Du behøver for 4 personer:
- 1-2 kg Lammekjøtt med bein
- 1 stk Hodekål
- 1-3 ss Hele pepperkorn
- 1-2 ss Mineralsalt
- 0,5 dl Eplecidereddik
- Vann
Slik gjør du:
Bruk en stor kjele. Ha lammekjøttet med bein i bunnen av kjelen, og hell over eddik som bidrar til å trekke mineraler ut av beina. Smaken på eddik forsvinner under varmebehandlingen. Tilsett salt og pepperkorn. Grovskjær hodekålen og legg bitene øverst i gryta. (Jeg har aldri helt forstått poenget med å legge kål og kjøtt lagvis i kjelen. Det går mye raskere og smaker nøyaktig like godt når kjøttbeina legges nederst, og hodekålen øverst.) Fyll på med vann til det dekker kålen. Bruk lokk og sett stekeplata på 1. La putre til kjøttet ramler fra beinet. Denne gryta sto i 6 timer, men det gjør ingenting om den står lengre. Fårikål er nesten best dagen etter, eller dagen etter der...
Kilder, og mer om Goitrogener:
- PirkePetter, Kommentarer i Livenes Hage: HER, HER og HER.
- Weston A. Price Foundation, Bearers of the Cross: Crucifers in the Context of Traditional Diets and Modern Science.
- The Nourishing Gourmet, Should we fear and avoid goitrogenic foods (like raw cabbage).
- Nourished and Nurtured, Can Too Much Sauerkraut Damage Your Thyroid?