Vær kreativ når det kommer til valg av frukt og bær, ta gjerne fra fryseren eller det du ellers har tilgjengelig. Velg økologisk hvis mulig. Mengden frukt og bær i forhold til Jun er ikke kjempeviktig. Du kan ta mer av det ene eller andre. Et greit utgangspunkt er å tenke halvparten Jun og halvparten purè/fruktjuice.
Jun med Melon og Sitron
- Vannmelon
- Saften av en økologisk sitron
- 1 ss rå Honning
- Jun
Slik gjør du
Kutt melonen i grove biter og ha i en foodprosessor eller blender sammen med honning og sitronsaft. La blenderen kjøre til du ser alt er blitt til purè. Mengden purè ble i denne rundt 6 dl. Blandes sammen med tilsvarende mengde Jun, og helles over i egnet beholder for etterfermentering, gjerne i en flaske.
La stå under tett lokk i 1-3 dager. Smak underveis og slipp ut litt gass i ny og ne! Sil blandingen når du synes den smaker ferdig. Nå i varmen tok det bare 1 dag. Hell over i flasker og sett i kjøleskapet. Nydelig blandet med Farris! Server gjerne med isbiter og eventuelt litt ekstra honning.
Jun med Rabarbra og Bringebær
- Rabarbra
- Bringebær
- 1 dl vann
- 1 ss rå Honning
- Jun
Slik gjør du
I denne brukte jeg 2 stilker rabarbra og 1 dl frosne bringebær. Rabarbraen renskes og kuttes i biter. Kokes sammen med vann på middels varme under lokk til rabarbraen "går i oppløsning". Trekk kjelen av platen, ha i honning og bringebær. Rør til bringebærene er myke. Avkjøles til romstemperatur. Mengden purè ble 4-5 dl. Tilsett tilsvarende mengde Jun og bland godt. Ha over i egnet beholder for etterfermentering, gjerne i en flaske.
La stå under tett lokk i 1-3 dager. Smak underveis og slipp ut litt gass i ny og ne! Sil blandingen når du synes den smaker ferdig. Nå i varmen tok det bare 1 dag. Hell over i flasker og sett i kjøleskapet. Bør drikkes i løpet av et par dager hvis man ønsker å unngå vinpreg på smaken.
Nydelig blandet med Farris! Server gjerne med isbiter og eventuelt litt ekstra honning.
Inspirasjon og kilde:
- Julia Mueller, 2014, Delicious Probiotic Drinks.