lørdag 25. februar 2017

Sukkersaltet Rogn! Hjemmelaget Kosttilskudd!

Et tips til deg - I disse tider med skrei, lever og rogn, hvor jeg innrømmer det blir minst skrei og lever, men desto mer rogn fordi jeg synes det er så fryktelig godt. Et tips, kanskje spesielt til deg som bor i nord med færre soldager og temperaturer som ikke bestandig frister til soling. Lag ditt eget kosttilskudd av rogn! Ved å sukkersalte rogna forlenger man holdbarheten, og den tåler hvertfall ei uke i kjøleskapet. Når muligheten for fråtsing og rognsesongen er på hell, anbefaler jeg å oppbevare sukkersaltet rogn i fryseren - i små munnfuller. Da er det en smal sak å få i seg smakfull rogn også utenom rognsesongen. Noe av næringen går tapt under frysing, men ikke så mye at det på noen som helst måte er bortkastet. Løp Løp - Mens den blodferske rogna fortsatt er tilgjengelig!En helt naturlig samtale i rognsesongen:
 • Meg: Hvor fersk er rogna?
 • Fiskehandleren: Blodfersk!
 • Meg: Toppers! Da tar jeg 5 stk.
 • Fiskehandleren: 5 stk? Ser du hvor store de er?
 • Meg: Ja, 5 stk! Hadde de vært mindre hadde jeg tatt flere.
 • Fiskehandleren: Skal du ikke ha skrei og lever?
 • Meg: Nei, ikke i dag. Jeg skal prekivere rogn, og lagre vitamin D til dårligere tider.
 • Fiskehandleren: Lurt!😀
Du trenger:
Slik gjør du:
Snitt rognposen på langs og skrap ut all rogna ved hjelp av en skje. Rør inn mineralsalt og sukker. Smak til med eventuelt mer sukker og/eller mineralsalt. Ha over i ett glass med tett lokk. La stå et par timer før bruk.

Du har nå en kaviarvariant som holder i kjøleskapet i en ukes tid. Du merker på lukten når den er på tur ut av drift. Jeg bruker mer salt og sukker i denne oppskrifta enn når jeg lager fersk kaviar med smør, som er en smakssak. Oppskrift på fersk kaviar med smør finner du HER.

Det jeg antar at jeg ikke kommer til å spise den første uka, det fryser jeg ned. Noe fryser jeg i større beholdere for å ha litt kaviar tilgjengelig, og resten fyller jeg i små søte former. Når de små bitene er frosne, overfører jeg de til en tett boks som jeg videre oppbevarer i fryseren.

Da har man en liten munnfull som kan tas i tider med mangel på vitamin D i kosten, eller når sola har tatt ferie. Husk mettet fett i samme måltid for å sikre opptak."En generell liste over næringsstoffer i rogn og melke er - Proteiner (i form av protaminer), fett, kolesterol, vitamin A, D, K2, E, C, B1, B2, B3, B5/pantotensyre, B6, B9/folinsyre, B12, biotin, mineralene kalsium, jern, natrium, kalium, magnesium, sink, selen, kopper, fosfor, jod, mangan" Sitat: PirkePetter, 30. januar 2015 kl. 01.25.

Les også:Kilde, og nyttige linker:For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.

8 kommentarer:

 1. Du er så flink :-D
  Vet du om det går å lage kaviar slik uten sukker? evt honning? Og tips til hva man kan fryse det ned i? Liker ikke bruke plast, og jeg har ikke slike silikonformer.. Tenkte på glass, men har egentlig ikke slike småe glass, og det blir det veldig mye tomrom glasset..

  Hilsen Veronica :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Veronica :D
   Sukker er en del av konserveringa, og uraffinert sukker er innafor i Tradisjonskosten, hvis du tenkte på det? Det er ingenting i veien for å bruke honning, men smaksmessig ønsker jeg ikke den litt dominerende smaken som honning eller for eksempel lønnesirup vil gi kaviaren. Men det er jo bare meg :)

   Jeg oppbevarer mine rognbiter i en matboks av rustfritt stål, og det finnes isbitformer i stål istedet for silikonformer. For eksempel merket Onyx. Men glass går også fint - hvis man har mye plass til overs i fryseren :)

   Slett
  2. Okei, så du hadde brukt kokosblomstsukker tidligere. Men usikker på hva konserveringen gjør med det, siden det med en gang fryses.

   Men hvordan tar du det opp da? Da må du ta opp svære porsjoner hver gang?

   Slett
  3. Hei igjen :D
   Litt usikker på hva du egentlig spørr om her, men mulig jeg formulerer meg litt klønete med å bruke kaviar-begrepet flere ganger i denne oppskriften. For jeg bruker ikke denne som pålegg.

   Når jeg lager kaviar for å ha på surdeigsskiva, så bruker jeg oppskriften på fersk kaviar som du nevner, og som jeg også refererer til i dette rogninnlegget. Den blir oppspist i løpet av ei uke, og ikke en jeg fryser ned for langtidsoppbevaring. I den bruker jeg kokossukker, eller uraffinert sukker, men ikke honning eller lønnesirup pga egen smakspreferanse :)

   Når det kommer til konservering, og forsikring om best mulig holdbarhet slik at jeg kan oppbevare "kosttilskuddene" i fryseren frem til neste rognsesong, så er jeg ikke like trygg på at kokossukker innehar de samme konserveringsegenskapene. Dette er også grunnen til at jeg ikke tilsetter sitron, pepper eller andre krydderier.

   Som nevnt i innlegget så fryser jeg den sukkersaltede rogna ned i munnfuller, og bruker det som kosttilskudd. Jeg har også fryst ned i bokser med størrelse på små sylteøysglass slik at det kan spises litt med skje hver dag i en ukes tid. Så - jeg har ingen svære porsjoner i fryseren :D

   Slett
 2. Er det noen grunn til at du velger å ikke ha røyksmak i kaviar? Jeg speker regna med salt halvannet døgn, rører i tre-eddik og lønnesirup og litt pepper.har tenkt at eddiksyre også var innafor 😇

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Katrine :D
   Ja, det er ganske enkelt fordi jeg ikke har tilgang eller sjans til å røyke den på skikkelig vis. Jeg er ikke spesielt glad i røykaroma, eller tilsatt røyksmak, fordi jeg personlig synes det smaker kunstig - spesielt når jeg vet hvor godt det smaker når den er kaldrøkt. Og jeg synes den urøkte er vel så god :D

   Det er jo bare kreativiteten som setter grenser, og man kan jo variere kaviaroppskrifter i det uendelige. Denne oppskriften er av enkleste sort, og tanken er å lett kunne konservere større mengder uten for mye krimskrams :)

   Slett
 3. Tusen tusen takk for en flott blogg! Du har gjort en formidabel jobb med å samle PP stoff! Fantastisk. Hilsen Trude

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Trude!
   Hjertelig takk selv for hyggelig tilbakemelding :D

   Slett