søndag 18. november 2018

SurdeigsBlondies - Hvite Brownies med Surdeig!

Helt uten skrupler har jeg adoptert denne fristende browniesoppskriften fra Chef in Disguise, og helt uten hemninger erstattet mørk sjokolade og kakao med hvit sjokolade. Nesten som konfektbiter i fyldighet - seige, klissete og saftige og kanskje ikke søte som man skulle tro. Surdeigen gir en herlig syrlighet som balanserer den litt mektige hvite sjokoladen, og gjør disse livsfarlig.....gode. Blondies er åpenbart ikke tradisjonskost, men med tradisjonskostvennlige ingredienser er de ganske så innafor likevel når man fortjener litt kosesnop. Alt melet er syrnet, og mørk sjokolade har mye fytinsyre som hvit sjokolade og kakaosmør har lite eller ingenting av. SurdeigsBlondies altså - så himmelske at du nesten ikke kan la være å teste.






Du trenger:




Til pynt:






Slik gjør du:
1. Gi surdeigsstarteren mat i god tid, 12-18 timer i forkant, slik at den er aktiv, boblende og lett flytende før du går i gang.



2. Forvarm stekeovnen til 160 grader.



3. Gjør klar en form, og legg bakepapir i bunnen som er smurt med smør. La bakepapiret være så langt at det kommer over sidene på formen, slik at det blir lettere å løfte kaken ut. Originaloppskriften anbefaler en form på 23 x 33 cm, men jeg bruker i denne oppskriften ei langpanne på 26 x 36 cm. Min kake blir derfor lavere enn originalen.

 

4. Gjør klart til vannbad. Ha i bitene med sjokolade, og smøret skjært opp i små kuber. Smelt sjokoladen og smøret sammen, langsomt og forsiktig. Rør i blandingen ofte.



5. Når all sjokoladen og smøret er smeltet sammen, helles sjokoladeblandingen over i en større glassbolle. Rør inn rårørsukker, vaniljeekstrakt og mineralsalt. Røra skiller seg ofte her, og det blir gjerne liggende en del smeltet smør på toppen.



6. Tilsett ett og ett egg. Bland røra godt sammen mellom hvert egg. Hvis røra skilte seg på forrige punkt, vil den nå bli fin og slett igjen.



7. Hell surdeigsstarteren i blandingen, og rør godt sammen. Hell deretter over i den klargjorte formen med smurt bakepapir.



8. Stek kaken på 160 grader (ikke varmluft) i 35-40 minutter, eller til den består tannpirkertesten. Den er gjerne ferdig litt før man tror siden man ønsker en seig og klissete konsistens i midten.



9. La kaken avkjøles i formen i 20 minutter. Ta tak i bakepapiret og løft kaken over på en rist, hvor den må få stå til den er helt avkjølt. Kan deretter gjøres klar til servering eller plasseres i kjøleskapet pakket inn i bakepapiret. Blondies`ene er like gode etter en natt i kjøleskapet - om ikke enda bedre.



10. Smelt hvit sjokolade og smør sammen over vannbad. Blandingen kan enten smøres utover kaken, eller sprøytes over ferdigskjærte blondiesbiter med sprøytepose. Man kan også fint sløyfe pynten, de er like gode uten.



11. Skjær kaken i passende biter. Denne oppskriften gir ca 18-20 biter i vanlige kakestykkestørrelser.



12. Kose seg! Som PirkePetter ville sagt: "Leve også, ikke bare overleve."






Inspirasjon:



For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.