søndag 9. august 2015

Jordbæreddik av Jordbærrester og Litt om Redusert Magesyreproduksjon!

Nedsatt magesyreproduksjon er et vanlig problem som skaper trøbbel for fordøyelsen og opptak av viktige næringsstoffer. Følgetilstander som halsbrann og refluks behandles som regel med syredempende medisiner i den tro at det bobler over med magesyre. Sannsynligheten er imidlertid større for at tilstrømningen av magesyre til spiserøret skyldes gjæringsgasser fra arbeidsomme bakterier i et magesyrefattig miljø. Medikamenter med syredempende effekt vil da forverre situasjonen. Et glass vann med upasteurisert eddik i forkant av måltid, eller eddik tilsatt i maten, kan hjelpe fordøyelsen ved redusert magesyre. Det beste er likevel å stimulere egen syreproduksjon ved å spise syrestimulerende mat (les PPsitater nederst i innlegget), mens eddik kan brukes i en overgangsperiode. Ideen om jordbæreddik er lånt fra And Here We Are, og jeg har testet med både eplecidereddik, kokoseddik og kombuchaeddik. Magetrøbbel eller ei! Jeg synes vann med litt eddik, appelsinblomsthonning, magnesiumspray og mineralsalt smaker godt, spesielt når eddiken er knallrød og med hint av jordbærsmak. 




 

Du trenger:
  • Upasteurisert Eddik (f.eks. Eplecidereddik, Kokoseddik eller Kombuchaeddik)
  • Avskjær av Økologiske Jordbær
  • Fido glass med gummiring og metalstreng, eller lignende.


Slik gjør du:
Gjør klart et rent glass. Ha avskjær fra jordbær i glasset. Du kan bruke alt fra jordbæra som du ikke ønsker å bruke til eksempelvis syltetøy eller jordbær med fløte - det grønne også. Hell over valgfri upasteurisert eddik. Sørg for at alt av jordbærrester er dekket med væske. Lukk glasset og la stå i romstemperatur i 5-6 dager. Sil av og tapp jordbæreddiken på flaske. Holdbarheten ser ut til å være tilnærmet uendelig.








Ved nedsatt magesyreproduksjon:
"Organiske syrer (melkesyre, eddiksyre, sitronsyre, etc) bidrar også til fordøyelsen gjennom å delvis overta for magesyre, samt øke graden av omdanning av pepsinogen til pepsin ved behov. Førstnevnte trenger et syreholdig miljø for å omdannes til sistnevnte, og sistnevnte/pepsin er helt nødvendig for at man skal fordøye protein og vitaminer og mineraler som er bundet til protein, deriblant B12. Salt, kryddere og organiske syrer overtar for magesyre inntil kroppen har de næringsstoffer den trenger for selv å danne magesyre, deriblant vitamin B1, B3, B5, B9, B12, D, mineraler som klor, magnesium, natrium, og sink, og aminosyrer som glutamin, glycin, histidin, lysin, og taurin." Sitat: PirkePetter, 18. mai 2015 kl. 04.12.


"Eddik og salt stimulerer syreproduksjon i magesekken, men vil ikke erstatte mangel på næringsstoffer involvert i syreproduksjon. Da må de manglende næringsstoffene til først, og der vil eddik og andre organiske syrer bidra med opptaket gjennom å delvis erstatte magesyren." Sitat: PirkePetter, 1. august 2014 kl. 20.12. 


"Selv anbefaler jeg aldri bruk av HCI fordi jeg ikke liker at noen skal bli avhengige av helsekostprodukter og berike helsekostindustrien, og også fordi jeg har mer tro på organiske syrer og å gi kroppen de næringsstoffer den trenger for å kunne produsere magesyre selv. Organiske syrer er svakere enn magesyre, og stimulerer magecellene til å produsere syre selv, hvor magesyre i form av tilskudd virker mer som medisin, og overtar funksjonen uten å nødvendigvis stimulere magecellene til å produsere syre. Og syretilskudd gir ikke den naturlige, gradvise reduksjonen i ph i magesekken som stimulerer produksjonen av et hormon som kalles gastrin, og som kun produseres i respons på økning, ikke senkning av ph. Jeg er ikke for produkter eller medikamenter som overtar kroppslige funksjoner, men heller produkter som stimulerer og hjelper kroppen til å ordne opp selv uten å bli avhengig av disse." Sitat: PirkePetter, 05.01.2013 kl. 12.39.



Lurt å spise ved nedsatt magesyreproduksjon:
"Hvert eneste måltid må inneholde enten melk/melkeprodukt eller animalsk protein, da vegetabilske matemner ikke stimulerer syreproduksjonen. Tradisjonelt konserverte animalske matemner i speket, gravet, tørket, røykt, gjæret og raket form er mye lettere fordøyelige enn kokt eller stekt animalsk mat, og fordøyer i stor grad seg selv pga at enzymene i disse ikke er ødelagt av varmepåvirkning. Melkesyregjæret mat eller drikke, som fkes litt ekte surkål eller gjæret løk, hvitløk, agurker, m.m vil bidra med enzymer og organiske syrer som både vil stimulere syreproduksjonen, hjelpe med å fordøye måltidet, og også normalisere tarmenes mikroflora. Hyppig konsum av enten hjemmelaget kraft, eller gelatin, vil også bidra til å stimulere syreproduksjonen," Sitat: PirkePetter, 18. mai 2015 kl. 04.12.





Kilder, Informasjon og Inspirasjon:


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.