Du trenger:
- 100-150 gram Kjøtt eller Kjøttdeig per porsjon
- 1 kvart finhakket Rødløk
- 1 ss Kapers
- 1 par kvister Kruspersille
- 1 kvist Rosmarin
- 2 stk Eggeplommer
- litt Sitronsaft
- 1 dæsj Dijon sennep eller Hjemmelaget sennep
- 1 ss Gelatin (kollagenpeptider som ikke stivner)
- litt Mineralsalt
- Kvernet økologisk pepper
- Parmesan
- Urtesmør
Slik gjør du:
Bruk det kjøttet du har tilgjengelig, og mer enn gjerne fra et beitefora dyr eller eksempelvis vilt. Har kjøttet vært i fryseren bør det tines i kjøleskap. Velg økologiske matvarer så langt det går.
Skjær kjøttet i tynne små biter. Kan kvernes, men jeg setter pris på tyggemotstand. Jeg liker tartaren best iskald, og plasserer kjøttbitene i fryseren mens rødløk, kapers, kruspersille og rosmarin finhakkes. Visp 1 eggeplomme sammen med litt sitronsaft, sennep og gelatinpulver. Bland deretter inn rødløk, kapers, urter, salt og pepper.
Ta kjøttet ut av fryseren og bland inn eggeplommeblandingen. Smak, og tilsett eventuelt mer salt, pepper eller urter. Bruk rene hender, og form en stor kjøttkake så rund som mulig, eller bruk en tartarform hvis du har. Lag en liten grop i midten. Her liker jeg å sette "kjøttkaka" tilbake i fryseren i 20-30 min.
Legg en eggeplomme i gropen på tartaren. Strø gjerne litt mineralsalt og pepper over eggeplommen.
Serveres med urtesmør og parmesan i skiver.
Sjekk også ut Tartar med Hestekjøtt og Tartar-røre:
- Godt og Sunt, Tartarbiff av hest.
- Eidens Hage, Biff tartar-røre.