Du trenger:
- Kombucha Scoby(er)
- Rårørsukker (Sukanat) eller Kokossukker
- Vann
- Dehydrator eller Stekeovn
Slik gjør du:
Skyll/rens scobyene godt, og kutt de opp i mindre biter på rundt 1-2 cm. Har scobyene forskjellig tykkelse bør du kutte de tykkeste på langs. I hovedsak, scobybitene bør være omtrentlig like tykke og lange. Legg scobybiter og rårørsukker lagvis i en glass- eller keramikkbolle. Bruk så mye søtning som du er komfortabel med. Hell over vann til det dekker bitene. (Opprinnelig oppskrift har sukkerlake, med like mengder vann og rårørsukker).
Dekk bollen med et rent klede eller lignende, og fest godt slik at ulumske insekter ikke finner veien til godsakene. La stå å marinere i 12-24 timer. Sil av vannet (bruk det i kombuchahotellet ditt). Fordel bitene utover et dehydratorbrett eller et stekebrett med ubleket bakepapir. Strø over litt rårørsukker.
Dehydrator:
Sett dehydratoren på 45 grader. Mine var klissete gummigodteri-lignende etter rundt 16 timer. Lurt å ta smaksprøver etter rundt 12 timer i dehydratoren. Det er en smakssak når man synes de er ferdige.
Stekeovn:
Sett stekeovnen på laveste mulige temperatur. Ha døren på gløtt under tørkingen. Sjekk konsistens og smak etter rundt 10 timer, og vurder hvor lenge du vil fortsette tørkingen. En typisk stekeovn tørker bitene raskere enn dehydratoren.
Hvis noen synes de ferdige "vingummiene" ligner på stekt steinsopp, så er jeg helt enig. Man må bare ikke tenke på stekt steinsopp når man smaker den første biten :)
Inspirasjon:
- The Cultivated Life, Mother Mother Kombucha and Cultured Candy.
Variant, oppskrift som inkluderer koking av scobybitene:
- Cultures for Health, Kombucha Candy.