søndag 10. april 2016

Ceviche med Lever! En magisk smaksopplevelse med rå dyrelever!

Prosjekt rå lever har foregått noen år. Pliktoppfyllende og næringssøkende har jeg, som mange andre, dynket de rå leverbitene i kanel, plassert kanel-leverbiten lengst bak på tunga, og skylt ned med kefir. Det finnes ikke noe som helst kulinarisk over det, men det er heller en svært effektiv maskeringsmetode og kvalmeforsikring mot leversmaken jeg har slik en "angst" for. Hele veien har jeg tenkt at det må da finnes måter å spise denne leveren på slik at det smaker godt, men det har altså tatt meg flere år å dempe den mentale aversjonen mot å prøve. 


I min søken på den optimale smaksopplevelsen med rå lever har det vært viktig å tenke ingredienser som ikke blokkerer opptaket av all supernæringen, som tross alt er hovedårsaken for min konsumering av rå lever. Nå har jeg funnet den! Først inspirert av en tradisjonskostmedsammensvoren som tipset om sitronsaft i stedet for kanel, og videre inspirert av denne cevicheoppskriften basert på rått biffkjøtt. Maskeringen virker, og ikke minst må jeg påpeke at dette ble litt av en smaksopplevelse! Jeg knasket i meg hver eneste leverskive, og det var farlig nært hallelujastemning i heimen. Kjenner du deg igjen i min "leverangst"? Da må du teste ut denne levercevichen! Ceviche baseres nok oftest på fersk rå fisk, som "kokes" i sitronjuice blandet med ulike smaker. Retten har sitt utspring i Latin-Amerika, hvor hvert land har sine smaksvariasjoner. Ceviche har lenge vært en favoritt og jeg har ofte bestilt ceviche på restaurant, og laget flere varianter på eget kjøkken. Aldri har jeg tenkt på, smakt, eller laget ceviche uten sjømat - før nå. Og nå skal det jaggu testes ut på filet av villsaulam og reinsdyr også!    Du trenger:
  • 150-300 gram Lever (for eksempel vilt, storfe eller lam)
  • 1 ts Rårørsukker
  • 1 ts Mineralsalt
  • 1 stk Sitron
  • 1 liten Ingefærknoll
  • 1 stk Hvitløksbåt
  • 1 liten rød Chili
  • 1 stk Vårløk
  • Fersk KorianderSlik gjør du:
  1. Hvis leveren har vært fryst lar du den tine i kjøleskap. Hell blodvannet i matskåla til hunden. Rens leveren for hinner og slintrer. Skylles kjapt i rennende vann og tørkes deretter godt.
  2. Skjær leveren i tynne tynne skiver. Eventuelle blodrester tørkes av. Legg skivene utover et større fat, med kant. Dryss rårørsukker og mineralsalt over leverskivene, og sett fatet til side.
  3. Ha sitronjuicen fra presset sitron i en bolle. Rasp ingefær tilsvarende en spiseskje rett i bollen. Tilsett deretter finhakket hvitløk, chili, vårløk (jeg brukte den hvite delen og litt grønt) og en neve grovrevet koriander. Bland godt sammen og la smakene få "sette seg" i 5-10 minutter.
  4. Hell sitronjuiceblandingen over leverskivene. Avhengig av din "pysegrad" lar du leverskivene "koke" i alt fra 5 til 30 minutter. Jeg lot det stå på kjøkkenbenken i ca 15 minutter. Du vil se at leveren blir gråere i fargen jo lengre sitronsyra får jobbe.


Nytes med andakt!
Dette er aller aller første gang at tygging av lever har gått greit. Plutselig var lever kjempegodt. Rett og slett en næringsrik smaksbombe uten leversmak. Den litt "stramme" leversmaken som både vilt- og storfelever er kjent for, er som forduftet i denne cevichen - Jeg lover!
    

PirkePetter om rå mat, ceviche og lever:

"Med rå mener jeg for animalske matemner vedkommende også speket, tørket, melkesyregjæret, raket, gravet, kaldrøykt, etc utover tartar, carpaccio og ceviche med flere. Ceviche, som man finner over hele Latinamerika, er sitrongraving på norsk, hvor man bruker sitronsyre til å "koke" kjøtt og fisk til passende nammenam konsistens." Sitat: PirkePetter, 28.februar 2012 kl. 01:45.


"Har du redusert syreproduksjon i magesekken er det en fordel å spise mer tradisjonelt tilberedte animalske matemner, i form av rå eller spekede matemner. Spanske versjoner av f.eks carpacio, biff tartar, ceviche (sitron eller limegravet kjøtt og fisk), che kufta, italiensk bresaola (spansk versjon er cecina), pastrami/pastrama, m.m er lettere fordøyelige enn kokt og stekt animalsk mat, og sistnevnte mat anbefales konsumert med kraft eller gelatin, som bedrer fordøyelsen av denaturert animalsk protein." Sitat: PirkePetter, 26.januar 2014 kl. 21:01.


"Mer protein (protein i alle måltider, og fortrinnsvis rå eller tradisjonelt konservert (speket, gjæret, raket, gravet, tørket, og helt rå som i bl.a carpaccio, ceviche, tartar, eggeplommer, upasteuriserte melkeprodukter, m.m) animalsk mat, slik at fordøyelsen belastes minst mulig samtidig som næringsopptaket er maksimalt), mettet fett, uraffinert salt, evt krydder og unngåelse av fytinsyre i korn, frø, nøtter og belgfrukter, samt pektin i en periode, hvor du overveiende spiser animalsk og melkeprodukter, samt kraft og/eller gelatin, vil normalisere magesyreproduksjonen så vel som tarmfunksjonen." Sitat: PirkePetter, 24.mai 2014 kl. 05:38.


"Lever er best rå for dem som trenger å bli friske raskt, og da især å få orden på fordøyelsesfunskjoner, samt omdanning av substanser i mat til energi i kroppen. Men alle former for lever er bedre enn ingen lever." Sitat: PirkePetter, 07.12.2012, kl 13:17.


"Hovedgrunnen for å spise lever er vitamin A og innholdet av vitaminer i B familien. Især B12, og alle former for tukling med leveren, så som oppkutting, koking eller steking, tørking, kontakt med luft, etc har en negativ virkning på næringsinnholdet. Og da særlig innholdet av vitamin B12. Man kommer jo ikke forbi at noe tukling må til når man skal lage lever eller tilberede den på en måte man kan få i seg. Men jo mindre tukling, desto bedre." Sitat: PirkePetter, 10.12.2012, kl 18:06.


"De beste kildene til fettløselige vitaminer som A, D, E og K2 er lever og annen innmat, samt eggeplommer, dyrefett (talg, smult) og for K2 spesielt upasteurisert melkefett (fløte, rømme, smør) fra kyr på beite." Sitat: PirkePetter, 10.april 2013 kl. 21:08.


Inspirasjon:


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.

10 kommentarer:

 1. For et innlegg 😃 Heldige de som har deg i slekten til å informere! Håper denne personen finner ut av det. Graves er noe dritt 😕 Hilsen Kath

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjertelig takk for fine ord Kath :D
   Ja, man hjelper jo så gjerne der man kan, spesielt de nærmeste, og samtidig dele med andre som kanskje sliter med det samme.

   Må si meg enig med deg! Graves er noe dritt :(
   Og PirkePetter er gull :D

   Slett
 2. Du har en så bra blogg - takk for det!
  Er denn oppskriften barnevennlig også? Til småbarn?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fine ord N, det settes stor pris på :D

   Vet du, jeg tror det kan være for mange sterke ingredienser blandet til at barnemunner vil sette pris på smaken. Her er det futt nemlig :D

   Jeg tenker også at barn ikke har de samme aversjonene som voksne har i mot innmat - bare fordi det nettopp ER innmat..

   Jeg har lest flere historier om små barn som villig vekk gnafser rå lever og liker det kjempegodt. Så jeg ville prøvd meg på rå lever uten smak eller maskeringer til lillemann eller lillemor - og laget maskert leverceviche til mammaer og pappaer med fullstendig aversjon mot lever au naturel :D

   Slett
 3. Hei! Har ikke orket rå lever, bare brekker meg. Trodde jeg aldri kom til å få i meg denne supermaten rå helt til cevicheoppskriften din dukket opp! Nå spiser jeg dette hver eneste dag og det er som du sier: Kjempegodt!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! For en flott tilbakemelding :)
   Jeg tror nemlig det er mange som tror jeg overdriver smaksopplevelsen på denne oppskrifta, så det er så skøy å lese at flere er enige med meg.

   Slett
 4. Hei, funker dette med lime istedenfor sitron?😊

  SvarSlett
 5. Hei!
  For en fantastisk inspirerende oppskrift! Tusen takk. Vet du hvor lenge dette holder seg når det er ferdiglaget? I og med at det bare er meg i husholdningen, lurer jeg på om jeg kan lage til hele denne oppskriften, og regne med at den vil holde seg en uke der jeg kan spise litt hver dag?
  Vennlig hilsen Christine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Christine 🌹

   Den holder seg antakelig opp til en uke, men i allefall 3-4 dager, hvis leveren er fersk i utgangspunktet. Du kjenner det på smaken når smaken har gått ut på dato, og cevichen ikke lengre frister 😀

   Slett