søndag 27. april 2014

Lever er en næringsbombe av de sjeldne! Rå lever og leverkapsler.

Behøver du mer energi i hverdagen, eller har du en skjoldbruskkjertel som krangler? Lever, med alle sine gunstige og lettopptakelige næringsstoffer, er supermat for både energinivå og stoffskifte! Den optimale levermetoden er å spise rå lever! Jepp, rå! Gjerne sammen med gelatin og en kalsiumkilde for best mulig opptak. Lever er en overlegen kilde til vitamin A, og inneholder massevis av B-vitaminer, spesielt B-12. Et vitamin som mange har for lite av, både på grunn av dårlig opptak og manglende inntak. Lever er en god kilde til naturlig folinsyre, og lettopptakelig jern, sink, krom og kobber. Er muligens lever den beste supermaten?
Fersk lever
Leveren bør komme fra dyr som har fått spise gress i det fri, og som ikke er fôret på kraftfôr, silofôr eller medikamenter. Desverre er mesteparten av leveren som selges i nærbutikken nettopp basert på sistnevnte. Det kan innebære ugunstig sammensetning av næringsstoffer og mulige rester av soyasubstanser. Siden lam ofte får gå på beite, så vil nok det beste butikkalternativet være norsk lammelever.

Utfordringen er å få tak i den beste leveren. Det lønner seg å kjenne en snill bonde eller slakter, som ønsker å levere. For egen del har det vist seg tilnærmet umulig. Duggurd med sitt kjøttabonnement er et alternativ for de som bor på østlandet, og jeg håperhåper de vil utvide, og begynne med levering i nord. Tromsø ligger nå inne som ventelisteordning, og hvis mange nok registrerer seg, så kan det hende vi på nordligere breddegrader også kan meske oss med kvalitetslever, levert på døra.


Leverpulver og leverkapsler
Siden tilgjengeligheten på økologisk lever har vært laber, så har mitt alternativ vært frysetørket leverpulver og leverkapsler bestilt på nett. Beklageligvis har Radiant Life innført sendestopp til Norge på grunn av tollregler, og de mest anbefalte leverkapslene på markedet er nå utilgjengelig. Jeg har forhørt meg med Christer som driver Tidsporten, om muligheten for leverpulver i sortimentet. Han kjenner ikke til noen i EU-sonen som leverer pulver fra kvalitetslever, så det er altså ikke et alternativ foreløpig.

Det finnes nettbutikker som selger leverpulver av tilsynelatende god kvalitet, men jeg finner ingen som sender til Norge. Unntaket er iHerb. Man risikerer at pakken blir stoppet i tollen, og returnert, men jeg har tatt sjansen. Mitt alternativ er DETTE leverpulveret, som jeg kapsler selv. Det er det beste jeg finner av leverproduktene der, da det verken er fettredusert (defatted) eller på annet vis besudlet (tilsynelatende utfra beskrivelsen).

 • Hvis noen har tips til et kvalitets leveralternativ, så mottas det med kjempetakk!
 • Angående kapselfylling. HER finner du et tidligere innlegg om kapselfyllemaskin og gelatinkapsler.
 • Fermentert fiskeleverolje er også supermat. Se tidligere innlegg HER.
I et innlegg på bloggen Et liv i balanse, står det mye om hvorfor lever er lurt. Ta i tillegg en titt i kommentarfeltet der som renner over av nyttig informasjon. Masse forskjellige spørsmål om lever blir besvart av mannen som kaller seg PirkePetter. For tiden øser han av sin kunnskap i kommentarfeltene til bloggen Livenes Hage.

Utdrag PirkePetter, fra kommentarfelt som omhandler lever:
"Lever er best rå for dem som trenger å bli friske raskt, og da især å få orden på fordøyelsesfunskjoner, samt omdanning av substanser i mat til energi i kroppen. Men alle former for lever er bedre enn ingen lever." Kilde: PirkePetter, 07.12.2012, kl 13:17.

 "All lever som godkjennes for salg til mennesker er i utgangspunktet ok, men jo mer kraftfor, desto flere soyasubstanser. Andre kjemikalier blir ikke værende i leveren, men avgiftes og sendes videre. Lever fra dyr som beiter mye er dermed både mest næringsrik, og inneholder minst soyasubstanser." Kilde: PirkePetter, 19.12.2012, kl 00:36

 "Hovedgrunnen for å spise lever er vitamin A og innholdet av vitaminer i B familien. Især B12, og alle former for tukling med leveren, så som oppkutting, koking eller steking, tørking, kontakt med luft, etc har en negativ virkning på næringsinnholdet. Og da særlig innholdet av vitamin B12. Man kommer jo ikke forbi at noe tukling må til når man skal lage lever eller tilberede den på en måte man kan få i seg. Men jo mindre tukling, desto bedre." Kilde: PirkePetter, 10.12.2012, kl 18:06.

 "Det er ingen fare for vitamin A forgiftning ved konsum av lever. De eneste tilfellene av vitamin A forgiftning som er dokumentert er via konsum av høye doser syntetisk vitamin A, retinyl palmitat, over lengre tid, samt ett tilfelle av forgiftning i forbindelse med konsum av lever fra isbjørn. Men personen det var snakk om, Xavier Mertz, var vegetarianer, og taklet dårlig det høye vitamin A nivået i isbjørnlever. Isbjørnlever inneholder millioner av internasjonale enheter (IU)(fordi de lever av seler og fet fisk), men husdyrlevere og fiskelevere ligger i nivåene hundre tusener IU. De forsøk som finnes viser at mennesker tåler nivåer som langt overgår de såkalte giftige nivåene, selv ved konsum over lengre tidsrom, og mange folkeslag verden over, især eskimoer, får i seg nivåer daglig som i følge den rådende logikken skulle ha tatt livet av dem for lengst." Kilde: PirkePetter, 09.12.2012 kl, 23:52.

 "Viltlever er aldri syk, og går helt fint. Uansett er det så mye næringsstoffer i lever at det langt på vei overgår eventuelle uheldige substanser. En god del av disse næringsstoffene avgifter tungmetaller og kjemikalier, slik at om det nå skulle være slike i en lever, så vil næringsstoffer i leveren avgifte dem før de får gjort skade i kroppen din." Kilde: PirkePetter, 1. oktober 2012 kl. 17.48.
 
"Griselever er bedre enn ingen lever, men med tanke på at industrigriser fores med soyabasert kraftfor og gjerne diverse matavfall fra butikker, eller brød fra bakerier, fulle av transfett og/eller plantefett, etc så er det tvilsomt griselever er av de mest næringsrike leverne. Uhumskheter renses av leveren, og forblir normalt ikke i den om den da ikke har redusert avgiftningskapasitet. Hvilket er mye mulig når vi snakker om industrigriser." Kilde: PirkePetter, 7.september 2013 kl. 15.10.
 
"Hønselever er ok om den ikke kommer fra industrihøns, da slike lever hele livene sine på industrifor og kjemikalier. Kilde: PirkePetter, 1 november 2013 kl. 22.03.


Dette skjemaet viser hvor overlegen lever er, når det kommer til næringstetthet:
APPLE (100 g)CARROTS (100 g)RED MEAT (100 g)BEEF LIVER (100 g)
Calcium3.0 mg3.3 mg11.0 mg11.0 mg
Phosphorus6.0 mg31.0 mg140.0 mg476.0 mg
Magnesium4.8 mg6.2 mg15.0 mg18.0 mg
Potassium139.0 mg222.0 mg370.0 mg380.0 mg
Iron.1 mg.6 mg3.3 mg8.8 mg
Zinc.05 mg.3 mg4.4 mg4.0 mg
Copper.04 mg.08 mg.18 mg12.0 mg
Vitamin ANoneNone40 IU53,400 IU
Vitamin DNoneNoneTrace19 IU
Vitamin E.37 mg.11 mg1.7 mg.63 mg
Vitamin C7.0 mg6.0 mgNone27.0 mg
Thiamin.03 mg.05 mg.05 mg.26 mg
Riboflavin.02 mg.05 mg.20 mg4.19 mg
Niacin.10 mg.60 mg4.0 mg16.5 mg
Pantothenic Acid.11 mg.19 mg.42 mg8.8 mg
Vitamin B6.03 mg.10 mg.07 mg.73 mg
Folic Acid8.0 mcg24.0 mcg4.0 mcg145.0 mcg
BiotinNone.42 mcg2.08 mcg96.0 mcg
Vitamin B12NoneNone1.84 mcg111.3 mcg
Skjemaet er lånt fra: Chris Kresser, Liver: Natures most potent superfood.


Interessante blogginnlegg og kommentarfelt om lever:

Kilder:

16 kommentarer:

 1. Hei, jeg kjøper reinsdyr lever fra http://www.stensaas.no/ kanskje de leverer varer til en butikk i nærheten av deg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjertelig tusen takk for tips Sara! :)
   Det skal jeg jammen sjekke ut. Sender dem mail, og hører hvilke plasser de leverer til.
   Håper du har hatt en fin 17.mai :)

   Slett
 2. Hei! Bruker du enda dette produktet fra iHerb, og evt hvilke endringer i helsen merker du? Jeg klarer ikke rå lever uansett hvor mye jeg prøver, og jeg tror dette pulveret kunne vært noe for meg og prøve i stedet. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Assa!
   Siden dette innlegget ble publisert har jeg jevnlig fått tak i reinlever, men bruker også selvproduserte reinleverkapsler i ny og ne. Kan ikke si så mye angående selvopplevd helsegevinst på iherbkapslene, men merker forskjell hvis jeg sluntrer unna rå lever.

   Små leverbiter dekket med Ceylon Kanel fungerer veldig fint for meg. Ingen ettersmak av lever på noe som helst måte. Så hvis du får tak i god lever, og ikke har testet kanelvarianten, anbefaler jeg deg å teste det ut! :)

   Leverpulver vil uansett være lurere enn uten lever - men jeg anser leverpulveret fra iherb som en nødløsning.

   Slett
 3. Ok :) Jeg har ikke forsøkt med kanel, så takk for tipset! Jeg har i 4 år slitt med utmattelse, hvor legene ikke har bidratt med særlig mye. Etter å ha gjort noen endringer i kosten, så har bl.a magen blitt bedre. Jeg har over 30 såkalte intoleranser, så her bøttes det ned med gelatin/kraft. Jeg lager også surdeigsbrød. Men jeg klarer ikke gjøre så mye enda, så jeg tilfører litt og litt. Leser om dere bloggdamer og Pirkepetter og alt høres så logisk ut. Men enda så svikter energinivået til at jeg får til alt på en gang. Per i dag er jeg så og si bundet til sofaen. Blir utslitt av å bare gå på do. Men enkelte dager klarer jeg mer og da prøver jeg så godt jeg kan å lage nye ting. Nå skal jeg prøve meg på kvass.

  Jeg har stor tro på den leveren, men uansett hvor mye jeg har forsøkt de siste ukene, så får jeg det ikke ned:/ tenkte kanskje jeg kunne klare å kamuflere det pulveret i noe ;) Ser jo at folk nærmest våkner til livet etter inntak av lever, så det er vel litt det jeg også håper på. Jeg vil ikke bare overleve men leve - så med eller uten legene, så skal jeg bli frisk igjen! En annen ting er blodukkeret som er så sensitivt at den minste endring i kosten gjør det helt jojo, og jeg får skikkelig føling. Men dette var aldri ett problem før jeg ble syk, så vil tro dette balanserer seg igjen når kroppen får fylt opp det den mangler igjen... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ut fra hva du beskriver om egen situasjon har jeg også veldig tro på rå lever :)

   Slett
 4. Ps, ca hvor mye lever tar du? Hver dag, av og til, og evt hvilke mengder? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg porsjonspakker mellom 50 og 100 gram.
   Circa annenhver dag tar jeg opp en porsjonspakke fra fryseren, og spiser den så fort den har tint. Tørker av blodvannet, og drysser godt på med kanel og blander slik at det ikke er et "vått" område på noen av leverbitene.

   Sammen med kanelleveren drikker jeg et glass kefir/surmelk iblandet gelatin. I tillegg tar jeg en teskje Skateleverolje for D-vitamin.

   Lykke til - Det er bare å hoppe i det :) :)

   Slett
 5. Tusen takk for tips og råd! Er i gang med å dehydrere leveren. Håper for alt i verden at dette glir ned litt lettere!! God påske til deg og dine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! :)
   Personlig synes jeg rå lever er luktløs i forhold til tørket lever. Men hvis du tørker for å lage kapsler så er jeg med på "lettere". Bare vær oppmerksom på at næringsnivået går noe ned ved tørking. God påske til deg også :)

   Slett
 6. Hei Assa,
  Vet ikke hvordan du gjør det når du spiser lever, men vil iallefall anbefale deg å kutte den opp i så små biter, at du ikke trenger å tygge. Jeg er ganske kresen, men på denne måten kjenner jeg ingen smak. Bare skyller leveren ned med kefir. Jeg kutter den opp mens den er halvfrosen, da er det lettere å kutte i små nok biter.

  Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for innspill og presisering Kristin! :)
   Det er jo nøyaktig slik jeg også gjør det - svelger de små leverbitene hele slik at tygging ikke er nødvendig. Støtter også at leveren er lettere (og mindre grisete) å skjære i biter når den ennå er litt frossen. Vips og Voila - bare ikke helt fikk det frem i kommentarene mine ser jeg.

   Men kanelen MÅ være med! Jeg er ikke så tøff uten! :)

   Slett
  2. Takker så mye for tips! Jeg gir meg ikke! Ned skal det, på en eller annen måte ;-)

   Slett
  3. Jaaaa! Jeg har nå klart og få ned 1 ss tørket lever hver dag i 3 dager. Sikkert alt for liten dose, men en plass må man begynne :-)

   Slett
  4. Hurraa! Bra jobba :) :)
   Og etterhvert blir du å synes at tørkinga bare er styr - og da er du klar for litt rå lever skal du se. Men litt lever er uansett bedre enn ingen lever :)

   Slett