onsdag 9. juli 2014

Rømmeis! Iskrem med Mynte, Oregano, Sitron og Røros Rømme!

Her i nord er det nå varmt, veeeeldig varmt! Spør du meg er det alt for varmt, men har fått klar beskjed om at klaging ikke er lov. Så, hva kan man gjøre? Kjøle seg ned med iskrem! Her kommer enda en oppskrift på en syrlig, forfriskende og nedkjølende iskremvariant - Rømmeis med selvdyrket mynte, oregano og stevia!





Du trenger:
    • 2 bokser Rømme, gjerne upasteurisert eller lavpasteurisert som Røros Rømme.
    • 4 Økologiske eggeplommer.
    • 1 Økologisk sitron - saft og raspet skall.
    • Frisk økologisk Mynte (eksempelvis Grønnmynte eller Krusmynte)
    • Frisk økologisk Oregano (Bergmynte)
    • 10-12 blader med frisk økologisk Stevia eller 2 ts rå Honning

Mengden mynte og oregano er en smakssak. Jeg brukte rundt 25 stilker med mynteblad og rundt 15 stilker med oreganoblad. Denne iskremen får en markant myntesmak, med et svakt hint av oregano. En kanskje utippet kombinasjon, men den ble faktisk overraskende god!


Grønne urter gir iskremen en fantastisk fin grønnfarge og fungerer selvfølgelig som eminente smakssettere. Ekstra morsomt blir det når det er egne "grønne fingre" som har dyrket dem frem. Både mynte og oregano tilhører Leppeblomstfamilien, er lette å dyrke og trives godt på balkongen selv ved kjøligere temperaturer. Stevia er litt mindre hardfør, og liker seg bedre inne enn ute på balkongen her i nord. Har tidligere år hatt litt problemer med å få den til, men med litt hjelp fra Eidens Hage så har den kommet seg bra.






Slik gjør du:
Vask sitronen godt, og rasp av alt skallet. Ha sitronsaft og skall, samt resten av ingrediensene i en blender eller foodprosessor. For å slippe "fibertrevler" i isen bruker jeg bare urteblad og ikke stilkene. Kjør på full guffe til alt er godt blandet. Smak! Det kan hende du vil ha i mer søtning eller mynteblad.


Med iskremmaskin:
Hell blandingen i iskremmaskinen og følg instruksjonene for din maskin. Min iskremmaskin bruker 35 minutt på denne oppskriften. Når iskremen er ferdig har jeg den over i en egnet beholder, og setter den i fryseren minst 30 minutter. Da blir det finere kuler. Denne iskremen fungerer også utmerket som ispinner.


Uten iskremmaskin:
Hvis du ikke har iskremmaskin og ønsker å unngå mest mulig iskrystaller, så er trikset å fryse blandingen i isbitformer eller lignende som blenderen eller foodprosessoren din håndterer. Når du ønsker å servere iskremen, tar du "isbiter" etter behov og kjører på med full guffe i blenderen. Konsistensen kan ligne softis, eller bli noe tykkere. Super iskrem - uten iskrystaller.


Dryss over litt raspet sitronskall og nyt i sommervarmen! :)


4 kommentarer:

  1. Hvor i all verden handler du frisk økologisk Stevia?
    Dette ser helt knall ut :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den har jeg dyrket helt selv i kjøkkenvinduet! :) :)
      Frøene er kjøpt på ebay, men har sett at det finnes steviafrøposer både på Ica og Coop.

      Slett
  2. Hei!

    Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

    Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

    Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

    For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

    Ha en fin dag!

    Vennlig hilsen,
    Elin
    Alleoppskrifter.no

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei takk! Støtter ikke måten nettstedet deres drives på:

      http://www.webforumet.no/nytte/alleoppskrifter-utnytter-matbloggere-les-hvordan/
      http://www.matbloggsentralen.no/vare-danske-matblogg-kollegaer-boikotter/
      http://madbloggerneshimmel.dk/debatten-om-findeopskrifter-foregar-nu-ogsa-i-vores-nabolande-mod-nord/

      Slett