lørdag 8. november 2014

Tørket Lever! Næringsrike leverbiter til hund og Helsefremmende leverkapsler til eieren! Litt om fremgangsmåte, valg av lever og B-12.

Det nærmer seg jul og hjemmelagede julegaver er bestandig gøy! Dagens julegavetips består av leverbiter til hunden og leverkapsler til eieren. Dette er en julegave som garantert faller i smak hos hunden (og kanskje også katten). Derimot kan det hende gleden sitter lengre inne hos de tobeinte, med mindre de har begynt å lukte på tradisjonskostens verden.


 

Valg av lever
For optimal næringssammensetning er bevissthet rundt valg av lever på sin plass. Finn ut opprinnelsesland, og velg lever fra norske dyr. Førstevalget er lever fra vilt eller fra dyr (lam, storfe, svin og kylling) som får beite fritt og spise naturlig mat hele eller store deler av året. Vet man om kraftfôring og fraværende økologisk tankegang er sannsynligheten stor for en mindre optimal næringssammensetning. Dette gjelder desverre det meste av leveren du får kjøpt i dagligvareforretningen. På butikken finner man oftest frossen lever, og førstevalget fra frysedisken er lammelever, da de til tross for kraftfôr likevel får beite store deler av året. Andrevalget er storfe.

"Lever som godkjennes for menneskekonsum av veterinærer som jobber i slakterier er i Norge foreløpig helt ok å spise. Leveren avgifter og sender videre det meste av kjemikalier og naturlige substanser med negative helsevirkninger, slik at leveren normalt ikke inneholder mye slike selv. Lammelever er best all den tid de fleste norske lam får vokse opp på beite i størsteparten av livene deres. Dermed får de mindre kraftfor, om noe, skjønt unngår ikke sprøytegiftrester eller kjemikalier fra kjemisk gjødsel som de fleste norske bønder fremdeles er så brødteite, late og hensynsløse å bruke på beitemarkene." Kilde: PirkePetter.


 

Leverbiter til Hunden - Slik gjør du:
Skjær leveren i biter på rundt 2 cm. Plasser bitene utover et eller flere dehydratorbrett. Sett dehydratoren på 45-55 grader. La tørke i 24-48 timer til bitene er "knusktørre". Vær oppmerksom på at ulempen med varmere tørketemperaturer er større tap av enzymer og næringsstoffer, mens fordelen er kortere tørketid. Leverbitene er ferdige når de er "crispy" og lar seg knekke istedet for å bøye. Oppbevares i glass med tett lokk.

Leverbiter er et sikkerstikk når det kommer til lydighet og triksrepertoar hos menneskets beste venn. Min hund går fra konseptene når leverduften sprer seg på kjøkkenet. Leser man litt innholdsfortegnelser på industriprodusert hundegodis finner man først og fremst korn, vegetabilske ingredienser og planteoljer. Det morsomste jeg ser (eller egentlig det mest tragiske) er når godbitene inneholder kjøttaroma som eneste "animalske" ingrediens. Jeg er overbevist om at den opprinnelige hunden, ulven, aldri har dyrket korn og grønnsaker eller gått på jakt etter vegetabilske oljer. Så hvorfor har egentlig hundematen utviklet seg i retning kaninfôr?Leverkapsler som Kosttilskudd - Slik gjør du:
Skjær leveren i tynne skiver. Leveren er lettest å skjære i skiver når den er halvfrossen. Legg skivene utover et eller flere dehydratorbrett. Sett dehydratoren på 45-55 grader. La tørke i 24-48 timer til skivene er "knusktørre". Vær oppmerksom på at ulempen med varmere tørketemperaturer er større tap av enzymer og næringsstoffer, mens fordelen er kortere tørketid. Leverskivene er ferdige når de er "crispy" og lar seg knekke istedet for å bøye.

Ta litt i slengen, og ha de ferdigtørkede leverskivene i en kraftig blender. Kjør på full guffe til leveren er pulverisert. Når alt av lever er pulverisert kommer det litt mer tidkrevende kapslingsarbeidet. Det enkleste og raskeste er å bruke en kapselmaskin. Jeg har DENNE som jeg har kjøpt på Ebay. Ferdige kapsler lagres i glass med tett lokk.Les gjerne mine andre innlegg om lever og kapsling her:
Greit å vite:
Lever er en solid kilde til vitamin A og B-vitaminer, spesielt B-12. På kjøpet får man naturlig folinsyre, jern, sink, krom og kobber. De fleste med mangel på B-12 får sprøyter av legen sin eller beskjed om å ta kosttilskudd som oftest er syntetiske. Dette er langt fra optimalen. Det optimale B-12 tilskuddet er lever i sin naturlige form, enten rå, eller skånsomt varmebehandlet. Når lever tørkes forsvinner mye næring. De vannløselige B-vitaminene "fordamper", og A-vitaminet tåler dårlig lys, luft og bearbeiding. Tørket lever er fremdeles bedre enn syntetiske kosttilskudd, men kan på ingen måte erstatte næringstettheten og helsegevinstene rå lever gir.
Pirke Petter om B12-mangel:
"Angående B12 mangel så snakker vi ikke bare om hypotyreose, fedme eller kronisk tretthet/ME, men også det meste som finnes av såkalte "autoimmune" sykdommer, samt MS, ALS, og alle former for degenerasjon i nervesystemet. Som f.eks dem man finner i diabetes #neuropati#, Parkinsons, såkalt ataksi, m.m. Degenerasjon i synsnerven gir f.eks synsproblemer og etter hvert blindhet, og som leger anbefaler briller, medikamenter og evt operasjoner for. Og samme prosess i nervene som kontrollerer urinblæren gir vannlatingsproblemer, og som leger diagnostiserer som "nervøs/overaktiv" blære, urinveisinfeksjon, prostataproblemer og liknende sludder. Skjer denne degenerasjonen i nervene i tarmen får man kramper og andre symptomer leger gjerne diagnostiserer som bl.a irritabel tykktarmsyndrom, cøliaki, Crohn's eller kolitis, samt forstoppelse og diare. Og i magesekken diktes helikobakter pylori opp som årsak til bl.a magesår, magekreft, nedsatt magesyreproduksjon og betennelse/gastritt, når alle disse problemene forsvinner som dugg for sola straks man får B12 i kroppen. Skrumplever, fettlever og leverbetennelse/hepatitt har blitt gitt årsaker som alkohol, virus, mettet fett, genetisk betinget, m.m av legevitenskapen, når samtlige problemer ofte skyldes mangel på B12 eller andre B vitaminer.

Ser man på listene over mangelsymptomer finner man at svært mange kjemiske ubalanser som skyldes mangel på B12 har fått diktet opp helt andre årsaker #f.eks gener, virus, bakterier, autoimmune reaksjoner, konsum av alkohol, mettet fett, kolesterol, tobakk, etc# av legemiddelindustrien, komplett med egne sykdomsnavn, og fokus ligger på å kontrollere eller undertrykke de fleste symptomene med legemidler og vaksiner, etc snarere enn å bare sørge for at kroppen får tilstrekkelig med B12." Kilde: PirkePetter, 05.12.2014 kl.17:16.


Inspirasjon og kilder:


8 kommentarer:

 1. Det der er jo verdens beste julegave, kanonforslag !:-D

  SvarSlett
 2. Noe å tenke på, og skal helt sikkert gjøres en dag !!!
  Er litt engstelig for kommentarene hvis jeg skal tørke inne i 2 døgn LOL

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, kan bli litt lett leverlukt i huset ja:)

   Slett
 3. Hvilken type dehydrator anbefaler du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Regner med de fleste dehydratorene er brukbare. Jeg har en Excalibur dehydrator med 9 brett, kjøpt fra Sanabona. Er veldig fornøyd med den :)

   Link til den jeg har:
   http://www.sanabona.no/nettbutikk/utstyr-og-annet/39/14/dehydratorer/excalibur-dehydrator-9-brett-svart-detaljer.html

   Slett
 4. Tusen takk! Må sjekke litt rundt ang. dehydrator. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig!
   Lykke til på tørkemaskinjakt :)

   Slett