mandag 27. januar 2014

Mandelkjeks med sjokoladebiter! Tips til bruk av proteinrester/ bunnfall fra Ghee/ klarnet smør!

Når du klarner smør eller lager Ghee av usaltet smør, så vil du sitte igjen med et bunnfall fullt av proteiner. HER kan du lese mitt innlegg om hvordan du lager Ghee. Hvis du har et uproblematisk forhold til melkeproteiner, så anbefaler jeg å lage noe godt av bunnfallet istedet for å kaste det til kråkene. Mitt forslag er mandelkjeks med sjokoladebiter.
  
Til mandelkjeksene brukte jeg (litt på slump):
Mengden proteinrester og mengden fett du får vil være avhengig av mengden smør du bruker til klarningen av smøret, og hvor nøye du ønsker å være med avsilingen etterpå.

Slik blir mandelkjeksene til:
Sett stekeovnen (varmluft) på 170 grader. Gjør klar en stekeplate med ubleket bakepapir. Bland proteinrester og ghee sammen med litt og litt mandelmel. Når røra begynner å tykne, så tilsettes vaniljepulver, hakket sjokolade og egg. Deretter litt pilerot (arrow root) som tykningsmiddel. Bland godt sammen. Vurder om det bør tilsettes mer mandelmel.

Røra skal være noe kompakt, men samtidig klissete. Bruk en teskje til å legge små klikker av røra på stekebrettet. Gjør gjerne en "testklikk". Hvis den flyter ut med en gang, så tilsetter du litt mer mandelmel i røra. Kjeksene vil flyte litt ut under steking, så ha litt avstand mellom hver teskje med røre. Stekes i ca 10 min, avkjøles på rist.

Konsistensen er litt "pannekakeaktig" når de tas ut av ovnen, men blir sprø etter avkjøling. Hvis kjeksen fremdeles er litt fuktig etter avkjøling, så kan de tørkes videre i dehydrator, eller lufttørkes på benken. Oppbevares i lufttett boks, eller gi bort til naboen.Nam til kaffen!


Andre oppskrifter: HER, HER og HER finner du andre forslag på bruk av bunnfall/ proteinrester.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar