lørdag 7. juni 2014

Lørdagsgodis av Kombucha Scoby - Probiotisk "Vingummi" for Særinger!

Okei! Jeg vet... Godteri laget av kombucha scoby høres supersært ut! Nå har det seg slik at jeg ofte liker det sære, og gjerne det særeste av det sære! Scobyer hadde hopet seg opp og jeg ramlet tilfeldigvis over DENNE oppskriften. Inspirert og en smule skeptisk gikk jeg i gang, bare med litt mindre sukker involvert. Godis av scoby kan minne om syrlig, seig og litt klissete vingummi, og ble faktisk utrolig godt. Tørr du også å teste?Du trenger:


Slik gjør du:
Skyll/rens scobyene godt, og kutt de opp i mindre biter på rundt 1-2 cm. Har scobyene forskjellig tykkelse bør du kutte de tykkeste på langs. I hovedsak, scobybitene bør være omtrentlig like tykke og lange. Legg scobybiter og rårørsukker lagvis i en glass- eller keramikkbolle. Bruk så mye søtning som du er komfortabel med. Hell over vann til det dekker bitene. (Opprinnelig oppskrift har sukkerlake, med like mengder vann og rårørsukker).

Dekk bollen med et rent klede eller lignende, og fest godt slik at ulumske insekter ikke finner veien til godsakene. La stå å marinere i 12-24 timer. Sil av vannet (bruk det i kombuchahotellet ditt). Fordel bitene utover et dehydratorbrett eller et stekebrett med ubleket bakepapir. Strø over litt rårørsukker.


Dehydrator:
Sett dehydratoren på 45 grader. Mine var klissete gummigodteri-lignende etter rundt 16 timer. Lurt å ta smaksprøver etter rundt 12 timer i dehydratoren. Det er en smakssak når man synes de er ferdige.


Stekeovn:
Sett stekeovnen på laveste mulige temperatur. Ha døren på gløtt under tørkingen. Sjekk konsistens og smak etter rundt 10 timer, og vurder hvor lenge du vil fortsette tørkingen. En typisk stekeovn tørker bitene raskere enn dehydratoren.
Hvis noen synes de ferdige "vingummiene" ligner på stekt steinsopp, så er jeg helt enig. Man må bare ikke tenke på stekt steinsopp når man smaker den første biten :)


Inspirasjon:

Variant, oppskrift som inkluderer koking av scobybitene:

8 kommentarer:

 1. Kjempegøy !!! Må definitift prøves da jeg har kjempemange scoby'r jeg ikke hvet hva å gjøre med (kan ikke sende til norge) er bare ikke helt sikker på om jeg vil ha ovnen på i ti timer akkurat nå da vi har fått skikkelig sommervarme :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt sært, men moro å prøve :)
   Ser den! Det går nok helt fint å sette stekeovnen på høyere varme for å korte ned på tiden. Men jo høyere varme, jo mindre probiotika. Tror ikke det går ut over smaken, så lenge de ikke stekes. Kanskje være verdt et forsøk i sommervarmen :)

   Slett
  2. Nå har jeg testet, kunne jo ikke vente helt til høsten hehe

   Kjempebra resultat som frister til gjentagelse, har blogget dem og selvfølgelig linket til deg ;-)

   Du kan kikke her: http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2014/07/scoby-gelegodteri.html

   Slett
  3. Så skøy!! :) :)
   Ser kjempegode ut med bringebær, må testes på neste runde!

   Slett
 2. Oj! Modig. Kanskje jeg må prøve meg på dette, har som regel for mye scobys :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, må innrømme at jeg var en smule skeptisk :)
   Har spist litt kefirkorn nå og da også, så da tenkte jeg at scobyen var i samme gate.

   Ypperlig å få brukt scobyene til noe!
   Liker man de ikke så er det ikke verre enn at de gis til til komposten :)

   Slett
 3. Sært...

  og spennende!!! :-) :-) :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Pittelittepitt sært....
   og overraskende godt :))))

   Slett