søndag 2. november 2014

Oh La La! Melkesyregjæret Bringebærsyltetøy og Bringebærsaus!

I fermenteringens verden har melkesyregjærede bringebær fått en liten favorittstjerne hos meg. Smaken har en ekstra dimensjon av syrlighet, og passer utmerket til både syltetøy, kakefyll, iskremtopping og som rødsaus til både riskrem og puddinger. Melkesyregjærede bær har kortere holdbarhetstid enn grønnsaker, som gjerne blir bedre jo lengre tålmodighet en har. Holdbarhetstid er i dette tilfellet et upresist begrep, da det egentlig dreier seg om smakspreferanse og alkoholgjæring. Dagens innlegg handler om bringebær, men det er ingenting i veien for å bruke de bærene du har tilgjengelig, frosne som ferske, og gjerne i en salig blanding.


Du trenger:
Slik gjør du:
Mos bringebærene med en gaffel, sammen med honning, salt og valgfri starter. Jeg har testet ut både Vita Biosa, Jun og Sauerkrautjuice med hell. Ha i et glass med tett lokk, og la stå ca 2 dager i romstemperatur, uten å være i direkte kontakt med sollys. Sjekk glasset rundt hver 12 time, og du gjør lurt i å lette på trykket samtidig. Melkesyregjæringsprosessen innebærer økt trykk og kan forårsake en potensiell bringebæreksplosjon. Bringebærene er ferdig når du ser aktive bobler i glasset. Bærmassen har også en tendens til å skille seg fra bærsaften og legge seg øverst. Smak gjerne underveis.
Bringebærsyltetøy
Hvis du har brukt frosne bær kan det være lurt å sile av noe av væsken. Du kan også løse opp litt gelatinpulver i varmt vann og tilsette syltetøyet for litt tykkelse. Smak på syltetøyet, det kan hende du ønsker å tilsette ekstra søtning. Ha den melkesyregjærede bringebærblandingen over i et egnet syltetøyglass, og la stå i kjøleskap. Holdbarhet i minst en uke, kanskje to. Kan brukes som kakefyll, er nydelig blandet med yoghurt og på en skive surdeigsbrød med skikkelig godt upasteurisert smør.
Bringebærsaus
Ha den melkesyregjærede bringebærblandingen i en sil, og press ut så mye bringebærsaft som mulig. Smak på saften, det kan hende du vil ha i mer søtning. Kan stå noen dager i kjøleskap før du eventuelt tilsetter jevning. Lag en jevning av arrowroot og vann, eller løs opp litt gelatinpulver i vann hvis du ønsker en tykkere saus. Smaker supert som iskremtopping eller som rødsaus til riskremen.OBS!
Vær oppmerksom på trykkdannelse også når syltetøyglasset og sausflasken står i kjøleskapet. Melkesyregjæringen fortsetter selv om temperaturen er kjøligere. Prosessen går bare litt saktere.

Tips!

  • Startkultur: Bruk litt av den melkesyregjærede bringebærsaften som starter til ditt neste bærprosjekt.
  • Surdeigsstarter: Bringebærsyltetøy eller bringebærsaus som har blitt oppbevart litt for lenge kan brukes for å lage surdeigsstarter. Bland litt bringebærsats, mel og vann. Mates daglig med like deler mel og vann, og i løpet av 3-5 dager har du en brukanes surdeigsstarter til din neste surdeigsbakst.
  • Bærsnop: Når du lager bringebærsaus og velger å sile av alt av bærmassen. Bruk de melkesyregjærede bringebærrestene til å lage bærsnop, for eksempel Probiotiske Bærremser.
  • Gelefigurer: Bland 2 dl melkesyregjæret bringebærsaft med 3 ss gelatin oppløst i 1 dl varmt vann. Ha i små søte former og server godiset etter 2-3 timer.
  • Topping: Bringebærsaus passer veldig godt til denne syrlige Rømmeiskremen, (uten mynte og oregano). En frisk sitroniskrem med probiotisk bringebærsaus.


Inspirasjon:For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar