onsdag 1. januar 2020

USORTERT - PirkePetter om Histamin, Allergi, Intoleranser

For dem som vil mer enn å leve på antihistaminkosthold -
http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1363949426869#c2965344761233659910

http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1364423577558#c6928597958654536274


"Jeg godtar ikke logikken bak såkalte allergier, og reaksjoner som involverer bl.a histamin har ikke histamin som årsak, men næringsmangel eller kjemikaliebelasning. Histamin er dermed en faktor midt i prosessen, og ikke selve prosessens årsak." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 14.54.

"Jeg har bl.a vært inne på magnesium som del av enzymet som avgifter fenoler og salisylater. Istedenfor å unngå en haug med matemner som inneholder slike substanser (Feingold diet) for å slippe såkalte allergi eller intoleransesymptomer, ser jeg mye mer logikk i å heller få ordet på enzymet som det er problemer med." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17.48.

"På samme måte er det bare tull å unngå fruktose i mat ved såkalt fruktoseintoleranse eller malabsorpsjon, all den tid man heller kan gi kroppen vitamin B6 og B9/folinsyre, som enzymet som "fordøyer" fruktose, 1-fosfat aldolase, trenger for å produseres og virke." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17.48.


"Poenget mitt er at heller enn å bare godta å unngå ditt eller datt, så er det mye smartere å heller gi kroppen det kroppen trenger for å kunne takle ditt eller datt. Og da spesielt datt. Nøkkelen til de fleste såkalte syndromer og allergier og intoleranser ligger svært ofte i over eller underaktivitet av substanser (koenzymer og kofaktorer, enzymer, transportproteiner, neurotransmittere, hormoner, signalstoffer, eikosanoider, etc) involvert i de kjemiske prosesser som gir symptomene leger kaller allergier og intoleranser. Hvor legevitenskapen fokuserer på gener, og hvordan man kan tukle med genene for å få disse til å få fortgang i de kjemiske prosessene er det langt mer vettugt å heller gi kroppen de næringsstoffer som er involvert i de ovennevnte prosesser eller substanser." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17.48.

"Et eksempel jeg har nevnt flere ganger i blogger er mangel på insulin eller insulininsensitivitet, og som leger dikter opp merkelappen diabetes for, når insulin består av og også trenger magnesium, samt sink og flere B vitaminer for å produseres og virke. Og cellenes insulinsensitivitet er også regulert av bl.a magnesium. Og har betacellene i bukspyttkjertelen sluttet å produsere insulin, slik at man liksom trenger syntetisk insulin, som i seg selv er dokumentert svært helseskadelig, så er det bare å gi kroppen vitamin D, så begynner bukspyttkjertelen å danne flere betaceller, samt få disse til å produsere insulin." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17.48.

"Så lenge man godtar legemiddelindustriens sykdomsparadigner blir man aldri frisk fra ymse helseproblemer, og det nytter fint lite å bruke såkalt natur eller alternativ medisin fokusert mot disse paradigmene, da de er løgner og oppdiktede merkelapper ment å skape livslang avhengighet av medisiner og terapier, gjentatte legebesøk eller hyppige sykehusundersøkelser, eller "behandlinger" av alternative terapeuter, eller avhengighet av helsekost, piller, urter, etc, etc, etc, etc slik at helseindustrien tjener penger og sikrer sitt eksistensgrunnlag." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17.48.

"Det har vært en del snakk om matrevolusjon i denne og andre blogger i kraftmammaregi, og det er bare bra. Men, så lenge man ikke forstår i hvilken grad man har blitt lurt og manipulert av helseindustrien kan kan ende med å bruke livet på å jage luftslott/oppdiktede sykdommer og sykdomsårsaker." Sitat: PirkePetter, 27.01.2013 kl. 17.48.





"For å avgifte fenoler og flavoner i leveren må kroppen ha tilstrekkelig magnesium for å danne enzymet fenol-sulfotransferase. Mangel på eller underfunksjon av dette enzymet er en veldig vanlig hoved eller delårsak i bl.a de symptomer man definerer som autisme/aspergers og ADD/ADHD. Mangel på/underfunksjon av dette enzymet er også en hovedfaktor i mange såkalte allergier og intoleranser relatert til mat og drikke, særlig i barn og unge" Sitat: PirkePetter, 14.01.2013 kl. 22.35.

"..allergier finnes ikke, slik at det som egentlig skjer om man gir mennesker som ikke klarer å fordøye korn, er at kroppen reagerer med betennelser og ulike immunreaksjoner. Men da ikke fordi man er allergisk, men fordi maten eller substanser i maten enten fremmer betennelse, som i tilfellet gluten/kasein/soya, etc, eller substanser fra maten/tarminnholdet lekker inn i blodet via små hull som oppstår ved bl.a betennelsesreaksjoner. Det er imidlertid ikke gluten eller kasein som er årsak til slike reaksjoner, men snarere vår manglende evne til å f.eks for-fordøye disse peptidene i magesekken før de kommer inn i tarmen. Og har man betennelse i tarmen mangler man fordøyelsesenzymer som trenges for å bryte dem videre ned, etter at magesyre og pepsin har gjort sin jobb." Sitat: PirkePetter, 11.01.2013 kl. 01.36.

"Også mangel på enzymer som bl.a avgifter forskjellige substanser og kjemikalier fra mat og drikke gir slike symptomer leger kaller allergi. Men, dette skyldes mangel på næringsstoffer som enten stimulerer produksjon av enzymene, eller som er en del av dem, og har derfor ingen verdens ting med såkalt allergi å gjøre." Sitat: PirkePetter, 11.01.2013 kl. 01.36.

"De kroppslige reaksjoner man opplever når man f.eks har nedsatt magesyreproduksjon eller betennelser i tarmen, slik at gluten og kasein, og andre substanser ikke blir skikkelig brutt ned, er dermed ikke allergi, da symptomene som legene kaller allergi er virkningen av problemet, og ikke problemets årsak. Det samme gjelder mangel på enzymer som avgifter ymse substanser i mat og drikke, all den tid mangelen på disse, og som gir de symptomer leger kaller allergi, ikke er årsaken til problemet/de ?allergiske? reaksjonene, men næringsmangel er. Dermed, å si at noe som helst skyldes såkalt allergi, er faktisk å påstå at virkningen at et problem er selve problemets årsak. Dette er bakvendtogikk legemiddelindustrien dikter opp for å skape sykdommer den kan tjene penger på." Sitat: PirkePetter, 11.01.2013 kl. 01.36.




"..jeg alltid pirker på hvor viktig det er å ordne mage-tarmproblemer før man fokuserer på eventuelle helseproblemer, samt spiser så næringsrikt som mulig. Så lenge kroppen har de næringsstoffer, samt bakterier og gjærsopper, den trenger for alle sine funksjoner, så avgifter den hva det skal være, slik at såkalte allergiske eller intoleransereaksjoner aldri oppleves." Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 19.47.


"Din datter har ikke allergi, men nedsatt magesyreproduksjon, som er vanlig i småbarn. Ved nedsatt magesyreproduksjon, dannes heller ikke enzymet pepsin i magen, og som fordøyer protein, slik at proteiner fra melk og egg vil forbli ufordøyd eller bare delvis fordøyd, hvor de deretter entrer tarmen og skaper forstyrrelser, og mulig betennelser. Symptomene dette gir kalles såkalt allergi eller intoleranse, men dette er bare en bortforklaring." Sitat: PirkePetter, 03.11.2012 kl. 20.55.

"Din datter får enzymer som fordøyer proteiner og fett, samt melkesukker via brystmelken, men da enzymer beregnet på fett, proteiner og sukker som ikke har blitt denaturert og eventuelt glykert (limt sammen) med andre næringsstoffer via pasteuriseringsprosessen. Pasteurisering denaturerer kasein slik at dette proteinet blir ufordøyelig, og homogenisering fører til at kaseinet kleber seg til (glykerer med) og dannet en helt ny forbindelse med melkefettet. Og da en enda mer ufordøyelig forbindelse. Din datter vil uten problemer tåle surnet upasteurisert melk, men har antakelig ikke fordøyelseskapasitet for søt melk om denne ikke er iblandet litt gelatin som øker magesyreproduksjonen." Sitat: PirkePetter, 03.11.2012 kl. 20.55.

"Om du mangler næringsstoffer som trenges for å produsere magesyre, så som bl.a sink, magnesium og klor, samt vitaminene B1, B3, B5 og B12, eller aminosyrene glutamin, glycin, lysin, histamin og taurin, så vil ikke datteren din få i seg disse via brystmelken." Sitat: PirkePetter, 03.11.2012 kl. 20.55.

"Kokt eggeprotein er også denaturert molekylmessig, og dermed rimelig vanskelig å fordøye jo mer hardkokt det er. Rå eggeplomme skal ikke være noe problem, og kokt egg du først tygger for henne, slik at hun får enzymer fra spyttet ditt, vil også fordøyes bedre. Alternativt bløtkokt egg sammen med surmelk, skjønt det aller beste er rå eggeplommer som omtrent fordøyer seg selv pga enzyminnholdet." Sitat: PirkePetter, 03.11.2012 kl. 20.55.






"Utover næringsmangler er planteoljer og transfett en vanlig årsak til det meste av allergier og intoleranser da slike oljer blokkerer syreproduksjonen i magesekken, og dermed stopper ganske mye av næringsopptaket." Sitat: PirkePetter, 09.04.2012 kl. 16.40.

 "Tar du ikke opp næring vil hele kroppen din gå på sparebluss, slik at du raskt utvikler hypotyreose/lav skjoldbruskkjertelfunksjon, kronisk tretthetssyndrom, fibromyalgi og ymse såkalte allergier og intoleranser utover såkalt immunrelaterte sykdommer." Sitat: PirkePetter, 09.04.2012 kl. 16.40


"Planteoljer mangedobler også (per)oksideringsreaksjoner i kroppen som skaper ymse betennelsesreaksjoner, inkludert slike som kan diagnostiseres som tarmlekkasje. Mye flerumettet fett/planteoljer slår også ut energiproduksjonen i det meste av kroppens mitokondrier (kraftverkene inni cellene som produserer energi/ATP cellene trenger for å fungere normalt), hvilket i seg selv er en vanlig årsak til bl.a hypotyreose, kronisk tretthetssyndrom og ellers alt du kan tenke deg av såkalte autoimmune sykdommer." Sitat: PirkePetter, 09.04.2012 kl. 16.40.











HISTAMININTOLERANSE = NÆRINGSUBALANSE og KOPPERUBALANSE
"..så er histamintoleranse like mye oppdiktet som gluten og kaseinintoleranse" Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Den dokumenterte, og ikke minst logiske, årsaken til redusert aktivitet av enzymet diamin oksidase er verken genetisk eller annet enn mangel på kofaktorer som enzymet enten består av, eller som det trenger for å bli produsert. Og da tenker jeg på vitamin B6, C og kopper, samt aminosyren tyrosin." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"..både for mye og for lite kopper føre til manglende aktivitet av dette enzymet, og kopperbelastning er svært vanlig blant moderne kvinner pga bl.a p-pillebruk. Også vegetarianere og mennesker som har spist mye såkalt raw food/råkost har ofte forhøyede koppernivåer" Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Det andre enzymet som ?avgifter? histamin er histamin N-metyltransferase, og dette enzymet er ansvarlig for degradering (metylering) av histamin hovedsaklig i luftveiene. Dvs lunger, luftrør og nese, samt huden. Dette enzymet trenger aminosyren metionin for å bygges." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Andre næringsstoffer som er helt nødvendig for produksjon og aktivitet av begge enzymer er vitamin B2, jern, magnesium og sink." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Ergo er manglende produksjon eller aktivitet av enzymene næringsmangelrelatert, slik at heller enn å tulle med histaminfattig mat eller bruke antihistaminer så er en langt smartere strategi å sørge for å få i seg tilstrekkelig med de involverte næringsstoffer, samt disses synergister og agonister. Og ikke minst å avgifte eventuell kopperbelastning." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Ser du på symptomene på kopperbelastning vil du finne mange overlappende symptomer med såkalt histaminintoleranse. Og for mye kopper øker som sagt også histaminreaksjonene i kroppen, gjennom å undertrykke enzymene som degraderer histamin." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Kopperbelastning er også en av flere årsaker til redusert magesyreproduksjon." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Sink konkurrerer med kopper for opptak i tarmen, og reduserer koppernivåene i blodet. Vitamin C fjerner også kopper i blodet. Svovel og molybden binder kopper i tarmen. Jern og mangan fjerner kopperoverskudd fra leveren, og vitamin B3, B6 og B9/folinsyre er kopperantagonister." Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.

"Animalsk protein/aminosyrer er også viktig ved kopperoverskudd, og sammen med mettet fett beskytter proteinet leveren fra skadevirkninger. Flere aminosyrer avgifter også kopper direkte" Sitat: PirkePetter, 10.03.2013 kl. 06.20.





"Hypersensitivtet ovenfor kjemikalier og lukter er et vanlig tegn på mangel på magnesium, sink (for høye koppernivåer i kroppen), selen, og/eller vitamin D og/eller flere B vitaminer (B1, B2, B3, B6, B9/folinsyre og/eller B12), samt protein. Også nedsatt magesyreproduksjon er en veldig vanlig indirekte årsak til både astma og andre respirasjonsproblemer så vel som allergier og intoleranser og tarmproblemer." Sitat: PirkePetter, 21.desember 2012 kl. 21.50.
 
"Magesyreproduksjonen øker man gjennom konsum av organiske syrer (eddiksyre, melkesyre, etc i litt vann før måltider, eller via konsum av melkesyregjæret mat og drikke, melkeprodukter inkludert, med måltidene. Protein i hvert måltid er nødvendig for magesyreproduksjon. Glycin og glutaminsyre (etter at den er omdannet til glutamin i kroppen) i gelatin stimulerer også magesyreproduksjonen, og begge kontrollerer betennelser i tarmen. Salt og sterke kryddere stimulerer også magesyreproduksjon."
Sitat: PirkePetter, 21.desember 2012 kl. 21.50.
 
"Vitaminene B1, B3, B5, B12, samt magnesium, klor, sink er også nødvendige for normal magesyreproduksjon."
Sitat: PirkePetter, 21.desember 2012 kl. 21.50.
 


"Om man har skadet tarm så kan man reagere man på alt, selv gluten og kasein som ikke er helseskadelig lenger pga gjæring. Og man reagerer like mye på substanser som er helsefremmende som dem som er såkalt negative da en betent tarm med eventuelt skadde tarmtotter takler alle substanser like dårlig. Og er tarmen lekk også kommer alle slags substanser, gode som "dårlige" inn i blodet og forårsaker nøyaktig samme immunreaksjon da alt som ikke skal være i blodet oppfattes negativt. Selv om det i utgangspunktet er positivt, som f.eks et næringsstoff. Først når magesyreproduksjonen er normal og tarmskader helbredet kan man spise hva man vil uten å reagere på det."
Sitat: PirkePetter, 8. september 2012 kl. 22.49.

"De fleste tar jo for gitt at allergier og intoleranser er et faktum, og er vandt med å skylde på matemner og substanser. Ved å være konsekvent på at allergi og intoleranser ikke finnes, at det dreier seg om manglende evne til å fordøye eller avgifte, så rettes fokuset mot faktiske årsaker, og ansvaret legges på persones fordøyelsessystem, snarere enn på mat og drikke." Sitat: PirkePetter, 16. mai 2017 kl. 04.41.  

"Allergier og intoleranser er ikke nødvendigvis et resultat av forgiftning som du sier, skjønt dette skjer også. Av samme grunn som årsakene til manglende laktaseproduksjon i tynntarmens totter (villi) er det svært vanlig at mennesker på standard vestlig kosthold har ymse former for tarmskader, deriblant tarmlekkasje (leaky gut på engelsk). Både skadde tarmtotter og små hull i tarmen gjør at helt naturlige og harmløse substanser lekker fra tarmen ut i blodet, hvor de setter i gang en immunreaksjon som er hva som oppfattes som såkalt allergi og intoleranse. Poenget her et at det ikke er snakk om forgiftning, og heller ikke snakk om helseskadelige substanser eller kjemikalier, kun om substanser som kommer inn i blodet, hvor de ikke har noe å gjøre." Sitat: PirkePetter, 26. mars 2012 kl. 03.04.



NÆRINGSMANGEL OG KJEMIKALIEBELASTNING
"Nok en vanlig årsak til såkalte allergier og intoleranser er næringsmangel og/eller kjemikaliebelastning, og dette er også uavhengig en eventuell forgiftningsreaksjon. En vanlig årsak til næringsmangel, utover næringsfattig kosthold, eller kosthold som inneholder faktorer som binder næringsstoffer eller saboterer opptak på andre måter er nedsatt magesyreproduksjon, da magesyre trenges for å fordøye de fleste næringsstoffer. Nok et problem med nedsatt magesyreproduksjon/hypoklorhydria er at selv helt naturlig og helsefremmende mat ikke blir tiltrekkelig brutt ned til sine enkelte bestanddeler som kroppen videre kan sette sammen igjen til kroppsegne molekyler. Substanser fra mat som ikke er skikkelig brutt ned - fordøyd - kan også ende opp i blodet via skadde tarmtotter eller slimhinner, og på den måten fremme en immunreaksjon. VI snakker heller ikke her om en form for forgiftning, kun om naturlige substanser fra mat som ikke er tiltrekkelig brutt ned molekylmessig sett, og som i tillegg ender opp på steder de ikke har noe å gjøre"
Sitat: PirkePetter, 26. mars 2012 kl. 03.04.


"Slik jeg forstår dette, og på bakgrunn av mange tilbakemeldinger jeg har fått opp gjennom åra, så er det bare et tidsspørsmål før du ikke lenger har såkalt allergi eller matintoleranse. Vel og merke om du da spiser næringsrikt." Sitat: PirkePetter, 15.12.2012 kl. 15.18.



Og 2 eksempler på såkalt intoleranse/allergi som egentlig skyldes næringsmangel -
http://senseoflife.blogg.no/1354709630_lever_med_futt_i_samt.html
I kommentarer 12.12.2012 kl.05:51 og 13.12.2012 kl.05:47. Overmetylering, som er temaet i siste kommentar, er en hyppig årsak til allergier og intoleranser som forskere ikke finner noen åpenbare årsaker til
 


 
"Melkeallergi og intoleranse, som glutenallergi og intoleranse finnes ikke (disse er ikke årsaker, men virkninger)," Sitat: PirkePetter, 02.08.2012 kl. 18.47.

"..og jeg har sett utallige ganger at normalisering av magesyreproduksjon og/eller tarm og bukspyttkjertelfunksjon gjør at disse symptomene ganske enkelt forsvinner. Og da selv om man drikker pasteurisert melk eller korn som ikke har vært gjæret. Ikke det at jeg anbefaler de sistnevnte alternativene, men selv slike produkter takles når selve årsaken til den såkalte allergien eller intoleransen ble gjort noe med." Sitat: PirkePetter, 02.08.2012 kl. 18.47.

"Upasteurisert kasein er ikke helseskadelig, men om dette peptidet ikke for-fordøyes i magesekken din av magesyre og pepsin vil det lage problemer i tarmen din. Men, det er viktig å forstå at dette ikke har noe som helst å gjøre med såkalt allergi eller intoleranse ovenfor kasein, men kun med at du ikke fordøyer det skikkelig. Myseproteinene i upasteurisert melk gir ingen problemer, og laktosen fordøyes av laktase produsert av bakterier i melken." Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 17.14.

"Har du betennelser i tarmen, og evt tarmlekkasje, reagerer du på mye, og gjerne også substanser fra melk. Men dette skyldes da en helt naturlig immun eller avgiftningsreaksjon fra kroppens side, som reagerer på enten økt irritasjon/betennelse i tarmen, og/eller at substanser fra melk og annen mat lekker inn i blodet, hvor de ikke har noe å gjøre. Når noe som helst som ikke har noe i blodet å gjøre lekker inn i det, reagerer kroppen immunmessig og prøver å fjerne dette noe som plutselig har dukket opp i blodet. Dette er en naturlig avgiftningsreaksjon, og ikke såkalt allergi eller intoleranse, som begge er oppdiktede begreper. Om man går en lang tur på en kort brygge og dør av drukning etter å ha ramlet i vannet er det ikke fordi man er allergisk mot vann, men fordi vannet ender opp der det ikke har noe som helst å gjøre. Hvilket i dette tilfellet er i lungene dine. Spiser eller drikker du noe kroppen din ikke klarer å fordøye og/eller avgifte, fordi kroppen mangler næringsstoffer - som trengs for opptak og utnyttelse av næringsstoffer og omdanning av disse til energi, samt til produksjon av magesyre i magesekken og fordøyelsesenzymer i tynntarmen og fra bukspyttkjertelen, samt galle fra leveren - og/eller er kjemikaliebelastet, vil kroppen din reagere og prøve å avgifte substanser den ikke takler i ufordøyd/ikke-avgiftet tilstand." Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 17.14.

"Kroppen trenger også næringsstoffer som stimulerer produksjon og aktivitet av forskjellige enzymer som avgifter naturlige substanser i mat, som f.eks fenoler og salisylater, plantehormoner, etc, samt sukkere, især fruktose, og også ymse kjemikalier, tilsetningsstoffer, sprøytegiftrester, m.m. Har ikke kroppen din de næringsstoffer som trenges for disse enzymenes aktivitet blir ikke substanser i maten avgiftet, og lager dermed seriøst krøll i kroppen din. Har du i tillegg lekk tarm mangedobles krøllet. Leger og andre hjernedøde idioter kaller dette allergier og intoleranser, og dikter gjerne opp genetiske eller psykiske årsaker, men dette er og blir næringsmangel i utgangspunktet, hvordan man enn vrir og vrenger på saken. Allergier og intoleranser er dermed bare tull og tøys, og lettvinte bortforklaringer som legemiddelindustrien kan tjene mye penger på gjennom salg av allergimedisiner, antibiotika, vaksiner, m.m. Pluss på et standard vestlig kosthold, med mye unaturlige og betennelsesfremmende matemner og substanser, samt næringsfattige og kjemikalierike matemner, i kombinasjon med nedsatt magesyreproduksjon, og/eller tarmbetennelser og redusert næringsopptak, og/eller redusert avgiftningsfunksjoner, og man har en kropp som konstant er stresset og i hyperimmun avgiftningsmodus = såkalte autoimmune sykdommer, kronisk tretthet/MS, hypotyreose og andre hormonelle ubalanser, kroniske betennelsestilstander, såkalt omgangssyke, forkjølelser, bihulebetennelser, diare eller forstoppelse, kronisk hodepine/migrene, lever eller nyreproblemer, hudproblemer, PMS, menstruasjonsproblemer, ufruktbarhet/barnløshet, m.m" Sitat: PirkePetter, 30.12.2012 kl. 17.14.



PROTEININTOLERANSE
"Mat og helseindustrien har vært snare til å manipulere folket mot løsninger rettet mot virkningene av dette, hvilket er såkalt intoleranse og allergi, snarere enn å heller fokusere på magesyreproduksjon, bukspyttkjertelens og tynntarmens enzymproduksjon, og generelt fordøyelseskapasiteten. Når så mange mennesker fordøyer gluten og kasein uten problemer er det klart at disse peptidene i seg selv ikke er de skurkene de er opphauset til å bli av industrien som tjener på frykt for, og unngåelse av disse via såkalt gluten og melkefritt kosthold, etc." Sitat: PirkePetter, 20.04.2013 kl. 19.09.

"..siden gluten og kasein er proteiner, så er problemets kjerne at de ikke fordøyes skikkelig i mennesker som reagerer negativt ved konsum av korn og melk." Sitat: PirkePetter, 20.04.2013 kl. 19.09.

"..disse peptidene (små proteiner) ikke fordøyes skikkelig i magesekken til mennesker som opplever at de skaper problemer i tarmen. I magesekken må der være syre, samt pepsin, for å fordøye alle typer protein, og er der ikke det, ender proteinene opp i tarmen i delvis eller helt ufordøyd tilstand. I tilfellet gluten og kasein betyr dette at disse peptidene limer seg fast til tarmveggene og irriterer dem til det oppstår betennelse og sår i første rekke, og mulig tarmlekkasje i andre. I tilfellet andre typer proteiner betyr dette rett som det er at en del av disse ender opp i blodet, via lekk tarm, hvor de fremmer immunreaksjoner." Sitat: PirkePetter, 20.04.2013 kl. 19.09.

 "Jeg er med på å unngå gluten og kasein når man jobber med å forbedre fordøyelseskapasiteten, men misliker at noen promoterer gluten og kasein som sykdomsårsaker all den tid de faktisk ikke er det. Redusert magesyreproduksjon og eventuelt fordøyelsesenzymproduksjon i tynntarm og bukspyttkjertel er. Og dette igjen skyldes faktorer som mangel på relevante næringsstoffer som trenges for å produsere magesyre og danne enzymer, eller kjemikaliebelastning som tapper kropen for næringsstoffene det er snakk om, og ellers kortslutter enzymfunksjoner, eller hyppig konsum av matemner som forårsaker betennelser og andre problemer i magesekk og/eller tarm." Sitat: PirkePetter, 20.04.2013 kl. 19.09.

"..jeg mener ikke at gluten/kaseinfritt kosthold ikke har noe for seg når man jobber med mage-tarmproblemer, men kun at det blir en blindvei, og omgåelse av helseproblemets årsak om man stopper der." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013.kl. 19.26.

"..jeg har aldri skrevet at kraft/gelatin er alt som skal til for å normalisere magesyreproduksjonen og tarmenes funksjoner. Jeg pleier alltid å inkludere protein (for glutamin), kryddere, kort og mellomkjedet fett, organiske syrer/melkesyregjæret mat og drikke, og salt, for å nevne noe." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013.kl. 19.26.

"Aminosyren glutamin, fra glutaminsyre i gelatin, eller fra protein, normaliserer alle former for problemer i tarmene, og normaliserer magesyreproduksjonen. Det samme gjør aminosyren glycin, som det finnes mye av i gelatin. Glykosaminoglykaner i kraft hjelper også med å reparere skadde slimhinner om det er glykosaminoglykandelen av disse som er skadet. Hveteagglutinin er et av flere eksempler på substanser som spesifikt forårsaker betennelse i tarmslimhinnenes glykosaminoglykandel." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013.kl. 19.26.

"Også kort og mellomkjedet fett, spesielt smørsyre fra smør og melkefett, reparerer alle kjente tarmproblemer, reverserer eventuell kreftuvtikling, normaliserer tykktarmens ph, stimulerer normal tarmflora og stopper betennelser. Mellomkjedet fett både beskytter leveren mot en rekke kjemikalier og tungmetaller og sprøytegifter, etc i tillegg til å reversere skader forårsaket av slike, samt fra unaturlige matemner som planteoljer, soya, raps, genmodifisert mat, etc." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013.kl. 19.26.

"..når du skriver at din sønn ikke tåler gluten eller kasein selv fra syrnede matemner så tar du feil. Det er ganske enkelt ikke mulig å reagere på gluten eller kasein når disse er delt opp av bakterieenzymer, slik at hva det enn er han reagerer på, så er det ikke gluten eller kasein. Og da det ikke lenger finnes negative faktorer i skikkelig surnet korn og melk, så ser i det minste ikke jeg annen forklaring enn at det er snakk om helbredsreaksjon. Har han betennelse i tarmen, evt sår, har feil ph i mage og/eller tarm, etc så vil reaksjonene hans være negative i begynnelsen. Da er løsningen å jobbe med å normalisere mage-tarmsystemet først via ovennevnte matemner og substanser, eller å bruke disse samtidig med konsum av surdeig eller surmelk." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013 kl. 19.26.


"..din sønn er ikke, og jeg gjentar, IKKE sensitiv for verken gluten eller kasein. Denne sauetankegangen/flokkmentaliteten ligger dypt i de fleste av oss etter generasjoners indoktrinering fra mat og helseindustrien. Om man reagerer negativt på noe som helst så er det ikke fordi man er sensitiv, allergisk eller intolerant, men fordi man enten ikke klarer å fordøye det man reagerer på, eller man klarer ikke å avgifte dette. Da pga næringsmangel og/eller betennelse i tarmen som gjør at man mangler helt eller delvis fordøyelsesenzymer og enzymer og fraktproteiner som skal henholdsvis avgifte eller binde seg til og ta opp substanser fra maten." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013 kl. 19.26.

"En negativ reaksjon på et gitt matemne eller substans er dermed ikke sensitivitet eller noe som helst annet enn at man ikke fordøyer eller avgifter det man opplever som problematisk. Her kan man velge om man vil ty til såkalte allergi og intoleransedietter og liknende, som bare omgår problemets årsak, eller man kan gjøre noe med hvorfor man ikke fordøyer eller avgifter det man opplever som negativt. Et eksempel her er gluten, da det er mange andre matemner, substanser, og kjemikalier som forårsaker nøyaktig de samme reaksjoner i tarmen, cøliaki inkludert, som gluten, slik at glutenfritt, etc bare er selvbedrageri, og en omgåelse av problemet som verken helbreder årsaken eller garanterer mot de andre faktorene som fremmer de samme tarmskader som gluten." Sitat: PirkePetter, 22.04.2013 kl. 19.26.



ALLERGI OG INTOLERANSE
"..det du sier om å få påvist enzymmangel via urinprøver kjenner jeg til da dette er standard test ved mistanke om såkalte matintoleranser og allergier, og det er derfor jeg skriver at du ikke har intoleranse, men tarmskader som gjør at de enzymene du trenger ikke blir produsert. Du mangler enzymproduksjon i tynntarmen din, og det er problemets kjerne, og ikke at du ikke klarer å fordøye kasein eller gluten." Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34.

"Det å påstå at du har intoleranse er å kalle virkningen av et problem for årsaken, da intoleransen er virkningen, mens årsaken er skader i tynntarmen som gjør at du ikke produserer de nødvendige enzymene. Det å alltid skylde på virkningene av et problem, f.eks næringsmangel, kjemikaliebelastning, enzymmangel, magesyremangel, ubalanse i tarmfloraen, m.m, snarere enn å fokusere på og gjøre noe med årsaken(e) til problemet, altså selve problemet, er legemiddelindustriens og legenes måte å alltid sikre at folk ikke blir friske, men heller må ha medisiner, m.m som de gjerne må gå på et langt liv. Noe legemiddelindustrien tjener mye penger på. Om leger faktisk hadde gjort folk friske ville legemiddelindustrien gå konk."
Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34.
 
"Så lenge du mangler enzymer i tynntarmen som skal fordøye næringsstoffer (og problemstoffer som kasein og gluten) fra kosten mangler du også en hel del næringsstoffer, slik at helsa di må være langt fra optimal. Jeg anbefaler derfor som jeg allerede har gjort to ganger, at du spiser og drikker mat tilberedt på en slik måte at den ikke skader tarmen din ytterligere, samtidig som substanser i maten din reparerer de skadene som er der allerede. Alle former for melkesyregjæret mat og drikke anbefales derfor, surdeigsbrød inkludert. Og også mer protein enn du nok er vant med."
Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34.

"Imidlertid anbefaler jeg at du, siden du har nedsatt næringsopptak, og sannsynlig vis lekk tarm også, starter med hjemmelaget kraft og/eller gelatin i en 2 ukers tid før du begynner å øke proteinkonsumet ditt. Dette fordi aminosyrene i gelatin normaliserer nedsatt magesyreproduksjon (som trenges for å fordøye proteiner (gluten og kasein inkludert) og reparere skadde tarmvegger, da sammen med glutamin som dannes i kroppen fra glutaminsyre, som det er mye av i gelatin. Jeg anbefaler også at du lager kraft, da utover gelatinet i kraft så inneholder kraft også mye mineraler og glykosaminoglykaner (som f.eks kondroitin, hyaluronsyre, og glukosamin) som reparerer, blant mye annet, tarmslimhinnene. Glykosaminoglykaner og gelatin reparerer alt kollagen i kroppen, dvs alt binde og støttevev, alt underhudsvev, brusk og deler av skjelettet, blodkar, m.m." Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34.
 
"Når du begynner å spise mer protein vil du trenge mettet fett og fettløselige vitaminer som A, D, E og K for å fordøye og utnytte proteinene maksimalt, slik at alle kilder til mettet fett (upasteurisert melkefett/fløte/rømme/smør, kokosfett, storfe eller fåretalg) anbefales i matlaginga utover særlige kilder til de fettløselige vitaminene, som bl.a er upasteurisert melk, fløte, rømme, smør, fet ost, eggeplomme, lever, fet fisk og annen sjømat, fiskerogn og melke, gjæret fiskeleverolje, samt saue og storfekjøtt."
Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34.

"I melkefett og smør er der mye av fettsyren smørsyre, som sammen med aminosyren glutamin er helt nødvendig for tarmcellenes helsetilstand."
Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34.
 
"Du bør unngå enhver form for plantefett og transfett i kostholdet, da disse blokkerer proteinopptaket og forårsaker betennelser i hele kroppen. Mangler du proteiner mangler du råmaterialet til bl.a fordøyelsesenzymer = redusert næringsopptak = en helsetilstand som bl.a kan beskrives med ordet UFF."
Sitat: PirkePetter, 21. april 2012 kl. 16.34. 



ALLERGI MOT PROTEINER
"Både ved nedsatt magesyreproduksjon og ved enzymangel i tarmen som følge av lokale betennelser og skader så er fordøyelsen av proteiner betydelig redusert. Proteiner flest er aminosyrer i kjeder, men mange er også satt sammen av ulike aminosyrekombinasjoner kalt peptider. Både gluten og kasein er egentlig peptider, altså "små" proteiner." Sitat: PirkePetter, 22. april 2012 kl. 04.18.

"Manglende evne til å fordøye disse peptidene skyldes verken intoleranse eller allergi eller at vi ikke er genetisk tilvent dem i følge genevolusjonsteorien (vi trenger circa 100 000 år på å tilpasse oss nye/moderne matemner i følge logikken), men ganske enkelt at svært mange i dagens verden, på standard vestlig kosthold, mangler fordøyelseskapasiteten som trenges for å fordøye proteiner og peptider skikkelig."
Sitat: PirkePetter, 22. april 2012 kl. 04.18
 
"Moderne kosthold mangler alt for mye næringsstoffer, og er også fullt av kjemikalier som tilsetningsstoffer, tungmetaller, sprøytegiftrester, etc og unaturlige matemner og substanser (f.eks soya, plante og transfett), samt fiber, antinæringsstoffer, m.m i korn, frø, nøtter og belgfrukter som binder næringsstoffer i tarmen og forhindrer opptak, og/eller forbruker næringsstoffene slik at de ikke kan brukes av kroppen til reparasjon eller oppbygging, og/eller skaper ulike immunreaksjoner og betennelsestilstander som forbruker verdifulle næringsstoffer, etc slik at det ikke er rart at næringsstoffer som trenges for å danne magesyre eller enzymer i tarmen mangler. Mange mennesker spiser også måltider som ikke inkluderer protein av betydning, uten å være klar over at proteiner må til for å stimulere magesyreproduksjonen."
Sitat: PirkePetter, 22. april 2012 kl. 04.18.

"Den skyhøye statistikken over antall mennesker med gastrisk refluks/sure oppstøt, smerter i magesekken, oppblåsthet etter måltider, etc viser hvor mange av dagens mennesker som har lav magesyreproduksjon, da samtlige symptomer skyldes for lite, og ikke for mye magesyre." Sitat: PirkePetter, 22. april 2012 kl. 04.18.





 
HVA ER HISTAMIN?
"Tradisjonskost er ikke et såkalt høyhistaminkosthold, da histamin er en naturlig aminosyre, ikke en helseskadelig substans av noe slag. Histamin dannes fra aminosyren histidin" Sitat: PirkePetter, 2. april 2017 kl. 19.35.

"
Histaminreaksjon - Pga betennelse i tarmen og mangel på magnesium er det veldig få matvarer jeg klarer å fordøye. Histamin fungerer også som neurotransmitter i kroppen din, og er livsviktig for deg, slik at dette kun er snakk om mangel på magnesium, eller betennelse i tarmen, slik at diamin oksidase ikke deaminerer overskudd av histamin, fra mat eller fra mastceller" Sitat: PirkePetter, 2. april 2017 kl. 19.35.

"Jeg terper på dette for at dem som leser det du skriver ikke skal tro at et kosthold, eller gitte matemner, er årsak til helseproblemer her, når årsaken ligger i næringsmangel og/eller problemer i tarmen som er der i utgangspunktet"
Sitat: PirkePetter, 2. april 2017 kl. 19.35.



UTSLETT
"Har slitt mye med kløe, flassing, huden har vært glovarm, ru og stram i huden. Mest utslett i nakke/hals/brystregionen og underarmer, men litt ellers på kroppen også. Fikk tips hos PP om å smøre på upasteurisert smør, ghee eller kokos. Det er ikke histaminreaksjon, og heller ikke avgiftningsreaksjon. Det er klart næringsmangelsymptom, hvor jeg antar vitamin A og D, og sink (pga vitamin A) er involvert. Andre symptomer vil vise hvilken årsak det er snakk om" Sitat: PirkePetter, 14. januar 2017 kl. 18.45.


"Jeg var nesten bra i nakke/halsområdet i en periode da jeg tok litt sink, så ble jeg gående uten en periode. Er litt lei av denne "blomstringa" nå, det skal jeg ærlig innrømme. Mangel på sink kortslutter mange kjemiske prosesser i kroppen, også A vitamin relaterte, da leveren må ha sink for å omdanne vitamin A fra mat til hormonformen som virker i kroppen. Så dette er ikke oppblomstring av noe, eller avgiftning, men klart næringsmangelsymptom" Sitat: PirkePetter, 31. mai 2017 kl. 04.25.



GELATIN
"Gelatin inneholder IKKE histamin, eller histidin, som histamin dannes fra. Tvert om er flere aminosyrer i gelatin anti-histamin, anti-serotonin, og anti-østrogen (ved for høyt nivå)" Sitat: PirkePetter, 2. april 2017 kl. 19.37.







"Du har ikke histamintoleranse, men betennelse i tynntarmen eller mangel på næringsstoffer som inngår i produksjon og aktivitet av enzymene som avgifter/deaminerer aminer. Mao du mangler magnesium, og muligens kopper også." Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 22.33.


"Jeg har hatt lavt magnesium, men hatt tatt tilskudd i to år nå, så mangelen er rettet opp i. Det tviler jeg sterkt på, hvordan vet du at du ikke lenger har mangel? Blodprøver er ikke akseptert svar, all den tid blodprøver kun viser mangel når denne er alvorlig, og har pågått lenge. Blodets nivåer av magnesium og andre næringsstoffer holdes konstant, selv når det eksisterer alvorlig mangel i kroppen som helhet." Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 23.18.

"Mangel på magnesium reduserer ikke bare aktiviteten til diamin oksidase og histamin N-metyltransferase, men øker dumping av histamin fra hvite blodceller også, rett i blodet. Og da både ved konsum av matemner som inneholder histamin, samt utenom. Når reaksjonene skjer i forbindelse med mat kalles det gjerne histaminintoleranse, og ellers forksjølelse, bihulebetennelse, omgangssyke, sånt som går og liknende udokumentert og ulogisk sludder"
Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 23.18.

"Opptaksraten av magnesium fra tilskudd kan være så lav som kun 4% (magnesiumoksid), og kroppen regulerer hvor mye magnesium som til enhver tid tas opp fra tarmen. I tillegg er det svært mange faktorer i et typisk norsk kosthold, med hovedvekt på fytinsyre, garvesyrer, enzymhemmere og fiber/pektin, som blokkerer opptak. Så det er svært lite sannsynlig at tilskudd kan ha gjenopprettet magnesiumnivåene. I tillegg må du ha kalsium, vitamin A og D, samt B6 for at magnesium skal omdannes til sine koenzymformer i kroppen."
Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 23.18.

"Tradisjonskost helbreder alle kjente mage-tarmlidelser, da næringsstoffer i animalske matemner bygger opp nye tarmceller, samt slimhinneceller, normaliserer ph og mikroflora, og derigjennom enzymaktivitet."
Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 23.18.

"Enzymene (Diamin oksidase og Histamin N-metyltransferase) som avgifter (deaminerer) histamin trenger vitamin B6, C, kopper og aminosyren tyrosin for å produseres, samt vitamin B2, jern, magnesium og sink for å gjøre jobben sin"
Sitat: PirkePetter, 16. februar 2017 kl. 23.18.


"Jeg har villet starte denne kosten lenge pga langtidssykdom (diagnose ME, men vet at det er stoffskifte som ikke responderer bra til hormonbehandling, underliggende årsak er kvikksølvforgiftnibg og jeg holder på med avgiftning) men har vært redd pga histamin. Underliggende årsak er ikke kvikksølvforgiftning, men for lave nivåer av næringsstoffer som avgifter kvikksølv." Sitat: PirkePetter, 17. februar 2017 kl. 07.45.

"Næringstoffer som avgifter kvikksølv er aminosyrer som cystein, glycin, glutation og metionin, mineraler som kalsium, kisel, magnesium, selen og sink, samt vitaminer som A, C (naturlig vitamin C, og ikke syntetisk askorbinsyre), D, E (naturlig vitamin E, og ikke enkelttokoferoler eller tokotrienoler), K2, og flere B vitaminer. Kvikksølv i tarmen blokkerer opptaket av bl.a vitamin B12, som hvis mangel gir mange av de symptomer man assosierer med kvikksølvforgiftning. Upasteuriserte melkeprodukter, især surnede, inneholder et protein som kan overta for proteinet i magesekken (haptokorrin), som må binde seg til B12 i magesekken skal vitaminet tas opp i tynntarmen. Slik at melk konsumert med matemner rike på bl.a B12, garanterer opptak og utnyttelse"
Sitat: PirkePetter, 17. februar 2017 kl. 07.45. 

"Så utenom de matvarene som weston price anbefaler er det bare magnesiumolje og fiskeleverolje du anbefaler som tilskudd? Jeg anbefaler ikke matemner som Weston Price anbefaler, jeg anbefaler matemner som mitt eget kosthold er basert på, ..Det sier seg selv at et næringsrikt kosthold vil rette opp næringsmangler, og ja, jeg anbefaler de tilskudd du nevner, samt gelatin." Sitat: PirkePetter, 17. februar 2017 kl. 07.45. 

"Kan jeg bygge opp magen først ved å spise det jeg tåler? Ikke bygge opp magen, men få tilstrekkelig høyt magnesiumnivå til at du fordøyer og avgifter matemner som inneholder histamin. Og dette får du til via magnesium i mat, samt tilskudd i flytende form, eller magnesiumkloridpulver som du har en liten klype av i alt du drikker, akkurat så lite at det ikke gir usmak. Også magnesiumolje, samt bad i magnesiumklorid eller magnesiumsulfat/engelsk salt/epsomsalt bidrar til å øke nivået raskt, og tilstrekkelig med salt/natrium og vitamin D i kosten sørger for at kroppen holder på magnesiumet, og ikke skiller dette ut via nyrene." Sitat: PirkePetter, 17. februar 2017 kl. 07.45.


"Så det menes da at man skal spise alt til tross for reaksjonene? Ja, samtidig som du gjør noe med årsaken til at du enten ikke fordøyer eller avgifter det du tilsynelatende reagerer på. Altså heller enn å unngå et gitt matemne, og dermed omgå problemet, og ikke gjøre noe med årsaken, men forholde deg til virkningen, så er det bedre å sørge for at du kan spise matemnet uten problemer" Sitat: PirkePetter, 1. mars 2017 kl. 21.15.


"Jeg har brukt mye magnesium i 1 1/2 måned, men er ennå ikke kvitt "histaminintoleransen". Hvor lang tid må jeg regne med at det tar? Det finnes ikke noe standardsvar på spørsmålet ditt, da det avhenger av for mange faktorer. La oss anta du er i hormonell balanse, ikke har forhøyet serotonin, spiser optimalt, har ingen fordøyelsesproblemer, bruker ingen medikamenter som kan påvirke deg negativt, har normalt stoffskifte, har ikke amalgam, sover godt, stresser lite, osv, så snakker vi om noen uker til noen måneder" Sitat: PirkePetter, 1. mars 2017 kl. 21.37.


ÅRSAKER TIL HISTAMINREAKSJONER
"Ubalanse i tarmen er kun en av årsakene, magnesiummangel en annen, uavhengig av tarmbetennelser. Mangel på magnesium gjør både at enzymene som deaminerer histamin ikke fungerer, så vel som at mastceller dumper histamin i blodet, både ved konsum av histaminholdig mat og drikke, så vel som av flere andre grunner. Deriblant blodsukkerfall, stress/stresshormonaktivitet, serotoninubalanse, østrogenovervekt, kopperbelastning/sinkmangel, mm. Så øk magnesiumnivået, og du vil deaminere histamin både fra mat og histamin produsert i kroppen" Sitat: PirkePetter, 4. mars 2017 kl. 12.06.



Pollenallergi:
"..hver vår sliter både mann og 3 av 5 barn med "bjørkeallergi" og jeg får min reaksjon på sommeren med "gressallergi" Reaksjonene du beskriver er i hovedsak magnesiummangelsymptomer, pga konsekvensen dette har både for avgiftning og regulering av histamin, så vel som for aktiviteten til enzymer som avgifter substanser i bl.a pollen." Sitat: PirkePetter, 5. desember 2016 kl. 08.06.


"Såkalte allergier, som du ikke har, skyldes normalt enten fordøyelsesproblemer hvor bl. normal avgiftning ikke fungerer som den skal, eller svikt i enzymer som avgifter og deaminerer menneskelagde og naturlige substanser som kan fremme negative symptomer. De fleste av disse enzymene er magnesiumbaserte, eller trenger magnesium for å prodfuseres eller aktiveres. Eksempel er fenol-sulfotransferase, som avgifter fenoler og flavonoider i bl.a pollen. Dette er mao ikke allergi, men mangel på enzymer som avgifter substanser som forårsaker problemer i kroppen din. Mao som gir symptomer leger kaller allergi" Sitat: PirkePetter, 8. mai 2017 kl. 00.15


"Hvorfor opplever jeg såkalt pollenallergi når det er fint vær og jeg f.eks går tur på fjellet? Er det fordi jeg "forventer" det? Eller er det en helbredsreaksjon? Reaksjoner når du går i fjellet kan skyldes virkningen av trykkforandirngen og/eller mer oksygen på nervesystemet ditt, og da især ansiktsnerver. Dette er nok i enkelte tilfeller jeg kjenner til fra forskningsreferanser, og kombinert med eksponering for sol, som også er sterkere jo lenger opp i fjellet du kommer, har du dobbelt grunn til bl.a slike reaksjoner pga at serotonin økes i sola. Har du ubalanse i serotoninnivåene fra før av, især mage-tarmbetennelser, vil reaksjonen være overdreven, i betydning ikke i proporsjon med de faktorene som tilsynelatende utløser symptomene." Sitat: PirkePetter, 25. juli 2013 kl. 02.25.


"Også temperaturforandringen mellom ute og innemiljø, samt forskjellen i luftkvaliteten kan utløse både nervereaksjoner som gir bl.a trykk innefor øynene, kløende og væskende øyne, samt ymse former for tett nese. Hva gjelder serotonin blir nivåene normalt balansert av uteluft og kjøligere temperatur, hvor innetemperatur med spesielt tørr luft øker nivåene hos mennesker som allerede er i ubalanse. Forskjellen mellom luftnivåene av negative ioner i overskyet/regnfullt vær versus positive ioner i godt vær med sol kan også spille en rolle. Og nå snakker jeg om virkningen av selve ionene direkte på kroppen, og ikke sludderet om at negative ioner tilsynelatende binder allergipartikler i lufta, hvilket er salgsargumentet for ionegeneratorer. Mange mennesker som reagerer på positive ioner i sol/fint vær/tørr luft opplever stor lettelse når det regner eller er kjøligere og mer fuktig i lufta, og spesielt nær rennende vann, fossefall, samt også i salthuler (haloterapi), eller via salt som fordamper og spres i rommet fra aromalamper og liknende. Det er mao for mange mulige svar på spørsmålet ditt til at jeg kan svare konkret, all den tid så mange mulige faktorer kan være involvert." Sitat: PirkePetter, 25. juli 2013 kl. 02.25.





NØTTEALLERGI
"Nøtteallergi og -intoleranse. Med allergi mener jeg akutte symptomer som f.eks kløe, utslett, opphovning i halsen, pusteproblemer o.l., og med intoleranse mener jeg "uggen" følelse etter inntak, mer diffuse symptome. Om vi snakker om nøtter som ikke har blitt besprøytet, eller din manns nøtter, så er det sannsynlig du ikke klarer å fordøye dem. Har du slike reaksjoner selv når du bløtlegger og tørker nøttene kan en mulig årsak være nedsatt magesyreproduksjon. Alternativt at du spiser nøttene alene, og ikke sammen med en proteinkilde som stimulerer syreproduksjon. Nok en mulig forklaring kan være at du mangler næringsstoffer som er involvert i fett eller proteinfordøyelsen, og/eller som trenges for å aktivere de enzymer /delta-desaturaser) som omdanner fettet i nøttene til kroppsegne fettsyrer." Sitat: PirkePetter, 22. august 2012 kl. 22.30.



"Antistoffer angriper aldri vertsorganismen selv, ja angriper aldri noe som helst, og fokus på antistoffer er like mye bløff som fokus på såkalte sykdomsmarkører, snarere enn selve sykdommene. Så jeg kutter ganske enkelt ut hele opplegget, og fokuserer på godt dokumenterte og logiske, og naturlige årsaker til helseproblemer" Sitat: PirkePetter, 3. april 2017 kl. 18.38.


"..det er ikke maten det er noe problem med, men fordøyelsesevnen din, eller at du inkluderer antinæringsstoffer i matemner som blokkerer glutenfordøyelsen i magesekken. F.eks at du alltid spiser helkorn/grovt/sammalt, etc, som gir fytinsyre og andre enzymhemmere som blokkerer pepsin i magesekken. Matvalgene dine, samt næringsstatus er problemet her, ikke matemnene du eventuelt ikke fordøyer skikkelig" Sitat: PirkePetter, 10. mars 2017 kl. 13.22.



"Jeg har alltid, konsekvent, anbefalt mennesker som har problemer med å fordøye eller avgifte noe, at de spiser dette noe på en slik måte, eller sammen med andre matemner eller drikke, som gjør dem i stand til å fordøye dette noe. Vel og merke når "noe" er spesielt næringsrikt, og en viktig del av tradisjonskost." Sitat: PirkePetter, 6. januar 2017 kl. 00.24.


"..det er bedre å gjøre deg i stand til å kunne fordøye disse næringsrike matemnene, enn å skulle ty til såkalte alternativer." Sitat: PirkePetter, 5. januar 2017 kl. 21.30. 
 

"La være å bruke ordet tåler! Jeg har allerede kommet med et forslag, hvilket er at du ikke fordøyer. I andre tilfeller, hvor det er snakk om såkalt allergi og intoleranse, er årsaken ofte at man ikke avgifter substanser og kjemikalier man tilsynelatende "reagerer" på eller ikke "tåler," fordi man mangler næringsstoffer som danner enzymer og koezymer som avgifter substansene og kjemikaliene." Sitat: PirkePetter, 5. januar 2017 kl. 16.59


"Ved å få fokus over på at man mangler næringsstoffer, eller f.eks jevnlig fremmer ubalanse i kroppen, gjennom f.eks å spise for sjelden, slik at man får lavt blodsukker og stresshormonrespons, m.m, så tvinges de fleste til å innse at årsak og ansvar ligger i dem selv og deres kost og livsvalg, og ikke er noe som kan skyldes på matemner, substanser eller kjemikalier i mat, eller skyldes på matindustri, helsevesen, leger, m.m. Slik at man har noe eller noen man kan legge skylden på, og dermed syte og klage over hvor fælt man har det på grunn av, samtidig som man ikke gjør noe selv. Mao at man ender i offerrollen, hvor man psyker seg selv ned og forteller seg selv at man er syk, uten håp, er offer for korrupsjon, feilbehandling, mangel på omtanke, legers inkompentanse, etc"
Sitat: PirkePetter, 5. januar 2017 kl. 16.59


"Eller eventuelt går inn i en livslang runddans hvor man prøver ut ditt og datt kosthold/kosttilskudd/urt/adaptogen/supermat/terapi/behandling og blabla rettet mot virkninger, ikke årsaker."
Sitat: PirkePetter, 5. januar 2017 kl. 16.59


"Din mor er ikke allergisk mot noe som helst, men mangler næringsstoffer som danner enzymer som avgifter det hun tilsynelatende reagerer på. Eller hun ganske enkelt ikke fordøyer det hun tilsynelatende reagerer på." Sitat: PirkePetter, 2. desember 2016 kl. 20.33.

















FINN KILDE
Magnesiummangel fremmer histaminreaksjoner gjennom å øke frigjøring av histamin fra mastceller, gjennom å øke aktiviteten til enzymet histidin dekarboxylase, som produserer histamin fra aminosyren histidin, samt gjennom å redusere nivåene av enzymet diamin oksidase, som deaminerer/avgifter histamin i tarmen." Sitat: PirkePetter, 6. mai 2014 kl. 17.14.

Magnesiummangel årsak til omgangssyke? "Ikke til omgangssyke, men til en årsak til flere symptomer leger kaller såkalt omgangssyke. Mao histamindumping pga magnesiummangel. Tips -
http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1185/F1.large.jpg" Sitat: PirkePetter, 2. mars 2017 kl. 02.58.



"Histamin er en aminosyre, som også fungerer som neurotransmitter" Sitat: PirkePetter, 2. mars 2017 kl. 09.17.


"Tradisjonskost er ikke et såkalt høyhistaminkosthold, da histamin er en naturlig aminosyre, ikke en helseskadelig substans av noe slag. Histamin dannes fra aminosyren histidin

Histamin fungerer også som neurotransmitter i kroppen din, og er livsviktig for deg, slik at dette kun er snakk om mangel på magnesium, eller betennelse i tarmen, slik at diamin oksidase ikke deaminerer overskudd av histamin, fra mat eller fra mastceller

Jeg terper på dette for at dem som leser det du skriver ikke skal tro at et kosthold, eller gitte matemner, er årsak til helseproblemer her, når årsaken ligger i næringsmangel og/eller problemer i tarmen som er der i utgangspunktet" Sitat: PirkePetter, 2. april 2017 kl. 19.35.



"Gelatin inneholder IKKE histamin, eller histidin, som histamin dannes fra. Tvert om er flere aminosyrer i gelatin anti-histamin, anti-serotonin, og anti-østrogen (ved for høyt nivå)

Fra nå av, unngå ord som histaminbomber og høyhistamin, da disse begrepene er feil, og også viser at du ikke egentlig skjønner hva histamin er." Sitat: PirkePetter, 2. april 2017 kl. 19.37.





POLLEN
"Pollenallergi er et oppdiktet begrep, slik at det som fakisk skjer er at forskjellige immunceller i hovedsaklig nese, luftveier og tarm frigjør histamin. Og da sjelden pga pollen eller andre ytre faktorer, men pga variasjoner i bl.a kosthold og næringsnivåer, temperaturforandringer og stoffskifteforandringer, forandringer i kraniets (og ansiktets) ”sømmer” (det som binder de forskjellige benene som utgjør hodeskalle og ansikt sammen), samt stressvirkninger på nervesystemet." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.32.


"..pollen betyr enten histamin, som videre betyr mangel på magnesium eller andre næringsstoffer som deaminerer histamin. Og for fenol-sulfotransferase og andre s-transferaser, som bl.a avgifter fenoler og flavonoider i pollen, så vel som for høye nivåer av dopamin, noradrenalin og serotonin, så er magnesiummangel hovedårsaken til redusert eller manglende aktivitet" Sitat: PirkePetter, 







"Histamin skal avgiftes ved hjelp av enzymer som diamin oksidase og histamin N-metyltransferase, samt proteinet metallotionein. Og enzymene trenger vitamin B6, C, kopper og aminosyren tyrosin for å produseres, samt vitamin B2, jern, magnesium og sink for å gjøre jobben sin. Da mesteparten av histaminavgiftning skjer i tarmen, vil eventuelle tarmproblemer redusere enzymproduksjonen, slik at histaminnivåene ikke reduseres. Og slik at alle slags såkalte allergi og intoleransereaksjoner blir resultatet. Enzymet histamin N-metyltransferase står for avgiftning av histamin i luftveiene, nesen inkludert." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.32.


"Metallotionein er en type proteiner som bl.a fungerer som antioksidant, regulerer nivået av mineraler i kroppen, samt binder tungmetaller og mineraler, som f.eks kopper, om disse finnes i for høye mengder i forhold til kroppens behov. Både tungmetaller og mineraloverskudd, spesielt kopper, kan forstyrre produksjon og/eller aktivitet av de histaminavgiftende enzymene." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.34.

"Metallotionein deltar også i produksjonen av proteinfordøyende enzymer i tarmen, og som bl.a fordøyer gluten og kasein. Dette foregår på den måten at proteinet gir fra seg sink til et fordøyelsesenzym ved navn DPP IV, som videre bryter ned gliadorfin (fra gluten), kasomorfin (fra kasein) og andre morfinliknende peptider fra diverse matemner slik at disse ikke lager fysisk og psykisk baluba i kroppen."
Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.34.
 
"Metallotionein dannes av aminosyrene cystein og histidin, samt mineralene kopper, selen, sink og svovel. Optimal produksjon og aktivitet av enzymene så vel som proteinet innebærer mao protein og næringsrik kost."
Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.34.
 
"Også aminosyrene glycin (mye i gelatin og kraft) og metionin (mye i animalske matemner) avgifter histaminoverskudd."
Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.34.
 
"Utover dette kan du også redusere for høye histaminnivåer gjennom konsum av matemner som f.eks kort og mellomkjedet fett (smør, fløte, rømme, melk, kokosolje, palmeolje, palmekjerneolje), animalsk protein, krydderurter, alle sorter løk og hvitløk, chili/cayenne, samt uraffinert salt og sukker. Du finner mer info om du søker på ”antihistamine foods herbs”
Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.34.




"Oversensitivitet for parfyme, samt de fleste andre symptomene du never ovenfor, skyldes mest sannsynlig mangel på vitamin B9/folinsyre og B12, eller på magnesium, som disse vitaminene trenger får å virke i kroppen." Sitat: PirkePetter, 22. mars 2013 kl. 11.50.

"For å være helt sikker på at du skjønner hva jeg mener, så er det ikke slik at det finnes noe slikt som et allergen. Reagerer man på hva som helst så skyldes dette at man enten ikke fordøyer, eller klarer å avgifte substansen det er snakk om. Reagerer man f.eks på gluten eller kasein, eller histamin, eller fruktose, eller fenoler og salisylater, eller tilsetningsstoffer, etc i mat og drikke så er det ikke fordi man er allergisk eller intolerant, men fordi man mangler næringsstoffer som trengs for å fordøye eller bryte disse substansene ned. Og da tenker jeg på at næringsstoffene det er snakk om trenges for å danne enzymer som tar seg av substansene det er snakk om." Sitat: PirkePetter, 22. mars 2013 kl. 11.50.

"Dette gjelder til dels også ved tungmetall og kjemikaliebelastning, på den måten at slike substanser virker negativt fordi de tapper kroppen for næringsstoffer som avgifter dem, slik at den påståtte giftvirkningen av disse egentlig er næringsmangelsymptom. Et eksempel er dioksinforgiftning, da dioksin blir giftig gjennom å tappe kroppen for hovedsaklig vitamin A. Kvikksølv inaktiverer f.eks selenbaserte enzymer i kroppen, slik at denne negative virkningen motvirkes gjennom kontinuerlig konsum av selen i kosten, samt alle de andre næringsstoffene som avgifter kvikksølv." Sitat: PirkePetter, 22. mars 2013 kl. 11.50.

"Tungmetaller binder seg til reseptorer som egentlig er der for mineraler, slik at kontinuerlig konsum av tilstrekkelige nivåer mineraler sikrer at disse reseptorene blokkeres for tungmetaller. Både mennesker, dyr og planter/grønnsaker tar opp tungmetaller for å delvis dekke mangelreaksjoner på et manglende mineral, da de fleste tungmetaller likner på forskjellige mineraler i molekylstruktur, og derfor delvis kan erstatte det manglende mineralets funskjoner." Sitat: PirkePetter, 22. mars 2013 kl. 11.50.

"Hvordan man enn ser på dette, så er tilstrekkelig næring alfa og omega for både såkalt forgiftning så vel som såkalte allergier og intoleranser. Og da også for å helbrede en betent tarm, som også ofte er en årsak til manglende enzymproduksjon. Og da ikke bare for å fordøye substanser, tilsetningsstoffer eller kjemikalier fra mat og drikke, men også f.eks histamin, da enzymet som avgifter (demaminerer) histamin fra mat så vel som histamin produsert av mastceller eller bakterier i tarmen, produseres i tynntarmen. En betent tynntarm gir redusert produksjon og aktivitet av enzymet (diamin oksidase), noe som da påståes å forårsake såkalt histamin intoleranse, og som man videre, i følge den politisk korrekte logikken, skal ”kurere” gjennom å unngå histamin i mat og drikke. I stedenfor å gjøre noe med problemets årsak skal man altså omgå virkningen av problemet, og gjerne holde på med dette livet ut. Samme bakvendte logikk råder ved såkalt glutenfritt kosthold." Sitat: PirkePetter, 22. mars 2013 kl. 11.50.

"Et velfungerende mage-tarmsystem sammen med et næringsrikt kosthold = null intoleranser, allergier, insensitiviteter eller sensitiviteter, m.m" Sitat: PirkePetter, 22. mars 2013 kl. 11.50.


"Frysing denaturerer næringsstoffer, og gjentatt opptining og nedfrysing enda mer. Og histamininnholdet øker, hvilket kan gi magevondt og kvalme, blant mye annet" Sitat: PirkePetter, 24, januar 2017 kl. 21.54.


FINN KILDER
"Som jeg har skrevet utallige ganger, så er såkalt allergi og intoleranse egentlig manglende evne til å fordøye eller avgifte ulike substanser, både naturlige og menneskelagde. Og dette skyldes normalt mage-tarmproblemer, inkludert betennelser, som reduserer eller stopper produksjonen av fordøyelsesenzymer, enzymer som avgifter ymse substanser, eller på transportproteiner som skal transportere substansene ut av tarmen, inn i kroppen.

Også varierende nivåer av tarmlekkasje spiller ofte inn på den måten at helt harmløse substanser fra mat og drikke ”lekker” inn i blodet hvor disse umiddelbart forsøkes avgiftet av kroppens avgiftnings og immunfunksjoner. Dette er ”forgiftning,” ikke allergi eller intoleranse.

En siste faktor, som ofte er en hoved eller delårsak, er mangel på næringsstoffer som er nødvendige for produksjon og aktivitet av de forskjellige enzymer og transportproteiner, eller som er en del av selve enzymet eller transportproteinet. Eksempler jeg har vist til tidligere er sulfotransferase, som avgifter bl.a fenoler, flavonoider og en del tilsetningsstoffer. Dette enzymet bygges av bl.a magnesium, slik at mangnesiummangel fremmer redusert avgiftning av ovennevnte substanser, hvilket leger og veterinærer gir merkelappen allergi eller intoleranse. Og som disse tilsynelatende har medikamenter for/i mot.

Såkalt histaminintoleranse er i samme gate, på den måten at enzymet som hovedsaklig avgifter (deaminerer) histamin er bygget av bl.a kopper, slik at mangel på kopper vil gi produksjon og redusert aktivitet av enzymet, som heter diamin oksidase. Dette enzymet produseres også i tarmen, slik at nok en årsak til redusert produksjon og aktivitet kan skyldes tarmbetennelse. Også for mye kopper (kopperbelastning eller forgiftning) fremmer svikt i enzymproduksjonen, da kopperet ikke er tilgjengelig for normale kjemiske funksjoner ved belastning/forgiftning." PP (http://liveneshage.blogspot.no/.../bakeriplanene-er...)




Link fra PP:
http://ajcn.nutrition.org/content/85/5/1185/F1.large.jpg