lørdag 10. januar 2015

Langtidskokt Kraft - Næringsgivende, Forebyggende og Helbredende!

Da var det spikret! En av mattrendene i 2015 blir langtidskokt kraft, noe som gleder et etablert kraftkokerhjerte. Mange bloggere har skrevet flotte innlegg om kraftens fortreffelige egenskaper, og dette er bloggposter jeg ofte henviser mine kraftinteresserte venner til. Dagens kraftinnlegg har jeg skrevet på, endret, slettet, begynt på nytt, lagt til side og plukket frem igjen med jevne mellomrom siden bloggens spede begynnelse. Når det endelig blir trendy med kraftkoking kjente jeg tiden var inne for å ferdigstille innlegget, og levere et kraftbidrag fra denne tradisjonsmatbloggen også. Tror krafttaket skal kunne favne både garvede og famlende kraftkokere!




Jeg leste først om kraftkoking og kraftens helende egenskaper i "ernæringsbibelen" Nourishing Traditions for mange år siden, men det var ikke før i 2012 at kraftkoking ble et regelmessig element på kjøkkenet mitt. Inspirasjonen kom etter å ha oppdaget bloggen Et liv i balanse, og deretter PirkePetters kommentarer i den samme bloggen. Navigering gjennom kommentarfelt hvor PirkePetter øser av sin kunnskap kan være tidskrevende for de som leter etter kraftinfo. Dette innlegget blir derfor en delvis oppsummering av PirkePetters kommentarer om kraft (alle linket tilbake til sammenhengen der de opprinnelig er skrevet). Innlegget gir deg også en lettvint kraftoppskrift, samt gode grunner for hvorfor kraftkoking burde tilbakeføres som en obligatorisk kjøkkensyssel.




Enkel fremgangsmåte for langtidskokt kraft:

Valg av ulike kraftbein:
Det kan kokes kraft på alle typer bein! Vær likevel oppmerksom på at dyreholdet og fôret har påvirkning på kraftens kvalitet og dermed helsefremmende effekt. Kraftbein fra vilt og økologiske kraftbein fra beitefora dyr som har spist minimalt med kraftfôr og som har fått være utendørs mesteparten av året er å foretrekke.

    • Vilt - Rein, Elg, Hjort, Hare, Rype osv.
    • Husdyr - Storfe/Kalv, Sau/Lam, Geit/Kje, Høne/Kylling, Frilandsgris, Kalkun osv.
    • Fisk - Ikke oppdrett! OBS - Kortere koketid.
    • Ønsker du en spesielt gelatinrik kraft er oksehaler og kyllingføtter å anbefale.
    • Spar på bein fra middager som for eksempel etter lammelår, fårikål og kylling, da det fremdeles er mengder med mineraler som kan trekkes ut.
    • Kok kraft på fenalår.
    • Tips til hvor du kan finne gode råvarer ser du i DETTE innlegget.
    • På de vanligste dagligvarebutikkene er kraftbein fra lam og storfe ofte de beste alternativene. Unngå gris og kylling - med mindre de er merket frilands, frittgående, økologisk osv.


Du trenger:
    • Kraftbein av valgfri variant.
    • Eddik (naturlig, ikke syntetisk). Jeg bruker DENNE.
    • Vann



Slik gjør du:
    • Ha kraftbein i en større stålkjele. Jeg kombinerer ofte margbein og grytekjøtt med bein for en mineralrik og gelatinrik kraft.
    • Tilsett eddik. Jeg bruker ca 0,5 dl eddik per liter vann. Eddiken har til funksjon å trekke ut mineraler fra kraftbeinene. Det smaker ikke eddik av den ferdige kraften.
    • Fyll opp med kaldt vann som dekker kraftbeina. 
    • La stå i minst en time, gjerne over natten, uten å sette på platen.
    • Sett platen på laveste varme. La det hele putre i minst 1 døgn. Jeg lar som oftest kraftgryta stå i 3 døgn, med lokk.
    • Sil av og ha over i egnet beholder. Avkjøles. Jeg fryser ned kraft både i isbitformer og større beholdere for å ha kraft tilgjengelig for enhver anledning.


Tips:
    • Større beinbiter kan gjenbrukes til ny kraftkoking. Ny kraft vil fortsatt inneholde mineraler, men tilsett gjerne ferske bein med gode gelatinkilder for en rikest mulig kraft.
    • Plukk av kjøttrester som kan brukes i supper eller gryter.
    • Ta vare på "grumset" med beinmarg og beinrester som du siler av. Porøse beinrester kan moses sammen med margen og tilsettes i for eksempel kjøttkaker. 
    • Hunden vil elske deg for livet hvis den får både marg-, kjøtt- og beinrester sammen med kraft i matskåla.


PirkePetters Kraftkokertips:
"Et tips til nybegynnere er at kraft smaker like godt uten vegetabilsk tilbehør, da hovedpoenget med kraft er at den skal blande seg med og forsterke smaken til de ingredienser man koker eller steker med den i matlaginga. Bruk av urter/krydder og vegetabilske matemner nyanserer smaken en smule, men gjør også at holdbarheten blir betydelig redusert da disse lett kan begynne å surne. Ren kraft uten annet innhold enn det fra kjøtt og knokler holder seg i flere år i fryseren uten å tape seg i smak eller aroma."Sitat: PirkePetter, 14.03.2012, kl. 06:04.


"Varme gjør at eddiksyre fordamper. Jeg har 1-2 kopper eller så i en gryte på 21 liter, og lar gryta stå over natta før jeg har den på kokeplate, på laveste varme hele tiden. Jeg koker aldri opp, slik at jeg er sikret maksimalt med næringsstoffer i kraften. Jeg koker/trekker også normalt uten lokk, og som regel i 3-5 dager. Å kaste eddikvannet er meningsløst da så mye mineraler i så tilfelle forsvinner. Hele poenget med å bruke eddik forsvinner også da." Sitat: PirkePetter, 7.januar 2013, kl. 00:36.


"Da man normalt får en hel del fett i kraften når man koker kraft går det an å skru av kokeplata før man legger seg og skru den på igjen straks man står opp. Dette fordi varmen opprettholdes i mange timer og synker svært gradvis så lenge det er mye fett i kraften som isolerer. Fettet trekker jo opp mot overflaten, og fungerer litt som et lokk." Sitat: PirkePetter, 13.november 2012, kl. 14:22.



Fiskekraft
"...for fiskehoder anbefales ca 4-24 timer, mens fiskeben tar kortere tid da de raskere blir porøse når de slipper mineralene. 30 minutter gir fiskekraftsmak, men om du er ute etter næringsstoffer og skjoldbruskkjertelhormoner fra hodene må de stå lenger. All kraft som kun er for smakens skyld trenger ikke mer enn fra 30-60 minutters koking." Sitat: PirkePetter, 17.02.2013 kl. 23.56


"Fiskekraft får du av å trekke fiskebein, og gjerne også fiskehoder, på svakeste varme i noen timer. Har du eddik i vannet og lar gryta stå en time eller så før trekking øker du mineralinnholdet. Bruker du hoder får du også vitamin A fra øynene, samt næringsstoffer fra hjerne og skjoldbruskkjertel. Trekketid er fra 4-24 timer, og jo lenger kraften trekker desto større næringsinnhold." Sitat: PirkePetter, 19.06.2012 kl. 11.15


"Fiskeskinn går helt fint i kraftkoking og vil bidra med både gelatin og glykosaminoglykaner. Kraft på fisk går fint på noen timer, men jeg foretrekker opp mot et døgn så lenge det er på laveste varme. Og også så lenge jeg inkluderer fiskehoder." Sitat: PirkePetter, 22.08.2012 kl. 02.56.





8 gode grunner for hvorfor kraftkoking og kraftdrikking bør innføres:

1. En kopp kraft - Helsegevinst i hver dråpe!
Langtidskokt kraft er mat og medisin på samme tid. Inneholder massevis av nyttige næringsstoffer; aminosyrer, glukosaminoglykaner, mineraler, sporstoffer, vitaminer m.m, som bidrar til en sterkere kropp og en bedre helse. Kraft stimulerer fordøyelsen, reparerer tarmslimhinnene og styrker immunforsvaret. Kraft inneholder viktige byggesteiner for huden, bindevev, støttevev, sener, brusk, ledd, skjelett, muskler, blodårer, hår og negler. Kraft virker avgiftende, søvnfremmende og energigivende. Kraft kan karakteriseres som supermat i særklasse! 


2. Smaksforsterker!
Vær kreativ - Du kan putte kraft i det meste! Hjemmelaget kraft løfter supper, sauser, stuinger, gryteretter og pizzafyll til himmelen. Du kan erstatte vannet med kraft når du koker ris eller baker brød. Prøv også å lage din egen drikkebuljong, tilsatt mineralsalt, ulike urter og krydderier som for eksempel ingefær, cayenne og gurkemeie.


3. Multimineraltilskudd!
Ved å la kraftbein trekke i eddikvann vil mineraler og sporstoffer frigis lettere fra beina til kraften. Langtidskokt kraft inneholder mengder med lettopptakelige mineraler og sporstoffer som bidrar til en sterk beinbygning, og som er viktige for en hel rekke av kroppens kjemiske prosesser. Inntak av mineraler er derfor avgjørende for en god helse og for at kroppen skal fungere optimalt. Hjemmelaget kraft gir deg blant annet kalsium, magnesium, fosfor, kalium, svovel m.m. Hvorfor spise dyre multimineraltabletter når kraft inneholder den optimale sammensetningen? 


4. Fordøyelseshjelper, og produksjon av magesyre!
Sannsynligheten er stor for at du heller har for lite magesyre enn for mye. Magesyre er viktig for fordøyelsen, og manglende magesyre er en av årsakene til helseproblemer relatert til tarmlidelser. Kraft stimulerer produksjon av magesyre hvis du har for lite, og nedregulerer produksjonen hvis du er en av de få med for mye magesyre.
 
"Glycin og lysin inngår også i produksjonen av magesyre, slik at gelatin og/eller kraft helbreder hypoklorhydria/for lite magesyreproduksjon, en vanlig årsak til både alvorlig næringsmangel (og hjertebank/sure oppstøt/halsbrann/gastrisk refluks) så vel som den vanligste årsaken til at candidasoppen forandrer form og begynner å kolonisere resten av tarmsystemet, helt opp til munnen i mange tilfeller. Dette fordi manglende magesyreproduksjon forandrer ph-balansen i resten av tarmsystemet, slik at tarmfloraen forandres negativt, og candidasoppen forandrer form. Candidasoppen er en naturlig del av tarmfloraen, og er ikke helseskadelig i seg selv slik mange vil ha det til, men begynner først å lage problemer av de ovennevnte årsaker, samt ellers alt som forandrer den naturlige bakteriefloraen i tarmen." Sitat: PirkePetter, 14.03.2012, kl. 06:04.


5. Forebygging og helbredelse av tarmlidelser!
Kraft forebygger tarmlidelser og reparerer fordøyelsessystemet! "...da aminosyrer som glycin, glutamin og prolin, som det finnes svært mye av i gelatin, reparerer tarmslimhinnene. Glutamin brukes som drivstoff av tarmcellene, og bare glutamin alene helbreder tarmlekkasje, kolitt, irritabel tykktarmsyndrom, Crohn's og tarmkreft utover magesår og sår i tarmsystemet. Glutamin reparerer også skadene i tarmtottene som er hovedsymptomet på cøliaki." Sitat: PirkePetter, 14.03.2012, kl. 06:04.


6. Bruskoppbyggende!
Kraft inneholder glukosaminoglykaner, deriblant glukosamin, kondroitin og hyaluronsyre. Sammen med kollagen/gelatin er disse viktige byggesteiner for produksjon og reparasjon av leddbrusk. Kan altså forebygge artroser, men også hjelpe mot etablerte artroser. Etter bruskoperasjoner i begge knær så ortopeden min litt spørrende på meg når jeg heller ville ta glukosamin i kraftform i stedet for å hente ut glukosamin i tablettform på apoteket. Han nikket imidlertid anerkjennende, men ønsket likevel at tablettene burde tas for sikkerhets skyld. Jeg droppet tablettene - for sikkerhets skyld.


7. Hunden (og katten)! Bedre helse og finere pels!
En eller annen plass, husker ikke hvor, har jeg lest at ulven og mennesket har tilnærmet det samme fordøyelsessystemet og er tilpasset den samme maten. Ikke sikkert alt stemmer, men jeg kan av erfaring si at hundens mage, hud og hår har like godt av kraft som vi har. Jeg har tipset venner og bekjente med syke hunder om å begynne å gi dem kraft (sammen med andre næringsrike matemner), og tilbakemeldingene er bare positive. Hundene er friskere, flassen er borte, leddene er smidigere, pelsen skinner og veterinærene klør seg i hodet. 


8. Forebygging av rynker og cellulitter!
Hvis de ovenstående punktene ikke har overbevist deg, er det på tide å trekke frem forfengelighetskortet. Gelatinet i kraft, som er nedbrutt kollagen, forebygger aldring, rynker og cellulitter, og er rett og slett en antirynkekrem i suppeform. Mye billigere og mye lurere enn svindyre kremer og vidunder-kollagen-produkter som sprøytes inn rynker, folder og lepper med håp om et yngre utseende. Konklusjonen blir derfor; Kraft gjør deg yngre!




Flere interessante kraft- og gelatinsitater fra PirkePetter:

"Tradisjonelt har kraft alltid blitt spist som del av måltidet, da kraft i all hovedsak er en fordøyelseshjelper, og næringstilskudd. Fordøyelseshjelper på den måten at gelatinet bindeer magesyre til stekte og kokte proteiner, slik at disse fordøyes. Kokte og stekte proteiner er ellers væskefrastøtende. Dvs at de ikke tar til seg magesyre. Jo mer varmebehandlet animalsk mat er, desto mer syrefrastøtende er den (og desto mer krysskoblet (glykert) er næringsstoffene, slik at de er vanskeligere å fordøye for magesekkens enzymer). Maten vil før eller siden bli fordøyd av syren, men dette vil ta mye lenger tid enn normalt. Gelatin i kraft stimulerer også syreproduksjonen i seg selv, og nedregulerer denne om man produserer for mye." Sitat: PirkePetter, 20.august 2013, kl. 17:33. 


"...næringsstoffer i kraft avhenger av næringsstoffer fra resten av dyret for optimalt opptak og utnyttelse. Kraft alene er ikke et fullverdig måltid i seg selv, akkurat som gelatin ikke er en fullverdig aminosyrekilde. Selv om mengden er svært høy av de aminosyrene som gelatinet inneholder." Sitat: PirkePetter, 20.august 2013, kl. 17:33.


"Gelatin er ikke en egen proteinkilde da gelatin mangler eller har for lite av enkelte aminosyrer. Men sammen med andre proteinkilder blir gelatin fullverdig protein." Sitat: PirkePetter, 17. mars 2013 kl. 01.46.


"Gelatin kompletterer også fullverdig protein som f.eks egg, kjøtt og sjømat, innmat, og melk og melkeprodukter da gelatin inneholder veldig mye av aminosyrer som finnes i kollagen, men mindre av dem som finnes i muskelkjøtt eller egg og melk." Sitat: PirkePetter, 17. mars 2013 kl. 01.46.

  
"...Dette fordi aminosyrene i gelatin normaliserer nedsatt magesyreproduksjon (som trenges for å fordøye proteiner (gluten og kasein inkludert) og reparere skadde tarmvegger, da sammen med glutamin som dannes i kroppen fra glutaminsyre, som det er mye av i gelatin. Jeg anbefaler også at du lager kraft, da utover gelatinet i kraft så inneholder kraft også mye mineraler og glykosaminoglykaner (som f.eks kondroitin, hyaluronsyre, og glukosamin) som reparerer, blant mye annet, tarmslimhinnene. Glykosaminoglykaner og gelatin reparerer alt kollagen i kroppen, dvs alt binde og støttevev, alt underhudsvev, brusk og deler av skjelettet, blodkar, m.m. " Sitat: PirkePetter, 21.april 2012, kl16:34.


"Gelatin er som du sier viktig for bindevevet, men kollagen inngår også i skjelettet, samt huden, og er derfor svært nyttig mot rynker og cellulitt blant mye annet." Sitat: PirkePetter, 14.03.2012, kl. 06:04.


"Da kollagen er 90% av skjelettet sier det seg selv at kollagen hjelper ved alle former for rygglidelser også utover ledd og muskler. Og kollagen holder også alle muskler og organer på plass, i tillegg til å være en viktig del av huden. Man kan f.eks ikke få cellulitt eller rynker om man har tilstrekkelig med kollagen i kroppen." Sitat: PirkePetter, 11.august 2012, kl. 14:17.


"Den andre superingrediensen i kraft er glykosaminoglykaner, som bl.a glukosamin, kondroitin, hyaluronsyre, etc, og som også selges som kosttilskudd pga den positive virkningen på bl.a tarmlidelser, ledd og brukslidelser, etc. Kraft er også en konsentrert kilde til mineraler man finner i bein." Sitat: PirkePetter, 11.august 2012, kl. 14:17. 


"Utover vitaminer og hovedsaklig mineraler er kraft en svært god kilde til glykosaminoglykaner som kondroitin, glukosamin, hyaluronsyre, heparin, keratan, etc som i kroppen ikke brytes ned til mindre peptider eller enkle aminosyrer, men overlever magesyren i inntakt form og går rett fra blodet til knokler og ledd samt alle deler av kroppen hvor disse trenges." Sitat: PirkePetter, 14.03.2012, kl. 06:04.




Kilder og Nyttig lesestoff:


22 kommentarer:

  1. Fint innlegg om kraft :) jeg spurte PP en gang om eplecidereddik måtte være upasteurisert, og han svarte at han ikke kunne se noen grunn til det. Det var riktignok ikke i forbindelse med kraft, men jeg opplever samme nytten av ica's eplecidereddik - temmelig sikker på at den er pasteurisert :) greit å kunne gjøre det enklere der man kan, synes jeg, særlig nå som frakten på f eks iherb er blitt såpass dyr når man bestiller tunge ting.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Birgitte :)
      Enig med deg, takk for tilbakemelding!

      Behøver ikke være dyrere enn nødvendig, og behøver nok ikke være upasteurisert heller, da selv skånsom varmebehandling i kraftkokingen vil kunne ta knekken på de naturlige eddiksyrebakteriene og enzymene.

      Mener PP har skrevet om naturlig eddik, altså at eddiken ikke må være laget på syntetisk eddiksyre da det kan være helsefarlig. Kjenner ikke til Ica sin, men Heinz har en eplecidereddik som skal være gjæret på ordentlige epler.

      Ordet upasteurisert kommer på autopilot, da jeg ellers stort sett bare bruker eddik i kalde retter og i vannglasset. Når den er merket med upasteurisert kan man samtidig være helt sikker på at den er basert på naturlige og oftest økologiske ingredienser.

      Endrer teksten til "Naturlig", da det egentlig er det som er poenget.

      Slett
    2. Oj, det hadde jeg ikke fått med meg! Da må jeg sjekke ICA sin, den er rimeligere enn Heinz, er derfor jeg har kjøpt den. Men man får kanskje det man betaler for, også i dette tilfellet :/

      Slett
    3. Innimellom kan man jo ha flaks på de billige produktene!
      Satser på det :)

      Slett
  2. Dette var verdt å vente på :-)

    Tusen takk for at du har brukt tid på å samle alt på ett sted, ikke lett !

    Skal linke fra bloggen min og dele på facebook ...

    Her i Frankrike er (blandt de eldste) suppe til lunsj og middag ett 'must', og opprinnelig ble den helt sikkert kokt på kraftben og tilsatt grønnsaker, hva tror du om å bruke vin istedet for eddik, det ser ut som det gir samme resultat, men vanskelig å vite ?

    Ha en fin søndag, Hege :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig Hege :)

      Hvis planen er å lage suppe av all kraften, ville jeg også tilsatt grønnsaker og krydderier, og latt den putre på kortere tid. Ville uansett brukt eddik for å trekke ut mineralene først, og så spart vinen som smakstilsetning til senere i koketiden.

      Frankrike er vel kjent for sin "vinaigre" (vineddik)? :)

      Slett
  3. ...glemte å si at jeg i jula lagde gele med grønnsaker som du har blogget, og jeg brukte elgkraft som gele, selv med masse grønnsaker (erter, revne gulrøtter og revet eple) var den stiv nok !

    Kjempegodt :-)

    SvarSlett
  4. Hei og takk for supert blogginnlegg:-) Jeg er i starfasen og koker nå kraft av et økologisk kyllingskrog. Har ikke hatt eddik i vannet og jeg er usikker på om det må til på et kyllingskrog som først ble langtidsstekt i leirgryte. Noen som har erfaring med det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Inger-Lise :)
      Hyggelig å høre at du er i gang med kraftkoking!

      Enig med Snurre Sprett under her. Kraft laget på allerede stekte eller kokte bein vil sannsynligvis inneholde lite gelatin, men fremdeles noe næring. Eddiken må til for å få frigjort så mye mineraler som mulig.

      Blander du de stekte beina med rå bein, sammen med eddik, vil du få en mer fyldig, næringsrik og gelatinrik kraft. Jeg er ikke så nøye på det, og kombinerer ofte forskjellige typer kraftbein. For eksempel bein etter en lammelårsmiddag med ferske reinknoker.

      Slett
  5. Hvis du først har stekt skroget så er sannsynligvis mye av gelatinet borte og da er det mineralene du er ute etter. Mineralene frigjøres med eddik:) Men god smak og litt næring blir det uansett. Lykke til. Hilsen Snurre Sprett

    SvarSlett
  6. Da en stor del av gelatins helsevirkninger er pga det svært høye glycinnivået, er det en idé å kikke nærmere på glycin. Tips -
    http://valtsus.blogspot.no/2013/12/glycine.html

    PP

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var et nyttig innlegg om glycin! Takk for tips PP :)

      Slett
  7. I et av PP-sitatene skriver han at han ikke bruker lokk. Du skriver at du har med lokk. Nå står en heftig blanding av ferske hjortebein og villsaulammebein og godgjør seg i eddikvann. Med lokk eller uten, det er spørsmålet. Hvorfor, hvorfor ikke?

    Doffen

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Doffen :)
      Heldige du som har fått fatt i slike godsaker!

      Jeg bruker lokk fordi da fordamper mindre væske, og jeg innbiller meg at det blir mindre kraftlukt i leiligheten. Jeg slipper da å fylle på ekstra vann for å holde beina under vann og jeg slipper å følge med på kjelen. Uten lokk vil "eddiksmak" kunne fordampe sammen med vannet, og man får en kraft som smaker mindre eddik. Den svake eddiksmaken plager ikke meg, så dermed blir det lokk. Men helt valgfritt selvsagt :)

      Slett
    2. Takk for svar! Fint med oppklaring :)

      Slett
    3. En annen ting. Du setter altså ikke varmen ekstra høyt i starten for å komme i gang, men lar den varmes opp svært sakte? Det går i alle fall veldig sakte når jeg bruker laveste varme. Er det mest gunstig?

      Slett
    4. Hele poenget er sakte oppvarming :)
      Man ønsker å bevare mest mulig næringsstoffer, og unngå denaturering av proteiner. Da vil man ikke at krafta skal koke, bare putre. Den skal uansett stå så lenge at den blir putrevarm tidsnok :)

      Slett
    5. Kraften min ble mørkere enn din. Den hadde kokt i tre døgn og jeg hadde den på nivå 1 hele tiden, bortsett fra litt mer helt i begynnelsen. Halvparten med lokk og halparten uten. Hva betyr fargen i forhold til hvor bra kraften er?

      Slett
    6. Hei igjen! Beklager sent svar :) Jeg har vært på reise med minimal internettdekning.

      Fargen på kraften har liten betydning med tanke på bra eller dårlig. Fargen - og smaken, påvirkes av hvilke kjøttbein man bruker. Kylling gir f.eks en veldig lys kraft, mens vilt og lam har en tendens til å gi mørkere kraft. Hvis man koker kraft på høy varme vil også fargen bli mørkere enn på svak varme. Jeg tror ikke den høye varmen i starten har påvirket noe, så det er nok bare typen bein i ditt tilfelle. Håper kraften ble god uansett :)

      Slett
  8. Hei!
    Jeg kokte kraft på økologiske kyllingskrog i helgen (4stk). Hadde nok vann(kaldt) i gryten til at det ble dekket og 1 dl eplesidereddik . Lot det trekke i 15 timer på plata og hadde det i ovnen på natten på 55 grader i 8 timer. Så silte jeg kraften neste morning - men ingen gelatin :( kraften er helt vannete enda nå som den er kald. Andre gang dette skjer - hva gjør jeg galt?

    SvarSlett