lørdag 15. november 2014

Supergode Surdeigspannekaker med Surmelk!

Jeg følger sjelden oppskrifter slavisk, men lar meg ofte inspirere av andres fristende kreasjoner. Dagens blogginnlegg har tatt utgangspunkt i Lila Lifes surdeigspannekaker, hvor jeg blant annet har gjort en liten vri med surmelk. Surmelksvarianten jeg for tiden har dilla på er Økologisk surnet kjernemelk fra Tidsporten. Er det utfordrende å få tak i fersk upasteurisert melk til egen syrning, er denne melka kanskje det beste pasteuriserte alternativet, både på smak og næringssammensetning. Anbefales å legge i handlekurven ved neste oste- og smørbestilling fra Tidsporten. Husk å bestille nitrittfritt bacon til pannekakene i samme slengen!

Du trenger:


Slik gjør du - Dag 1:
Bruk en glass- eller porselensbolle. Rør ut surdeigsstarteren i vann, og tilsett saltet. Bland inn litt og litt mel til du får en klissete og tykk røre-deig. Jeg dekker bollen lett til slik at pannekakerøra får puste, først med en plastfilm (i tilfelle den hever veldig) og deretter et kjøkkenhåndkle. Settes på kjøkkenbenken i 7 til 18 timer.


Slik gjør du - Dag 2:
Visp sammen egg, kjernemelk, kokossukker, bakepulver og kardemomme. Røres deretter inn i surdeigsblandingen. Smak på røra! Kanskje du ønsker å tilsette mer søtning eller kardemomme. Hvis pannekakerøra blir for tykk kan du tilsette mer kjernemelk eller vann, og hvis røra er for tynn kan du tilsette litt siktet kokosmel eller en jevning av arrowroot og vann. La røra stå å svelle i rundt 15 minutter.
Tynne pannekaker stekes i massevis av smør eller ghee. Passer glimrende til sprøstekt gourmetbacon fra Tidsporten (uten nitritt) og favorittsyltetøyet mitt; Melkesyregjæret Bringebærsyltetøy.


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på!

15 kommentarer:

 1. Det ser ut som en snadderoppskrift. Jeg glemte å bestille den surnede kjernemelken, tenkte å prøve den. Får bli på neste bestilling fra tidsporten. Og baconet er sjølvsagt, magisk bacon derifra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja dette var supersnadder :)
   Du må absolutt teste ut kjernemelka ved neste bestilling. Den er kjempegod! Smaksløkene her i heimen synes den er myyye bedre en hjemmelaget kefir.

   Slett
 2. Hei!

  Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

  Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

  Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

  For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Legg vår Widget og bloggen din vil bli vist på vår topp liste!

  Ha en fin dag!

  Vennlig hilsen,
  Elin
  Alleoppskrifter.no

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker fortsatt nei! Støtter ikke måten nettstedet deres drives på:

   http://www.webforumet.no/nytte/alleoppskrifter-utnytter-matbloggere-les-hvordan/
   http://www.matbloggsentralen.no/vare-danske-matblogg-kollegaer-boikotter/
   http://madbloggerneshimmel.dk/debatten-om-findeopskrifter-foregar-nu-ogsa-i-vores-nabolande-mod-nord/

   Slett
 3. Er ny til dette med surdeig. Har lest litt rundt, og som jeg har forstått det tar det flere dager og mye påfyll før man kan bake. Men her er det nok med en dag. Kan du kanskje oppklare litt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! :)
   Man skiller mellom det å lage en surdeigsstarter kontra det å allerede ha en aktiv og boblende surdeigsstarter klar til bruk.

   Tar man prosessen med å lage en surdeigsstarter, vil det kunne ta en uke med daglig mating og tilsyn før den er klar til å bruke i bakst. Når den først er laget, kan den leve lenge og brukes til uendelige surdeigsbakeprosjekt, bare man tar vare på den og mater den med mel i ny og ne.

   Har man allerede en aktiv surdeigsstarter i hus, (enten laget selv, arvet fra en venn eller kjøpt fra bakerrebellene.no o.l) vil man ved å tilsette den i ønsket bakst gjøre unna syrningsarbeidet på et lite døgn eller to avhengig av type bakst.

   Håper det var oppklarende? :)

   Slett
  2. Aha! Så det som selges på bakerrebellene.no er altså en ferdig laget starter og ikke bare bakteriekultur. Sant? Takk for svar!

   Slett
  3. Ja, det stemmer :)
   Det er jo på sett og vis en bakterie- og gjærkultur, samtidig som det er en surdeigsstarter også kalt surdeigskultur. Kjært barn har mange navn :)

   Jeg tenker på denne:
   http://www.bakerrebellene.no/products/surdeigkultur-50g

   Slett
 4. Hvor lenge holder den seg da med tanke på frakt osv.?

  SvarSlett
  Svar
  1. Den holder seg lenge, så det er helt uproblematisk at den kommer med posten :)
   Lurt å flytte den over i en egnet beholder og gi den litt mat (les mel) så snart den er i hus.

   Du finner kanskje noen nyttige tips her:
   http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2014/02/surdeigstarter.html
   http://www.kraftmamma.no/surdeigspleie-abc/
   http://www.familieoghelse.no/helsebringende-mat/korn-og-belgfrukter/hvordan-lage-en-surdeigsstarter

   Slett
 5. Vet du om Røros Tjukkmjølk fortsatt inneholder gunstige bakterier? Altså, om man ikke varmer den opp, men drikker den som den er.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det vil nok finnes noen magevennlige bakterier i tjukkmjølka, men det finnes bedre alternativer. Tjukkmjølk syrnes/tyknes ved hjelp av planten tettegras, og er ikke syrnet med melkesyrebakterier såvidt jeg kan lese på hjemmesiden deres.

   Hvis du som meg ikke får tak i fersk melk regelmessig, er den fermenterte økologiske kjernemelka fra Tidsporten veldig god på smak, samtidig som den er et godt alternativ.

   I tillegg selger nå Coop butikker Änglamarks surmelk. Den er økologisk, lavpasteurisert og ikke homogenisert. Har en syrlig og god smak. Inneholder en blanding av tjukkmjølk og kjernemelk, og er tilsatt melkesyrebakterier. Kanskje det beste alternativet per nå i vanlige butikker.

   Slett
  2. Takk for svar! Bra at du nevnte Änglamarks syrnet melk. Lurte på hvilken som var best av den og tjukkmjølk. Må prøve tidsportens kjernemelk seinere, men den er noe dyr for en student.

   Slett