lørdag 22. november 2014

Blodpannekaker med Surdeigspannekakerøre!

Noen av mine beste barndomsminner handler om blodpudding, blodklubb og blodpannekaker. Ingen overtaling var nødvendig for denne jenta. Lille meg var en selvskreven gjest når det nærmet seg lammeslakt hos gammeltanten min. På en kjøkkenstol ved kjøkkenbenken og med ivrige barnehender fikk jeg røre kontinuerlig i lammeblodet, delta i det meste av tillagingen, og ikke minst smake og smatte på ferdige blodprodukter. I mangel på blodpannekakeoppskrift fra gammeltante har jeg hentet litt inspirasjon fra den store kokeboken til Henriette Schønberg Erken anno 1931, og brukt forrige ukes oppskrift på Surdeigspannekaker som basis. Servert med skikkelig god lønnesirup ble dette en veldig god variant som sendte noen tanker tilbake til barndommen.




Dag 1:

Bruk en glass- eller porselensbolle. Rør ut surdeigsstarteren i vann, og tilsett saltet. Bland inn litt og litt mel til du får en klissete og tykk røre-deig. Jeg dekker bollen lett til slik at pannekakerøra får puste, først med en plastfilm (i tilfelle den hever veldig) og deretter et kjøkkenhåndkle. Settes på kjøkkenbenken i 7 til 18 timer.


Dag 2:

Visp sammen egg, fløte, smeltet smør og kokossukker, som deretter røres inn i surdeigsblandingen laget i går. Tilsett litt og litt blod, og rør kontinuerlig til alt er godt blandet. Litt på gefülen tilsetter du litt malt ingefær, nellik og allehånde. Hvis pannekakerøra blir for tykk kan du tilsette mer fløte, vann eller blod, og hvis røra er for tynn kan du tilsette litt siktet kokosmel eller en jevning av arrowroot og vann. Jeg liker blodpannekakene tykkere enn de generelle pannekakene, og beholder derfor røra litt tykk. Pannekakene stekes på middels varme i masse smør. De er nydelige servert med lønnesirup og/eller litt tyttebærsyltetøy.




Mer om blod - Næringsinnhold, informasjon og spennende oppskrifter:


4 kommentarer:

  1. Så gøy :-)
    Trodde ikke blodpannekaker eksisterte i Norge, men det er godt kjent her i syd.
    Det var det første samboeren min spurte om når vi skulle slakte høner for første gang,
    riktignok lages de salte med hvitløk så altså ikke noe dessert...
    Skal prøve å få tak i litt blod igjen, litt stopp i slakting og egne dyr etter flytinga, men det skal på plass igjen :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig gøy :)
      Blodpannekaker eksisterer i aller høyeste grad i Norge, men blodmat var nok mer vanlig "før i tiden". De mer tradisjonelle oppskriftene inneholder rugmel og talg, og jeg fikk alltid servert blodpannekaker og blodpudding med god gammeldags sirup.

      Har lest litt om ulike tradisjoner rundt blodmat, og mener jeg leste at de nordiske landene har en mer søtlig tilnærming enn lengre sør i Europa. Spennende tanke med hvitløksblodpannekaker - skal teste når du legger ut oppskrift på bloggen din :)

      Slett
  2. Generell info –
    http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_as_food
    http://www.eatmedaily.com/2009/04/blood-thicker-and-tastier-than-water-offal-of-the-week/
    http://www.westonaprice.org/food-features/cooking-with-blood
    http://www.foodarts.com/news/features/17037/blood-work
    http://www.chef2chef.net/articles/in-the-pantry/cooking-with-blood.html
    http://www.foodtimeline.org/foodpuddings.html#blood
    http://www.congocookbook.com/other_recipes/cow_blood.html


    Næringsinnhold –
    http://www.fineli.fi/food.php?foodid=794&lang=en
    http://nutritiondata.self.com/facts/custom/2589517/2?quantity=2.5
    http://www.matvaretabellen.no/blod-okse-raa-03.117
    http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=1423
    http://www.feedipedia.org/node/221

    Oppskrifter - Tilberedning –
    http://easteuropeanfood.about.com/od/a1/a/blood.htm
    http://solaiachiskitchen.blogspot.no/2010/11/aattu-ratham-poriyal-lamb-blood-curry.html
    http://www.pinoyrecipe.net/filipino-pork-dinuguan-recipe-pork-blood-stew/
    http://en.wikipedia.org/wiki/Black_pudding
    http://www.wisegeek.org/what-is-blood-pudding.htm
    http://southernfood.about.com/od/recipes_southern/r/blbb395.htm
    http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Black-Pudding-51145600
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-drisheen
    http://www.bbc.co.uk/food/black_pudding#preparation
    http://honest-food.net/2009/03/16/repaying-a-debt-in-blood-sausage/
    http://mattikaarts.com/blog/charcuterie/home-made-blood-sausage/
    http://www.thepauperedchef.com/2010/01/there-will-be-blood-sausages.html
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-sanger-yena
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/roman/fetch-recipe.php?rid=roman-botellum
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/roman/fetch-recipe.php?rid=roman-aliter-in-leporem
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/mediaeval/fetch-recipe.php?rid=medi-hares-in-talbotes
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/mediaeval/fetch-recipe.php?rid=medi-gees-in-hoggepot
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-beeton-hare-soup-1
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-pate-de-lapin
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-bawd-bree
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-scottish-jugged-hare
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-civet-of-hare
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-civet-lapin-serpolet
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-lievre-a-la-royale
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/mediaeval/fetch-recipe.php?rid=medi-noumbles
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-galinha-a-manduca
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/mediaeval/fetch-recipe.php?rid=medi-sauce-noyre-for-malard
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/mediaeval/fetch-recipe.php?rid=medi-gees-in-hoggepot
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-black-liver-pudding
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/mediaeval/fetch-recipe.php?rid=medi-bursen
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-civet-of-venison
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/mediaeval/fetch-recipe.php?rid=medi-fyletus-in-galentyne
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/mediaeval/fetch-recipe.php?rid=medi-new-noumbles-dere
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-matura-and-mahu
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-roter-press-sack
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-serpathala

    http://www.celtnet.org.uk/recipes/roman/fetch-recipe.php?rid=roman-pisces-zomoteganon-2
    http://www.celtnet.org.uk/recipes/mediaeval/fetch-recipe.php?rid=medi-for-to-make-noumbles-lent

    PP








    SvarSlett
    Svar
    1. Takk o`Bukk PP :)
      Fin info og mange spennende blodoppskrifter der.

      Slett