lørdag 3. januar 2015

Gallestein

Oppdatert 14.04.19: Jeg har lagt til flere PirkePetter-sitater som vil gjøre det lettere å forstå hva som forårsaker gallestein, og hvordan man med tradisjonskost etter PirkePetters anbefalinger både kan forebygge og behandle gallestein, samt lever- og galleblæreproblemer. Det er dette innlegget jeg har hatt flest bloggbesøk på fra google-søk, og særlig i forbindelse med høytider og i fårikålsesongen når mange ofte spiser mer fett enn vanlig - og plutselig får et gallesteinsanfall. Forklaringen er at det høye fettinntaket ofte er utløsende årsak til et gallesteinsanfall, fordi galleproduksjonen øker og skaper aktivitet i galleblæra. Men, som du kan lese ut fra PP-sitatene blir det feil å hevde at det mettede animalske fettet har skylden for at du har fått gallesteiner i galleblæra i utgangspunktet.



Bildet er lånt fra tidsskriftet.no. Artikkel: Galleblæresykdom ved østrogensubstitusjonsbehandling.

 
Opprinnelig innledning: En bekjent av meg fikk etter store smerter og en nylig ultralydundersøkelse påvist gallestein. Smertene er som kjent intense, og det må på et tidspunkt bestemmes om galleblæren skal opereres ut for å lindre eventuelle tilbakevendende symptomer. Dette innlegget er ment som hjelp til vedkommende, og er en oppsummering av PirkePetters kommentarer relatert til gallestein. Alle avsnittene under er linket tilbake til der de opprinnelig er skrevet, og der finner man også i hvilken sammenheng informasjonen er gitt. Mens jeg leter videre i infojungelen er dette forhåpentligvis en nyttig begynnelse. Kanskje er det andre som også leter etter gallesteinsinformasjon?





ÅRSAKER TIL GALLESTEIN
"Konkret gallestein viser mangel på mettet fett og protein i kosten, utover mangel på magnesium, sink og fettløselige vitaminer som særlig D, E og K2. Et karbohydratdominert kosthold har i flere studier vist seg å øke forekomsten av gallesteiner, hvilket stemmer med ovennevnte fakta om mangel på protein og fett. Leveren trenger proteiner for sine utallige funksjoner, og galleblæren må ha fett jevnlig for å ikke krympe/svinne hen (atrofi). Upasteurisert melk og smør, rømme og fløte er gode kilder til både fett og enzymet lipase, som fordøyer fett i kroppen. Også kokosolje, palmeolje og palmekjerneolje er bra for både lever og galleproblemer, stein inkludert når disse skyldes opphopning av kolesterol i galleblæren. Skyldes steinene kalsiumforbindelser er magnesium og vitamin K2 nødvendige for å oppløse disse." Kilde: PirkePetter, 10.april 2013 kl. 21:13.



"Gallestein har flere årsaker, deriblant kalsiumopphopning pga magnesiummangel, samt sannsynlig mangel på vitamin K2, mangel på kolesterol (i kroppen og/eller i kosten), mangel på fett i måltidene, eller plutselig overgang til mye fett i kosten etter å ha spist lite tidligere, mangel på salt og/eller kryddere i måltidene." Kilde: PirkePetter, 17.august 2013 kl. 20:09.



"Det er sannsynlig at du har for lite kalsium og/eller magnesium, da for høyt blodnivå av kalsium ikke betyr at du får for mye via kosten, men snarere for lite av enten kalsium eller magnesium. Dette fordi mangel på/for lave nivåer av en eller begge mineraler, aktiverer parathyroid hormon/PTH, som frigjør kalsium fra skjelettet for å normalisere blodnivået. Dette fører ofte til at det blir for høyt, især om du ikke har tilstrekkelig med magnesium eller vitaminene A, D (vitamin D er også nødvendig for å i det hele tatt ta opp kalsiumet fra kefir, etc) og K2 som regulerer kalsium i kroppen, og også får deler av kalsiumnivået inn i skjelett og tenner etter behov. PTH undertrykker syreproduksjonen i magesekken, og forårsaker betennelse, og dermed redusert enzymproduksjon i bukspyttkjertelen. Og begge tilstander gir stopp i tømmingen av galle til tynntarmen, slik at gallen forblir for lenge i galleblæren, inntil steiner er dannet eller den blir betent." Sitat: PirkePetter, 21. juni 2016 kl.10.10.



"Også forhøyet serotoninnivå, samt østrogennivå, kan forårsake gallestein og for hyppige og/eller kraftige sammentrekninger av galleblæren, som gir smerter og betennelse" Sitat: PirkePetter, 21. juni 2016 kl.10.10.



"Både gallestein, halsbrann og oppblåst mage er symptomer på redusert syreproduksjon og/eller enzymproduksjon i magesekken. Og også på redusert produksjon av enzymer som fordøyer spesielt fett i tynntarmen, samt fra bukspyttkjertelen. Men, de 2 sistnevnte problemene skyldes som regel manglende eller blokkert syreproduksjon i magesekken, hvilket forstyrrer ph i tynn og tykktarmen, og også stopper enzymproduksjonen i bukspyttkjertelen så vel som tømming av galle fra galleblæren. Dette siste er grunnen til at ph-ubalanse i magesekken kan fremme gallestein, ettersom gallen ”størkner” og klumper seg i galleblæren om den ikke tømmes. Og både galle som fettfordøyende enzymer fra tynntarmen og bukspyttkjertelen er nødvendig for å fordøye fett" Kilde: PirkePetter, 17.august 2013 kl. 20:09.



"Du burde ha oppgitt at du ammer, da nylig svangerskap forklarer magnesiummangel, og dermed begynnende forkalkning av diverse celler, inkludert galle. Er steinene kalsiumbaserte så skal de forsvinne i løpet av noen dager, mens om årsaken er hypotyreose eller østrogendominans, pga prolaktinnivået mens du ammer (prolaktin undertrykker progesteron og øker østrogen), så er det umulig å gi noen mal. Magnesium og vitaminene A, D og K2 er antiøstrogen (og pro-testosteron), og reduserer unaturlig høyt østrogen så sant du ikke er overvektig, da fettcellene i så tilfelle vil produsere enzymet aromatase, som omdanner testosteron til østrogen." Sitat: PirkePetter, 21. mai 2015 kl. 03.33.



Bildet er lånt fra Mayo Clinic: Pancreatitis caused by gallstones.



SYMPTOMER PÅ LEVER- OG GALLEBLÆREPROBLEMER
"Er du helt sikker på at du faktisk har steiner i galleblæren og nyrene? Det finnes flere faktorer (bl.a hypotyreose og østrogenovervekt, bruk av p-piller og hormonpiller, xenoøstrogener, kolesterolsenkende medikamenter, hyppig konsum av planteoljer, og svinn av galleblæren, samt mangel på enzymet lipase) som forårsaker de symptomer leger legger til grunn for diagnose av steiner i disse organene, slik at du må være helt sikker på at du faktisk har steiner i disse. Man skal ikke kaste steiner man ikke har på andre, eller noe sånt." Sitat: PirkePetter, 10. april 2013 kl. 21.13.



"Smerten på høyre side er sannsynligvis betennelse i galleblæren, eller i øverste del av tynntarmen. Dette vil kroppen ta seg av selv så lenge du nærer den" Sitat: PirkePetter, 5. januar 2014 kl. 05.18.



"Om svien er på høyre side er det sannsynligvis gallesmerter du opplever. Dette blir mer sannsynlig om du har spist lite mettet fett og/eller dyrefett tidligere, eller mye plantefett. Dette skal gå over etter en kort tilvenningsperiode, og du kan påskynde denne gjennom å konsumere mettet fett sammen med kjøttet. Er smerten på venstre side er det nok magesyreproblemer, hvor du antakelig har spist mer næringsrik mat enn du kanskje er vant med. Dette skal også bedres i løpet av kort tid. Du kan ikke overspise animalsk mat; kun midlertidig mangle evne til å fordøye dem skikkelig." Sitat: PirkePetter, 2. juni 2013 kl. 03.19.



Høyere enn navlen, på høyre side indikerer lever og/eller galleproblemer, og at du opplever smerten hovedsaklig når du sitter kan skyldes forstørret lever eller trykk på nerver i ryggraden, pga delvis skiveutglidning/subluksasjon eller muskelspenninger som påvirker ryggvirvlene, som påvirker leveren negativt. Info om forstørret lever - http://www.localhealth.com/article/enlarged-liver/symptoms" Sitat: PirkePetter, 4. november 2012 kl. 01.19. 



"Hadde antakelig gallesteinsanfall. Da hadde jeg vonde tak ca. 3 fingerbredder over navlen og inn. Det var vondt, ikke i det hele tatt, vondt igjen, osv, så kom det ut. Området du hadde smerter i, er bukspyttkjertel eller tynntarm, ikke galleområdet" Sitat: PirkePetter, 4. mars 2017 kl. 19.34.



"Har prøvd meg på krydderkapsler for en stund siden, jeg vet nå ikke lenger hvilken krydder de inneholdt, siden det er flere år siden jeg tok dem, men det var i hvert fall mye pepper og andre sterke saker i disse. Jeg ble skikkelig dårlig etter inntak av bare en dose og reagerte med høy feber, ble sengeliggende. Om du tok krydderkapslene utenom måltider, kan det du opplevde være reaksjonen i fordøyelsessystemet. Kryddere setter i gang syreproduksjon i magesekken og galleutslipp fra lever/galleblære, og uten mat å jobbe med kan det være reaksjoner på syre og galle du reagerte på. Nok en ting er at mange kryddere reduserer blodsukkernivåene, hvilket er nok en grunn til reaksjon om du da ikke samtidig spiste mat. Du oppgir ikke symptomer, kun at du ble dårlig, men dårlig kan bety mange ting, slik at jeg ikke kan si mer om saken uten mer informasjon." Sitat: PirkePetter, 7. mars 2014 kl. 12.40.



"Jenta på 6, som spiser veldig lite (er veldig svaksynt og har også trekt tenner fordi det ikke var plass i munnen hennes), spiste plutselig mer enn jeg har sett henne spise på lenge. Når hun gikk fra bordet sa hun at hun hadde fått sting oppmot ribbeinet på høyre side. Dette varte ved og hun var slapp. I kveld sendte faren en sms at de var dratt på sykehuset med henne for å ta en full sjekk da de ikke fant ut på helsestasjonen hva det kunne være. "Sting" på høyre side viser at leveren hennes svulmet opp, og trykket på vevet rundt den. Dette viser at matemnene satte i gang avgiftningsreaksjoner, men kan også antyde at hun har problemer med galleblæren. Det at hun er svaksynt viser problemer i lever/galle, i følge ayurvedisk og kinesisk medisin" Sitat: PirkePetter, 18. mai 2016 kl. 11.56.



"Lå hele natten på sykehus og tok diverse prøver og røntgen. Fant ingenting. Skyldte på en infeksjon. Da er det vel en avgiftningsreaksjon, for de hadde vel funnet noe om det var problemer med galleblæren? I følge ayurvedisk og kinesisk medisin:) Tenkte at nå ble du å komme med en sink - a vitamin mangel, k2 vitamin mangel rekkefølge på ting. Jeg ville det hadde ikke alle relevante næringsstoffer allerede vært inkludert i måltidet. Derav avgiftningsreaksjon. Et eksempel er at hun kan ha hatt problemer med å fordøye fett i leveren, pga mangel på kolin og biotin, som begge er i rikelige mengder i eggeplommer (og lever). Slik at leveren hennes kan ha vært full av fett som ikke ble sendt videre ut i kroppen, pga mangel på et eller begge vitaminer. Et alternativt scenario er at leveren begynte å avgifte ymse kjemikalier når den plutselig fikk mye glycin fra gelatinet. Glycin er hovedavgiftningssubstans i leveren, på den måten at alle slags kjemikalier og tungmetaller, etc bindes (konjugeres) til glycin, og deretter skilles ut i tarmen via galle. Basert kun på en eneste reaksjon, i en jente jeg ellers ikke vet noe som helst om, kan jeg ikke spekulere i årsaks og virkningssammenhenger, da så mange mulige årsaker kan være involvert" Sitat: PirkePetter, 20. mai 2016 kl. 12.00.



"Kan plutselig akutt diare ha sammenheng med at jeg får kiropraktorbehandling? Fått tørrnåling og litt knekking for stive/stramme muskler i nakke og rygg tre ganger siste uka, men da dette startet tenkte jeg det var fordi jeg hadde vært i to bursdager mye alkohol og lite tradisjonskostvennlig mat. Diare kombinert med en følelse av å være stiv rundt skulderbladet viser at du hadde lever/galleblæreproblemer da, og som sannsynligvis var årsaken til diareen. Da fordi muskelen det er snakk om er tilknyttet galleblæren. Mer info - https://www.gallbladderattack.com/gallbladder-symptoms/ - Ble du behandlet rundt skulderbladet/midtre del av ryggen så har du påvirket lever og galleblære, hvilket betyr at du var i gang med kjemiske forandringer i lever/galleblære, mao helbredsreaksjon, som antakelig ble sabotert av alkoholkonsum." Sitat: PirkePetter, 6. april 2016 kl. 07.08.



"Mener du at jeg hele tiden har hatt lever/galleblæreproblemer, eller at det var spesielt den perioden jeg hadde diare? Jeg har i hovedsak fått behandling helt øverst på skuldrene og i nakken, men når jeg tenker meg om så fikk jeg vel noe knekking litt lenger ved ryggsøylen ned den andre gangen. Jeg spurte kiropraktoren om hvilke steder som var mest problematisk, men jeg husker ikke helt nøyaktig hvor det var, men det var noe sånt som C2, T3 og T7. Begge deler; at du hadde det da du hadde diare, og nå igjen pga en kombinasjon av å jobbe med relaterte muskler og punkter, kombinert med alkoholkonsum i en periode hvor du er i ubalanse, grunnet behandling. Musklene du oppgir, og virvlene, omfatter muskelen som reflekterer galleblærens helsetilstand." Sitat: PirkePetter, 7. april 2016 kl. 05.26.



"Smerter på høyre side av ryggen, og som ikke har en helt åpenbar årsak i at du f.esk bærer mye på høyre side, etc indikerer ubalanse i lever eller galleblære. Har du vondt også mellom skulderbladene indikeres også magesekken. Kjenner du igjen noen symptomer -
http://en.wikipedia.org/wiki/Cholecystitis#Signs_and_symptoms
http://en.wikipedia.org/wiki/Cholelithiasis#Symptoms
http://en.wikipedia.org/wiki/Hepatitis#Signs_and_symptoms
http://drmyhill.co.uk/wiki/Hypochlorhydria_-_lack_of_stomach_acid_-_can_cause_lots_of_problems
http://metabolichealing.com/key-integrated-functions-of-your-body/gut/lack-of-adequate-stomach-acid-what-you-don-t-know-could-be-causing-major-distress/ " Sitat: PirkePetter, 3. november 2012 kl. 20.16.





ATROFI AV GALLEBLÆREN
"Er du imidlertid helt sikker på at det dreier seg om gallesteiner, og ikke "bare" er f.eks betennelse eller kolikk i galleblæren? Om du har begynt å spise mer fett enn du er vant med, er der en viss sjanse for at galleblæren din har skrumpet litt inn (atrofi) av mangel på fett som utløser galleproduksjon i leveren, og som galleblæren da konsentrerer og tømmer ut i tarmen. Dette er mer sannsynlig om du har spist lite fett." Kilde: PirkePetter. 27.12.2012 kl. 02:43.



"Om det er slik at galleblæren har skrumpet pga tidligere fettfattig kost, vil den da bli vokse seg normal igjen med kraftkost, eller vil skadene kunne være varige? ..galleblæren blir helt normal igjen, men kan gi problemer med galleutskillelse og å ta opp fett/negative reaksjoner på økt fettkonsum (unntatt mellomkjedet fett fra kokosolje) inntil den fungerer normalt igjen. Referansene er i hodet mitt, samt erfaring fra tidligere pasienter. Og også via en god del artikler og forskningsreferanser jeg har på maskinen, og som jeg har samlet på gjennom åra. Søk på ord som "fat free diet gall bladder atrophy" så vil du nok få en del nyttig info." Kilde: PirkePetter, 28.12.2012 kl. 01.06.



Bildet er lånt fra cancer.gov, Gallbladder Cancer Treatment.



FETTFORDØYELSE - FETTSTOFFSKIFTET
"Næringsstoffer involvert i fettstoffskiftet er i hovedsak dem som trenges for at enzymer som fordøyer eller omdanner fett til andre fettsyrer i kroppen skal fungere. Lipase fordøyer fett fra maten, og bl.a desaturaser og elongaser omdanner disse fettsyrene til andre fettsyrer i kroppen. Næringsstoffer involvert i disse prosessene er vitaminene B3, B6, B9/folinsyre, biotin, C, E, jern, magnesium og sink, og mangel på et eller flere stopper enzymenes aktiviteter. Fytinsyre blokkerer lipaseaktiviteten, og lipase fra matemner hjelper på fettfordøyelsen. Upasteurisert smør og melkefett er rikt på lipase, samt alt dyrefett, eggeplommer inkludert, som ikke har vært oppvarmet. Også en del melkesyrebakterier produserer lipase, slik at surnede melkeprodukter og melkesyregjæret mat og drikke hjelper på fettfordøyelsen. For optimalisering av lipase produsert i kroppen hjelper et tradisjonskosthold med hovedvelt på næringsrik, animalsk mat, med mindre karbohydrater i forhold til protein og fettrike matemner. Planteoljer eller transfett "overkjører" de ovennevnte enzymene, slik at de ikke fungerer." Kilde: PirkePetter, 02.02.2013 kl. 18:27.



"Galle trenges for fettfordøyelse, utover lipase produsert i tarmen, samt fra bukspyttkjertelen. Slik at mer galle kun er relevant om du har problemer med å fordøye fett. Mettet fett stimulerer galleproduksjon og utskillelse, og ellers mer protein for aminosyrer som glutamin, glycin, metionin og taurin. Alt som bedrer leverens funksjon og/eller stimulerer magesyreproduksjonen stimulerer galleutskillelse, via hormonelle tilbakemeldingsystemer mellom mage og lever." Kilde: PirkePetter, 09.01.2013 kl. 17:21.





NÆRINGSUBALANSER
"Hva gjelder næringsubalanser, så er det aldri slik at ditt eller datt helseproblem skyldes bare ditt eller datt vitamin eller mineral, da alle næringsstoffer mer eller mindre samarbeider om det aller meste i kroppen. Og avhengig av hvor langt en kjemisk ubalanse/tilstand/helseproblem har fått utviklet seg, så involveres gjerne hormoner og andre faktorer, som kompliserer helsebildet enda mer, og gjerne skaper nye symptomer i tillegg til de opprinnelige. Diverse kjemikalier i mat, drikke og miljø, samt eventuelt konsum av unaturlige matemner som både direkte og indirekte fremmer ulike helseproblemer, samt mulige problemer med fordøyelse – næringsopptak og avfallsutskillelse – eller i lever/galle og/eller bukspyttkjertel, samt mangelfull aktivitet av ymse enzymer som avgifter naturlige så vel som syntetiske substanser, m.m forstyrrer symptombildet ytterligere, slik at det sjelden lar seg gjøre å identifisere en eneste årsak til et gitt helseproblem.



Dette er grunnen til at jeg aldri gikk inn på vitamin og mineraltilskuddsgaleien, da dette er en prøv og feilprosess jeg anser som ubrukelig og potensielt helseskadelig for pasienten. Da er det bedre å heller gi kroppen alle næringsstoffer den trenger på en gang, via næringsrike matemner, slik at kroppen til enhver tid kan velge å ta opp og utnytte hva den trenger i øyeblikket." Kilde: PirkePetter, 25.januar 2014 kl. 22:27.




"Det er aldri en eneste årsak til en kjemisk ubalanse/såkalt sykdom, og alltd minst 2 eller flere. Ofte er det tilsynelatende bare en årsak, men dette er som regel kun den utløsende årsaken som fortsetter/forverrer en eksisterende ubalanse i kroppen. Den utløsende årsaken er som vanndråpen som får det allerede fulle begeret til å renne over, og poenget er at begeret allerede må være fullt (kroppen må allerede være i varierende grad av ubalanse) for at den siste vanndråpen (den utløsende årsaken) skal lage krøll." Sitat: PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.35.



"For lite natrium f.eks fremmer mangel på bl.a kalsium og magnesium, slik at man i dette tilfellet bør gi natrium, og ikke fokusere på de tilsynelatende åpenbare manglene. Mangel på magnesium gir mangel på hormonformen av vitamin D, slik at selv om blodprøver viser mangel på vitamin D så kan det mao være mangel på magnesium som er det egentlige problemet. Mangel på et hvilket som helst B vitamin kan også skyldes mangel på magnesium, da magnesium er nødvendig for at B vitaminene skal virke i kroppen. Mangel på protein i kosten gjør at du ikke tar opp bl.a kalsium og B12, slik at selv om blodprøver viser mangel på de to sistnevnte så er det protein du da vil trenge. Vitamin A og K2 er helt nødvendig for at vitamin D skal virke i kroppen. Mangel på vitamin B12 kan skyldes mangel på vitamin B9/folinsyre, og motsatt kan mangel på folinsyre skyldes mangel på B12, da disse to vitaminene jobber sammen og er helt nødvendige for hverandres funksjon. Osv, osv, osv." Sitat: PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.35.  



Bildet er lånt fra ndla.no, Tynntarmen.



KOSTHOLDSRÅD VED LEVER- OG GALLEPROBLEMER
"Symptomer på nedsatt magesyreproduksjon er i mange tilfeller identiske med lever/galleproblemer, og nedsatt magesyreproduksjon er en av flere årsaker til lever/galleproblemer. En ting som hjelper begge tilstander er kraft/gelatin, og også mer protein og mettet fett (kokosolje eller upasteurisert smør især), samt kolesterol. Følger du kostholdet som promoteres i denne og de andre kraftmammabloggene i noen ukers tid skal du bli kvitt smertene dine, så fremt de ikke skyldes klem på nerver (subluksasjon) i ryggraden. Da må du en tur til kiropraktor eller osteopat først." Sitat: PirkePetter, 4. november 2012 kl. 01.19.



 "Mer protein og et mer næringsrikt kosthold som inneholder både faktorer som trenges for magesyreproduksjon som lever og gallefunksjonen, samt bruk av organiske syrer som bl.a eddik, sitronsyre/sitronsaft og melkesyre og eddiksyre fra surnede melkeprodukter vil bidra til økt magesyreproduksjon så vel som bedret lever/gallefunksjon. Lettfordøyelige matemner som gjæret, speket, gravet, raket, røykt og tørket mat vil være til hjelp, og det gjelder også helt rå animalsk mat som i carpaccio, tartar, sushi og sashimi som helt rå. Rå eller lettstekt lever, samt rå eggeplommer inneholder mye av de næringsstoffer leveren trenger for å fungere optimalt, og aminosyren glycin i gelatin er helt livsnødvendig for at leveren skal være i stand til å avgifte seg selv fra kjemikalier, etc som den renser fra blodet." Sitat: PirkePetter, 4. november 2012 kl. 01.19.



"Kolin, som det også er mye av i lever og eggeplommer, er nødvendig for at leveren skal kunne sende fett videre etter at den har omdannet sukker fra maten til fett. Mangler man kolin får man fettlever, så vel som skrumplever eller leverkreft." Sitat: PirkePetter, 4. november 2012 kl. 01.19.



"En siste aminosyre, som også er nødvendig for normal lever og galleblærefunksjon er taurin, som det finnes svært mye av i hjerte. Da taurin ikke tåler varme særlig godt er rå eller spekede hjerter en god kilde, samt det meste av rå eller tradisjonelt tilberedt/konservert animalsk mat. Liker du fenalår vil du nok like spekede lammehjerter, som smaker nokså likt." Sitat: PirkePetter, 4. november 2012 kl. 01.19.



"Ting du bør unngå er hovedsaklig planteoljer, soya samt korn, frø, nøtter og belgfrukter som ikke har vært bløtlagt i syre eller gjæret, da fytinsyre i korn, soya, etc og planteoljer blokkerer magesyreproduksjonen/pepsinaktiviteten i magesekken, slik at maten ikke fordøyes skikkelig, og skaper mer arbeide for bl.a leveren. Når mageceller ikke produserer tilstrekkelig med syre produseres ikke et hormon i tarmen som gir leveren beskjed om å produsere galle, samt galleblæren beskjed om å tømme ut innholdet." Sitat: PirkePetter, 4. november 2012 kl. 01.19.





HELBREDSSYMPTOMER
"Kvalme og andre symptomer relatert til fordøyelsessystemet er vanlig da kroppen bruker en del tid på å tilpasse seg det nye kostholdet. Og når dette også skjer samtidig som kroppen kanskje setter i gang reparasjonsprosesser, får man gjerne betennelser, feber, økt svette, diaré eller forstoppelse, hudproblemer m.m. i en liten periode. Kvalme kan dreie seg om at leveren og/eller bukspyttkjertelen tilpasser seg mer fett enn den er vant med." Sitat: PirkePetter.



"Kroppen setter i gang betennelser for å fjerne døde eller skadde celler slik at de kan erstattes med nye. Og eventuelle steiner i galle eller nyrer løsner og forsvinner, men vil gjøre vondt inntil de løsner. Kroppen øker gjerne temperaturen (feber) for å få fortgang i slike prosesser, og diaré, økt svette og ev. oppkast er vanlig." Sitat: PirkePetter.



Bildet er lånt fra ehalthmd.com, What are gallstones?



FOREBYGGING - BEHANDLING AV GALLESTEIN
"Et kosthold rikt på proteiner, mettet fett, kolesterol og næringsstoffer både forebygger og løser opp steiner i både nyrer og galleblære." Kilde: PirkePetter, 10.april 2013 kl. 21:13.



"Gallesteiner som løsner når man begynner med tradisjonskost er ikke uvanlig, og de forsvinner for godt også." Kilde: PirkePetter. 27.12.2012 kl. 02:43.



"Konsum av mye taurin (mye i hjerte), og/eller mellomkjedet fett fra kokosolje og/eller upasteurisert smør, samt fosfatidylkolin/lecithin (mye i lever og eggeplommer) oppløser gallesteiner." Kilde: PirkePetter. 27.12.2012 kl. 02:43.



"Jeg ser du sier et sted at "Konsum av mye taurin (mye i hjerte), og/eller mellomkjedet fett fra kokosolje og/eller upasteurisert smør, samt fosfatidylkolin/lecithin (mye i lever og eggeplommer) oppløser gallesteiner." Kan dette gjelde en stein på 2 cm også? Kostholdsrådene gjelder alle størrelser på steiner, all den tid det er sammensetning som teller, og ikke størrelse." Sitat: PirkePetter, 13. september 2013 kl. 15.14.





BEHANDLING - SMERTELINDRING VED GALLESTEIN
"Om steinene er dannet av kalsium vil magnesiumsulfat, som anbefales i artikkelen, være en god ide, også fordi magnesium får gallegangene til å utvide seg/slappe av, foruten at magnesium er smertedempende. Varme bad med magnesiumsulfat er også en god ide, samt bruk av magnesiumolje utvortes flere ganger til dagen." Kilde: PirkePetter. 27.12.2012 kl. 02:43.



"Har du gurkemeie (curcuma longa), bruk den i mat og/eller drikk som te flere ganger daglig, da gurkemeie hjelper mot gallesteinsmerter og kolikk eller betennelse i gallenblæren, samt leverproblemer generelt." Kilde: PirkePetter. 27.12.2012 kl. 02:43.



"Tar ca 30 kapsler med gurkemeie sammen med pepper, kokosolje, gp olje og sprayer ofte med magnesiumolje. Kosten ellers disse dagene er rå lever, surdeigsbrød med smør og ost (upast), drikke er kefir og vannkefir, litt kraft. Om du kun får i deg magnesium via "litt" kraft og spray, så har du sannsynligvis alt for lite til å balansere mye kalsium fra ost og kefir, samt vitamin D fra GP olje." Sitat: PirkePetter, 25. april 2015 kl. 10.58.



"Magnesium løser som sagt steinene opp, men da i betydelig større mengde daglig enn du får gjennom måtene du oppgir, og du må samtidig ha mye innvortes, via væske. Så mye at det er helt opp til grensen for når du får diaré av magnesiumet. Upasteurisert smør og kokosolje løser opp kolesterolbaserte steiner, men vi snakker om mye, som kur, ikke vanlige måltider, da dette er en akuttsituasjon. Mao mye fett, kefir og magnesium, konsumert f.eks 1 gang i timen eller så." Sitat: PirkePetter, 20. mai 2015 kl. 01.39.



"Prøver og å øke magnesium med å bade i magnesiumsulfat, flere sprut med magnesiumoljen, samtidig drikke litt mindre kefir 1 stort glass daglig. Å redusere konsum av kalsium nytter ikke, da mye magnesium må ha mye kalsium for å tas opp og fungere i kroppen, og kroppen tar bare kalsium fra skjelettet om du konsumerer for lite. Og det er dette kalsiumet som ender opp i bl.a galleblæren, og ellers i organer, hjerne og nervesystem, muskelceller, etc hvor det forkalker cellene." Sitat: PirkePetter, 20. mai 2015 kl. 01.39.



"Da kalsium og magnesum jobber med vitaminene A og D, er høyt konsum av disse også en god idé." Sitat: PirkePetter, 20. mai 2015 kl. 01.39.



"Da har jeg startet med økning og inntak 1 g pr time. Drikker 1 glass med 3 ts epsomsalt( tenker å bytte til magnesiumklorid) Høres 3 ss smør og 3 ss kokosolje i timen ok ut, og kan jeg blande smør med honning? 3 ss smør og kokosolje er rimelig ok, men det bør være rent fett, ikke honning eller karbohydrater annet enn som del av dine vanlige måltider." Sitat: PirkePetter, 21. mai 2015 kl. 03.33.





AKUTTMIDDEL MOT GALLESTEINSSMERTER
"Som akuttmiddel, når du begynner å føle smerter, kan eddik i litt vann hjelpe. Mange har opplevd at dette stopper smerten fullstendig, mens enkelte opplever ingen forskjell." Sitat: PirkePetter, 20. mai 2015 kl. 01.39.





ER LEVER- OG GALLERENS EN GOD IDÈ?
"Har du tro på lever og gallerens(kur) for å bli kvitt steinene? The Truth about Gallbladder and Liver Flushes - http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/flushes.html - The Liver and Gallbladder Flush is Dangerous and a Scam - http://lowfatveganchef.com/the-liver-and-gallbladder-flush-is-dangerous-and-a-scam/" Sitat: PirkePetter, 25. april 2015 kl. 10.58.



"Er dette en måte å få renset opp på: http://blogg.super-nature.no/fat2fit-gallestein-og-naturlig-rens-av-galleblaeren? Jeg anbefaler ikke fremgangsmåten som nevnes da olivenolje ofte fører til at mer kolesterol konsentrerer seg i galleblæren. Olivenolje og annen vegetabilsk olje får også galleblæren til å trekke seg sammen etter konsum, hvilket vil gi mer smerter. Nok en ting er at om steinene er store, så kan denne fremgangsmåten fører til at de sitter fast i gallegangen, hvilket vil medføre øyeblikkelig operasjon eller et sannsynlig "for tidlig teppefall" for denne inkarnasjonen. Jeg kjenner også til tilfeller hvor steiner som kom ut dagen etter slik olivenoljekur faktisk var dannet av olivenoljen i reaksjon med kalium i sitronsaften som ofte blir brukt sammen med olivenoljen." Kilde: PirkePetter. 27.12.2012 kl. 02:43.





ENDOSKOPISK UNDERSØKELSE
"Etter ERCP for å hente ut faste steiner i gallegangene har jeg bare hatt oljete diare. Jeg forstår det slik at gallesaften går fra galleblæren ned i en ventil/ sil ved utgangen av gallegangen. Fra ventilen blir den prosjonert ut etter behov. Legen gjorde denne utgangen større. Er dette da like ille som å fjerne galleblæren? Kan denne ventilen gro sammen igjen? Om legen ikke satte inn en stent skal den kunne gro normalt. Du må mao finne ut om han satte inn en stent for å holde åpningen større permanent" Sitat: PirkePetter, 21. juli 2015 kl. 07.54.



"Og bør jeg begrense fettinntak om jeg ikke tar det opp ordentlig? Du skal kunne fordøye fett, især når fettet ikke er varmebehandlet, slik at det inneholder lipase, som fordøyer det for deg. Kokosfett fordøyes ikke i leveren i det hele tatt, og trenger ikke galle, men styrker og beskytter leveren. Bl.a mot alkohol, sprøytegifter, kjemikalier, planteoljer, etc." Sitat: PirkePetter, 21. juli 2015 kl. 07.54.





BØR MAN FJERNE GALLEBLÆREN VED GALLESTEIN?
"Du vil få store problemer med å fordøye fett om du opererer bort galleblæren, og dermed fettløselige vitaminer også." Sitat: PirkePetter, 24. april 2015 kl. 20.27.



"Når man har fjernet galleblæren vil man ha problemer med å fordøye fett i og med at gallen er en viktig del av fettfordøyelsen, slik at mennesker uten galleblære må inkludere fett som ikke har vært oppvarmet i hvert måltid som inkluderer fett. Dette for at enzymet lipase, som fordøyer fett, skal kunne bidra til fettfordøyelse i øverste del av magesekken, inntil mageinnholdet eltes nedover mot magesyren, når nivået er høyt nok." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2015 kl. 17.50.



"Lipase produsert i magesekken vil også bidra med fettfordøyelse, så sant man ikke spiser eller drikker noe i/med måltidet som undertrykker enzymaktiviteten. Som f.eks fytinsyre i korn, frø, nøtter og belgfrukter, eller konsentrert plantefett i form av vegetabilske matoljer." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2015 kl. 17.50.



"Nok en viktig faktor for mennesker uten galleblære er at alle måltider som inkluderer fett også må inkludere matemner rike på lecithin, som erstatter gallen i å dele opp fettet i mindre og mer fordøyelige partikler. Mao eggeplommer, lever og annen innmat (inkludert hjerne og lunger), fiskeegg/rogn/kaviar (uoppvarmet) og melke, kjøtt, sjømat, upasteurisert melk og melkeprodukter, og ellers det meste av animalske matemner. Når disse er uoppvarmet inkluderer de også lipase, og jo mer fett i matemnene, desto mer lipase. Slik at konsentrert fett i form av fløte, rømme og smør gir mer enn helmelk." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2015 kl. 17.50.





Nyttig Lesestoff: