskudd, og sammen med mettet fett beskytter proteinet leveren fra skadevirkninger. Flere aminosyrer avgifter også kopper direkte" Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.


"Enzymene (Diamin oksidase og Histamin N-metyltransferase) som avgifter (deaminerer) histamin trenger vitamin B6, C, kopper og aminosyren tyrosin for å produseres, samt vitamin B2, jern, magnesium og sink for å gjøre jobben sin" Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 23.18.



"Jeg ville anbefale å kutte ut multivitaminproduktet da sjansen er stor for at dette er syntetiske vitaminer. Og da slike som vil forhindre opptak/funksjon av de naturlige fra bl.a lever, ved å oppta reseptorene som er forbeholdt de naturlige vitaminene. Næringsinnholdet i lever utkonkurrerer et hvilket som helst kosttilskudd" Sitat: PirkePetter, 14.06.2012 kl. 12.11.

 
"Vil du være helt på den sikre siden anbefales fiskeleverolje eller fet fisk, rogn, melke, fiskelever, etc som inneholder vitamin D, og som samarbeider med vitamin A i kroppen. Vitamin D er helt nødvendig for at vitamin A skal virke i kroppen, og vitamin A er også synergistisk med vitamin D. I tillegg beskytter disse to vitaminene mot hverandres hypotetiske giftighet, slik at du kan ta betydelig større doser av begge uten å risikere forgiftningssymptomer."
Sitat: PirkePetter, 14.06.2012 kl. 12.11.

"Magnesium via olje hjelper ikke bare på magesyreproduksjonen om mangelen skyldes manglende energiproduksjon i magecellenes mitokondrier, men også på opptak og omdanning av bl.a B vitaminer til de aktive formene som virker i kroppen. Magnesium er en del av mer enn 300 enzymer eller koenzymer i kroppen, og styrer eller deltar dermed i så mange viktige kjemiske prosesser at magnesium er en faktor ved minst 98-99% av alt som finnes av kjemiske ubalanser/sykdommer." Sitat: PirkePetter, 12.12.2012 kl. 15.24.



"Nå merker jeg at okselever, fiskelever og fermentert fiskelever stresser kroppen. Hvis jeg spiser det flere dager etter hverandre går det utover nattesøvnen, tankene hopper igjen, magen blir løs. Kan ikke de reaksjonene du får være helbredsreaksjoner? Det er det ikke. Det er tegn på at næringsubalansen som er årsaken til symptomene dine forverres. Nå får du i deg mye vitamin A, D og K2; har du også tilstrekkelig med kalsium og magnesium, som disse vitaminene jobber sammen med?" Sitat: PirkePetter, 14. januar 2017 kl. 11.29.



MINERALER I SALT
"Magnesium, kalsium, natrium og kalium. Konkurrerer de om opptak? Nei. I følge akseptert logikk så gjør de det, men det har vist seg å være for sort-hvittenkning, da altfor mange variabler bestemmer dette. Og, det er uansett meningsløs tankegang all den tid kroppen kan danne disse mineralene fra hverandre, så sant man har normal mikroflora" Sitat: PirkePetter, 25. januar 2017 kl. 21.52.


"..mangel på en eller flere av følgende vitaminer; B2, B3, B6, B9, B12. Eller du kan mangle magnesium, som må til for at disse vitaminene skal omdannes til koenzymer i kroppen. Hjerteklapp kan skyldes for lavt nivå av et hvilket som helst av de ovennevnte næringsstoffer, men også et ubalansert kalium og natrium forhold, pga for lite magnesium, som regulerer disse" Sitat: PirkePetter, 27. januar 2017 kl. 23.57.


SYNERGI "Da symptomer på næringsmangel ofte overlapper, slik at flere næringsstoffer kan være årsak til samme symptomer, og dette med synergister, agonister og antagonister spiller inn, så kortsluttet jeg hele logikken og gikk for næringsrik mat som helbredskilde snarere enn tilskudd. På den måten får kroppen velge selv hva den trenger til enhver tid, samt at alle kofaktorer som er nødvendig for opptak og utnyttelse er tilstede. Og på den måten er man garantert godt resultat hver gang, som i motsetning til når man fokuserer på enkeltnæringsstoffer og like gjerne kan gjette feil/bomme på symptomene, og risikere å gjøre vondt verre." Sitat: PirkePetter, 04.03.2013 kl. 17.20.


"Og, enda viktigere enn fokus på næringsubalanser er fokus på alle eventuelle faktorer som reduserer næringsopptaket, og å ordne opp i dette er ofte alt som skal til, slik at den kjemiske ubalansen/helseproblemet/sykdommen forsvinner av seg selv." Sitat: PirkePetter, 04.03.2013 kl. 17.20.

"Finnes det en annen god animalsk matkilde forutenom innmat da altså, som gir mye A- og B-vitaminer? ..fiskeleverolje gir mye vitamin A, samt fet fisk, men B vitaminer er det lite av i alt annet enn lever." Sitat: PirkePetter, 29.12.2012 kl. 07.13.



"Mangel på B vitaminer, samt vitamin D, jod og selen kan skyldes at de ikke finnes i kosten din, eller at du konsumerer mye mat og drikke som blokkerer opptak og/eller utnyttelse av disse, eller du har nedsatt magesyreproduksjon som gjør at de ikke tas opp. Mangel på næringsstoffer som er nødvendige for opptak og utnyttelse av de ovennevnte næringsstoffer kan også være en faktor, og især magnesium er nødvendig for at B vitaminer skal virke som de skal i kroppen, samt at vitamin D omdannes til den aktive hormonformen i kroppen, og som har de fleste positive virkningene man assosierer med vitamin D. Vitamin D trenger også vitamin A og K2 for å virke som den skal i kroppen, slik at fiskeleverolje, fiskelever, fiskerogn/kaviar, melke, fet fisk og sjømat, skalldyr, upasteurisert smør, eggeplommer fra frittgående høns og melkefett fra kyr på beite er gode kilder." Sitat: PirkePetter, 10. november 2012 kl. 04.54.

JOD
"Får man i seg nok jod daglig med upasteuriserte melkeprodukter og egg, uten å spise sjømat? Er det jod i det uraffinerte havsaltet fra Helios? ..svaret avhenger av foret til dyrene du får melk og egg fra. Man trenger ikke spise sjømat for å få i seg jod, men det hjelper. Jeg regner med at det er jod i Helios sitt salt, i og med at det er uraffinert, men har ikke sjekket det selv." Sitat: PirkePetter, 29.01.2013 kl. 18.33.



"Ja til jod i fiskeleverolje, og usikkert om bonde da økofor er soya, mais, genmodifisert raps, etc allikevel. Og en faktor til er jodinnholdet i beitemarka kyrne forhåpentligvis ser snurten av nå og da i året. For høns sin del avhenger jodinnholdet i egg av enten tilsatt syntetisk jod i foret eller fra insekter, meitemark og annet knask i guds frie natur" Sitat: PirkePetter, 29.01.2013 kl. 20.58.


Linker fra PP:
Jod -
http://wholefoodcatalog.info/nutrient/iodine/milks/high/
http://wholefoodcatalog.info/nutrient/iodine/eggs/high /
http://wholefoodcatalog.info/nutrient/iodine/meats/high/



"Det letteste du kan gjøre for å få i deg B vitaminer er å spise lever og rå/bløtkokte eggeplommer. Gjerne med surmelk/kefir/yogurt, vannkefir/kombucha/kvass, etc eller et glass vann med noen spiseskjeer eplecidereddik og en klype salt i for å stimulere magesyreproduksjonen, samt øke opptaket av vitamin B12 fra maten." Sitat: PirkePetter, 10. november 2012 kl. 04.54.


"Du skal overhodet ikke ha problemer med å få i deg nok kalsium i kosten om du samtidig spiser proteiner til hvert måltid, da proteiner trengs for å ta opp kalsium. Også vitamin D er nødvendig for kalsiumopptak, men fra der av, dvs fra opptaket i tarmen, og til utnyttelse av kalsium i kroppen kommer magnesium og vitamin K2 inn i bildet. Magnesium balanserer kalsium i alle kroppsvev, og vitamin K2 hjelper med å sørge for at kalsium ender opp der det trengs. Tilskudd av kalsium og/eller vitamin D vil forårsake forkalkninger i kroppen din, og ikke hjelpe på skjelettet, om du samtidig mangler vitamin K2."
Sitat: PirkePetter, 19. desember 2012 kl. 00.16.
 
"Vitaminene A og D øker produksjonen av vitamin K-avhengige proteiner som osteokalsin og MGP, som blant mye annet flytter kalsium rundt om i kroppen der kalsiumet trengs. Men, etter at disse proteinene er produsert ved hjelp av vitamin A og D trengs vitamin K2 for å aktivere dem, slik at mangel på K2 stopper denne prosessen. Konsum av matemner og fiskeolje rik på vitaminene A og D er en god ting, men vitamin K2 trengs mao for å fullende flere av de prosesser vitaminene A og D setter i gang. Dermed er matemner rike på vitamin K2 også en nødvendighet i et sunt kosthold, slik at spesielt upasteurisert melk og melkeprodukter, for melkefettets del (fløte/rømme/smør) blir en nødvendighet utover andre matemner rike på vitamin K2. Og da i hovedsak fra dyr på beite, ettersom innholdet av vitamin K2 synker i takt med økt grad av kraftforkonsum. Her er info om flere matemner som inneholder vitamin K2 – http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2#fig4"
Sitat: PirkePetter, 19. desember 2012 kl. 00.16.

"Utover disse er også fiskeegg/kaviar, innmaten i krabbe og hummer, blod (også en god kilde til bl.a vitamin D), benmarg, innmat og kjertler, samt mage og tarmer rimelige kilder."
Sitat: PirkePetter, 19. desember 2012 kl. 00.16.

"Upasteurisert melk, især surnet melk/kefir/yogurt, etc er også en god kilde til kalsium, samt smørsyre, som blant mye annet øker opptaket av bl.a kalsium og magnesium i tarmen og sikrer opptaket. Også melkesyre og eddiksyre i surnede melkeprodukter binder disse mineralene i tarmen og sikrer maksimalt opptak av dem"
Sitat: PirkePetter, 19. desember 2012 kl. 00.16.


"Lipoesyre/alfalipoesyre finnes spesielt i lever og annen innmat, eggeplommer, kjøtt, fjærkre og fisk og sjømat, samt melk/surmelk, kefir, myse, i gjær (bl.a kefir), etc" Sitat: PirkePetter, 14.oktober 2013 kl. 18.47.

"Fet fisk og annen sjømat er hovedkilden til vitamin D, som det ellers finnes lite av i de fleste landdyr." Sitat: PirkePetter, 05.01.2013 kl. 02.18.


"N-acetylcystein dannes i kroppen når kostholdet inneholder tilstrekkelige mengder av den svovelholdige aminosyren cystein. Denne finnes i upasteurisert melk, kjøtt, innmat, fjærkre og
fisk, og i eggeplommer i proteinkomplekset vitellin." Sitat: PirkePetter, 14 oktober 2013 kl. 18.49.



"Q10 og karnitin finnes i både kjøtt, innmat, fjærkre og fisk, egg, melk og melkeprodukter" Sitat: PirkePetter, 14. oktober 2013 kl. 18.50.


"Tiamin/vit. B1 finnes i innmat og eggeplommer, kjøtt, fisk og sjømat – særlig fiskerogn og melke, og melk og melkeprodukter, samt gjær" Sitat: PirkePetter, 14 oktober 2013 kl. 18.49.


"Vitamin E finnes i kjøtt og innmat, fisk og sjømat, fiskeinnmat, fiskerogn og melke, eggeplomme, kokos og palmeolje, samt palmekjerneolje, upasteuriserte melkeprodukter og dyrefett" Sitat: PirkePetter, 14. oktober 2013 kl. 18.51.


"Vitamin A finnes i upasteuriserte melkeprodukter, kjøtt, lever og annen innmat, fisk og sjømat, rogn og melke, og eggeplommer og dyrefett" Sitat: PirkePetter, 14. oktober 2013 kl. 18.51.


"Melk, i betydning melkefett (fløte, rømme, smør), inneholder f.eks også lite vitamin A i forhold til lever og fet sjømat, men vitamin A i melkefett har en betydelig høyere opptaksrate pga av faktorer i fettet. Slik at melk (eller fløte, rømme, smør) nok en gang er en god ide å konsumere sammen med matemner for å sikre optimalt opptak av vitamin A fra disse. Melkefett mangedobler også opptaket av vitamin D, som jobber sammen med vitamin A i kroppen, da disse vitaminene er synergister." Sitat: PirkePetter, 9. november 2012 kl. 02.43
 
"For vitamin D er fet fisk, fiskelevere, fiskerogn/kaviar og melke eller fiskeleverolje, skalldyr, samt eggeplommer, talg, smult (ikke fra griser på kraftfor), innmat, melkefett/smør, oster, og ellers all kolesterolrik mat de beste kilder. Jo høyere kolesterolnivå i matemnet, desto mer vitamin D."
Sitat: PirkePetter, 9. november 2012 kl. 02.43
 
"Som en kuriositet kan jeg nevne at hormonet ekdysteron i bl.a reinrot virker som hormonformen av vitamin D i kroppen, og derfor kan fungere som en erstatning for deler av vitamin D's (hormonelle) funksjoner (binder seg til vitamin D reseptorer i celler og stimulerer dem på samme måte som hormonformen av vitamin D) om du mot all forventning skulle gå tom for matemner rike på vitamin D."
Sitat: PirkePetter, 9. november 2012 kl. 02.43.






"Kroppen trenger fett, og ikke minst fettløselige vitaminer for å ta opp og utnytte økt mengde proteiner. Spesielt vitamin A, som ikke finnes i melken, går tapt ved konsum av mye proteiner, slik at mer protein uten mettet fett og fettløselige vitaminer er å be om bråk, da vitamin A blant mye annet er helt nødvendig for skjoldbruskkjertelens funksjon. Stopper denne kjertelen opp og går på sparebluss (hypotyreose/lavt stoffskifte) legger man på seg da stoffskiftet/forbrenningen reduseres, og energinivået i kroppen vil ligge på samme nivå som mennesker som har såkalt kronisk tretthetssyndrom." Sitat: PirkePetter, 28. august 2012 kl. 13.54.

"Tinemelk med 50% mer protein! 50% mer protein kan bety 50% mer kasein, som de fleste vet er et svært problematisk protein. Og 50% mer kalsium uten magnesium eller fettløselige vitamin K til å sørge for at kalsiumet ender i skjelettet og ikke i hjernen eller andre organer (eller i hjertet eller blodkarene) hvor kalsiumet forårsaker forkalkninger og betennelser betyr 50% større sjanse for mer forkalkninger og betennelser i hele kroppen. Virkelig en helsebombe for de helsebevisste!" Sitat: PirkePetter, 28. august 2012 kl. 13.54.

"Vitamin D i Tinemelk er verdiløst og ikke naturlig, men utvunnet fra fåreull. Og vitamin D trenger uansett magnesium og vitamin A, samt mettet fett både i tarmen og i kroppen for å tas opp og utnyttes." Sitat: PirkePetter, 28. august 2012 kl. 13.54.

"Jeg kjenner også til forskning som viser at klor i klorert drikkevann reagerer med bl.a flavonoider og danner nye forbindelser som er genskadelige/kreftfremmende. Karotener, eller rettere sagt produkter fra karotenspaltning i kroppen, er også dokumentert å binde seg til vitamin A reseptorer, slik at vitamin A forhindres fra å påvirke celler positivt. Dette vil føre til mangelsymptomer på vitamin A, selv om man har tilstrekkelig vitamin A i kroppen. Slike funn blir imidlertid alltid utelatt fra medias presentasjoner over de påståtte helsegevinster som likker i mer frukt og grønt og/eller antioksidanter fra vegetabilske kilder." Sitat: PirkePetter, 02.01.2013 kl. 23.59.

"Mettet fett som det i bl.a kokosolje øker også opptaket av bl.a magnesium og kalsium fra maten (mye i kraft), og brukes av kroppens celler som et alternativt brennstoff i celler som av en eller annen grunn mangler glukose (pga insulininsensitivitet, etc) eller ikke klarer å bruke glukose lenger. Slik at mettet fett/kokosolje vil bidra med energi til selvhelbredelse." Sitat: PirkePetter, 04.06.2012 kl. 13.10.

"..kokosolje er en god ting, også invortes for småbarn, da den øker opptaket av bl.a magnesium og kalsium, proteiner og andre typer fett, samt fettløselige vitaminer. Mettet fett i kokosolje stimulerer også kolesterolproduksjonen, som sikrer optimal utvikling av barnehjernen og nervesystemet." Sitat: PirkePetter, 31.12.2012 kl. 19.28.

"..hvor har du informasjonen om at vitamin D binder progesteron fra? I følge det jeg umiddelbart kommer på så er det vitamin E som binder progesteron og mangedobler opptak og utnyttelse når progesteron tas som krem. Vitamin E øker også progesteronproduksjon og aktivitet i kroppen når vitaminet tas som tilskudd eller via mat. Og vitamin D binder seg ikke til progesteron, men til progesteronreseptorer, og dermed regulerer progesteronaktiviteten i kroppen på samme måte som vitamin D også fungerer som anti-østrogen og/eller pro-testosteron ved behov." Sitat: PirkePetter, 12.05.2012 kl. 15.22.

"Om du mangler vitamin D tross tilskudd kan en av flere faktorer være konsum av en eller flerumettet fett som blokkerer proteinet vitamin D trenger for å tas opp og utnyttes av kroppen, eller vitaminet du tar er syntetisk."
Sitat: PirkePetter, 12.05.2012 kl. 15.22.


"Vitaminer som trenges for opprettholde normal progesteronaktivitet er A, B6, C utover mineralene sink og magnesium. Vitamin E hjelper med opptaket om progesteronet befinner seg i vitamin E krem, og da hovedsaklig brukt utvortes. Vitamin E kan også er statte en god del av progesteronets funksjoner i kroppen ved behov, slik at symptomer på for lave progesteronnivåer ofte like gjerne kan være symptomer på for lite vitamin E" Sitat: PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35.

"Magnesium trenges i kroppen for å omdanne vitamin D fra mat til den aktive hormonformen, slik at du kan mangle vitamin D aktivitet i kroppen om du har for lite magnesium."  Sitat: PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35.

"Vitamin D spray høres humbug ut, uansett hvilken D form det er snakk om, så jeg ville heller fått vitaminet fra matemner som fiskeleverolje eller eggeplommer (fra frittgående høns som ikke får kraftfor), eller fiskelever, fiskerogn og melke, samt sjømat, især fet fisk. Også smult fra griser som ikke får kraftfor inneholder rimelig vitamin D. " Sitat: PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35.

"Vitamin A er helt nødvendig både for opptak og maksimal utnyttelse av vitamin D da disse to vitaminene jobber i par i kroppen, og også kontrollerer hverandres giftighet, slik at du kan ta betydelig høyere doser av vitaminene sammen enn du kan om du bruker bare ett av dem for seg." Sitat: PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35.



VITAMIN C
"Vitamin C finnes i lever, nyrer og annen innmat, rå (carpaccio, tartar, ceviche, etc) og speket/gravet/raket/røykt kjøtt og sjømat" Sitat: PirkePetter, 14. oktober 2013 kl. 18.51.


"C-vitamin finnes i alle animalske matemner som ikke har vært oppvarmet, inkludert tradisjonelt konserverte og tilberedte matemner. I kroppen kan urinsyre overta for vitamin C ved behov, og det er ellers en bløff og myte at vitamin C mangel fremmer skjørbuk. Vitamin C er en av flere næringsstoffer hvis mangel er involvert i skjørbuk, men det eneste næringsstoffet som kn brukes til å promotere frukt og grønt/5 om dagen bløffen. Skjørbuk er mangel på kollagen, som bl.a vitamin C er involvert i å danne, men om tassen får kraft og/eller gelatin, som er hydrolysert kollagen (kollagen gjort fordøyelig), så omgås behovet da kroppen vil danne masser av kollagen fordi den stimuleres til det av gelatinet. Skjørbuk er mao mat og helseindustriens skremselspropaganda for å få solgt myten om at frukt og grønt er mer helsefremmende enn animalsk basert kost." Sitat: PirkePetter, 10. mai 2014 kl. 16.07.


"Kroppen trenger kontinuerlig svært små mengder vitamin C, ikke megadoser som promoteres av helsemyndighetene A/S, og tassen får mer enn tilstrekkelig via melk og kjøtt/sjømat så lenge denne ikke er oppvarmet." Sitat: PirkePetter, 10. mai 2014 kl. 16.07


"Mangel på en rekke næringsstoffer fremmer betennelsesreaksjoner i tarmen, deriblant vitamin A, C, D, og E, og B3, B6, B9 og B12, samt magnesium, sink, kopper, natrium og kalium, aminosyrer som arginin, glutamin, glycin og treonin, fettsyrer som smørsyre og andre kort og mellomkjedede mettede fettsyrer, organiske syrer som melkesyre, eddiksyre, og propionsyre, m.m. Og alle forstyrrelser i tarmens bakterieflora og ph gjør det samme.
Og her tar jeg ikke engang med tungmetaller, ulike legemidler, vaksiner og antibiotika inkludert, eller tilsetningsstoffer i mat og drikke, m.m" Sitat: PirkePetter, 1. mai 2012 kl. 02.46.


"Vitamin C har kun synergistisk virkning med følgende vitaminer og mineraler - A, E, B3, B5, B6 og jern, kalsium, kobolt, kopper og natrium. Og da snakker vi kun om naturlig vitamin C, og ikke svindelproduktet askorbinsyre. I tillegg kommer antagonistvirkningen ovenfor kalsium, kopper eller vitamin B12 når vi snakker om større enkeltdoser." Sitat: PirkePetter, 01.06.2012 kl. 23.48.
 
"Jeg er helt med på at det ikke er lett å sile ut det som ikke er riktig eller ønsketenkning fra artikkelforfatteres side. Jeg er også klar over at det er veldig mye forskning på næringsstoffer, især vitamin C, som er manipulert for å fremme resultater som ikke er sanne. Og også at mye forskning aldri egentlig har skjedd i den virkelige verden, men er skrevet av såkalte Ghostwriters for å fremme usannheter av forskjellig grad."
Sitat: PirkePetter, 01.06.2012 kl. 23.48.

"Når det gjelder all propagandaen om megadoser med vitamin C så har dette også vært støttet opp av helse og matindustrien som ville øke salget av vegetabilske matemner på bekostning av langt mer næringsrike animalske matemner. Jo mindre næringsrikt folket spiser, desto mer penger i kassa for legemidelindustrien som liksom skal kurere folkets næringsmangelsykdommer med ymse kjemikalier som gjør næringsmangelen enda verre." Sitat: PirkePetter, 01.06.2012 kl. 23.48.
 
"Linus Pauling (på oppdrag fra legemiddelgiganten Hoffman-La Roche, som eier patentet på askorbinsyre), mannen som gjorde vitamin C berømt forfalsket mye forskning for å gi inntrykk av at megadoser av syntetisk vitamin C kurerte det meste av helseproblemer. Han brukte selv megadoser av askorbinsyre, men døde like fullt av prostatakreft tross alle hans påstander om at askorbinsyre ville forebygge og kurere alle typer kreft."
Sitat: PirkePetter, 01.06.2012 kl. 23.48.
 

Link fra PP:
Info - http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/pauling.html

"Jeg har ellers mye forskning som viser at askorbinsyre ikke fungerer for noe som helst annet enn som abortmiddel om det brukes i høye doser i løpet av de 2 første ukene etter konstantert graviditet."
Sitat: PirkePetter, 01.06.2012 kl. 23.48. 

"Også naturlig vitamin C, i høye doser, er ikke engang i nærheten av å ha alle de helsevirkninger vitaminet har fått tildelt. Nok en ledetråd er at mange folkeslag som lever nesten ensidig på animalsk kost aldri opplever mangel på vitamin C all den tid det er mer enn nok vitamin C i rått/tradisjonelt speket/raket/gjæret(gravet/røykt, etc animalsk mat. Jo mer korn, grønnsaker eller frukt man spiser, desto mer øker forbruket og dermed behovet for vitamin C. Slik at om man f.eks spiser hovedsaklig steinalderkost med mye animalsk mat, hvorav en del er rå/speket, etc så har man mer enn tilstrekkelig med vitamin C for helse og velvære." Sitat: PirkePetter, 01.06.2012 kl. 23.48.
 
"At det finnes tilstrekkelig med vitamin C i rå, lettstekt eller tradisjonelt tilberedt animalsk mat ser man også på det ettårige forsøket til Vilhjalmur Stefansson og Karsten Andersen, som levde et helt år på bare kjøtt og fisk. Info - http://inhumanexperiment.blogspot.com/2009/09/two-brave-men-who-ate-nothing-but-meat.html - http://www.jbc.org/content/87/3/651.full.pdf"
Sitat: PirkePetter, 01.06.2012 kl. 23.48.


PP om vitamin C: FINN KILDE - Sitat: PirkePetter, 25. oktober 2013 kl. 01.36.
"Vitamin C har veldig liten betydning for vår helse, i forhold til både andre vitaminer med antioksidantvirkning så vel som vitaminer generelt. Det aller meste som er skrevet om vitamin C er basert på Linus Paulings løgner, hvor han diktet opp en rekke forsøk og tilsynelatende brukte megadoser syntetisk askorbinsyre. Han gjorde dette på oppdrag fra legemiddelgiganten Hoffman-La Roche, som eier patentet på askorbinsyre). Han forfalsket mye forskning for å gi inntrykk av at megadoser av syntetisk vitamin C kurerte det meste av helseproblemer. I følge historien brukte han selv megadoser av askorbinsyre, men døde like fullt av prostatakreft tross alle hans påstander om at askorbinsyre ville forebygge og kurere alle typer kreft.

Info -
http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedT.../pauling.html

Mye vitamin C i form av askorbinsyre reduserer opptak av, eller øker tapet av jern, sink, kopper, selen og vanadium. I følge forskning øker høye doser askorbinsyre også tapet av B12, men da indirekte gjennom bl.a tapet av sink og selen

Når det gjelder all propagandaen om megadoser med vitamin C så har dette også vært støttet opp av helse og matindustrien som ville øke salget av vegetabilske matemner på bekostning av langt mer næringsrike animalske matemner. Jo mindre næringsrikt folket spiser, desto mer penger i kassa for legemidelindustrien som liksom skal kurere folkets næringsmangelsykdommer med ymse kjemikalier som gjør næringsmangelen enda verre.

Jeg har ellers mye forskning som viser at askorbinsyre ikke fungerer for noe som helst annet enn som abortmiddel om det brukes i høye doser i løpet av de 2 første ukene etter konstantert graviditet. Også naturlig vitamin C, i høye doser, er ikke engang i nærheten av å ha alle de helsevirkninger vitaminet har fått tildelt. Nok en ledetråd er at mange folkeslag som lever nesten ensidig på animalsk kost aldri opplever mangel på vitamin C all den tid det er mer enn nok vitamin C i rått/tradisjonelt speket/raket/gjæret(gravet/røykt, etc animalsk mat. Også i ferske egg og fersk melk. Jo mer korn, grønnsaker eller frukt man spiser, desto mer øker forbruket og dermed behovet for vitamin C. Slik at om man f.eks spiser hovedsaklig tradisjonskost med mye animalsk mat, hvorav en del er rå/speket, etc så har man mer enn tilstrekkelig med vitamin C for helse og velvære.

At det finnes tilstrekkelig med vitamin C i rå, lettstekt eller tradisjonelt tilberedt animalsk mat ser man også på det ettårige forsøket til Vilhjalmur Stefansson og Karsten Andersen, som levde et helt år på bare kjøtt og fisk. Info -
http://inhumanexperiment.blogspot.com/.../two-brave-men...
http://www.jbc.org/content/87/3/651.full.pdf

En siste ting hva gjelder viktigheten av vitamin C er at i menneskekroppen så kan urinsyre erstatte mange av vitamin C’s funksjoner. Urinsyre, som de fleste forbinder med gikt, er også en sterk antioksidant, akkurat som bl.a kolesterol."
http://liveneshage.blogspot.no/.../har-vrt-lite-tid-til...




"Selen finnes i kjøtt, innmat, fjærkre, fisk, fiskerogn og melke, og sjømat, samt dyrefett, smør og melk og melkeprodukter" Sitat: PirkePetter, 14. oktober 2013 kl. 18.51.


"Kort og mellomkjedede fettsyrer som f.eks laurinsyre og kaprylsyre finnes i melkeprodukter, særlig smør, og kokosnøttolje" Sitat: PirkePetter, 14. oktober 2013 kl. 18.51.


"Hva er beste kilden/e til flest mulige B-vitaminer utover lever? Eggeplommer, rogn og melke." Sitat: PirkePetter, 29. desember 2016 kl. 10.45.


MAGNESIUM
"Mangler du f.eks magnesiujm kan du spise B vitaminer til de tyter ut ørene dine uten å ha nytte av dem da magnesium trenges for å aktivere dem i kroppen til de formene som kroppen bruker. Mangler du sink går det samme veien med vitamin A, og vitamin A trenger vitamin D, og motsatt, for å tas opp og utnyttes av kroppen. Og begge vitaminer trenger mettet fett for optimalt opptak, samt et kosthold uten planteoljer eller transfett. Og samtlige næringsstoffer trenger optimal magesyreproduksjon samt frisk tynntarm for opptak og utnyttelse." Sitat: PirkePetter, 07.09.2012 kl. 17.05.


"Magnesium trenges i kroppen for å omdanne vitamin D fra mat til den aktive hormonformen, slik at du kan mangle vitamin D aktivitet i kroppen om du har for lite magnesium." Sitat: PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35.

"Du trenger kalsium, vitamin D og B6 for at magnesium skal fungere skikkelig i kroppen." Sitat: PirkePetter, 24. mai 2017 kl. 14.16.





VITAMIN D
"Kefir og ost gir mye kalsium som forbruker vitamin D, og lever gir mye vitamin A som gjør det samme. Slik at du må ha et høyt inntak av vitamin D for å balansere de andre næringsstoffene." Sitat: PirkePetter, 3. februar 2017 kl. 22.02.

"..vitamin D reparerer betaceller, eller omdanner glukagonproduserende alfaceller til insulinproduserende betaceller ved behov" Sitat: PirkePetter, 25. mars 2017 kl. 02.43.


"Noe du anbefaler for mangel på D-vitamin? Rogn og melke, fiskelever, fet sjømat, reker, (upasteurisert smør (fra kyr som har gått på beite), smult (fra frilandsgris), fjærkrefett, blod, innmat,og eggeplommer (fra høns som går fritt) er ok kilder til vitamin D. Ellers melkesyregjæret fiskeleverolje fra Green Pastures, og som fås i nettbutikken Tidsporten" Sitat: PirkePetter, 12. mai 2017 kl. 09.20. 


"Jeg prøver bare å få frem sannheten, jeg er ikke ute etter å bevise at noen tar feil. Når det gjelder vitamin D sa du ingenting, så der er åpenbart ikke noe du bryr deg om? Vi i nord trenger mer D vitamin, og de fleste tilskudd i dag bruker D3 som er langt bedre en D2. Jeg tror ikke det vil være farlig. Og apropos vitamin D så har jeg faktisk allerede snakket mye om både den og vitamin A, som vitamin D trenger for opptak og utnyttelse i kroppen, noe jeg tviler på at du er klar over. Jeg har også, som de fleste lesere her inne kan bekrefte, ofte anbefalt gjæret fiskeleverolje pga vitaminene A og D." Sitat: PirkePetter, 21. juni 2012 kl. 23.36.


 
"De fleste tilskudd av vitamin D pr i dag bruker D2, ikke D3, og dette inkluderer det meste av fiskeleveroljeprodukter også. At naturlig vitamin D3 er bedre enn giftig syntetisk vitamin D2 sier seg selv. At vi i nord trenger mer vitamin D er helt riktig, men dette innebærer at man ikke konsumerer mye planteoljer, som mangedobler tapet av vitamin D, A, E og K i kroppen, samt som også blokkerer opptaket av vitamin A og D i tarmen gjennom å blokkere for opptaksproteinene, eller andre faktorer (pasteurisert melk, korn, soya og belgfrukter, frø og nøtter, etc) som på forskjellig vis forstyrrer opptak og utnyttelse."
Sitat: PirkePetter, 21. juni 2012 kl. 23.37.

"Jo høyere karbohydrat/sukkerkonsum du har, desto høyere nivåer av vitamin D trenger du. Slik at jo mer animalsk du spiser, desto mindre vitamin D klarer du deg med. Kilder - http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/seafood-to-sunshine#food - http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/miracle-of-vitamin-d" Sitat: PirkePetter, 25. juni 2012 kl. 13.25.


"Sommeren for to år siden hadde jeg nemlig veldig for høyt D-vitaminnivå, og legen min skjønte ikke hva det kunne være som forårsaket det. Uten mer info om kosthold og andre relevante faktorer i livet ditt er det umulig å vite med sikkerhet hva som kan være årsaken til det høye vitamin D nivået. Og jeg tar for gitt at legers definisjon av høye nivåer er milevis under optimale nivåer. Men om du hadde symptomer på forgiftning er en mulig forklaring at du manglet tilstrekkelig med vitamin A i kostholdet/kroppen for å balansere vitamin D. Vitamin A (og K) er helt nødvendig for vitamin D's aktiviteter i kroppen, og begge vitaminer beskytter mot hverandres eventuelle giftighet. Du trenger også magnesium for å omdanne vitaminet til den aktive hormonformen, slik at mangel på disse eller andre involverte næringsstoffer kan ha medført at vitamin D fra soleksponering forble "stuck" i en form og ikke gjorde annet enn å fortsette å øke uten å komme noen vei." Sitat: PirkePetter, 02.06.2012 kl. 02.27.


"Hva brukes hormonformen av vitamin D til og hva brukes vitamin D i fra mat av kroppen? Trenger man begge deler? Vitamin D fra mat omdannes alltid til hormonformen i kroppen, akkurat som mange vitaminer og mineraler omdannes til koenzymer og enzymer, samt inngår som del av hormoner og neurotransmittere, etc. Leser du om vitamin D3, så gjelder det som står også for hormonformen, som er calcitriol. Vitamin D omdannes også til hormonet calcidiol, men dette har i hovedsak som funksjon å omdannes videre til calcitriol." Sitat: PirkePetter, 29. juni 2014 kl. 02.19.

"Google ”magnesium vitamin d interaction” så får du info om hvordan magnesium, i koenzymform, deltar i oppbyggingen av vitamin D/calcitriol i kroppen, fra kolesterol."  Sitat: PirkePetter, 29. juni 2014 kl. 02.19.


KEISERSNITT/TRANGT BEKKEN
"..det forskningen viser er at selv om man har tilstrekkelig med vitamin D i kroppen så hjelper dette lite om man samtidig mangler vitamin K2, samt A, som begge er nødvendige for vitamin D's funksjoner. Vitamin A og D stimulerer produksjon av et protein (MGP# og et hormon #osteokalsin# som bl.a stimulerer nydannelse av benceller, men vitamin K2 trenges for å aktivere både proteinet og hormonet." Sitat: PirkePetter, 10.01.2013 kl. 02.52.

"Vitamin D #og protein) trenges for opptak av kalsium, men kroppen bruker magnesium og vitamin K2 for å få kalsiumet inn i skjelettet. Slik at det er mangel på vitamin K2, ofte sammen med magnesium, som er den egentlige årsaken til underutviklet/for "trangt" bekken."
Sitat: PirkePetter, 10.01.2013 kl. 02.52.


VITAMIN A
"Vitamin A er helt nødvendig både for opptak og maksimal utnyttelse av vitamin D da disse to vitaminene jobber i par i kroppen, og også kontrollerer hverandres giftighet, slik at du kan ta betydelig høyere doser av vitaminene sammen enn du kan om du bruker bare ett av dem for seg." Sitat: PirkePetter, 19.05.2012 kl. 01.35.


"..vitamin A trenger sink både for opptak og omdannelse til hormonformen, så mer vitamin A gir økt behov for mer sink" Sitat: PirkePetter, 18. mars 2017 kl. 22.17.



"Tørre og vonde øyne. Hva kan være årsaken? For lite A-vitamin, feks? Mangel på vitamin A er en mulig årsak ja. Når kroppen får mer næringsstoffer enn den er vandt med reserverer den mange til bestemte organer eller prosesser, slik at andre "lider" inntil videre. Av den grunn blir gjerne noe bedre, og noe annet tilsynelatende verre, inntil kroppen prioriterer det som gir symptomer." Sitat: PirkePetter, 1. februar 2017 kl. 08.18.


"En annen forklaring er at kostholdet ikke er næringsvariert nok, slik at du får mye av noen næringsstoffer, og mindre av andre. Begge gir mangelsymptomer, da mye at et næringsstoff gjerne betyr for lave nivåer av næringsstoffer som er antagonistiske til det man har for mye av. "
Sitat: PirkePetter, 1. februar 2017 kl. 08.18
 

"Eller at det man har mye av, setter i gang flere kjemiske prosesser i kroppen som krever andre næringsstoffer man for tiden har for lave nivåer av"
Sitat: PirkePetter, 1. februar 2017 kl. 08.18

"Vitamin A har aldri forårsaket fosterskader, kun syntetisk vitamin A/retinol palmitat eller accutane/isotretinoin, har. Og selv om mye vitamin A hypoptetisk kunne har vært skadelig, så beskytter både vitamin D og K2, som det er mye av i tradisjonskostholdets matemner, samt fiskeleverolje, mot vitamin A's eventuelle giftvirkninger." Sitat: PirkePetter, 12. januar 2013 kl. 19.17.

 
BLØDNINGER FRA SLIMHINNER
"De siste dagene har jeg fått blødninger i slimhinner. Det begynte med neseblod, så gikk det flere blodkar i øynene, og de fortsetter å sprekke i dag. I tillegg blør jeg i tannkjøttet. Er det noe jeg mangler/ har for mye av? Det du opplever er mest sannsynlig for lavt nivå av vitamin A, som dermed også forstyrrer funksjonen til vitamin D og K2" Sitat: PirkePetter, 1. juni 2017 kl. 04.49.


"Kan det ha noe med opptaket å gjøre da? Var et par dager uten lever, men tappes det så raskt? Om kroppen din forbruker mye, pga ubalanse, ja. Når kroppen får det den trenger hver dag, begynner den å lagre vitaminet, slik at du ikke lenger trenger det i måltider hver dag" Sitat: PirkePetter, 1. juni 2017 kl. 04.51.


VITAMIN B
"Det er ingen mal for konsum av lever for B vitaminer, da det avhenger av kostholdet ditt som helhet og hvor mye du trenger og forbruker fra dag til dag. Spis det du klarer, i tillegg til andre gode kilder til B vitaminer, deriblant innmat, kjøtt, fisk og sjømat, ost og eggeplommer" Sitat: PirkePetter, 1. mars 2017 kl. 20.38.




"Magnesium er nødvendig for B12-opptak? Ikke for opptak, men for at alle B vitaminer skal omdannes til sine forskjellige koenzymformer som virker i kroppen" Sitat: PirkePetter, 3. mars 2017 kl. 09.59.

 
MYSE
"Protein i myse øker opptaket at vitamin A i tarmen - http://agris.fao.org/agris-search/search/display.do?f=1989%2FUS%2FUS89208.xml%3BUS8932165" Sitat: PirkePetter, 02.06.2012 kl. 17.36.


LEKTINER
"Jeg har manosebindende lektinmangel. Har du noe info om det? ..jeg godtar ikke logikken bak mannosebindende lektiner da den bygger på den feilaktige logikken at genfeil er permanente og derfor forårsaker permanente feilfunksjoner kroppen. I dette tilfellet manglende produksjon av lektinet. Nok en grunn til at jeg mener dette er tull er fordi det påståes at lektinet binder bakterier og virus, og dette til tross for at den moderne vitenskapen for lengst har avslørt at virus ikke finnes, og at bakterier aldri har vært patogene." Sitat: PirkePetter, 15.01.2013 kl. 19.29.

"Lektinet er uansett avhengig av bl.a kalsium for å produseres og fungere, slik at mangklende produksjon eller aktivitet indikerer mangel på kalsium, eller på næringsstoffer som trenges for opptak og utnyttelse av kalsium i kroppen. Disse er bl.a vitamin A, B6, D, K2, magnesium, bor og kisel/silisium, samt protein - http://www.abcam.com/Mannan-Binding-Lectin-antibody-3B6-ab23457.html" Sitat: PirkePetter, 15.01.2013 kl. 19.29.




FINN KILDE
Ting er mao ikke bare sånn eller slik, og mangel på noe som helst betyr sjelden at det er dette «noe» som man egentlig trenger.
Det er aldri en eneste årsak til en kjemisk ubalanse/såkalt sykdom, og alltid minst 2 eller flere. Ofte er det tilsynelatende bare en årsak, men dette er som regel kun den utløsende årsaken som fortsetter/forverrer en eksisterende ubalanse i kroppen. Den utløsende årsaken er som vanndråpen som får det allerede fulle begeret til å renne over, og poenget er at begeret allerede må være fullt (kroppen må allerede være i varierende grad av ubalanse) for at den siste vanndråpen (den utløsende årsaken) skal lage krøll.
For lite natrium f.eks fremmer mangel på bl.a kalsium og magnesium, slik at man i dette tilfellet bør gi natrium, og ikke fokusere på de tilsynelatende åpenbare manglene. Mangel på magnesium gir mangel på hormonformen av vitamin D, slik at selv om blodprøver viser mangel på vitamin D, så kan det mao være mangel på magnesium som er det egentlige problemet. Mangel på et hvilket som helst B vitamin kan også skyldes mangel på magnesium, da magnesium er nødvendig for at B vitaminene skal virke i kroppen. Mangel på protein i kosten gjør at du ikke tar opp bl.a kalsium og B12, slik at selv om blodprøver viser mangel på de to sistnevnte så er det protein du da vil trenge. Vitamin A og K2 er helt nødvendig for at vitamin D skal virke i kroppen. Mangel på vitamin B12 kan skyldes mangel på vitamin B9/folinsyre, og motsatt kan mangel på folinsyre skyldes mangel på B12, da disse to vitaminene jobber sammen og er helt nødvendige for hverandres funksjon. Osv, osv, osv.




"Det er ingen fare for vitamin A forgiftning ved konsum av lever. De eneste tilfellene av vitamin A forgiftning som er dokumentert er via konsum av høye doser syntetisk vitamin A, retinyl palmitat, over lengre tid, samt ett tilfelle av forgiftning i forbindelse med konsum av lever fra isbjørn. Men personen det var snakk om, Xavier Mertz, var vegetarianer, og taklet dårlig det høye vitamin A nivået i isbjørnlever. Isbjørnlever inneholder millioner av internasjonale enheter (IU)(fordi de lever av seler og fet fisk), men husdyrlevere og fiskelevere ligger i nivåene hundre tusener IU. De forsøk som finnes viser at mennesker tåler nivåer som langt overgår de såkalte giftige nivåene, selv ved konsum over lengre tidsrom, og mange folkeslag verden over, især eskimoer, får i seg nivåer daglig som i følge den rådende logikken skulle ha tatt livet av dem for lengst." Kilde: PirkePetter, 09.12.2012 kl, 23:52.



KALIUM
"Hvilke matemner gir best/mest kalium og kalsium?..kalium trenger du ikke tenke på, mens kalsium finnes mye av spesielt i kraft, surnede melkeprodukter og upasteuriserte oster, samt sardiner (som spises med bena). For å ta opp kalsium i tarmen må måltidet inneholde protein." Sitat: PirkePetter, 11.12.2012 kl. 20.45.

"Kalium finner du i innmat, kjøtt, sjømat, melk og melkeprodukter, egg, kraft, uraffinert sjøsalt, gjær, kokosvann (melk), etc - Mer info - http://www.buzzle.com/articles/potassium-rich-foods-chart.html" Sitat: PirkePetter, 31.12.2012 kl. 02.20.

"Det er mer kalium i flere vegetabilske kilder, men kalium i animalske kilder er mer lettopptakelig. Kraft inneholder fosfor, kalsium, magnesium og natrium som bedrer kaliumopptaket i tarmen." Sitat: PirkePetter, 31.12.2012 kl. 02.20.

"Vitamin B13/orotinsyre (mye i melk/myse) binder også kalium i tarmen og sikrer opptak" Sitat: PirkePetter, 31.12.2012 kl. 02.20.




"Cream of tartar - Kaliumhydrogentartrat/kaliumbitartrat er også urindrivende, i tillegg til å virke avførende. Det høye kaliumnivået kan også være helseskadelig om kaliumet ikke balanseres av bl.a mineraler som fungerer som kontrollfaktorer, deriblant kalsium, magnesium, natrium, og vitamin B6. Konsum nå og da av kaliumhydrogentartrat er ikke noe problem helsemsssig, mens det kan bli det om det er snakk om hyppig konsum via drikke." Sitat: PirkePetter, 11. juli 2013 kl. 03.36.

 

"For høye kaliumnivåer kan forårsake bl.a muskelsmerter, mage-tarmsmerter, kvalme, oppkast, sterk svette, svakhet, diarè, forstyrret hjerterytme og hjerteinfarkt."
Sitat: PirkePetter, 11. juli 2013 kl. 03.36.



Linker fra PP:
Vitamins, Natural vs. Synthetic –
http://www.seleneriverpress.com/vitamins-natural-vs-synthetic-featured

The Truth About Minerals in Nutritional Supplements -
http://www.doctorsresearch.com/articles3.html

The Truth About Vitamins in Nutritional Supplements http://www.doctorsresearch.com/articles4.html

Food Antioxidants are Superior to Isolated Antioxidants –
http://www.doctorsresearch.com/articles1.html

All Supplements Are Not Created Equal -
http://www.lifestar.com/Pages/vitamincompanies.html

Understand the difference between synthetic and whole food supplementation –
http://www.naturalnews.com/032058_synthetic_vitamins_supplements.html