lørdag 12. juli 2014

Leskende Jun! Etterfermentert med Melon-Sitron & Rabarbra-Bringebær!

En særdeles varm sommer har gjort det nødvendig med avkjøling. Mengder med iskrem og ulike kalde drikker er konsumert, som på et vis har holdt et kontinuerlig påbegynt heteslag i sjakk. Jeg har tidligere skrevet om Jun, lillesøsteren til Kombucha, og har nylig oppdatert innlegget med mine siste erfaringer. I dette innlegget finner du to leskende varianter av probiotisk Jun, som er perfekte i overlevelsesskrinet for sommerens hetebølger. Oppskriftene fungerer like fint med Kombucha, men smaksmessig holder jeg en liten knapp på Jun.
Vær kreativ når det kommer til valg av frukt og bær, ta gjerne fra fryseren eller det du ellers har tilgjengelig. Velg økologisk hvis mulig. Mengden frukt og bær i forhold til Jun er ikke kjempeviktig. Du kan ta mer av det ene eller andre. Et greit utgangspunkt er å tenke halvparten Jun og halvparten purè/fruktjuice.Jun med Melon og Sitron

  • Vannmelon
  • Saften av en økologisk sitron
  • 1 ss rå Honning
  • Jun

Slik gjør du
Kutt melonen i grove biter og ha i en foodprosessor eller blender sammen med honning og sitronsaft. La blenderen kjøre til du ser alt er blitt til purè. Mengden purè ble i denne rundt 6 dl. Blandes sammen med tilsvarende mengde Jun, og helles over i egnet beholder for etterfermentering, gjerne i en flaske.

La stå under tett lokk i 1-3 dager. Smak underveis og slipp ut litt gass i ny og ne! Sil blandingen når du synes den smaker ferdig. Nå i varmen tok det bare 1 dag. Hell over i flasker og sett i kjøleskapet. Nydelig blandet med Farris! Server gjerne med isbiter og eventuelt litt ekstra honning.
Jun med Rabarbra og Bringebær

  • Rabarbra
  • Bringebær
  • 1 dl vann
  • 1 ss rå Honning
  • Jun

Slik gjør du
I denne brukte jeg 2 stilker rabarbra og 1 dl frosne bringebær. Rabarbraen renskes og kuttes i biter. Kokes sammen med vann på middels varme under lokk til rabarbraen "går i oppløsning". Trekk kjelen av platen, ha i honning og bringebær. Rør til bringebærene er myke. Avkjøles til romstemperatur. Mengden purè ble 4-5 dl. Tilsett tilsvarende mengde Jun og bland godt. Ha over i egnet beholder for etterfermentering, gjerne i en flaske.

La stå under tett lokk i 1-3 dager. Smak underveis og slipp ut litt gass i ny og ne! Sil blandingen når du synes den smaker ferdig. Nå i varmen tok det bare 1 dag. Hell over i flasker og sett i kjøleskapet. Bør drikkes i løpet av et par dager hvis man ønsker å unngå vinpreg på smaken.

Nydelig blandet med Farris! Server gjerne med isbiter og eventuelt litt ekstra honning.

Inspirasjon og kilde:

4 kommentarer:

 1. Tror du Jun funker for små barn? Altså, sånn rent smaksmessig? Lillemann synes Kombucha er ok, men som regel litt for syrlig/sterk. Vil du si Jun er litt "mildere" i smaken?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis Jun står for lenge synes jeg den får vinpreg på smaken, i motsetning til Kombuchaen som får eddikpreg. Jeg synes likevel Jun tatt i rett tid er både friskere og mildere enn Kombucha, selv om den på en måte har en litt "sterk sting". Den bruser også mye mer enn (min) Kombucha.

   Utblandet med vann eller farris tror jeg kanskje den kan gå hjem hos små menn også :)

   Slett
  2. Tusen takk for svar. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve, så vi får se om jeg ikke hiver meg rundt til høsten en gang :-)

   Slett