lørdag 29. mars 2014

Hjemmelaget lørdagssnacks! Salte mandler - Bløtlagt og tørket!

Salte mandler slår både Polly og Kims ned i støvlene, og er en skikkelig snacksfavoritt! Mulig det er smart å lage dobbel porsjon, for disse mandlene med "pønsj og krønsj" forsvinner raskt når skåla settes på bordet. Hvis du har ferdige bløtlagte, og gjerne ferdigtørkede mandler, så er lørdagssnacksen lett spikret for i kveld.
Du trenger:
 • 2-3 dl Mandler (Mandlene på bildene er bløtlagt og tørket på forhånd)
  • Bløtlagte og tørkede mandler, eller
  • Bløtlagte og fortsatt våte mandler, eller
  • Rå mandler.
 • 2 dl Vann
 • 3 ss Mineralsalt

Bløtlagte mandler er det beste alternativet! Smak og konsistens er helt overlegen! Man unngår i tillegg antinæringsstoffer som kan være trøblete for magen, og gi et dårligere næringsopptak. Når det kommer til "krønsj", så er min erfaring at et forarbeid med både bløtlegging og tørking gjør salte mandler sprøere, enn hvis man bare velger å bløtlegge før man går i gang. Smaken blir likevel den samme (synes jeg).

Ta en titt HER hvis du lurer på hvordan du bløtlegger, og hvorfor mandlene bør bløtlegges før de blir til snacks.
Slik gjør du:
Ha vann og uraffinert salt i en kjele, og varm vannet til saltet oppløses. Sett kjelen til side, ha i mandlene, og la de trekke i saltvannsløsningen i 10-15 minutter. Gjør klart et stekebrett med ubleket bakepapir. Hell saltvannet av mandlene, og fordel nøttene utover bakepapiret. Avhengig av tålmodighetsgrad så kan du nå velge mellom å tørke eller å riste mandlene. Jo lavere varme, jo flere næringsstoffer bevares - Jo høyere varme, jo raskere ferdig!

Tørkede salte mandler:
Sett stekeovnen på 70 grader, mandlene tørkes i 2-3 timer, til all væske er fordampet. Gløtt litt på døra i løpet av tiden for å slippe ut damp.

Ristede salte mandler:
Sett stekeovnen på 150 grader, mandlene ristes i 20-25 minutter, til all væske er fordampet. Gløtt litt på døra i løpet av tiden for å slippe ut damp.

Hvis du klarer å vente, så er det aller lurest å la de salte mandlene kjøles helt ned før du tar sats! :)

 GOD LØRDAG!!

4 kommentarer:

 1. Hei, bløtlegger du først i 12-18 timer og tørker dem, og så bløtlegger dem i saltvannsoppløsningen i 10-15 minutter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! :)
   Ja, bløtlegger som regel over natten, og bruker bestandig bløtlagte og tørkede mandler til oppskriften for å redusere mengden antinæringsstoffer. Som regel er det ferdigtørkede mandler jeg har i et glass fra før, slik at jeg raskere har salte mandler når behovet melder seg.

   Slett
 2. Er det sånn at det beste resultatet er først å bløttlegge dem og tørke dem før så å legge dem i saltvann ?

  SvarSlett