mandag 15. mai 2017

Alt kolesterol i kroppen er godt, og det har livsviktige funksjoner!

Stadig vekk, og spesielt de siste ukene, har jeg vært tilskuer til ulike samtaler om kolesterol. Siden jeg med årene har lært at de fleste ikke vil høre mine tradisjonskostiske innvendinger, tier jeg som regel helt stille til jeg eventuelt får et konkret spørsmål. Den ene har gått glipp av at eggeplomme er supersmart, den andre har fått forebyggende statiner fra sin fastlege, og den tredje synes margarin smaker høgg, men spiser det likevel fordi det liksom er så bra for hjertet. Den fjerde forteller meg at hun vet normalt høyt kolesterol bare er av det gode, men lurer på om hun nå behøver bekymre seg fordi legen har fortalt at hun er genetisk belastet med familiær hyperkolesterolemi?






Svaret er nei - du behøver ikke bekymre deg for høyt kolesterol! Alt kolesterol er livsviktig for god helse, og er helt avgjørende i naturlige prosesser hvor kroppen din ønsker å bli frisk. Hvis kolesterolet ditt er unormalt høyt kan det tyde på en betennelsessituasjon i kroppen, hvor blant annet kolesterol gjør en hederlig innsats med å skulle fikse problemet. Jeg anbefaler på det sterkeste å droppe kolesterolsenkende medikamenter, og tilbyr meg samtidig å sammenfatte PirkePetter-informasjon som omhandler kolesterol, slik at hun kan danne sin egen mening. Jeg vet det er mange som vet at kolesterol og mettet fett absolutt ikke er helsefarlig, men som strever med å forklare dette til de rundt seg. Dagens innlegg er derfor også til dere, samtidig som det er en slags hyllest til det livsviktige kolesterolet, godt hjulpet av PirkePetters formuleringer og forskningslinker.




Kolesterolets rolle ved familiær hyperkolesterolemi:
"Hva vet du om årsaken/sammenhengen til at man i familier med svært høye kolesterolverdier (såkalt familiær hyperkolesterolemi) ofte debuterer med koronarsykdom i svært ung alder? Du stiller feil spørsmål, da du tar utgangspunkt i kolesterol som sykdomsfremkaller. Kolesterol er kroppens sterkeste antioksidant (sterkere enn f.eks glutation peroksidase, katalase og superoksid dismutase, etc), og brukes av kroppen til å kontrollere betennelser/peroksidering. Blodkarene inkludert. Kolesterol brukes også som reparasjonssubstans, f.eks til å tette mikroskopiske hull i bl.a celler og blodkar. Så om man finner høye kolesterolverdier i hvem som helst, så må man lete etter årsaken til hvorfor kroppen har regulert kolesterolkonsentrasjonen til de nivåer som finnes. Og også hvorfor disse befinner seg der de finnes." Sitat: PirkePetter, 15. juli 2012 kl. 01.10.



"Når man snakker om flere tilfeller i samme familie, i ung alder kommer man inn på spisevaner, kjemikaliebelastning og næringsubalanser som går over generasjoner, så vel som eventuelle faktorer i miljøet. Dvs huset de bor i, så som avgasser fra møbler, maling, etc og stråling fra mobiltelefoner, eventuelle trådløse basestasjoner, elektriske apparater, m.m, og ellers alle faktorer som spiller inn i helsetilstanden." Sitat: PirkePetter, 15. juli 2012 kl. 01.10. 



"Følelsesmessige omstendigheter, især mye stress, spiller også inn, og utover dette kommer årsaken til fedme, hypotyreose, inn som mulig faktor om fedme er involvert. Dette fordi hypotyreose øker betennelsestilstander i hele kroppen, og som kroppen prøver å kontrollere ved å øke kolesterolnivåene der betennelsene befinner seg." Sitat: PirkePetter, 15. juli 2012 kl. 01.10. 



"Ut over den ovenstående generaliseringen kommer inn som faktor det at de høye kolesterolnivåene ikke nødvendigvis har noe som helst å gjøre med hjerte-karproblemene man finner. Du må tenke på at leger og forskere er indoktrinert til å anse kolesterol som en sykdomsårsak, og antar da uten videre at kolesterol i visse mengder = sykdomsårsak uten fnugg av dokumentasjon eller noe som kan minne om logikk. Det bare er sånn 1 - fordi dette er noe "alle vet" og 2, fordi det eksisterer en internasjonal enighet - konsensus - mellom leger og forskere at sånn er det, bare derfor. All forskningen som for lengst har motbevist både mettet fett som kolesterolmyten blir avfeid som konspirasjonsteorier, vrangforestillinger og som noe som produseres av "avvikere" (dissidents) som må mangle noe i hue." Sitat: PirkePetter, 15. juli 2012 kl. 01.10.



"All den tid genetisk disponerte sykdommer ikke finnes, finnes heller ikke denne tilstanden, som bare betyr at leveren mangler magnesium, som må til for å produsere kolesterol. Leveren tar ikke opp kolesterol, men produserer kolesterol, og avleiringer i blodårene er sludder, all den tid kolesterol, i egenskap av å være kroppens sterkeste antioksidant, stopper betennelsesutviklinger i hele kroppen. Blodårer inkludert." Sitat: PirkePetter, 19. april 2017 kl. 23.09.



Chris Kresser, Why you should eat more (not less) cholesterol.



Generelt om kolesterol:
"Angående kolesterol, så er dette en ikke-ting så lenge det ikke er snakk om for lave nivåer, da kolesterol i seg selv kun er en markør, og ikke sykdomsårsak. Og kolesterol er jo kroppens måte å dempe betennelser på, slik at det er hinsides enhver fornuft å skulle redusere forhøyede kolesterolnivåer. Logikken er ellers ganske enkel, på den måten at høye kolesterolnivåer i en person som spiser næringsrikt alltid indikerer god helse, mens de i alle andre mennesker indikerer betennelsestilstander. Kolesterolverdier er dermed et luftslott som ikke har relevans til annet enn oppdiktede sykdomsscenarioer fra legemiddelindustrien." Sitat: PirkePetter, 15. mars 2014 kl. 23.29.



"Hva gjelder kolesterol så viser all seriøs forskning at jo høyere verdier, desto mindre uhelse, mer energi, bedre sexlyst, at man er mer fysisk aktiv, lever lenger, ikke opplever såkalt kognitiv svekkelse (senilitet mao) som eldre, har bedre hjertehelse og blodtrykk, m.m." Sitat: PirkePetter, 9. november 2014 kl. 18.00.



"Høyt kolesterolnivå betyr derfor enten at man spiser mye mettet fett og dyrefett, og er sprek og sunn, eller at man har varierende grad av betennelsesituasjoner i kroppen, og som kroppen bruker kolesterol, som er kroppens sterkeste antioksidant, for å kontrollere." Sitat: PirkePetter, 12. mars 2014 kl. 21.02.



"Angånde kolesterolnivåer så er det generelt 2 hovedårsaker til forhøyet kolesterolnivå, hvilke er betennelser og skader, eller sunt kosthold. Kolesterol er kroppens sterkeste antioksidant, og fungerer også som reparasjonssubstans ved celleskader (kolesterol regulerer også genene), slik at om du f.eks har mye kolesterol i blodet så skyldes dette som regel varierende grader av betennelse i blodårene. Kolesterol er her med på å begrense skadene, samt delta som byggemasse for reparasjon av cellene i blodårene. Kolesterol er ikke, og har aldri vært årsak til sykdom av noe slag, og er helt livsnødvendig." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.21.



"Den andre årsaken til høyt kolesterolnivå er todelt, på den måten at hyppig konsum av planteoljer eller transfett forårsaker betennelsesreaksjoner i kroppen, og dermed forhøyet kolesterolnivå. Ellers er sunn og nærende tradisjonsmat som inkluderer mye mettet eller dyrefett en positiv årsak, på den måten at slikt fett øker kroppens generelle kolesterolnivåer slik at kroppen får mer kolesterol til sine ulike funksjoner. Og jo mer kolesterol du har, desto sunnere og sterkere er du, og jo lenger lever du. Bare kikk på forskningen som faktisk finnes, og som motbeviser legemiddelindustriens og helsemyndighetenes løgnpropaganda" Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.25.



"Høyt kolesterol i blodet indikerer betennelsestilstander i blodårene, og har ikke noe med resten av kroppen å gjøre. Her er det imidlertid viktig å huske på at legenes definisjoner av hva som er høye nivåer er legemiddelindustriens definisjoner, og disse senkes støtt og stadig slik at stadig flere, til og med spedbarn, faller inn under kategorien høyt kolesterolnivå." Sitat: PirkePetter, 27. mai 2014 kl. 20.10.



"I og med at kolesterol blant mye annet fungerer som antioksidant i kroppen, bruker kroppen kolesterol som kontrollfaktor mot betennelser, og da også betennelser i blodkar. Kolesterol er derfor en del av løsningen, ikke problemet. I og med at substanser i bl.a løk og hvitløk, og ellers i all animalsk mat, reduserer eller stopper betennelser, er det logisk å anta at det hvitløk og løk faktisk gjør, er å redusere eller fjerne årsaken til forhøyet kolesterolnivå. Løksorter hjelper dermed ikke mot høyt kolesterol, eller reduserer dette, men hjelper mot årsaken til at kroppen produserer mer kolesterol." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2014 kl. 18.04.



"En forsker som f.eks finner mye kolesterol i blodårene til en person som har dødd av hjerteinfarkt vil alltid konkludere med at kolesterolet var dødsårsaken om han eller hun tror på denne myten. En forsker som imidlertid ikke gjør det, vil søke etter svar på hvorfor kolesterolet, som bl.a fungerer som antioksidant ved betennelsesreaksjoner (f.eks åreforkalkning), er forhøyet og finne den egentlige årsaken. Hvilket gjerne var betennelse i blodårene. Vi kan gå enda dypere, og finne hvilke næringsubalanser eller substanser fra matemner, eller hvilke kjemikalier, etc som forårsaket betennelsestilstanden. Da blir dette den opprinnelige og egentlige årsaken, hvor betennelse er den utløsende årsaken, kolesterol kun en helbreds og selvreguleringsmekanisme, og resultatet hjerteinfarkt" Sitat: PirkePetter, 6. juni 2013 kl. 00.04.



"Det nytter lite å f.eks snakke om at man har spist seg frisk fra høyt kolesterol all den tid høyt kolesterol faktisk er sunt, og i alle tilfeller ikke en sykdomsårsak." Sitat: PirkePetter, 3. mars 2015 kl. 02.06.



"Så om man finner høye kolesterolverdier i hvem som helst, så må man lete etter årsaken til hvorfor kroppen har regulert kolesterolkonsentrasjonen til de nivåer som finnes. Og også hvorfor disse befinner seg der de finnes." Sitat: PirkePetter, 15. juli 2012 kl. 01.10.
 




Det finnes ikke godt eller dårlig kolesterol, bare livsviktig kolesterol:
"LDL versus HDL kolesterol er en bløff, og har ikke noe med godt eller dårlig kolesterol å gjøre. L’en er forkortelse for lipoprotein, som er fraktproteiner som frakter kolesterol til og fra leveren. Når leveren produserer kolesterol frakter lipoproteiner dette ut til hele kroppen etter behov, og lipoproteinene er da fullastet med kolesterol (high density lipoprotein/HDL), hvor lipoproteiner som returnerer til leveren etter å ga delt ut kolesterol til de ”sultende cellemasser” har lite eller ingenting igjen av det opprinnelige kolesterolet = low density lipoprotein/LDL. HDL og LDL er derfor bare snakk om transportmekanismer, og har ikke noe med såkalt godt eller dårlig kolesterol å gjøre. Alt kolesterol i kroppen er godt, og har livsviktige funksjoner." Sitat: PirkePetter, 30. november 2013 kl. 20.10.



"Grunnen til at man i dag har skille mellom såkalt godt og dårlig kolesterol skyldes legemiddelindustriens forsøk på å opprettholde løgnen om kolesterol som sykdomsårsak, all den tid statiner og kolesterolsenkende medikamenter og tiltak er en milliardindustri. Denne inndelingen ble diktet opp da stadig mer forskning viste at kolesterol ikke var årsak til sykdom av noe slag. Slik at istedenfor at folket fikk vite sannheten om kolesterol, og dermed unnslapp løgnen om kolesterol som sykdomsårsak, ble det manipulert henimot LDL versus HDL, slik at folket fortsatt fryktet kolesterolet, og løgnen om kolesterol som sykdomsårsak ble opprettholdt." Sitat: PirkePetter, 30. november 2013 kl. 20.10.



"Har du lest forklaringen jeg har gitt angående fraktproteinene som kalles lipoproteiner, så vet du at HDL vs LDL, etc er tull og tøys. Lipoproteiner frakter kolesterol til og fra lever og celler, og har ingen verdens ting å gjøre med noe som helst. Lipoproteiner på vei ut fra leveren har høy kolesteroltetthet (HD) og dem på vei tilbake, som har servert kolesterolmiddag til sultne celler, har lite kolesterol/kolesterol med lav tetthet (LD)." Sitat: PirkePetter, 12. mars 2014 kl. 21.02.



"Dette er som med kolesterol, hvor man opprinnelig mente at kolesterol var helsefarlig, og når forskning begynte å avsløre myten så diktet industrien opp HDL som god og LDL som bånn i bøtta. På den måten avledes folket fra sannheten, som er at kolesterol ikke er helseskadelig, samtidig som man fortsetter å fokusere på og frykte kolesterol. Om enn bare LDL-delen. Og man fortsetter å ta livsfarlige kolesterolsenkende medikamenter, " Sitat: PirkePetter, 14. november 2013 kl. 05.34.





Statiner - Kolesterolsenkende medikamenter er helsefarlige:
"Spør du imidlertid en lege får du høre at urinsyre og kolesterol er sykdomsårsaker, da leger blir indoktrinert til å tro dette via utdannelsene sine, og som alltid er sponset av legemiddelfirmaene som tjener milliarder på salg av såkalte medisiner mot gikt og kolesterol. Når leger skylder uhelse på hva de finner i syke organer og vev så antar de altså at kroppens egne selvhelbredsmekanismer er årsaken til problemene, som om brannmenn forårsaker branner eller politi kriminalitet." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.21.



"Spiser du slik legen anbefaler vil du bli verre, og bruker du kolesterolmedikamenter er sjansen svært stor for at du ikke lever til du blir 70. Og, om du allikevel gjør det er du nærmest garantert hjerneskader og/eller senilitet/alzheimer da kolesterol er en stor og viktig del av hjerne og nervesystem. Statiner og andre kolesterolblokkerende eller senkende medikamenter er gjennomdokumentert som årsaker til hjerne og nerveskader, deriblant såkalt demens." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.25.



"Statiner en en vanlig årsak til alzheimers i personer som bruker slike, da disse fører til kolesterolmangel i hjernen, og dermed kortslutning i kommunikasjonen mellom hjernecellene, blant mye annet." Sitat: PirkePetter, 3. mars 2014 kl. 23.43.



"Søker du på statins health dangers får du mye relevant info og forskning som viser hvor farlige statiner faktisk er. Statiner blokkerer også produksjonen av koenzym Q10, som er nødvendige for alle cellers energiproduksjon. Deriblant hjertecellenes." Sitat: PirkePetter, 26. august 2013 kl. 19.06.



"Q10 er et koenzym som er helt nødvendig for energiproduksjonen i cellenes mitokondrier. Kosttilskudd er imidlertid verdiløse, all den tid koenzymet da er syntetisk, og svært sannsynlig deles opp i løpet av fordøyelsen. Alle næringsstoffer som trenges for å produsere Q10 finnes i rikelige mengder i animalske matemner, og mange kun i animalske matemner. Kolesterol inkludert" Sitat: PirkePetter, 17. september 2014 kl. 11.21.



"Gir du kropp og gener den næringen som trenges for optimal funksjon lever du så lenge du vil uten degenerasjon av noe slag. Kroppen din bygges og repareres av næringsstoffene du får fra mat og mat alene. Og mangelfult kosthold gir mangelfulle kroppslige funksjoner. Så enkelt er det, og medikamenter har ikke noe med saken å gjøre, og vil alltid gjøre vondt verre." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.25.



Kelly Brogan MD, Cracking the Cholesterol Myth: How Statins Harm the Body and Mind.



Kolesterol har viktige oppgaver, og er avgjørende for god helse:
"Når all seriøs forskning viser at dem med mest kolesterol lever lengst, har minst hjerte-karproblemer, minst sukkersyke, minst såkalte autoimmune sykdommer, minst leverproblemer, minst nyreproblemer, minst hormonelle problemer, m.m og også minst mentale og/eller følelselsmessige problemer så er konsum av mettet fett og alle andre substanser som øker kroppens totale kolesterolnivå bare av det gode" Sitat: PirkePetter, 9. februar 2012 kl. 21.44.



"..høyt kolesterol for det første er en god ting, som gjennomdokumentert av den seriøse, ikke-legemiddelindustristyrte vitenskapen, og for det andre så er det også gjennomdokumentert, både av den seriøse så vel som den industristyrte vitenskapen at mettet fett øker kolesterolnivåene. Men all den tid kolesterol aldri har forårsaket sykdom av noe slag, og er en livsnødvendig og integrert del av alle kroppens celler og prosesser, utover å være kroppens sterkeste antioksidant og foretrukne reparasjonsubstans ved alle indre skader og betennelser, etc så er dette faktisk en meget god ting." Sitat: PirkePetter, 9. februar 2012 kl. 21.44.



Når cellenes kraftverk/mitokondrier av forskjellige grunner produserer lite energi (ATP), oppstår ofte betennelsestilstander i disse, og som da får kroppen til å bl.a danne kolesterol som kontrollfaktor. Av den grunn finner man ofte høyt kolesterol ved lavt stoffskifte/hypotyreose, samt ved bl.a ME/kronisk tretthetssyndrom, og fibromyalgi, samt ulike skleroser og dystrofier og atrofier. Høye kolesterolnivåer i disse tilfellene viser mao at kroppen bruker kolesterol som del av selvhelbreds og selvreguleringsmekanismer, og kolesterol er derfor en del av løsningen, og ikke en del av eller årsak til problemet." Sitat: PirkePetter, 18. august 2013 kl. 02.21.



"Nok en faktor er at dette kostholdet så mange mennesker har så godt av er helt motsatt det offisielt aksepterte, slik at det er mye flisespikkeri og skremselspropaganda over teoretiske så vel som udokumenterte faremomenter involvert. Så som f.eks de udokumenterte mytene om at kjøtt, kolesterol, mettet fett, etc er helseskadelig, at det finnes livsfarlige bakterier i upasteurisert melk som kaldkveler deg straks du ser en annen vei, salmoneller og andre sneller i rå eggeplommer/egg generelt, og liknende. Her finnes det imidlertid mye vitenskap som motbeviser disse mytene, og også historisk dokumentasjon fra størsteparten av verden med tanke på at det er snakk om et tradisjonelt kosthold som har vært rimelig identisk i mange kulturer." Sitat: PirkePetter, 16.05.2012 kl. 20.42.




Kolesterol er en viktig antioksidant:
"Mettet fett og kolesterol, samt fettløselige vitaminer, er kraftige antioksidanter som stopper betennelser. Betennelser er oksidasjonsprosesser, og hvor flerumettet fett er involvert, peroksidasjonsprosesser, slik at det som best stopper betennelser er antioksidanter. Især fettløselige." Sitat: PirkePetter, 9. mai 2013 kl. 17.07.



"PP, bare lurer på dette med frie radikaler, og hvordan få dem til ikke å være så løssluppen ? Alle næringsstoffer som virker som antioksidanter gjør den jobben. Disse er bl.a mettet fett, kolesterol, protein/aminosyrene cystein, glycin, karnosin, kreatin, metionin, taurin, tioprolin, tyrosin, vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B13, inositol, lipoesyre, C, D, E, K2, Q10, germanium, magnesium, molybden, sink, vanadium, og kondroitin sulfat. En lang rekke enzymer fungerer også som antioksidanter, hvor de mest vanligste/mest kjente er katalase, glutationbaserte enzymer og superoksiddismutase. Andre er metionin sulfoksid reduktase, tioredoksin reduktase, heme oksygenase, biliverdin reduktase, m.m. Også urinsyre fungerer som antioksidant, og i tillegg kommer en gazillion substanser i urter, kryddere og ymse matemner." Sitat: PirkePetter, 11.01.2013 kl. 22.33.



"Når det er sagt finnes det ikke en eneste antioksidant fra planteriket som engang er i nærheten av kroppens egne antioksidanter når det gjelder positive helsevirkninger, som f.eks kolesterol, mettet fett og vitaminer som A (det er dokumentert som industripropaganda og bløff og ren laboratorieteori at betakaroten eller andre karotener kan omdannes til vitamin A), D, E og K, samt C, så vel som mineraler som selen, kopper, mangan, magnesium, sink, m.m" Sitat: PirkePetter, 28. februar 2012 kl. 01.18.



"Antioksidanter finner du mest av i innmat, fiskerogn og melke og animalske matemner generelt. Og da snakker jeg om vitaminer og mineraler, kolesterol, etc som virker som antioksidanter, og ikke slike man finner i vegetabilske matemner." Sitat: PirkePetter, 21.12.2012 kl. 00.01.



"Jeg unngår vegetabilske kilder til antioksidanter, etc da forskningen bak disse svært ofte er manipulert og pro-industri, i tillegg til at substanser i planter, etc med antioksidantvirkning ofte kortslutter viktige og livsnødvendige oksidasjons(energiproduserende)prosesser i kroppen. Kroppens egne antioksidanter, som også finnes i all animalsk mat, har ikke denne virkningen da kroppen regulerer dem selv." Sitat: PirkePetter, 17. mai 2013 kl. 17.09.



"..mangel på næringsstoffer (ikke plantestoffer, men næringsstoffer, deriblant kolesterol) som fungerer som antioksidanter som er den egentlige årsaken. Og da ikke til infeksjon, men betennelse." Sitat: PirkePetter, 04.09.2012 kl. 21.59.




Kolesterol er viktig ved betennelser og for reparasjonsprosesser i kroppen:
"Kolesterol er den mest betennelsesdempende substansen som finnes i kroppen, slik at mer kolesterol, eller mettet fett i kosten, som øker kolesterolnivået, er lurere enn bruk av f.eks gurkemeie. At kolesterolnivåene øker på tradisjonskost er helt som det skal være, og et tegn på helse, eller kommende helse. Da med tanke på all forskningen som viser helsefordeler jo høyere kolesterol man har, inkludert at man lever lenger." Sitat: PirkePetter, 25. oktober 2014 kl. 19.35.



"En betennelse er en immunreaksjon fra kroppens side, hvor den sender hvite blodlegemer og bakterier til skadde celler eller organer/kroppsvev, tenner og skjelett inkludert, slik at disse enten brytes ned eller repareres og bygges opp igjen. Betennelser kan derfor ikke spre seg eller flytte på seg på noe vis, men vil kunne oppstå hvor som helst i kroppen hvor det er snakk om skade eller bl.a høy peroksidasjon av flerumettet fett. Kroppen regulerer normalt betennelsestilstander selv, forutsett at den har de næringsstoffer den trenger både for å kontrollere oksidasjonsprosessen (mao skalte antioksidanter, især kolesterol), så vel som for å reparere og bygge opp celler, eller bryte disse ned og avgifte reststoffene fra dem. Og normalt vil kroppen også, via næringsstoffbaserte enzymer og koenzymer, stimulere nyvekst av celler fra stamceller for å fylle ”området” hvor de skadde eller defekte cellene ble fjernet." Sitat: PirkePetter, 6. august 2013 kl. 20.42.



"Faktum er at når kroppen ser disse nye forbindelsene så sender den hvite blodlegemer, enzymer, kolesterol (som antioksidant og reparasjonssubstans) og bakterier til disse for å bryte dem ned og kvitte seg med dem. Dette skjer normalt via en betennelse kroppen setter i gang selv som del av selvreguleringsprosesser, og har ikke noe som helst med autoimmunitet å gjøre. Prosessen oppfattes negativt pga betennelsen og eventuell smerte og stivhet, etc, men er bare kroppen som reparerer seg selv. Dette er ikke verken sykdom eller autoimmun reaksjon, men en helbredsreaksjon." Sitat: PirkePetter, 28.02.2013 kl. 14.41.



"det forskning har vist gang på gang er at bakterier fungerer som kroppens reparatører, rengjørere, avfallsutskillere, avgiftningshjelpere, fordøyelseshjelpere, m.m. Bakterier resirkulerer også en rekke næringsstoffer, hormoner, kolesterol, m.m i samarbeide med leveren, og holder ph optimal ikke bare i, men også utenpå kroppen." Sitat: PirkePetter, 07.09.2012 kl. 21.02.



"..infeksjoner påståes å forårsakes av bakterier eller virus, mens den seriøse, ikke-industristyrte vitenskapen for lengst har dokumentert at det er mangel på næringsstoffer (ikke plantestoffer, men næringsstoffer, deriblant kolesterol) som fungerer som antioksidanter som er den egentlige årsaken. Og da ikke til infeksjon, men betennelse. Infeksjoner skjer bare i åpne sår, men da ikke av bakterier, men av alle slags andre partikler. Infeksjoner kan ikke skje inni en kropp, i et lukket miljø; der er det kun snakk om betennelsesutvikling." Sitat: PirkePetter, 04.09.2012 kl. 21.59.



"Infeksjon får man kun i åpne sår, og aldri av bakterier. Tvert om hjelper bakterier å reparere skadde celler ved f.eks kutt, og oppstår det betennelse i såret bidrar bakteriene med å bryte med betennelsesvæske/puss, som de spiser. Inni kroppen skjer aldri infeksjoner, kun oksidasjonsreaksjoner som skaper betennelser. Dette har overhodet ikke noe med bakterier eller såkalte virus å gjøre, men skyldes prosesser kroppen ofte setter i gang selv som del av selvregulerings og selvhelbredsmekanismer. Eller pga mangel på kolesterol eller andre antioksidanter som kontrollerer oksidasjonsprosesser, og dermed betennelse." Sitat: PirkePetter, 14. juni 2013 kl. 02.24.



Paleo Leap, Why Cholesterol is Not Bad.



Kolesterol er viktig for normal utvikling av barnekroppen:
"Mye fettet fett og kolesterol er også svært viktig for optimal utvikling av hjerne og nervesystem." Sitat: PirkePetter, 04.11.2012 kl. 05.46.



"Også for fosteret, da bl.a kolesterolet i melkefett/smør er helt nødvendig for optimal utvikling av fosterets hjerne og nervesystem." Sitat: PirkePetter, 28. september 2013 kl. 05.04.



"..kokosolje er en god ting, også invortes for småbarn, da den øker opptaket av bl.a magnesium og kalsium, proteiner og andre typer fett, samt fettløselige vitaminer. Mettet fett i kokosolje stimulerer også kolesterolproduksjonen, som sikrer optimal utvikling av barnehjernen og nervesystemet." Sitat: PirkePetter, 31.12.2012 kl. 19.28.



"DHA er viktig for hjernen, og spesielt hjernens utvikling i småbarn, sammen med kolesterol og mettet fett, men er som EPA og plantefett giftig om man får for mye, og/eller uten de naturlige antioksidantene og det mettede fettet og kolesterolet som ofte blir fjernet i kommersielle fiskeolje/fiskeleverprodukter." Sitat: PirkePetter, 24.02.2013 kl. 18.48.



"Nøtter er ikke i nærheten av animalske matemner hva gjelder næringsinnhold barnekroppen trenger for å vokse, og mangler også f.eks kolesterol som særlig barnehjernen trenger for å utvikle seg normalt. Godt fett er der ikke noe av i nøtter, og har aldri vært det heller. Kokosnøtter unntatt." Sitat: PirkePetter, 10.07.2012 kl. 00.23.




Kolesterol er viktig for å unngå mangel av Vitamin D:
"Google ”magnesium vitamin d interaction” så får du info om hvordan magnesium, i koenzymform, deltar i oppbyggingen av vitamin D/calcitriol i kroppen, fra kolesterol." Sitat: PirkePetter, 29. juni 2014 kl. 02.19.



"Det er ikke slik at celler må bestå helt av mettet fett, men snarere at vel 50% av cellemembranene deres må bestå av mettet fett. Cellemembraner med normalt innhold av mettet fett adsorberer heller ikke vitamin D fra sola, men tillater prosessen å skje, hvor høyt innhold av umettet fett i hudceller blokkerer kolesterolet i huden fra å produsere den vitamin D formen det er snakk om. Planteoljer/umettet fett fremmer mangel på vitamin D både gjennom å øke forbruket/oksideringen av vitaminet i kroppen, blokkere opptak i tarmen, samt gjennom å blokkere dannelsen via kolesterol i hudceller som følge av solpåvirkning." Sitat: PirkePetter, 24.08.2012 kl. 02.38.



"..magnesium er nødvendig for å omdanne vitamin D fra mat eller dannet fra kolesterol i hudceller til hormonformen. Magnesium er også helt nødvendig for at kroppen skal produsere kolesterol. Sollys omdannes ikke til vitamin D, men setter i gang reaksjonen i kolesterolet som fører til vitamin D produksjon. Og da hormonformen av vitamin D, og ikke vitamin D som vi f.eks får fra mat." Sitat: PirkePetter, 28. juni 2014 kl. 22.17.



"For at solen skal stimulere vitamin d produksjon i kolesterolet i hudcellene, så må du ha normale kolesterolnivåer. Magnesium er nødvendig for normal kolesterolproduksjon, og er også viktig for vitamin D's funksjoner i kroppen" Sitat: PirkePetter, 27. mai 2014 kl. 03.58.



"I Norge vil sol kun gi vitamin D produksjon i hudcellene mellom klokken 10-14.00, og forutsatt at du eksponerer minst 75% av kroppen for solen. Og også forutsatt at du ikke bruker solkremer, samt unngår planteoljer i kosten. Du må også ha normal kolesterolproduksjon i kroppen, inkludert i hudcellene hvor vitamin D dannes fra kolesterolet." Sitat: PirkePetter, 12. august 2013 kl. 22.35.



Green Med Info, How LOW Cholesterol Can Harm Your Health.



Lavt kolesterol er årsak eller delårsak til ulike sykdommer og tilstander:
"Dokumenterte årsaker til begge typer diabetes (inkl type 3, skallediabetes) er planteoljer, fiskeolje (ikke gjæret som fremdeles inneholder alle antioksidanter), transfett, mangel på bl.a vitamin A og D, og magnesium, proteinmangel, kolesterolmangel, saltmangel, kasein fra pasteurisert melk, enkelte tungmetaller, legemidler, vaksiner, og kjemikalier tilsatt mat (melblekemiddelet alloksan brukes av forskere til å gi forsøksdyr diabetes), bisfenol-A, m.m" Sitat: PirkePetter, 20.05.2012 kl. 12.44.



"Mangel på kolesterol har også blitt dokumentert som årsak til diabetes." Sitat: PirkePetter, 1. august 2012 kl. 19.46.



"..andre årsaker til alzheimers/demens er msg, aspartam, statiner samt kolesterolmangel, proteinmangel/mangel på aminosyrer som arginin, aspartinsyre, glutaminsyre, glycin, karnosin, ornitin, taurin og tyrosin, mangel på mettet fett/kort og mellomkjedede fettsyrer, konsum av planteoljer og/eller transfett, mangel på vitamin A, D og/eller B12, magnesium, samt konsum av soyaprodukter fra soyabønner som ikke har vært gjæret i minimum 2 år, m.m." Sitat: PirkePetter, 14.05.2012 kl. 21.45.



"Mer animalsk protein, mettet fett og dyrefett, kolesterol, og magnesium og kalium, samt vitamin D og B vitaminer, er også viktige kontrollfaktorer for blodtrykksnivåene." Sitat: PirkePetter, 7. oktober 2013 kl. 21.50.



"Næringsmangler dokumentert som årsaker til MS er mangel på/for lave nivåer av protein, mettet fett, kolesterol, vitamin A, B1, B3, B6, B12, lipoesyre og orotinsyre/B13, D, E, K2, og mineralene jod, magnesium, natrium/hyponatremi, selen og sink. Dette betyr nødvendigvis ikke at man mangler alle disse på en gang, og heller ikke at de mangler i kosten da mennesker med MS svært ofte har mage-tarmproblemer som reduserer næringsopptaket. De samme mage-tarmproblemene forårsaker forhøyede nivåer av neurotransmitteren serotonin, som er en medvirkende årsak til degenerasjon i myelinkjedene (for mye serotonin er betennelsesfremmende)." Sitat: PirkePetter, 06.03.2013 kl. 16.17.



"Myelinkjeder som ødelegges/ikke gjenoppbygges raskt nok skyldes mangel på faktorer som kolesterol, B1, B3, B5, B6, B9/folinsyre, B12, biotin, kolin, lipoesyre, K2, kopper, magnesium, sink, selen, eller kjemikaliebelastning via tungmetaller, vaksiner, og en del legemidler." Sitat: PirkePetter, 19.september 2013 kl. 00.54.



"ME er svikt i energiproduksjonen i cellenes kraftverk/mitokondrier, og dette kan kun skje om kroppen mangler de næringsstoffer (kolesterol inkludert, da kolesterol stabiliserer og beskytter mitokondriene) som trenges i denne prosessen, eller er kjemikaliebelastet (som uansett betyr at man samtidig har næringsmangel), eller lever på et kosthold som består av mye planteoljer (slår ut energiproduksjonen i mitokondriene og blokkerer opptak av bl.a proteiner, vitamin A og D, og forbruker kroppens antioksidanter/skaper betennelser, samt blokkerer kroppens kolesterolproduksjon), transfett, frukt og grønt, eller unaturlige matemner som soya og korn, frø, nøtter og belgfrukter som ikke har vært bløtlagt eller gjæret før konsum, m.m." Sitat: PirkePetter, 11.05.2012 kl. 20.21.



"Andre dokumenterte årsaker er mangel på kolesterol, mettet fett/især kort og mellomkjedede fettsyrer, germanium, jern, jod, kalium, kalsium, magnesium, natrium, selen, sink, vitaminene A, D, E og B5, B6 og B12, og protein/aminosyrene aspartinsyre, citrullin, cystein, fenylalanin, glutamin, glycin, karnitin, serin, og tyrosin for å nevne noen av de næringsmangler som utgjør ME." Sitat: PirkePetter, 24.05.2012 kl. 03.54.



"Gallestein har flere årsaker, deriblant kalsiumopphopning pga magnesiummangel, samt sannsynlig mangel på vitamin K2, mangel på kolesterol (i kroppen og/eller i kosten), mangel på fett i måltidene, eller plutselig overgang til mye fett i kosten etter å ha spist lite tidligere, mangel på salt og/eller kryddere i måltidene." Sitat: PirkePetter, 17. august 2013 kl. 20.09.



"Også kokosolje, palmeolje og palmekjerneolje er bra for både lever og galleproblemer, stein inkludert når disse skyldes opphopning av kolesterol i galleblæren." Sitat: PirkePetter, 10. april 2013 kl. 21.13.



"Et kosthold rikt på proteiner, mettet fett, kolesterol og næringsstoffer både forebygger og løser opp steiner i både nyrer og galleblære." Sitat: PirkePetter, 10. april 2013 kl. 21.13.



"De vanligste årsakene til såkalt parkinsonisme er mangel på proteiner i kostholdet (eller manglende opptak pga redusert magesyreproduksjon eller tarmbetennelser), utover magnesium, sink eller i hovedsak B vitaminer som bl.a B1, B2, B6, B9/folinsyre, B12 og/eller lipoesyre. I enkelte tilfeller er også vitaminene D og/eller E involvert som hoved eller delårsaker, samt mangel på kolesterol/for lave kolesterolnivåer. Sprøytegifter, kjemikalier i mat og drikke, tungmetaller og vaksiner er også dokumenterte årsaker, men da hovedsaklig fordi disse på forskjellig vis tapper kroppen for, eller blokkerer aktiviteten av, ovennevnte næringsstoffer" Sitat: PirkePetter, 11.02.2013 kl. 18.33.



"Hudbetennelse (seboreisk dermatitt) er ganske likt psoriasis. Begge tilstander har betennelse som synlig årsak, og bl.a næringsubalanser, kjemikaliebelastning, konsum av planteoljer eller transfett, lave kolesterolnivåer, nylig vaksinering, bruk av medikamenter, m.m som vanlige årsaker. Næringsubalansene skyldes både mangel i kosten så vel som mage-tarmproblemer som fører til redusert næringsopptak." Sitat: PirkePetter, 13. juni 2013 kl. 15.22.



"I hovedsak mangel på flere B vitaminer, mulig A, D og E også, er de vanligste årsakene til eksem, inkludert soleksem. Nok en vanlig årsak, som samtidig inkluderer mangel på vitamin A, og/eller D, og/eller E, er mye flerumettet fett i hudcellenes membraner eller for lite kolesterol i hudcellene." Sitat: PirkePetter, 9. juni 2013 kl. 00.24.



"Ser man på listene over mangelsymptomer finner man at svært mange kjemiske ubalanser som skyldes mangel på B12 har fått diktet opp helt andre årsaker #f.eks gener, virus, bakterier, autoimmune reaksjoner, konsum av alkohol, mettet fett, kolesterol, tobakk, etc# av legemiddelindustrien, komplett med egne sykdomsnavn, og fokus ligger på å kontrollere eller undertrykke de fleste symptomene med legemidler og vaksiner, etc snarere enn å bare sørge for at kroppen får tilstrekkelig med B12" Sitat: PirkePetter, 05.12.2012 kl. 17.16.



"Du kan f.eks ha overvekt av østrogen, ha en kjemisk helsetilstand/sykdom som forstyrrer hormonbalansen, være utsatt for kjemikalier, etc i jobbsammenheng som påvirker deg hormonelt, ha et kosthold/næringsmangel (inkl kolesterolmangel) som stopper hormonproduksjonen eller som forstyrrer denne, ha kjemikaliebelastning som forårsaker det samme, være i kontinuerlig stresshormonrespons pga negative faktorer i livet eller kostholdet ditt, og som undertrykker progesteron, og mange flere mulige årsaker." Sitat: PirkePetter, 10.05.2012 kl. 11.50.



"Det mark i tarmen forteller er at den er betent, og at kroppen selv ikke makter å kontrollere betennelsen. Kanksje fordi den mangler næringsstoffer eller kolesterol, som kontrollerer betennelser. Eller fordi ph og tarmfloraen er forstyrret pga enten redusert syreproduksjon i magesekken, eller pga matemner som blokkerer syreproduksjonen eller enzymfunksjonen i magesekken." Sitat: PirkePetter, 7. september 2013 kl. 15.05.



"Det er også gjennomdokumentert at det meste av såkalte psykiske sykdommer psykologien eller psykiatrien mener man kan avhjelpe via bl.a samtaleterapi eller neddoping med hjerneskadelige medikamenter som f.eks serotoninopptakshemmere, m.m skyldes mangel på en rekke næringsstoffer utover konkrete ubalanser som f.eks hypoglykemi/lavt blodsukker, hypotyreose/lav skjoldbruskkjertelfunksjon, etc og ikke minst kjemikaliebelastning av ymse slag. Jeg husker å ha lest flere studier opp gjennom livet hvor man fant at ditt eller datt næringsstoff, kolesterol inkludert (kolesterolmangel er også dokumentert som en av mange årsaker til autisme), eller normalisering av hypoglykemi eller hypotyreose omtrent tømte psykiatriske avdelinger/sentre for pasienter, da de fleste, plutselig ble mer eller mindre normale igjen." Sitat: PirkePetter, 24. juni 2012 kl. 13.24.



"Konsentrasjonsvansker og andre symptomer man definerer som bl.a ADHD og autisme er ofte tegn på for lave kolesterolnivåer." Sitat: PirkePetter, 10.09.2012 kl. 13.33.



"Utover alle utløsende faktorer involvert i autisme og aspergers, så som bl.a gluten og kasein, MSG, aluminium og kvikksølv, vaksiner, for lite kolesterol i hjerne og nervesystem, næringsmangel, mangel på enzymer som avgifter bl.a svovel, tilsetningsstoffer, fenoler og flavonoider, planteoljer og transfett, forstyrret tarmflora og ph, for høy serotoninaktivitet i tarmen, blodsukkerubalanse/hypoglykemi, m.m så er hovedproblemet alltid tarmskader." Sitat: PirkePetter, 16. september 2013 kl. 01.08.



"Eventuelle mage-tarmproblemer må også fokuseres på for å unngå redusert næringsopptak, samt betennelser i tarmen som fremmer økt serotoninaktivitet, og som videre reduserer progesteronnivåene og øker østrogennivåene. Leverfunksjonen må også være rimelig oppegående, da leveren danner kolesterolet hormonene dannes fra, og produserer og/eller aktiverer en god del hormoner selv." Sitat: PirkePetter, 25. juni 2013 kl. 13.18.



"Kolesterolmangel reduserer serotoninreseptoraktiviteten, hvor kolesterolprodukter som progesteron og testosteron stimulerer serotoninreseptoraktiviteten" Sitat: PirkePetter, 14. desember 2012 kl. 05.59.



"Om du får forstyrret serotoninaktiviteten i hjerne og nervesystem vil du oppleve det meste av negative følelsesmessige problemer, både mindre og mer alvorlige. Mer alvorlige er tung depresjon, selvmordsbehov, selvdestruktivitet/selvskading, voldelighet og aggressivitet, m.m." Sitat: PirkePetter, 12. september 2014 kl. 12.20.



"Faktorer som balanserer serotonin er bla gelatin, salt, sterke kryddere (f.eks ingefær eller gurkemeie, hvitløk, etc) samt magnesium, mer mettet fett (spesielt kort og mellomkjedet fett) og protein, mer kolesterol, samt mer B vitaminer, for å nevne noe." Sitat: PirkePetter, 16. september 2013 kl. 02.05.





Substanser som stikker av med kolesterol - Næringsubalanse:
"Pektin binder en rekke mineraler, og grabber med seg enda flere i tarmen, inkludert også vitaminer som B12. Samt kolesterol, som kroppen normalt tar opp igjen via galle, men som istedenfor bindes til pektinet og fjernes fra kroppen." Sitat: PirkePetter, 12. august 2013 kl. 13.57.



"Angående dette med rå gulrot, en ide som kommer fra Raymond Peat, så tar ikke dem som promoterer dette i betraktning at gulrøtter vil binde flere næringsstoffer i tarmen, utover å forhindre gjenopptak av bl.a kolesterol og vitamin B12 i tarmen. Det er riktig at gulrotfiber vil binde østrogen, men problemet er langt fra bare østrogen. Da er det bedre å spise for å balansere hormonelle nivåer." Sitat: PirkePetter, 1.september 2013 kl. 23.49.



"Jeg har også info om at fiber reduserer opptaket av protein, opptaket av fett og kolesterol, samt blokkerer kolesterolgjennopptaket (kolesterolresirkuleringen) i tarmen, samt vitaminer og mineraler som bl.a vitamin A, D, E, K2 og flere B vitaminer utover B12, mineraler som fosfor, jern, kalsium, kopper, magnesium, mangan, og sink, samt reduserer testosteronnivåene, m.m." Sitat: PirkePetter, 20. juni 2013 kl. 23.40.



"Mye fiber, især kornfiber, binder både vitaminer og mineraler i tarmen, og forhindrer opptak, og reduserer også gjenopptaket av kolesterol og andre verdifulle næringsstoffer fra gallen." Sitat: PirkePetter, 16. juni 2013 kl. 22.58.



"Rotgrønnsaker har mer fiber, som bl.a binder næringsstoffer du gjerne vil ha selv. Fiber både binder næringsstoffer fra maten du spiser, så vel som dem kroppen prøver å gjenoppta via gallen, som bl.a kolesterol og vitamin B12" Sitat: PirkePetter, 12. november 2013 kl. 00.01.



"For høye magnesiumverdier er svært sjeldent, og kan tyde på at nyrene hans ikke fungerer som de skal. Da forutsatt at han ikke får medisiner som inneholder magnesium, eller vannet der der du bor ikke er hardt. Hardt vann inneholder mye kalsium og magnesium.....Magnesium er antagonist til kalsium slik at om magnesium dominerer i kroppen så vil kalsiumnivåene være lave. For lave kolesterolnivåer kan også skyldes for mye magnesium og er absolutt ikke en god ting. Litt info - http://www.second-opinions.co.uk/low-chol.html" Sitat: PirkePetter, 10.09.2012 kl. 13.33.



Nourishing Lab, Cholesterol is no longer "naughty".



Fremdeles i tvil? Da må du lese hva forskningen sier:
"Mye forskning er også manipulert, eller forskerne konkluderer med det motsatte av hva selve forskningen viste, som f.eks dette med å påstå at mettet fett er helsefarlig når man egentlig brukte herdet fett i forsøkene. Eller som når helsemyndighetene rapporterer fra det 40 år lange Framinghamstudiet at dette viste at mettet fett og kolesterol var helseskadelig, når sjefsforskeren selv oppsummerte med å si at jo mer mettet fett og kolesterol man spiste, desto mer fysisk aktiv og mindre syk var man. Eller som da Pasteur diktet opp myten om patogene bakterier, til tross for at alle hans forsøk (som han egentlig stjal fra Antoine Bechamp) viste at det var miljøet, især ph og næringstilgang eller mangel på slik, som kontrollerte bakterier, og ikke motsatt." Sitat: PirkePetter, 2. august 2012 kl. 01.47.



"På samme måte viser alle studier som noen gang har vært gjort om kolesterol og/eller mettet fett og helse at jo mindre kolesterol og mettet fett man har i kroppen/kostholdet, desto høyere risiko for dødsfall fra alle andre årsaker enn hjerte-karproblemer, og i de fleste også at lavere nivåer av kolesterol og/eller mettet fett mangedobler risikoen for hjertesykdom/hjerteinfarkt ? stikk i strid med den offisielle propagandaen" Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 18.00.



"I et tysk forsøk i 1969 med høns ble det dokumentert at jo flere karbohydrater (i form av hvetekorn) hønsa spiste, desto større grad av åreforkalkning, og motsatt at jo mer protein og mettet fett og kolesterol fra matkilder som melk, egg, tørkede reker, tørket svinekjøtt og benmel fra storfe de spiste, desto renere og friskere var blodårene deres" Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 18.00.



"I følge forskning publisert i ?the 24th American Heart Association Conference on Stroke and Cerebral Circulation? (dato ikke oppgitt) fant man, gjennom å sammenlikne slagpasienter med 3700 mennesker i ? the Group Health Cooperative of Puget Sound? som ikke hadde hatt slag, at etter hvert som kolesterolnivåene ble lavere økte risikoen for hjerneslag/hjerneblødning betydelig. En person med kolesterolnivåer under 180 mg/dl hadde dobbelt så stor risiko for hjerneslag enn en person med kolesterolnivå på 230 mg/dl" Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 18.00.



"Jo mer mettet fett (og kolesterol) man spiste i den 40 år lange Framinghamstudien (USA) som involverte 6000 personer, desto mer fysisk aktive var man, desto mindre vekt/fettmasse hadde man, og desto mindre hjerte-karsykdom eller sykdom generelt hadde man,? for å sitere ordrett konklusjonen av forsøket" Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 18.12.



"I et britisk 2-årig studie publisert i The British Medical Journal i 1965 ble pasienter som allerede hadde hatt et hjerteinfarkt inndelt i 3 grupper, hvor gruppe 1 fikk flerumettet maisolje, gruppe 2 enumettet olivenolje og gruppe 3 fikk mettet fett via animalsk føde. Kolesterolnivået sank med gjennomsnittlig 30% i maisoljegruppen, mens det ikke var noen forandring i de 2 andre gruppene. Etter de 2 årene studiet forløp var bare 52% av dem i maisoljegruppen fremdeles i live, og i olivenoljegruppen var der 57% overlevende, og ingen nye tilfeller av hjerteinfarkt. I gruppen som fikk mettet fett døde alle i løpet av den første dagen, så jeg håper du skjønner det alvorlige alvoret her når det går opp for deg at dette er en spøk! Nei da; i sistnevnte gruppe var der 75% overlevende, og ingen nye tilfeller av hjerteinfarkt. De som fikk mettet fett levde m. a. o. lengst og hadde ingen nye tilfeller av hjerteinfarkt." Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 18.12.



"I følge et studie i 1995 i USA så døde 315 av 100 000 menn av hjertesvikt årlig, hvor den årlige dødshyppigheten (av hjertesvikt) i Frankrike (hvor man spiser mer mettet fett) var betydelig lavere; 145 av 100 000. Imidlertid var de årlige dødstallene for samme ?sykdom? i regionen Gascogne i Frankrike, hvor det daglige kostholdet alltid inkluderte mengder av fettrik gåse- og andelever (og som dermed måtte være svært helsefarlig for hjertet i følge den offisielle propagandaen) så lave som 80 av 100 000!" Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 18.12.



"Nok et studie publisert i 1995 i USA viste at menn som spiste smør hadde halvparten så stor sjanse for å få hjerteproblemer som dem som spiste margarin  http://www.second-opinions.co.uk/saturated-dairy-reduces-heart-attack-risk.html" Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 18.12.



"Konsum av både mettet og enumettet fett ble i en studie i 1997 i USA assosiert med lavere forekomster av iskemisk (lokal blodmangel) slag i menn:
Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 18.12.



"i et norsk studie med over 52000 deltakere fant forskerne at kvinner med lavere kolesterolnivåer enn 195 mg/dl hadde større sjanse for å dø, av en hvilken som helst sykdomsårsak, enn kvinner med kolesterolnivå som lå høyere - Petursson H., et al.;Is the use of cholesterol in mortality risk algorithms in clinical guidelines valid? Ten years prospective data from the Norwegian HUNT 2 study. J Eval Clin Pract. 2012 Feb;18(1):159-68. doi: 10.1111/j.1365-2753.2011.01767.x. Epub 2011 Sep 25" Sitat: PirkePetter, 9. november 2014 kl. 18.00.



"2 amerikanske studier i 2000 som involverte nærmere 200 000 kvinner viste at høyt inntak av mettet fett og kolesterol beskyttet mot multippel sklerose – studiene viste også at høyt inntak av linolsyre fra planteoljer, samt av transfett økte risikoen for å utvikle multippel sklerose – også høyt inntak av enumettet fett, som det man finner i f.eks olivenolje, og i den genmodifiserte og hjerteskadelige matoljen rapsolje, viste en mindre økning av risikoen for å utvikle multippel sklerose" Sitat: PirkePetter, 9. november 2014 kl. 18.00.



"i en gjennomgang av alle forskningsdata i 1992, fra 19 større studier, over amerikanske kvinner og kolesterolnivåer fant man at jo lavere kolesterolnivåer kvinnene hadde, desto høyere risiko hadde kvinnene for ikke bare hjertesykdom, men også for dødsfall som følge av alle andre årsaker, så konklusjonen var at de laveste kolesterolnivåene var de mest helsefarlige - Hulley S. Editorial on Conference on low blood cholesterol. Circulation 1992; 86 (3): 1026-9" Sitat: PirkePetter, 9. november 2014 kl. 18.00.



"de (eldre) kvinner som levde lengst i følge et fransk studie i 1989 var dem som hadde de høyeste kolesterolnivåene, hvor dem som hadde de laveste nivåene hadde 5 ganger så stor dødshyppighet - Forette B, Tortrat D, Wolmark Y. Cholesterol as risk factor for mortality in elderly women. Lancet 1989; 1:868–70" Sitat: PirkePetter, 9. november 2014 kl. 18.00.



"i et amerikansk studie i 2000 fant man at unge kvinner under 45 med lave kolesterolnivåer hadde økt risiko for iskemisk hjertesykdom. Andre risikofaktorer var bruk av p-piller, røyking og høyt blodtrykk" Sitat: PirkePetter, 9. november 2014 kl. 18.00.



"i et større amerikansk studie, i 1996, ved “the Cholesterol Center, Jewish Hospital, Cincinnati, Ohio” hvor man hadde som målsetning å vurdere forbindelsen mellom kolesterolnivåer og følelsesmessige problemer som bl.a depresjon, bipolar lidelse/manisk depresjon, og schizophreni, fant man at kolesterolnivåer under 4.16 mmol/L (160 mg/dL) var betydelig vanligere i pasienter med slike tilstander. Sammenliknet med ”friske” mennesker av samme kjønn og alder, hadde pasientene mye lavere totalt kolesterol, LDL og HDL - Glueck CJ, Tieger M, Kunkel R, et al. Hypocholesterolemia and affective disorders. Am J Med Sci 1994; 308: 218-25" Sitat: PirkePetter, 9. november 2014 kl. 18.00. 



"over halvparten av menneskene som døde av hjerteinfarkt i følge ovenstående amerikansk studie hadde lavt kolesterolnivå, ikke høyt - Castelli, William, Archives of Internal Medicine, Jul 1992, 152:7:1371-1372" Sitat: PirkePetter, 19.mars 2017 kl. 23.41. 



"i følge samme studie, så var nok en konklusjon at menn som er eldre enn 47 dør like ofte uansett om de har høyt eller lavt kolesterolnivå, og dem som har de laveste kolesterolnivåene har større sjanse for å dø for tidlig enn dem som har høye nivåer - Castelli, William, Archives of Internal Medicine, Jul 1992, 152:7:1371-1372 - Anderson KM, et al. Cholesterol and Mortality. 30 Years of Follow-up from the Framingham Study. JAMA 1987; 257: 2176-2180" Sitat: PirkePetter, 19.mars 2017 kl. 23.41. 



"i følge et russisk studie i 1993 ble det dokumentert at det var de laveste nivåene av såkalt ”dårlig” (LDL) kolesterol som var assosiert med de høyeste risikoene for hjertesykdom. Dette studiet viste også klart og tydelig at dem som hadde de høyeste nivåene av såkalt ”godt” (HDL) kolesterol hadde like stor risiko for hjertesykdom all den tid det var de samme menneskene som også samtidig hadde de laveste nivåene av såkalt ”dårlig” (LDL) kolesterol - Shestov DB, Deev AD, Klimov AN, Davis CE, Tyroler HA. Increased risk of coronary heart disease death in men with low total and low-density lipoprotein cholesterol in the Russian Lipid Research Clinics Prevalence Follow-up Study. Circulation 1993; 88:846–53" Sitat: PirkePetter, 19. mars 2017 kl. 23.41. 



"i følge forsøk på å redusere kolesterolnivåene i eldre i 2001; ”The Honolulu Heart Program,” konkluderte forskerne med at dødshyppigheten økte i takt med at kolesterolnivåene ble senket – Schatz IJ, Masaki K, Yano K, et al. Cholesterol and all-cause mortality in elderly people from the Honolulu Heart Program: a cohort study. Lancet 2001; 358: 351-5" Sitat: PirkePetter, 19. mars 2017 kl. 23.41. 



"i et britisk studie med flere tusen menn hvor halvparten ble bedt om å senke nivåene av mettet fett og kolesterol i kostholdet, øke mengden av plantefett samt slutte å røyke (og den andre halvparten spiste, røykte og levde som før) var resultatet etter 1 år 100% flere dødsfall i gruppen som spiste ”sunt” fett og som hadde sluttet å røyke, i forhold til kontrollgruppen som både spiste mettet fett som før og også røykte fremdeles - Rose G, et al, The Lancet, 1983, 1:1062-1065" Sitat: PirkePetter, 19. mars 2017 kl. 23.41. 



"i et amerikansk studie publisert i 2005, og som involverte 2277 eldre over en periode på 3 år, ble det dokumentert at jo lavere kolesterol man hadde, desto større sjanse for å dø hadde man, av alle slags årsaker - Nicole Schupf, PhD, Rosann Costa, MA, Jose Luchsinger, MD, MPH, Ming-Xin Tang, PhD, Joseph H. Lee, DrPH, and Richard Mayeux, MD, MSc. Relationship Between Plasma Lipids and All-Cause Mortality in Nondemented Elderly. Journal of the American Geriatrics Society 2005; 53: 219" Sitat: PirkePetter, 19. mars 2017 kl. 23.41. 



"i den skotske “the Renfrew and Paisley” undersøkelsen i 1989, fant man at tilfeller av ulike krefttyper økte i samsvar med reduksjonen av kolesterolnivåene, slik at konklusjonen ble at enhver reduksjon av hjertedødeligheten ble overgått av økningen av kreft, især lungekreft - Isles CG, Hole DJ, Gillis CR, et al. Plasma cholesterol, coronary heart disease, and cancer in the Renfrew and Paisley survey. BMJ 1989; 298: 920-924" Sitat: PirkePetter, 19. mars 2017 kl. 23.41. 



"i et italiensk 2004 studie fant man at lave kolesterolnivåer forkortet levetiden - Garasto S, et al. Low cholesterol trait linked to shorter life span. BMC Medical Genetics 2004; 5" Sitat: PirkePetter, 19. mars 2017 kl. 23.41. 



"i følge forskning publisert i 1999, i “the 24th American Heart Association Conference on Stroke and Cerebral Circulation” fant man, gjennom å sammenlikne slagpasienter med 3700 mennesker i ” the Group Health Cooperative of Puget Sound” som ikke hadde hatt slag, at etter hvert som kolesterolnivåene ble lavere økte risikoen for hjerneslag/hjerneblødning betydelig. En person med kolesterolnivåer under 180 mg/dl hadde dobbelt så stor risiko for hjerneslag enn en person med kolesterolnivå på 230 mg/dl - 24th American Heart Association International Conference on Stroke and Cerebral Circulation. Nashville, Tennessee, USA. February 4-6, 1999. Stroke. 1999 Jan;30(1):232-79" Sitat: PirkePetter, 19. mars 2017 kl. 23.41. 



"i et amerikansk forsøk i 2003 fant veterinærforskere at hunder som var mest ”dominant-aggressive” hadde de laveste kolesterolnivåene, hvor de hundene som var mest harmoniske i ”humøret” hadde de høyeste kolesterolnivåene - Sentürk S, Yalçin E. Hypocholesterolaemia in dogs with dominance aggression. J Vet Med A Physiol Pathol Clin Med. 2003 Sep;50(7):339-42" Sitat: PirkePetter, 19. mars 2017 kl. 23.41. 



"i nok et amerikansk forsøk i 2000 som involverte 25 voldelige psykiatriske pasienter fant forskerne en klar sammenheng mellom såkalt dysfori (dårlig humør, grettenhet, irritabilitet, etc), aggresjon og lave kolesterolnivåer i pasientene" Sitat: PirkePetter, 19. mars 2017 kl. 23.41. 



"i et amerikansk studie i 1998 fant man at forsøk på å senke kolesterolnivåene forårsaket forandringer i hjernen som utløste voldelig adferd. Senking av kolesterolnivåene senker også serotoninnivåene i hjernen, hvilket igjen kan fremme voldelig adferd" Sitat: PirkePetter, 19. mars 2017 kl. 23.41. 



"2 forsøk med aper på fett- og kolesterolredusert kosthold i 1990 viste at serotoninnivåene i hjernen var betydelig lavere enn det som er normalt - Kaplan JR, Manuck SB, Shively C. The effects of fat and cholesterol on social behavior in monkeys. Psychosom Med 1991;53:634-42" Sitat: PirkePetter, 19. mars 2017 kl. 23.41. 



"i flere studier foretatt i 1989, 1990, og 1994 fant forskerne at lave nivåer av serotonin forårsaker/fremmer økte tilfeller av impulsiv vold, inkludert drap, ildspåsettelse/mordbrann og selvmord - Golomb BA. Cholesterol and Violence. Is There a Connection? Ann Intern Med 1998;128:478-87" Sitat: PirkePetter, 19. mars 2017 kl. 23.41. 



"jo mer mettet fett (og kolesterol) man spiste - i den 40 år lange Framinghamstudien (USA) som involverte 15000 personer, over 3 generasjoner (65 år; startet i 1948) - desto mer fysisk aktive var man, desto mindre vekt/fettmasse hadde man, og desto mindre hjerte-karsykdom eller sykdom generelt hadde man,” for å sitere ordrett konklusjonen av forsøket. Man fant også at jo mer kolesterolnivået falt, desto høyere dødsprosent - Castelli, William, Archives of Internal Medicine, Jul 1992, 152:7:1371-1372" Sitat: PirkePetter, 19.mars 2017 kl. 23.41. 



"i et japansk studie publisert i 1993, med 47000 deltakere, fant man at den høyeste dødshyppigheten var blant dem som hadde de laveste kolesterolnivåene (under 160mg/dl). Den laveste dødshyppigheten var blant dem hvis kolesterolnivåer var mellom 200-259mg/dl - Okayama A, et al., Changes in total serum cholesterol and other risk factors for cardiovascular disease in Japan 1980-1989. Int J Epidemiol. 1993 Dec;22(6):1038-47" Sitat: PirkePetter, 19.mars 2017 kl. 23.41. 



"i 2002, i en amerikansk analyse av 1134 pasienter med hjertesykdom, var lavt kolesterolnivå assosiert med dårligere utfall og lavere overlevelsesrate, hvor høyere kolesterolnivåer forbedret overlevelsesraten. Dette studiet viste også at høyt kolesterol blant pasientene ikke var assosiert med høyt blodtrykk, diabetes, eller hjerte-karsykdom - Horwich, et al. Low serum total cholesterol is associated with marked increase in mortality in advanced heart failure. J Cardiac Fail 2002; 4: 216-224" Sitat: PirkePetter, 19.mars 2017 kl. 23.41. 



"i 1 amerikansk analyse av 186 MS-pasienter i 2009 konkluderte forskerne med at høye nivåer av HDL-kolesterol reduserte betennelsen som forårsaker MS; jo høyere kolesterol, desto lavere grad av uførhet – Weinstock-Guttman, et al, State University of New York, april 2009" Sitat: PirkePetter, 19.mars 2017 kl. 23.41. 



"lavt kolesterolnivå og lavt blodtrykk øker dødshyppigheten i pasienter med akutt dekompensert hjertesvikt - Horwich TB et al., Cholesterol levels and in-hospital mortality in patients with acute decompensated heart failure, Am Heart J 2008;156(6):1170-6 – Akerblom JL et al., Relation of plasma lipids to all-cause mortality in Caucasian, African-American and Hispanic elders, Age and Ageing 2008;37:207-213" Sitat: PirkePetter, 19.mars 2017 kl. 23.42. 



"økning av blodkolesterolnivået reduserer hjertesykdom - Whitney EJ, Krasuski RA, Personius BE, Michalek JE, Maranian AM, Kolasa MW, Monick E, Brown BG, Gotto AM Jr. A randomized trial of a strategy for increasing high-density lipoprotein cholesterol levels: effects on progression of coronary heart disease and clinical events. Ann Intern Med. 2005; 142: 95-104." Sitat: PirkePetter, 19.mars 2017 kl. 23.42. 



"kolesterolrikt kosthold helbreder tuberkulose - Carlos Perez-Guzman, Mario H. Vargas,Francisco Quinonez,et al. A Cholesterol-Rich Diet Accelerates Bacteriologic Sterilization in Pulmonary Tuberculosis. CHEST 2005; 127: 643-651" Sitat: PirkePetter, 19.mars 2017 kl. 23.42. 



"i et kanadisk epidemiologisk studie i 2001 fant forskerne at selvmordshyppigheten økte i takt med jo lavere kolesterol man hadde; de som hadde de laveste nivåene hadde 6 ganger større risiko for å begå selvmord" Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"i et fransk studie i 1996 som involverte 6400 menn fant man at lave kolesterolnivåer hadde klar sammenheng med antall tilfeller av selvmord - Zureik M, Courbon D, Ducimetiere P. Serum cholesterol concentration and death from suicide in men: Paris Prospective Study I. BMJ 1996; 313: 649-51." Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"i et amerikansk studie i 1992 som inkluderte 18 forsøksgrupper fant man at menn med mindre kolesterol enn 160 milligram per desiliter hadde 50% flere tilfeller av voldelige dødsfall enn menn med høyere kolesterolnivåer" Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"i et britisk forsøk i 1992 fant man at, utover økte tilfeller av depresjon og selvmord, så økte også aggresjon og antisosial atferd jo lavere kolesterolnivåer man hadde. Personer med såkalt “hjertevennlig” kolesterolnivå under 193mg/dL (5.04 mmol/L) var betydelig mer antisosiale sammenliknet med andre hvis kolesterolnivåer lå over 231mg/dL (6.02 mmol/L). Og mentale pasienter med blodkolesterolnivåer rundt 290mg/dL (7.55 mmol/L) var mindre innadvendte og tilbaketrukne enn dem som hadde kolesterolnivåer rundt 185mg/dl (4.80 mmol/L - Engleberg H. Low serum cholesterol and suicide. Lancet 1992; 339: 727-9." Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"i nok et amerikansk studie i 1997 fant man at mannlige psykiatriske pasienter med mindre kolesterol enn 160 milligram per desiliter var dobbelt så sannsynlige til å begå selvmord" Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"i et annet amerikansk studie i 1997 fant man at eldre menn med lavt kolesterol var 3 ganger så sannsynlige til å være depressive - Morgan, R.E., et al. (1993). Plasma cholesterol and depressive symptoms in older men. Lancet, 341(8837), 75-79" Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"i et kanadisk pilotstudie i 1994, av blodkolesterol og depresjon i schizophreniske fant man en høyst betydelig sammenheng mellom lave kolesterolnivåer og depresjon. Ekstrem senkning av kolesterolet med medikamenter forstyrret pasientenes serotoninnivåer. Forskerne konkluderte med at graden av lavt kolesterolnivå, i kombinasjon med tidslengden pasientene hadde så lave nivåer, var en risikofaktor for utvikling av en ”abnorm mental tilstand” - Dursun SM, Burke JG, Reveley MA. Low serum cholesterol and depression. BMJ 1994; 309: 273-4" Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"i et nederlandsk studie i 2000 som involverte 30 000 menn fant man at menn med kronisk lave kolesterolnivåer hadde en konsistent høyere risiko for å ha symptomer på depresjon, så som sinne, fiendtlighet og impulsivitet" Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"i et italiensk studie i 1995 fant forskerne at eldre mennesker med kolesterolnivåer under 160 mg/dl hadde betydelig høyere risiko for depresjon" Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"i 1 nederlandsk studie publisert i Lancet i 1997, og som var fokusert på det totalt kolesterolnivå og dødshyppighet, fant forskere ved Leiden University's Medical Centre at hver 1 mmol/L økning i totalt kolesterol korresponderte med en 15% reduksjon i dødshyppighet' - Weverling-Rijnsburger AWE, et al. Total cholesterol and risk of mortality in the oldest old. Lancet 1997; 350: 1119-23" Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"i et islandsk studie i 1997 av menn over 80, i ”Reykjavik Hospital and Heart Preventive Clinic” fant man at dem med kolesterolnivåer over 6.5 mmol/L (250mg/dL) hadde mindre enn halvparten så stor dødsrate (48%) i forhold til dem som hadde et “helsevennlig” nivå på 5.2 mmol/L (200mg/dl) - Jonsson A, Sigvaldason H, Sigfusson N. Total cholesterol and mortality after age 80 years. Lancet 1997; 350: 1778-9" Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"Forskere ved UCLA School of Medicine, Los Angeles, publiserte i 2003 et studie som gikk over 7 år, og hvor sammenhengen mellom blodkolesterolnivåer og alle former for dødsårsaker ble analysert. Det disse fant var at personer hvis kolesterolnivåer var lavere enn 170 mg/dL (4.4 mmol/L) hadde dobbel så høy dødsrate enn personer med høyere kolesterolnivåer - Hu P, Seeman TE, Harris TB, Reuben DB. Does inflammation or undernutrition explain the low cholesterol-mortality association in high-functioning older persons? MacArthur studies of successful aging. J Am Geriatr Soc 2003; 51: 80-4" Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"i et britisk studie, i 1996, konkluderte forskeren, MR Law, at senkning av kolesterolnivået samsvarte med reduksjon av serotoninnivåene, hvilket videre forårsaket bl.a depresjon og suicidale tendenser - Law M. Having too much evidence (depression, suicide and low serum cholesterol). BMJ 1996; 313: 651-2" Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"amerikansk forskning publisert i 2003 viste at en fødselsskade (defekt) i barn som kalles holoprosencefali, en tilstand som innebærer redusert mental utvikling og deformert ansiktsstruktur (kranieform), kun skjer i barn hvis mødre hadde lave kolesterolnivåer under svangerskapet" Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19. 



"i enda en amerikansk studie i 2003, hvor man satte 150 jenter i 8-10-årsalderen på kosthold med lite fett for å redusere forhøyede kolesterolnivåer fant man at lavfettgruppen hadde en tredjedel lavere østrogen- og progesteronnivåer enn kontrollgruppen som spiste vanlig mat. En tredjedel er kanskje lite for folk flest, men ganske mye i barnas vekstfase." Sitat: PirkePetter, 20. mars 2017 kl.00.19.




Empowered Sustenance, Is Cholesterol Bad?



Bøker om kolesterolmyten:
"Har du kjennskap til boken «Det store kolesterolbedraget» av Malcolm Kendrick? Boken er ok, men ikke helt stueren. Den er grei når det gjeldr info om å avlive kolesterol/mettet fett og hjertesykdomsmyten, men kunne vært bedre på info om hva som faktisk forårsaker, samt forebygger eller helbreder hjertesykdom. Han nevner f.eks fiskeoljer som beskyttende på side 77, men uten å inkludere at fiskefett i seg selv er dokumentert å være hjerteskadelig. Kommer imidlertid fettet sammen med de naturlige antioksidantene A og D, og ikke har vært oppvarmet eller utsatt for lys eller luft, så er det hjertevennlig. På samme siden nevner han at fiskefett ser ut til å beskytte mot forstyrrelser i hjerterytmen (som er den vanligste årsaken til hjerteinfarkt), men unnlater helt å nevne at den viktigste kontrolløren av hjerterytmen er aminosyren taurin, som, når hjertet har tilstrekkelige mengder taurin, også beskytter hjertet mot virkningene av slag/trombose og, alle kjente former for hjerteproblemer." Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 17.59.



"En mye bedre bok (Men på engelsk) angående myteknekking så vel som god kostholdsinfo er Trick or treat (http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1905140223), og den viser til mye forskning på hvor helseskadelig for lite kolesterol er. Litt info - http://www.second-opinions.co.uk/low-chol.html " Sitat: PirkePetter, 13.12.2012 kl. 17.59.




Boktips fra PP:
  • The Cholesterol Myths: Exposing the Fallacy that Saturated Fat and Cholesterol Cause Heart Disease - Uffe Ravnskov, MD, PhD, NewTrends Publishing, Inc., ISBN 0967089700
  • Fat and Cholesterol are Good for You - Uffe Ravnskov, GB Publishing, ISBN 919755538X
  • Ignore the Awkward! How the Cholesterol Myths are Kept Alive - Uffe Ravnskov, MD, PhD, CreateSpace, ISBN 1453759409
  • The Great Cholesterol Con - Anthony Colpo, Lulu.com, ISBN 1411694759
  • The Great Cholesterol Con: The Truth About What Really Causes Heart Disease and How to Avoid It - Dr. Malcolm Kendrick, John Blake, ISBN 978-1844543601
  • The Myth of Cholesterol: Dispelling the Fear and Creating Real Heart Health - Paul Dugliss & Sandra Fernandez, MCD Century Publications, ISBN 0972123377
  • Hidden Truth about Cholesterol-Lowering Drugs - Shane Ellison, Health Myths Exposed Publishing, ISBN 0977207900
  • Coronary Heart Disease: The Dietary Sense and Nonsense - George V. Mann, Janus Publishing Co, ISBN 1857560728
  • Heart Frauds: Uncovering the Biggest Health Scam in History - Charles T.McGee, M.D., Piccadilly Books, ISBN 0941599566
  • The Heart Revolution: The Extraordinary Discovery That Finally Laid the Cholesterol Myth to Rest - Kilmer Mccully, Martha Mccully, Harper Paperbacks, ISBN 0060929731
  • The Doctor's Heart Cure: Beyond the Modern Myths of Diet and Exercise: The Clinically-Proven Plan of Breakthrough Health Secrets That Helps You Build a Powerful, Disease-Free Heart - Al Sears, Dragon Door Publications, ISBN 0938045652 (har også boken som pdf)
  • Fats are Good for You and Other Secrets: How Saturated Fat and Cholesterol Actually Benefit the Body - Jon J. Kabara, North Atlantic Books, ISBN 1556436904
  • Nourishing Traditions : The Cookbook That Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictorats – Sally Fallon, Mary D. Enig & Pat Connolly, New Trends Publishing, ISBN 0967089735
  • Know Your Fats: The Complete Primer for Understanding the Nutrition of Fats –Mary D. Enig & Sally Fallon, Bethesda Press, ISBN 0967812607
  • Eat Fat Lose Fat - Dr. Mary Enig & Sally Fallon, A Plume Book, ISBN 0-452-28566-6


Boktips fra PP:
  • Hidden Truth about Cholesterol-Lowering Drugs - Shane Ellison, Health Myths Exposed Publishing, ISBN 0977207900
  • The Truth About Statins: Risks and Alternatives to Cholesterol-Lowering Drugs - Barbara H. Roberts M.D., Pocket Books, ISBN 1451656394 
  • The Statin Damage Crisis - Duane Graveline, Duane Graveline MD MPH, ISBN 1424338697
    How Statin Drugs Really Lower Cholesterol: And Kill You One Cell at a Time - James B. and Hannah Yoseph, Hannah Yoseph, ISBN 0615618170 
  • The Dark Side of Statins: New Science That Shows How Drugs Like Lipitor May Do More Harm Than Good - Mark Davis, Amazon Digital Services, ASIN B00JL9A6UK 
  • Statins: Miraculous or Misguided? - Mark James Estren Ph.D., Ronin Publishing, ISBN 157951166X


Boktips fra PP:
  • Low Cholesterol Leads To An Early Death - Evidence from 101 Scientific Papers - David Evans, Grosvenor House Publishing Limited, ISBN 1781487812



Linker fra PP:
Litt info på dansk og norsk -
Sandheden om kolesterol - Et opgør med fordomme og vanetænkning -

Kolesterol og hjertesygdom ?

Mytene om fett ?

Bør vi spise mer mettet fett ?



Link fra PP:
Kolesterol og stoffskifte for dere med lavt stoffskifte og ME -



Linker fra PP:
Kolesterol –

Kolesterol & utvikling av barnehjernen – 

Kolesterolmangel - Autisme –


Info fra PP:
  • - Shrivastava S, Pucadyil TJ, Paila YD, et al. Chronic cholesterol depletion using statin impairs the function and dynamics of human serotonin(1A) receptors. Biochemistry. 2010; 49:5426-5435.
  • - Steegmans, Paul H. A. MD; Hoes, Arno W. MD, PhD; Bak, Annette A. A. MD, PhD; van der Does, Emiel MD, PhD; Grobbee, Diederick E. MD, PhD; Higher Prevalence of Depressive Symptoms in Middle-Aged Men With Low Serum Cholesterol Levels; March/April 2000 - Psychosomatic Medicine, Volume 62 - Issue 2 - pp 205-211


Info fra PP:
  • - Schatz IJ, Masaki K, Yano K, Chen R, Rodriguez BL, Curb JD. Cholesterol and all-cause mortality in elderly people from the Honolulu Heart Program: a cohort study. Lancet. 2001 Aug 4;358(9279):351-5.
  • - Weverling-Rijnsburger AW, Jonkers IJ, van Exel E, Gussekloo J, Westendorp RG. High-density vs low-density lipoprotein cholesterol as the risk factor for coronary artery disease and stroke in old age. Arch Intern Med. 2003;163(13):1549-54.
  • - Onder G, Landi F, Volpato S, Fellin R, Carbonin P, Gambassi G, Bernabei R. Serum cholesterol levels and in-hospital mortality in the elderly. Am J Med. 2003;115(4):265-71.
  • - Casiglia E, Mazza A, Tikhonoff V, Scarpa R, Schiavon L, Pessina AC. Total cholesterol and mortality in the elderly. J Intern Med. 2003 Oct;254(4):353-62.
  • - Psaty BM, Anderson M, Kronmal RA, Tracy RP, Orchard T, Fried LP, Lumley T, Robbins J, Burke G, Newman AB, Furberg CD. The association between lipid levels and the risks of incident myocardial infarction, stroke, and total mortality: The Cardiovascular Health Study. J Am Geriatr Soc. 2004 Oct;52(10):1639-47.
  • - Ulmer H, Kelleher C, Diem G, Concin H. Why Eve is not Adam: prospective follow-up in 149650 women and men of cholesterol and other risk factors related to cardiovascular and all-cause mortality. J Womens Health 2004 Jan-Feb;13(1):41-53.
  • - Schupf N, Costa R, Luchsinger J, Tang MX, Lee JH, Mayeux R. Relationship between plasma lipids and all-cause mortality in nondemented elderly. J Am Geriatr Soc. 2005 Feb;53(2):219-26.
  • - Akerblom JL, Costa R, Luchsinger JA, Manly JJ, Tang MX, Lee JH, Mayeux R, Schupf N. Relation of plasma lipids to all-cause mortality in Caucasian, African-American and Hispanic elders. Age Ageing. 2008;37:207-13.
  • - Newson RS et al. Association between serum cholesterol and noncardiovascular mortality in older age. J Am Geriatr Soc. 2011;59:1779-85.
  • - Bathum L, Depont Christensen R, Engers Pedersen L, Lyngsie Pedersen P, Larsen J, Nexøe J. Association of lipoprotein levels with mortality in subjects aged 50 + without previous diabetes or cardiovascular disease: A population-based register study. Scand J Prim Health Care. 2013;31:172-80
  • - Golomb BA, Kane T, Dimsdale JE. Severe irritability associated with statin cholesterol lowering. QJM 2004;97:229-35


Info fra PP:
studier som viser at eldre mennesker lever lenger, og er friskere jo høyere kolesterolnivåer de har -
  • - Kozarevic D et al. Serum cholesterol and mortality: the Yugoslavia Cardiovascular Disease Study. Am J Epidemiol. 1981 Jul;114(1):21-8.
  • - Rudman D, Mattson DE, Nagraj HS, Caindec N, Rudman IW, Jackson DL. Antecedents of death in the men of a Veterans Administration nursing home. J Am Geriatr Soc. 1987 Jun;35(6):496-502.
  • - Forette B, Tortrat D, Wolmark Y. Cholesterol as risk factor for mortality in elderly women. Lancet. 1989 Apr 22;1(8643):868-70.
  • - Staessen J, Amery A, Birkenhager W, Bulpitt C, Clement D, de Leeuw P, Deruyttere M, De Schaepdryver A, Dollery C, Fagard R, et al. Is a high serum cholesterol level associated with longer survival in elderly hypertensives? J Hypertens. 1990 Aug;8(8):755-61.
  • - Harris T, Feldman JJ, Kleinman JC, Ettinger WH Jr, Makuc DM, Schatzkin AG. The low cholesterol-mortality association in a national cohort. J Clin Epidemiol. 1992 Jun;45(6):595-601.
  • - Casiglia E et al. Predictors of mortality in very old subjects aged 80 years or over.
  • Eur J Epidemiol. 1993 Nov;9(6):577-86.
  • - Krumholz HM, Seeman TE, Merrill SS, Mendes de Leon CF, Vaccarino V, Silverman DI, Tsukahara R, Ostfeld AM, Berkman LF. Lack of association between cholesterol and coronary heart disease mortality and morbidity and all-cause mortality in persons older than 70 years. JAMA. 1994 Nov 2;272(17):1335-40.
  • - Weverling-Rijnsburger AW, Jonkers IJ, van Exel E, Gussekloo J, Westendorp RG. High-density vs low-density lipoprotein cholesterol as the risk factor for coronary artery disease and stroke in old age. Arch Intern Med. 2003;163(13):1549-54.
  • - Jonsson A, Sigvaldason H, Sigfusson N. Total cholesterol and mortality after age 80 years. Lancet. 1997 Dec 13;350(9093):1778-9
  • - Räihä I, Marniemi J, Puukka P, Toikka T, Ehnholm C, Sourander L. Effect of serum lipids, lipoproteins, and apolipoproteins on vascular and nonvascular mortality in the elderly. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1997 Jul;17(7):1224-32.
  • - Behar S et al. Low total cholesterol is associated with high total mortality in patients with coronary heart disease. The Bezafibrate Infarction Prevention (BIP) Study Group. Eur Heart J. 1997 Jan;18(1):52-9.
  • - Fried LP, Kronmal RA, Newman AB, Bild DE, Mittelmark MB, Polak JF, Robbins JA, Gardin JM. Risk factors for 5-year mortality in older adults: the Cardiovascular Health Study. JAMA. 1998 Feb 25;279(8):585-92.
  • - Chyou PH, Eaker ED. Serum cholesterol concentrations and all-cause mortality in older people. Age Ageing. 2000 Jan;29(1):69-74.


Linker fra PP:
Mer info -