torsdag 20. mars 2014

Soya er utrivelige greier! Hvorfor bør man unngå soyaprodukter?

En av de skumleste belgfruktene er soyabønner, og bør unngås av alle! I mange år har soya blitt promotert som en supernyttig mager proteinkilde for menneskeheten, og mange vegetarianere bruker soya som sin hovedproteinkilde. Spørsmålet er; Hvor lurt er det egentlig? I dette innlegget kommer massevis av argumenter på hvorfor soya absolutt ikke bør være en del av kostholdet ditt.



Bildet er lånt HER.




Østrogendominans!
Soyabønner er fullpakket av fytoøstrogener. Dette er plantestoffer som har østrogenlignende påvirkning på både menneskekropper og dyrekropper. For mannfolk er dette spesielt kjedelig siden det kan føre til testosteronubalanse, infertilitet, lav sædkvalitet og økt risiko for kreft. Desverre er det ikke mindre kjedelig for kvinnfolk, hvor østrogendominans i kroppen knyttes til infertilitet, menstruasjonsproblemer og forstadier til kreft i livmoren. Det er også funnet at gravides soyakosthold kan ha en sammenheng med fødselsdefekter, hjerneskader og adferdsproblematikk.


Beklageligvis er fytoøstrogener også dårlig nytt for spedbarn. Mange morsmelkserstatninger er basert på soya, og effekten per dag kan tilsvare så mye som 4-5 p-piller! Ekstremprevensjon for småttiser! Spedbarn som får soyabasert mat har også høyere risiko for senere å utvikle problemer med skjoldbruskkjertelen.




Goitrogener! 
Soya inneholder goitrogener som er høypotente når det kommer til hormonforstyrrelser i skjoldbruskkjertelen. En av hovedeffektene er blokkert jodopptak, som kan føre til forstørret skjoldbruskkjertel og struma. På så måte er soya svært uheldig for alle som har en stoffskiftesykdom, og for alle som ønsker å unngå trøbbel med stoffskiftet. Matvarer som pinjekjerner, peanøtter, jordbær, søtpotet, brokkoli, blomkål, rosenkål, hodekål, kålrot og pepperrot inneholder også goitrogener. Forskjellen er at varmebehandling, bløtlegging, spiring og gjæring av overnevnte kan redusere skadeeffekten av goitrogener, men dette ser ikke ut til gjelde i like stor grad for soya. Hvis interesse, så har PirkePetter listet opp en rekke årsaker til hypothyreose HER.



Bildet er lånt HER.




Proteasehemmere! (Enzymhemmere)
Proteasehemmere blokkerer enzymer fra å gjøre jobben sin. Det innebærer blant annet at proteiner ikke blir spaltet til sine respektive aminosyrer, og at proteinopptaket etter et måltid inneholdende soya reduseres betraktelig. Enzymblokkeringen påvirker også bukspyttkjertelens funksjoner.




Fytinsyre!
Soya inneholder høye nivåer av fytinsyre som effektivt blokkerer kroppens evne til å absorbere viktige mineraler, deriblant sink, kalsium, kobber, jern og magnesium. Vegetarianere med et soyabasert kosthold risikerer altså alvorlige mineralmangler. Fytinsyre bidrar også til nedsatt magesyreproduksjon, og kan føre til lekk tarm, underernæring og kronisk utmattelse.




Lektiner!

Lektiner i soya sies å være hovedårsaken til såkalt soyaallergi. I tillegg kan lektiner skape trøbbel for tarmen ved å forårsake betennelsesreaksjoner. Det er en av grunnene til at soya langt fra er en god erstatning for mager som heller ikke håndterer gluten.




Vitamin- og mineralmangel!
Ved inntak av soya, så øker kroppens behov for vitaminene D og B-12, samt kalsium og magnesium. Hvis tilfredsstillende påfyll ikke oppnås fra andre kilder, vel og merke i måltider uten tilsatt soya, så kan soya indirekte være årsak til blant annet beinskjørhet. Soya inneholder en form for B-12 som vi ikke kan nyttiggjøre oss av, og som kan resultere i at behovet for animalsk B-12 faktisk øker.


Bildet er lånt HER.



Genmodifisert!
Så mye som 90% av den amerikanske soyabønneproduksjonen er genmodifisert. Soyabønnene er genetisk endret for at Monsantos Roundup ugressmiddel ikke skal ødelegge den voksende planten. Roundup er satt i sammenheng med reproduktive lidelser og misdannelser på dyr, med mulig overføringsverdi til mennesker. Genmodifiserte soyabønner ser også ut til å inneholde mer av alle overnevnte faktorer som er ugunstig, og mindre av det som kunne vært gunstig. Fine greier!




Dyremat!
Det brukes mye genmodifisert soya til produksjon av dyrefôr. Dyr kan i likhet med mennesker oppleve mange av de samme helsemessige konsekvensene av soyainntak. Etter min mening er dette vital info som i større grad burde vært løftet frem. Det er tross alt dette kjøttet som det selges mest av i våre dagligvarebutikker. Godt argument for å velge kjøtt fra beitefora og glade dyr, fra økologisk drift.




Unntak!
Den minst skadelige versjonen av soya er tradisjonelt fermentert (gjæret) soya. Varmebehandling, bløtlegging og spiring kan hjelpe noe. Tempeh, Tamari og Miso, så lenge de er riktig fermentert, er soyaprodukter på markedet som kan være helsemessig forsvarlig å konsumere i moderate mengder.




Sjekk innholdsfortegnelsen!
En generell regel er å sjekke matvarens innholdsfortegnelse. Ekstremt mange bearbeidede matvarer er tilsatt soya i en eller annen form, og tar med seg soyaens egenskaper ned i din mage. Det er altså mer enn de åpenbare produktene som tofu, soyanøtter, soyamel og soyamelk du skal være oppmerksom på. Soyaprotein som kosttilskudd og proteindrikk er høykonsentrert og ekstra problematisk. Treningsshaker basert på soya blir på så måte verstingen blant soyaproduktene.


Se etter innhold hvor navnet soya er involvert; eksempelvis soyaolje, soyalecithin, soyaproteinkonsentrat, soyaproteinisolat. Ingredienser kan også inneholde soya selv om innholdsfortegnelsen sier MSG, naturlig aroma, emulgator, hydrolysert vegetabilsk protein eller udefinerte vegetabilske oljer. Skjulte soyaskatter der altså.


Så, kan du fremdeles tenke deg soya i kostholdet ditt?



Kilder:



Oppdatert 17.02.15
Det siste døgnet har dette soyainnlegget eksplodert i antall sidevisninger, og mange har i tillegg funnet facebooksiden til bloggen. Hyggelig med besøk og morsomt med debatt, for all del, men idioterklæringer og påhopp i personlige meldinger på facebook er kanskje å dra den litt vel langt?

Jeg er overbevist om at soya er skikkelig ulurt, men kan samtidig forstå at de som sverger til et vegansk kosthold blir provoserte. Soya er tross alt deres "viktigste" proteinkilde. Når sånne som meg, "som kan skrive hva som helst", erklærer at soya er helsefarlig, så må man regne med at det kommer reaksjoner.

Jeg håper likevel å kunne appellere til logikk, og kanskje noen faktisk blir så irriterte at de tar seg tid til å lese hele innlegget (også etter fytoøstrogenene), samt tar en titt på alle kildehenvisningene. Ut over det er det ytringsfrihet i dette landet, og det er selvfølgelig lov til å være enige om at man er fullstendig uenige!


Etter tips fra PirkePetter tilføyer jeg enda flere nyttige soyalinker og boklinker til lista:

Bøker: