Dag 1:
- 0,5 dl nymatet Surdeigsstarter
- 3 dl Vann
- 2,5 dl Økologisk siktet Speltmel
- litt Mineralsalt uten antiklumpemiddel
Bruk en glass- eller porselensbolle. Rør ut surdeigsstarteren i vann, og tilsett saltet. Bland inn litt og litt mel til du får en klissete og tykk røre-deig. Jeg dekker bollen lett til slik at pannekakerøra får puste, først med en plastfilm (i tilfelle den hever veldig) og deretter et kjøkkenhåndkle. Settes på kjøkkenbenken i 7 til 18 timer.
Dag 2:
- 1 Økologisk egg
- 1 dl Fløte
- 0,5 dl Smeltet Smør
- 2 ss Kokossukker (eller annen søtning)
- 2 dl Reinblod (eller annen type blod, gjerne fra et beitefôra dyr)
- litt Ingefær (malt)
- litt Allehånde (malt)
- litt Nellik (malt)
- Kokosmel eller Arrowroot som jevning hvis pannekakerøra er for tynn.
- Stekes i Smør eller Ghee.
- Serveres med skikkelig god lønnesirup.
Visp sammen egg, fløte, smeltet smør og kokossukker, som deretter røres inn i surdeigsblandingen laget i går. Tilsett litt og litt blod, og rør kontinuerlig til alt er godt blandet. Litt på gefülen tilsetter du litt malt ingefær, nellik og allehånde. Hvis pannekakerøra blir for tykk kan du tilsette mer fløte, vann eller blod, og hvis røra er for tynn kan du tilsette litt siktet kokosmel eller en jevning av arrowroot og vann. Jeg liker blodpannekakene tykkere enn de generelle pannekakene, og beholder derfor røra litt tykk. Pannekakene stekes på middels varme i masse smør. De er nydelige servert med lønnesirup og/eller litt tyttebærsyltetøy.
Mer om blod - Næringsinnhold, informasjon og spennende oppskrifter:
- Næringsinnhold.no, Blod, okse, rå.
- Weston A. Price Foundation, Cooking with Blood: Boudin Noir and Czarnina.
- Matoppskrift.no, Blodmat.
- Alfhilds, Blodmat.
- NordicDiner, Blodpudding.
- Farmors Oppskrifter, Blodklubb.