lørdag 3. januar 2015

Gallestein

Oppdatert 14.04.19: Etter å ha ligget i Skattekammeret, kun tilgjengelig for inviterte lesere, har jeg i dag lagt gallesteinsinnlegget åpent også i Tradisjonskostbloggen. Jeg har i tillegg lagt til flere PirkePetter-sitater som vil gjøre det lettere å forstå hva som forårsaker gallestein, og hvordan man med tradisjonskost etter PirkePetters anbefalinger både kan forebygge og behandle gallestein, samt lever- og galleblæreproblemer. Det er dette innlegget jeg har hatt flest bloggbesøk på fra google-søk, og særlig i forbindelse med høytider og i fårikålsesongen når mange ofte spiser mer fett enn vanlig - og plutselig får et gallesteinsanfall. Forklaringen er at det høye fettinntaket ofte er utløsende årsak til et gallesteinsanfall, fordi galleproduksjonen øker og skaper aktivitet i galleblæra. Men, som du kan lese ut fra PP-sitatene blir det feil å hevde at det mettede animalske fettet har skylden for at du har fått gallesteiner i galleblæra i utgangspunktet.



Bildet er lånt fra tidsskriftet.no. Artikkel: Galleblæresykdom ved østrogensubstitusjonsbehandling.

 
Opprinnelig innledning: En bekjent av meg fikk etter store smerter og en nylig ultralydundersøkelse påvist gallestein. Smertene er som kjent intense, og det må på et tidspunkt bestemmes om galleblæren skal opereres ut for å lindre eventuelle tilbakevendende symptomer. Dette innlegget er ment som hjelp til vedkommende, og er en oppsummering av PirkePetters kommentarer relatert til gallestein. Alle avsnittene under er linket tilbake til der de opprinnelig er skrevet, og der finner man også i hvilken sammenheng informasjonen er gitt. Mens jeg leter videre i infojungelen er dette forhåpentligvis en nyttig begynnelse. Kanskje er det andre som også leter etter gallesteinsinformasjon?





ÅRSAKER TIL GALLESTEIN
"Konkret gallestein viser mangel på mettet fett og protein i kosten, utover mangel på magnesium, sink og fettløselige vitaminer som særlig D, E og K2. Et karbohydratdominert kosthold har i flere studier vist seg å øke forekomsten av gallesteiner, hvilket stemmer med ovennevnte fakta om mangel på protein og fett. Leveren trenger proteiner for sine utallige funksjoner, og galleblæren må ha fett jevnlig for å ikke krympe/svinne hen (atrofi). Upasteurisert melk og smør, rømme og fløte er gode kilder til både fett og enzymet lipase, som fordøyer fett i kroppen. Også kokosolje, palmeolje og palmekjerneolje er bra for både lever og galleproblemer, stein inkludert når disse skyldes opphopning av kolesterol i galleblæren. Skyldes steinene kalsiumforbindelser er magnesium og vitamin K2 nødvendige for å oppløse disse." Kilde: PirkePetter, 10.april 2013 kl. 21:13.



"Gallestein har flere årsaker, deriblant kalsiumopphopning pga magnesiummangel, samt sannsynlig mangel på vitamin K2, mangel på kolesterol (i kroppen og/eller i kosten), mangel på fett i måltidene, eller plutselig overgang til mye fett i kosten etter å ha spist lite tidligere, mangel på salt og/eller kryddere i måltidene." Kilde: PirkePetter, 17.august 2013 kl. 20:09.



"Det er sannsynlig at du har for lite kalsium og/eller magnesium, da for høyt blodnivå av kalsium ikke betyr at du får for mye via kosten, men snarere for lite av enten kalsium eller magnesium. Dette fordi mangel på/for lave nivåer av en eller begge mineraler, aktiverer parathyroid hormon/PTH, som frigjør kalsium fra skjelettet for å normalisere blodnivået. Dette fører ofte til at det blir for høyt, især om du ikke har tilstrekkelig med magnesium eller vitaminene A, D (vitamin D er også nødvendig for å i det hele tatt ta opp kalsiumet fra kefir, etc) og K2 som regulerer kalsium i kroppen, og også får deler av kalsiumnivået inn i skjelett og tenner etter behov. PTH undertrykker syreproduksjonen i magesekken, og forårsaker betennelse, og dermed redusert enzymproduksjon i bukspyttkjertelen. Og begge tilstander gir stopp i tømmingen av galle til tynntarmen, slik at gallen forblir for lenge i galleblæren, inntil steiner er dannet eller den blir betent." Sitat: PirkePetter, 21. juni 2016 kl.10.10.



"Også forhøyet serotoninnivå, samt østrogennivå, kan forårsake gallestein og for hyppige og/eller kraftige sammentrekninger av galleblæren, som gir smerter og betennelse" Sitat: PirkePetter, 21. juni 2016 kl.10.10.



"Både gallestein, halsbrann og oppblåst mage er symptomer på redusert syreproduksjon og/eller enzymproduksjon i magesekken. Og også på redusert produksjon av enzymer som fordøyer spesielt fett i tynntarmen, samt fra bukspyttkjertelen. Men, de 2 sistnevnte problemene skyldes som regel manglende eller blokkert syreproduksjon i magesekken, hvilket forstyrrer ph i tynn og tykktarmen, og også stopper enzymproduksjonen i bukspyttkjertelen så vel som tømming av galle fra galleblæren. Dette siste er grunnen til at ph-ubalanse i magesekken kan fremme gallestein, ettersom gallen ”størkner” og klumper seg i galleblæren om den ikke tømmes. Og både galle som fettfordøyende enzymer fra tynntarmen og bukspyttkjertelen er nødvendig for å fordøye fett" Kilde: PirkePetter, 17.august 2013 kl. 20:09.



"Du burde ha oppgitt at du ammer, da nylig svangerskap forklarer magnesiummangel, og dermed begynnende forkalkning av diverse celler, inkludert galle. Er steinene kalsiumbaserte så skal de forsvinne i løpet av noen dager, mens om årsaken er hypotyreose eller østrogendominans, pga prolaktinnivået mens du ammer (prolaktin undertrykker progesteron og øker østrogen), så er det umulig å gi noen mal. Magnesium og vitaminene A, D og K2 er antiøstrogen (og pro-testosteron), og reduserer unaturlig høyt østrogen så sant du ikke er overvektig, da fettcellene i så tilfelle vil produsere enzymet aromatase, som omdanner testosteron til østrogen." Sitat: PirkePetter, 21. mai 2015 kl. 03.33.



Bildet er lånt fra Mayo Clinic: Pancreatitis caused by gallstones.



SYMPTOMER PÅ LEVER- OG GALLEBLÆREPROBLEMER
"Er du helt sikker på at du faktisk har steiner i galleblæren og nyrene? Det finnes flere faktorer (bl.a hypotyreose og østrogenovervekt, bruk av p-piller og hormonpiller, xenoøstrogener, kolesterolsenkende medikamenter, hyppig konsum av planteoljer, og svinn av galleblæren, samt mangel på enzymet lipase) som forårsaker de symptomer leger legger til grunn for diagnose av steiner i disse organene, slik at du må være helt sikker på at du faktisk har steiner i disse. Man skal ikke kaste steiner man ikke har på andre, eller noe sånt." Sitat: PirkePetter, 10. april 2013 kl. 21.13.



"Smerten på høyre side er sannsynligvis betennelse i galleblæren, eller i øverste del av tynntarmen. Dette vil kroppen ta seg av selv så lenge du nærer den" Sitat: PirkePetter, 5. januar 2014 kl. 05.18.



"Om svien er på høyre side er det sannsynligvis gallesmerter du opplever. Dette blir mer sannsynlig om du har spist lite mettet fett og/eller dyrefett tidligere, eller mye plantefett. Dette skal gå over etter en kort tilvenningsperiode, og du kan påskynde denne gjennom å konsumere mettet fett sammen med kjøttet. Er smerten på venstre side er det nok magesyreproblemer, hvor du antakelig har spist mer næringsrik mat enn du kanskje er vant med. Dette skal også bedres i løpet av kort tid. Du kan ikke overspise animalsk mat; kun midlertidig mangle evne til å fordøye dem skikkelig." Sitat: PirkePetter, 2. juni 2013 kl. 03.19.



Høyere enn navlen, på høyre side indikerer lever og/eller galleproblemer, og at du opplever smerten hovedsaklig når du sitter kan skyldes forstørret lever eller trykk på nerver i ryggraden, pga delvis skiveutglidning/subluksasjon eller muskelspenninger som påvirker ryggvirvlene, som påvirker leveren negativt. Info om forstørret lever - http://www.localhealth.com/article/enlarged-liver/symptoms" Sitat: PirkePetter, 4. november 2012 kl. 01.19. 



"Hadde antakelig gallesteinsanfall. Da hadde jeg vonde tak ca. 3 fingerbredder over navlen og inn. Det var vondt, ikke i det hele tatt, vondt igjen, osv, så kom det ut. Området du hadde smerter i, er bukspyttkjertel eller tynntarm, ikke galleområdet" Sitat: PirkePetter, 4. mars 2017 kl. 19.34.



"Har prøvd meg på krydderkapsler for en stund siden, jeg vet nå ikke lenger hvilken krydder de inneholdt, siden det er flere år siden jeg tok dem, men det var i hvert fall mye pepper og andre sterke saker i disse. Jeg ble skikkelig dårlig etter inntak av bare en dose og reagerte med høy feber, ble sengeliggende. Om du tok krydderkapslene utenom måltider, kan det du opplevde være reaksjonen i fordøyelsessystemet. Kryddere setter i gang syreproduksjon i magesekken og galleutslipp fra lever/galleblære, og uten mat å jobbe med kan det være reaksjoner på syre og galle du reagerte på. Nok en ting er at mange kryddere reduserer blodsukkernivåene, hvilket er nok en grunn til reaksjon om du da ikke samtidig spiste mat. Du oppgir ikke symptomer, kun at du ble dårlig, men dårlig kan bety mange ting, slik at jeg ikke kan si mer om saken uten mer informasjon." Sitat: PirkePetter, 7. mars 2014 kl. 12.40.



"Jenta på 6, som spiser veldig lite (er veldig svaksynt og har også trekt tenner fordi det ikke var plass i munnen hennes), spiste plutselig mer enn jeg har sett henne spise på lenge. Når hun gikk fra bordet sa hun at hun hadde fått sting oppmot ribbeinet på høyre side. Dette varte ved og hun var slapp. I kveld sendte faren en sms at de var dratt på sykehuset med henne for å ta en full sjekk da de ikke fant ut på helsestasjonen hva det kunne være. "Sting" på høyre side viser at leveren hennes svulmet opp, og trykket på vevet rundt den. Dette viser at matemnene satte i gang avgiftningsreaksjoner, men kan også antyde at hun har problemer med galleblæren. Det at hun er svaksynt viser problemer i lever/galle, i følge ayurvedisk og kinesisk medisin" Sitat: PirkePetter, 18. mai 2016 kl. 11.56.



"Lå hele natten på sykehus og tok diverse prøver og røntgen. Fant ingenting. Skyldte på en infeksjon. Da er det vel en avgiftningsreaksjon, for de hadde vel funnet noe om det var problemer med galleblæren? I følge ayurvedisk og kinesisk medisin:) Tenkte at nå ble du å komme med en sink - a vitamin mangel, k2 vitamin mangel rekkefølge på ting. Jeg ville det hadde ikke alle relevante næringsstoffer allerede vært inkludert i måltidet. Derav avgiftningsreaksjon. Et eksempel er at hun kan ha hatt problemer med å fordøye fett i leveren, pga mangel på kolin og biotin, som begge er i rikelige mengder i eggeplommer (og lever). Slik at leveren hennes kan ha vært full av fett som ikke ble sendt videre ut i kroppen, pga mangel på et eller begge vitaminer. Et alternativt scenario er at leveren begynte å avgifte ymse kjemikalier når den plutselig fikk mye glycin fra gelatinet. Glycin er hovedavgiftningssubstans i leveren, på den måten at alle slags kjemikalier og tungmetaller, etc bindes (konjugeres) til glycin, og deretter skilles ut i tarmen via galle. Basert kun på en eneste reaksjon, i en jente jeg ellers ikke vet noe som helst om, kan jeg ikke spekulere i årsaks og virkningssammenhenger, da så mange mulige årsaker kan være involvert" Sitat: PirkePetter, 20. mai 2016 kl. 12.00.



"Kan plutselig akutt diare ha sammenheng med at jeg får kiropraktorbehandling? Fått tørrnåling og litt knekking for stive/stramme muskler i nakke og rygg tre ganger siste uka, men da dette startet tenkte jeg det var fordi jeg hadde vært i to bursdager mye alkohol og lite tradisjonskostvennlig mat. Diare kombinert med en følelse av å være stiv rundt skulderbladet viser at du hadde lever/galleblæreproblemer da, og som sannsynligvis var årsaken til diareen. Da fordi muskelen det er snakk om er tilknyttet galleblæren. Mer info - https://www.gallbladderattack.com/gallbladder-symptoms/ - Ble du behandlet rundt skulderbladet/midtre del av ryggen så har du påvirket lever og galleblære, hvilket betyr at du var i gang med kjemiske forandringer i lever/galleblære, mao helbredsreaksjon, som antakelig ble sabotert av alkoholkonsum." Sitat: PirkePetter, 6. april 2016 kl. 07.08.



"Mener du at jeg hele tiden har hatt lever/galleblæreproblemer, eller at det var spesielt den perioden jeg hadde diare? Jeg har i hovedsak fått behandling helt øverst på skuldrene og i nakken, men når jeg tenker meg om så fikk jeg vel noe knekking litt lenger ved ryggsøylen ned den andre gangen. Jeg spurte kiropraktoren om hvilke steder som var mest problematisk, men jeg husker ikke helt nøyaktig hvor det var, men det var noe sånt som C2, T3 og T7. Begge deler; at du hadde det da du hadde diare, og nå igjen pga en kombinasjon av å jobbe med relaterte muskler og punkter, kombinert med alkoholkonsum i en periode hvor du er i ubalanse, grunnet behandling. Musklene du oppgir, og virvlene, omfatter muskelen som reflekterer galleblærens helsetilstand." Sitat: PirkePetter, 7. april 2016 kl. 05.26.



"Smerter på høyre side av ryggen, og som ikke har en helt åpenbar årsak i at du f.esk bærer mye på høyre side, etc indikerer ubalanse i lever eller galleblære. Har du vondt også mellom skulderbladene indikeres også magesekken. Kjenner du igjen noen symptomer -
http://en.wikipedia.org/wiki/Cholecystitis#Signs_and_symptoms
http://en.wikipedia.org/wiki/Cholelithiasis#Symptoms
http://en.wikipedia.org/wiki/Hepatitis#Signs_and_symptoms
http://drmyhill.co.uk/wiki/Hypochlorhydria_-_lack_of_stomach_acid_-_can_cause_lots_of_problems
http://metabolichealing.com/key-integrated-functions-of-your-body/gut/lack-of-adequate-stomach-acid-what-you-don-t-know-could-be-causing-major-distress/ " Sitat: PirkePetter, 3. november 2012 kl. 20.16.





ATROFI AV GALLEBLÆREN
"Er du imidlertid helt sikker på at det dreier seg om gallesteiner, og ikke "bare" er f.eks betennelse eller kolikk i galleblæren? Om du har begynt å spise mer fett enn du er vant med, er der en viss sjanse for at galleblæren din har skrumpet litt inn (atrofi) av mangel på fett som utløser galleproduksjon i leveren, og som galleblæren da konsentrerer og tømmer ut i tarmen. Dette er mer sannsynlig om du har spist lite fett." Kilde: PirkePetter. 27.12.2012 kl. 02:43.



"Om det er slik at galleblæren har skrumpet pga tidligere fettfattig kost, vil den da bli vokse seg normal igjen med kraftkost, eller vil skadene kunne være varige? ..galleblæren blir helt normal igjen, men kan gi problemer med galleutskillelse og å ta opp fett/negative reaksjoner på økt fettkonsum (unntatt mellomkjedet fett fra kokosolje) inntil den fungerer normalt igjen. Referansene er i hodet mitt, samt erfaring fra tidligere pasienter. Og også via en god del artikler og forskningsreferanser jeg har på maskinen, og som jeg har samlet på gjennom åra. Søk på ord som "fat free diet gall bladder atrophy" så vil du nok få en del nyttig info." Kilde: PirkePetter, 28.12.2012 kl. 01.06.



Bildet er lånt fra cancer.gov, Gallbladder Cancer Treatment.



FETTFORDØYELSE - FETTSTOFFSKIFTET
"Næringsstoffer involvert i fettstoffskiftet er i hovedsak dem som trenges for at enzymer som fordøyer eller omdanner fett til andre fettsyrer i kroppen skal fungere. Lipase fordøyer fett fra maten, og bl.a desaturaser og elongaser omdanner disse fettsyrene til andre fettsyrer i kroppen. Næringsstoffer involvert i disse prosessene er vitaminene B3, B6, B9/folinsyre, biotin, C, E, jern, magnesium og sink, og mangel på et eller flere stopper enzymenes aktiviteter. Fytinsyre blokkerer lipaseaktiviteten, og lipase fra matemner hjelper på fettfordøyelsen. Upasteurisert smør og melkefett er rikt på lipase, samt alt dyrefett, eggeplommer inkludert, som ikke har vært oppvarmet. Også en del melkesyrebakterier produserer lipase, slik at surnede melkeprodukter og melkesyregjæret mat og drikke hjelper på fettfordøyelsen. For optimalisering av lipase produsert i kroppen hjelper et tradisjonskosthold med hovedvelt på næringsrik, animalsk mat, med mindre karbohydrater i forhold til protein og fettrike matemner. Planteoljer eller transfett "overkjører" de ovennevnte enzymene, slik at de ikke fungerer." Kilde: PirkePetter, 02.02.2013 kl. 18:27.



"Galle trenges for fettfordøyelse, utover lipase produsert i tarmen, samt fra bukspyttkjertelen. Slik at mer galle kun er relevant om du har problemer med å fordøye fett. Mettet fett stimulerer galleproduksjon og utskillelse, og ellers mer protein for aminosyrer som glutamin, glycin, metionin og taurin. Alt som bedrer leverens funksjon og/eller stimulerer magesyreproduksjonen stimulerer galleutskillelse, via hormonelle tilbakemeldingsystemer mellom mage og lever." Kilde: PirkePetter, 09.01.2013 kl. 17:21.





NÆRINGSUBALANSER
"Hva gjelder næringsubalanser, så er det aldri slik at ditt eller datt helseproblem skyldes bare ditt eller datt vitamin eller mineral, da alle næringsstoffer mer eller mindre samarbeider om det aller meste i kroppen. Og avhengig av hvor langt en kjemisk ubalanse/tilstand/helseproblem har fått utviklet seg, så involveres gjerne hormoner og andre faktorer, som kompliserer helsebildet enda mer, og gjerne skaper nye symptomer i tillegg til de opprinnelige. Diverse kjemikalier i mat, drikke og miljø, samt eventuelt konsum av unaturlige matemner som både direkte og indirekte fremmer ulike helseproblemer, samt mulige problemer med fordøyelse – næringsopptak og avfallsutskillelse – eller i lever/galle og/eller bukspyttkjertel, samt mangelfull aktivitet av ymse enzymer som avgifter naturlige så vel som syntetiske substanser, m.m forstyrrer symptombildet ytterligere, slik at det sjelden lar seg gjøre å identifisere en eneste årsak til et gitt helseproblem.



Dette er grunnen til at jeg aldri gikk inn på vitamin og mineraltilskuddsgaleien, da dette er en prøv og feilprosess jeg anser som ubrukelig og potensielt helseskadelig for pasienten. Da er det bedre å heller gi kroppen alle næringsstoffer den trenger på en gang, via næringsrike matemner, slik at kroppen til enhver tid kan velge å ta opp og utnytte hva den trenger i øyeblikket." Kilde: PirkePetter, 25.januar 2014 kl. 22:27.




"Det er aldri en eneste årsak til en kjemisk ubalanse/såkalt sykdom, og alltd minst 2 eller flere. Ofte er det tilsynelatende bare en årsak, men dette er som regel kun den utløsende årsaken som fortsetter/forverrer en eksisterende ubalanse i kroppen. Den utløsende årsaken er som vanndråpen som får det allerede fulle begeret til å renne over, og poenget er at begeret allerede må være fullt (kroppen må allerede være i varierende grad av ubalanse) for at den siste vanndråpen (den utløsende årsaken) skal lage krøll." Sitat: PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.35.



"For lite natrium f.eks fremmer mangel på bl.a kalsium og magnesium, slik at man i dette tilfellet bør gi natrium, og ikke fokusere på de tilsynelatende åpenbare manglene. Mangel på magnesium gir mangel på hormonformen av vitamin D, slik at selv om blodprøver viser mangel på vitamin D så kan det mao være mangel på magnesium som er det egentlige problemet. Mangel på et hvilket som helst B vitamin kan også skyldes mangel på magnesium, da magnesium er nødvendig for at B vitaminene skal virke i kroppen. Mangel på protein i kosten gjør at du ikke tar opp bl.a kalsium og B12, slik at selv om blodprøver viser mangel på de to sistnevnte så er det protein du da vil trenge. Vitamin A og K2 er helt nødvendig for at vitamin D skal virke i kroppen. Mangel på vitamin B12 kan skyldes mangel på vitamin B9/folinsyre, og motsatt kan mangel på folinsyre skyldes mangel på B12, da disse to vitaminene jobber sammen og er helt nødvendige for hverandres funksjon. Osv, osv, osv." Sitat: PirkePetter, 16. august 2013 kl. 15.35.  



Bildet er lånt fra ndla.no, Tynntarmen.



KOSTHOLDSRÅD VED LEVER- OG GALLEPROBLEMER
"Symptomer på nedsatt magesyreproduksjon er i mange tilfeller identiske med lever/galleproblemer, og nedsatt magesyreproduksjon er en av flere årsaker til lever/galleproblemer. En ting som hjelper begge tilstander er kraft/gelatin, og også mer protein og mettet fett (kokosolje eller upasteurisert smør især), samt kolesterol. Følger du kostholdet som promoteres i denne og de andre kraftmammabloggene i noen ukers tid skal du bli kvitt smertene dine, så fremt de ikke skyldes klem på nerver (subluksasjon) i ryggraden. Da må du en tur til kiropraktor eller osteopat først." Sitat: PirkePetter, 4. november 2012 kl. 01.19.



 "Mer protein og et mer næringsrikt kosthold som inneholder både faktorer som trenges for magesyreproduksjon som lever og gallefunksjonen, samt bruk av organiske syrer som bl.a eddik, sitronsyre/sitronsaft og melkesyre og eddiksyre fra surnede melkeprodukter vil bidra til økt magesyreproduksjon så vel som bedret lever/gallefunksjon. Lettfordøyelige matemner som gjæret, speket, gravet, raket, røykt og tørket mat vil være til hjelp, og det gjelder også helt rå animalsk mat som i carpaccio, tartar, sushi og sashimi som helt rå. Rå eller lettstekt lever, samt rå eggeplommer inneholder mye av de næringsstoffer leveren trenger for å fungere optimalt, og aminosyren glycin i gelatin er helt livsnødvendig for at leveren skal være i stand til å avgifte seg selv fra kjemikalier, etc som den renser fra blodet." Sitat: PirkePetter, 4. november 2012 kl. 01.19.



"Kolin, som det også er mye av i lever og eggeplommer, er nødvendig for at leveren skal kunne sende fett videre etter at den har omdannet sukker fra maten til fett. Mangler man kolin får man fettlever, så vel som skrumplever eller leverkreft." Sitat: PirkePetter, 4. november 2012 kl. 01.19.



"En siste aminosyre, som også er nødvendig for normal lever og galleblærefunksjon er taurin, som det finnes svært mye av i hjerte. Da taurin ikke tåler varme særlig godt er rå eller spekede hjerter en god kilde, samt det meste av rå eller tradisjonelt tilberedt/konservert animalsk mat. Liker du fenalår vil du nok like spekede lammehjerter, som smaker nokså likt." Sitat: PirkePetter, 4. november 2012 kl. 01.19.



"Ting du bør unngå er hovedsaklig planteoljer, soya samt korn, frø, nøtter og belgfrukter som ikke har vært bløtlagt i syre eller gjæret, da fytinsyre i korn, soya, etc og planteoljer blokkerer magesyreproduksjonen/pepsinaktiviteten i magesekken, slik at maten ikke fordøyes skikkelig, og skaper mer arbeide for bl.a leveren. Når mageceller ikke produserer tilstrekkelig med syre produseres ikke et hormon i tarmen som gir leveren beskjed om å produsere galle, samt galleblæren beskjed om å tømme ut innholdet." Sitat: PirkePetter, 4. november 2012 kl. 01.19.





HELBREDSSYMPTOMER
"Kvalme og andre symptomer relatert til fordøyelsessystemet er vanlig da kroppen bruker en del tid på å tilpasse seg det nye kostholdet. Og når dette også skjer samtidig som kroppen kanskje setter i gang reparasjonsprosesser, får man gjerne betennelser, feber, økt svette, diaré eller forstoppelse, hudproblemer m.m. i en liten periode. Kvalme kan dreie seg om at leveren og/eller bukspyttkjertelen tilpasser seg mer fett enn den er vant med." Sitat: PirkePetter.



"Kroppen setter i gang betennelser for å fjerne døde eller skadde celler slik at de kan erstattes med nye. Og eventuelle steiner i galle eller nyrer løsner og forsvinner, men vil gjøre vondt inntil de løsner. Kroppen øker gjerne temperaturen (feber) for å få fortgang i slike prosesser, og diaré, økt svette og ev. oppkast er vanlig." Sitat: PirkePetter.



Bildet er lånt fra ehalthmd.com, What are gallstones?



FOREBYGGING - BEHANDLING AV GALLESTEIN
"Et kosthold rikt på proteiner, mettet fett, kolesterol og næringsstoffer både forebygger og løser opp steiner i både nyrer og galleblære." Kilde: PirkePetter, 10.april 2013 kl. 21:13.



"Gallesteiner som løsner når man begynner med tradisjonskost er ikke uvanlig, og de forsvinner for godt også." Kilde: PirkePetter. 27.12.2012 kl. 02:43.



"Konsum av mye taurin (mye i hjerte), og/eller mellomkjedet fett fra kokosolje og/eller upasteurisert smør, samt fosfatidylkolin/lecithin (mye i lever og eggeplommer) oppløser gallesteiner." Kilde: PirkePetter. 27.12.2012 kl. 02:43.



"Jeg ser du sier et sted at "Konsum av mye taurin (mye i hjerte), og/eller mellomkjedet fett fra kokosolje og/eller upasteurisert smør, samt fosfatidylkolin/lecithin (mye i lever og eggeplommer) oppløser gallesteiner." Kan dette gjelde en stein på 2 cm også? Kostholdsrådene gjelder alle størrelser på steiner, all den tid det er sammensetning som teller, og ikke størrelse." Sitat: PirkePetter, 13. september 2013 kl. 15.14.





BEHANDLING - SMERTELINDRING VED GALLESTEIN
"Om steinene er dannet av kalsium vil magnesiumsulfat, som anbefales i artikkelen, være en god ide, også fordi magnesium får gallegangene til å utvide seg/slappe av, foruten at magnesium er smertedempende. Varme bad med magnesiumsulfat er også en god ide, samt bruk av magnesiumolje utvortes flere ganger til dagen." Kilde: PirkePetter. 27.12.2012 kl. 02:43.



"Har du gurkemeie (curcuma longa), bruk den i mat og/eller drikk som te flere ganger daglig, da gurkemeie hjelper mot gallesteinsmerter og kolikk eller betennelse i gallenblæren, samt leverproblemer generelt." Kilde: PirkePetter. 27.12.2012 kl. 02:43.



"Tar ca 30 kapsler med gurkemeie sammen med pepper, kokosolje, gp olje og sprayer ofte med magnesiumolje. Kosten ellers disse dagene er rå lever, surdeigsbrød med smør og ost (upast), drikke er kefir og vannkefir, litt kraft. Om du kun får i deg magnesium via "litt" kraft og spray, så har du sannsynligvis alt for lite til å balansere mye kalsium fra ost og kefir, samt vitamin D fra GP olje." Sitat: PirkePetter, 25. april 2015 kl. 10.58.



"Magnesium løser som sagt steinene opp, men da i betydelig større mengde daglig enn du får gjennom måtene du oppgir, og du må samtidig ha mye innvortes, via væske. Så mye at det er helt opp til grensen for når du får diaré av magnesiumet. Upasteurisert smør og kokosolje løser opp kolesterolbaserte steiner, men vi snakker om mye, som kur, ikke vanlige måltider, da dette er en akuttsituasjon. Mao mye fett, kefir og magnesium, konsumert f.eks 1 gang i timen eller så." Sitat: PirkePetter, 20. mai 2015 kl. 01.39.



"Prøver og å øke magnesium med å bade i magnesiumsulfat, flere sprut med magnesiumoljen, samtidig drikke litt mindre kefir 1 stort glass daglig. Å redusere konsum av kalsium nytter ikke, da mye magnesium må ha mye kalsium for å tas opp og fungere i kroppen, og kroppen tar bare kalsium fra skjelettet om du konsumerer for lite. Og det er dette kalsiumet som ender opp i bl.a galleblæren, og ellers i organer, hjerne og nervesystem, muskelceller, etc hvor det forkalker cellene." Sitat: PirkePetter, 20. mai 2015 kl. 01.39.



"Da kalsium og magnesum jobber med vitaminene A og D, er høyt konsum av disse også en god idé." Sitat: PirkePetter, 20. mai 2015 kl. 01.39.



"Da har jeg startet med økning og inntak 1 g pr time. Drikker 1 glass med 3 ts epsomsalt( tenker å bytte til magnesiumklorid) Høres 3 ss smør og 3 ss kokosolje i timen ok ut, og kan jeg blande smør med honning? 3 ss smør og kokosolje er rimelig ok, men det bør være rent fett, ikke honning eller karbohydrater annet enn som del av dine vanlige måltider." Sitat: PirkePetter, 21. mai 2015 kl. 03.33.





AKUTTMIDDEL MOT GALLESTEINSSMERTER
"Som akuttmiddel, når du begynner å føle smerter, kan eddik i litt vann hjelpe. Mange har opplevd at dette stopper smerten fullstendig, mens enkelte opplever ingen forskjell." Sitat: PirkePetter, 20. mai 2015 kl. 01.39.





ER LEVER- OG GALLERENS EN GOD IDÈ?
"Har du tro på lever og gallerens(kur) for å bli kvitt steinene? The Truth about Gallbladder and Liver Flushes - http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/flushes.html - The Liver and Gallbladder Flush is Dangerous and a Scam - http://lowfatveganchef.com/the-liver-and-gallbladder-flush-is-dangerous-and-a-scam/" Sitat: PirkePetter, 25. april 2015 kl. 10.58.



"Er dette en måte å få renset opp på: http://blogg.super-nature.no/fat2fit-gallestein-og-naturlig-rens-av-galleblaeren? Jeg anbefaler ikke fremgangsmåten som nevnes da olivenolje ofte fører til at mer kolesterol konsentrerer seg i galleblæren. Olivenolje og annen vegetabilsk olje får også galleblæren til å trekke seg sammen etter konsum, hvilket vil gi mer smerter. Nok en ting er at om steinene er store, så kan denne fremgangsmåten fører til at de sitter fast i gallegangen, hvilket vil medføre øyeblikkelig operasjon eller et sannsynlig "for tidlig teppefall" for denne inkarnasjonen. Jeg kjenner også til tilfeller hvor steiner som kom ut dagen etter slik olivenoljekur faktisk var dannet av olivenoljen i reaksjon med kalium i sitronsaften som ofte blir brukt sammen med olivenoljen." Kilde: PirkePetter. 27.12.2012 kl. 02:43.





ENDOSKOPISK UNDERSØKELSE
"Etter ERCP for å hente ut faste steiner i gallegangene har jeg bare hatt oljete diare. Jeg forstår det slik at gallesaften går fra galleblæren ned i en ventil/ sil ved utgangen av gallegangen. Fra ventilen blir den prosjonert ut etter behov. Legen gjorde denne utgangen større. Er dette da like ille som å fjerne galleblæren? Kan denne ventilen gro sammen igjen? Om legen ikke satte inn en stent skal den kunne gro normalt. Du må mao finne ut om han satte inn en stent for å holde åpningen større permanent" Sitat: PirkePetter, 21. juli 2015 kl. 07.54.



"Og bør jeg begrense fettinntak om jeg ikke tar det opp ordentlig? Du skal kunne fordøye fett, især når fettet ikke er varmebehandlet, slik at det inneholder lipase, som fordøyer det for deg. Kokosfett fordøyes ikke i leveren i det hele tatt, og trenger ikke galle, men styrker og beskytter leveren. Bl.a mot alkohol, sprøytegifter, kjemikalier, planteoljer, etc." Sitat: PirkePetter, 21. juli 2015 kl. 07.54.





BØR MAN FJERNE GALLEBLÆREN VED GALLESTEIN?
"Du vil få store problemer med å fordøye fett om du opererer bort galleblæren, og dermed fettløselige vitaminer også." Sitat: PirkePetter, 24. april 2015 kl. 20.27.



"Når man har fjernet galleblæren vil man ha problemer med å fordøye fett i og med at gallen er en viktig del av fettfordøyelsen, slik at mennesker uten galleblære må inkludere fett som ikke har vært oppvarmet i hvert måltid som inkluderer fett. Dette for at enzymet lipase, som fordøyer fett, skal kunne bidra til fettfordøyelse i øverste del av magesekken, inntil mageinnholdet eltes nedover mot magesyren, når nivået er høyt nok." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2015 kl. 17.50.



"Lipase produsert i magesekken vil også bidra med fettfordøyelse, så sant man ikke spiser eller drikker noe i/med måltidet som undertrykker enzymaktiviteten. Som f.eks fytinsyre i korn, frø, nøtter og belgfrukter, eller konsentrert plantefett i form av vegetabilske matoljer." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2015 kl. 17.50.



"Nok en viktig faktor for mennesker uten galleblære er at alle måltider som inkluderer fett også må inkludere matemner rike på lecithin, som erstatter gallen i å dele opp fettet i mindre og mer fordøyelige partikler. Mao eggeplommer, lever og annen innmat (inkludert hjerne og lunger), fiskeegg/rogn/kaviar (uoppvarmet) og melke, kjøtt, sjømat, upasteurisert melk og melkeprodukter, og ellers det meste av animalske matemner. Når disse er uoppvarmet inkluderer de også lipase, og jo mer fett i matemnene, desto mer lipase. Slik at konsentrert fett i form av fløte, rømme og smør gir mer enn helmelk." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2015 kl. 17.50.





Nyttig Lesestoff:


19 kommentarer:

  1. Takk for innhenting og presentasjon av dette. Hører om flere og flere som fjerner gallen. Vet du noe om når galle kommer ut i blodet og hva som skjer da? Og hva som skjer når man fjerner galleblæren,legene sier vi ikke har bruk for den, men at kroppen ikke har bruk for et organ som er skapt tror jeg ikke noe på:) hilsen snurre sprett

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Snurre Sprett! :)
      Tenkte når jeg først samlet informasjon, kunne det kanskje komme andre til nytte også. Enig med deg, tror virkelig det er en mening med alle organene vi har fått utdelt. Svarene under er min forståelse av fysiologien og er svært forenklet.

      Opphopning av galle i blodet er langt fra mitt spesialfelt, men ut fra det jeg vet skyldes det som regel blokkering av en eller flere av gallepassasjene i lever og galleblære. Symptomer er gulsott (som følge av bilirubinet i gallen) og kan i verste fall føre til leversvikt.

      Galleblæren er lagringsplass for galle som produseres i leveren. Gallens funksjon er å sørge for optimal fettfordøyelse, med sine gallesalter som finfordeler store fettdråper til mindre. Uten galleblære vil gallen fra leveren tømmes rett ut i tarmen. Noe fett vil fremdeles kunne fordøyes, men med den mengden fett jeg spiser til daglig vil jeg tro fettfordøyelsen ville blitt alt annet enn optimal.

      Leger som sier vi kan klare oss uten galleblære er nok de samme som er overbeviste om at mettet fett er fienden, og som sier vi helst skal spise Wasa knekkebrød og Kavli magerost. Mange klarer seg derfor "fint" uten galleblære, så lenge kostholdet er basert på karbohydrater og proteiner.

      Jeg kjenner til flere som har fjernet galleblæren etter gallestein, og de forteller at fettrike måltider gir like store smerter som gallesteinsanfallene gjorde. I den sammenhengen er det for meg forståelig at man velger vekk fra kosten det man får kraftige reaksjoner på. Problemet er bare at høykarbohydratkosten man står igjen med til syvende og sist gir næringsubalanser, som igjen kan føre til helseproblemer som diabetes, hjertekar, autoimmune sykdommer osv.

      Er man derimot overbevist om at mettet fett er deler av veien til en god helse, og ønsker å meske seg med fete oster, smør, kraftsupper osv, vil det kunne oppstå en aldri så liten krise uten galleblæra. Jeg tenker derfor at så langt det går, bør galleblæren "for alt i verden" reddes fra å opereres ut.

      En syk galleblære kan repareres med et næringsrikt kosthold, en utoperert galleblære kan bare ikke erstattes...

      Slett
    2. Når man har fjernet galleblæren vil man ha problemer med å fordøye fett i og med at gallen er en viktig del av fettfordøyelsen, slik at mennesker uten galleblære må inkludere fett som ikke har vært oppvarmet i hvert måltid som inkluderer fett. Dette for at enzymet lipase, som fordøyer fett, skal kunne bidra til fettfordøyelse i øverste del av magesekken, inntil mageinnholdet eltes nedover mot magesyren, når nivået er høyt nok.

      Lipase produsert i magesekken vil også bidra med fettfordøyelse, så sant man ikke spiser eller drikker noe i/med måltidet som undertrykker enzymaktiviteten. Som f.eks fytinsyre i korn, frø, nøtter og belgfrukter, eller konsentrert plantefett i form av vegetabilske matoljer.

      Nok en viktig faktor for mennesker uten galleblære er at alle måltider som inkluderer fett også må inkludere matemner rike på lecithin, som erstatter gallen i å dele opp fettet i mindre og mer fordøyelige partikler. Mao eggeplommer, lever og annen innmat (inkludert hjerne og lunger), fiskeegg/rogn/kaviar (uoppvarmet) og melke, kjøtt, sjømat, upasteurisert melk og melkeprodukter, og ellers det meste av animalske matemner. Når disse er uoppvarmet inkluderer de også lipase, og jo mer fett i matemnene, desto mer lipase. Slik at konsentrert fett i form av fløte, rømme og smør gir mer enn helmelk.

      PP

      Slett
    3. Takk for oppklaringer og tilleggsinformasjon PP!
      Hvis du stikker innom igjen og har tid, så finner du litt utfyllende info under, og jeg har noen relaterte spørsmål nederst i kommentaren.

      Vedkommende har heldigvis fremdeles galleblæren intakt. Men har i mer eller mindre grad vært litt "uggen" i kroppen over lengre tid, selv etter kostholdsendringene som er gjort etter konstateringen. Plages endel med kvalme i tillegg til de typiske "ryggvondtene" som hører med symptombildet til gallestein. Sannsynligvis kan noe av "uggenheten" knyttes til helbredsreaksjoner.

      Med mål om å løse opp gallesteinene og kvitte seg med de naturlig, har jeg anbefalt de samme matemnene du oppgir. Men det er nok ikke helt optimalt da mesteparten inntas oppvarmet. Generelt ligger det nok inne en mental sperre i forhold til å spise rå mat, og da spesielt innmat, men jeg håper det kan løsne litt etterhvert. Det sitter nok litt inne å gjøre alle disse "rare" og "ekle" endringene, selv om jeg synes det har vært en sporty innsats sålangt.

      Fermentert fiskeleverolje (1 ss daglig), spekemat og upasteurisert smør og ost er de produktene som ikke er oppvarmet, i tillegg til upasteurisert eplecidereddik som jeg har anbefalt i forkant av måltider.

      Kraftkoking er igangsatt, leverkapsler fra tørket lever inntas hver dag, og innimellom inntas surdeigsprodukter fra Bakerrebellene. Kokte egg med bløtest mulig plomme har blitt alternativet til rå eggeplommer. Jeg har også gitt streng beskjed om å unngå planteoljer og produkter med ulike antinæringsstoffer.

      Magnesiumstatus er nok noe lavt. Uten badekar er alternativene fotbad med magnesiumsalt eller magnesiumoljen til Tidsporten. Begge alternativene gjøres innimellom, men antakelig ikke ofte nok.

      Har du noen formening om tilsetningsstoffene i magnesiumkremen i linken under. En hudkrem er ofte mindre klissete og forsvinner raskt inn i huden, som kanskje gjør det praktisk å påføre oftere. Parabener er vel rimelig uheldig, men vet du noe om de andre ingrediensene? http://www.iherb.com/Kirkman-Labs-Magnesium-Sulfate-Cream-4-oz-113-g/58420

      En annen ting. I kommentaren fra Lis under, så anbefaler hun en bok som omtaler en ganske heftig gallesteinsflush... Logikken med magnesiumet ser jeg, men ikke med bruk av olivenolje. Hva tenker du om en slik strategi, hvis man bytter ut olivenolje med f.eks uraffinert kokos- eller rød palmeolje? Her er et blogginnlegg som beskriver metoden: http://innisrecipes.blogspot.no/2010/06/liver-and-gallbladder-miracle-cleanse.html

      Takk igjen :)

      Slett
    4. I boken står det at man alternativt kan bruke macademiaolje, mekanisk eller kaldpressede vindruekjerneolje, solsikkeolje eller andre kaldpressede oljer. Bruk ikke raps - soja eller lignende raffinerte oljer. Det bemerkes dog at ekstra jomfruolivenolje synes å være den oljen som er mest effektiv til å rense leverern med.

      Alt godt fra Lisbeth-

      Slett
    5. Takk Lisbeth:)
      Nå har jeg ikke lest boken, men søkte litt rundt på nettet. Virker som Moritz ikke var spesielt tilhenger av mettet fett og animalsk mat, i motsetning til meg selv.

      Unngår å bruke planteoljer selv, og vil heller ikke anbefale det videre siden planteoljer, kaldpresset eller ei, er ugunstige på de fleste andre områder. Og det var ganske store mengder olje på denne flushen. Mettet som fett som kaldpresset kokos- og palmeolje, upasteurisert smør og talg fra beitefora dyr burde kunne gjøre samme susen tenker jeg?

      Slett
    6. Nei, moritz etterstrevde vegansk føde-
      Hvilket jo kan diskuteres. Jeg spiser nok til vanlig mer som deg- med kokos- og animalsk fett, samt grønnsaker i all hovedsak. I forbindelse med rensen inntar man 1 1/4 dl med olivenolje på fastende mage- det har ikke bekymret meg, men jeg hadde nok valgt kokosolje som et alternativ. Uansett, jeg har gjennomført 3 rens- dvs 18 dager med kun vegansk kost, og dog de dagene var litt slitsomme i forhold til min vanlige kost, har det absolutt vært verdt det. Jeg kommer til ågjennomføre flere i løpet av året- overbevist om at kroppen min tar mer skade av å beholde alle de sten som har kommet ut, kontra å spise vegansk, samt innta olivenolje for en kort periode!
      Anbefaler på det sterkeste å lese boken før evn rens- den finnes på dansk!
      Glade ønsker fra Lisbeth-

      Slett
    7. Veldig interessant å høre om dine erfaringer med denne rensen!
      Jeg skal viderebringe anbefalingen din om at boken bør leses først.

      God helg til deg Lisbeth :)

      Slett
  2. Kan anbefale boken "elsk din lever, lev længre" av Andreas moritz. Den beskriver hvordan man helt naturlig og uten smerter kvitter seg med gallestein. Har selv tatt rensen 3 ganger så langt- og blitt kvitt ørten små og store stein. Det merkes på kroppen og div blodprøver har også fått bedre resultater. Han anbefaler vegansk kost under rensen, selv spiser jeg etter paleoprinsippene- men dager på bare grønt, under kuren, har vært absolutt verdt det!
    Helt klart verdt et forsøk etter min mening!

    Gode ønsker fra L-

    SvarSlett
  3. Hei .Dette er jo en gammel post, men lurer på hvordan det gikk med vennen din og galleblæren. ? Har selv problemer med gallestein jeg trodde jeg var kvitt men den gang ei.Ble leverrens kuren forsøkt?
    Mvh trine

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Trine! :)
      Kuren ble aldri forsøkt, da det ble litt skummelt i tilfelle det ble alt for stor fart. Det er ganske mange store steiner det er snakk om, og da ble tanken på en flush lagt på is, i tilfelle de skulle sette seg fast og føre til akutt operasjon. Det er heller blitt lagt vekt på kostholdet for å se om steinene istedet løser seg opp.

      Slett
  4. Takker for svar. Mine steiner er mange men små så tenker å prøve denne flushen, men selvfølgelig fortsette med kostholdet.
    Setter stor pris på bloggen din.
    Trne

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig :D
      Lykke til med flushen og håper det går seg til med steinene dine. Legg gjerne igjen en tilbakemelding her når du har testet ut.

      Slett
  5. Hei
    Jeg har problemer med gallestein, da i form av at jeg har hatt 13 anfall i fjor og 8 i år. Skal operere bort galleblæren 15. oktober, men er egentlig veldig skeptisk. Jeg er vegetarianer og har gått ned ca 28 kilo siste 1,5 året. Nå kan jeg nesten ikke spise noe som helst uten å få gallesteinsanfall og dertil legevaktbesøk. Jeg har også hatt forstoppelse (da mener jeg fullstendig stopp hvis jeg ikke bruker laxativ, har forsøkt å vente å se om noe skjedde, men etter to uker uten å ha vært på do så var jeg ganske dårlig). Legen min synes ikke å bry seg om verken forstoppelse eller gallestein, og jeg har hatt slike anfall nå i 5 år uten at noe har blitt gjort, var først ved bytte til nåværende lege at jeg fikk "lov" til å bli operert, men det tar jo tid å stå i kø, og nå er altså operasjonen bare et par-tre uker unna. Har du noe råd til hva jeg kan spise uten å få anfall utover wok grønnsaker (rock wok uten mais) og skyr og omelett eller speilegg med rugbrød til. Jeg kan tydeligvis ikke innta noe som inneholder vanlig ost. Jeg forsøkte forrige uke å spise vanlig mat, dvs at jeg spiste to biter med pizza (120 g) til middag og senere på kvelden så spiste jeg to knekkebrød med tilsammen 15 g ost, og da fikk jeg anfall. Utover dette så spiste jeg kun grønnsaker den dagen såvidt jeg kan se bortsett fra noen kjeks jeg spiste på natta (etter kl 24) før jeg fikk det anfallet. Anfallet jeg fikk nå var et "mildt" anfall, og varte bare i 2 timer, kanskje også fordi jeg tok 50 mg Tramadol (etter anbefaling fra lege ved tidligere anfall så skulle jeg visstnok ta 1g paracet, 50 mg voltaren og 10 mg tramadol ved anfall, men jeg har aldri tatt så mye på engang da jeg syns jeg får så hangover av tablettene. Jeg tok altså derfor bare 50 mg Tramadol denne gangen, noe som egentlig er lite ettersom jeg har Fibromyalgi og tar (skal ta) dem for fibromyalgi smertene. Jeg prøver i det lengste å ikke ta piller, og tar dem derfor ikke daglig, kun hvis jeg har uutholdelige smerter slik som ved gallesteinsanfall eller når det er høststorm ute og smertene av FM er ekstra ille. Jeg har i tilegg også vært mye plaget med kraftig migrene anfall som varer i opptil 6 dager. (vært innlagt på sykehus for tre år siden pga dette og fikk da diagnosen statous migrenous/ migrene aura/ TIA. Jeg aner ikke om disse tingene har noen sammenheng ettersom fastlegen min hevder at alt sammen sitter i hodet og at det dreier seg om angst, sannsynligvis så er dette en pen måte å kalle meg hypokonder. Ja, jeg har vært mye hos lege de siste årene, men de fleste gangene før siste 2 år var pga at jeg måtte ha sykemelding for vært eneste sykefravær pga jeg ikke hadde lov til å benytte egenmelding. Går nå på aap, og har gjort det i 5 år, og har søkt uføretrygd. (Pga flere ting enn det som er nevnt her, men disse er ikke relevant i forhold til mage/tarm problemer. Jeg prøver å holde meg unna godteri, men de siste to ukene så har jeg nok skeiet ut litt mye, og det kan kanskje ha ført til ovennevnte siste anfall forrige uke. Håper du kan si noe om hva jeg kan gjøre, evt hva legen burde gjøre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei du!
      Jeg har all forståelse for at du er fortvilt og desperat når det kommer til gallestein. Jeg har sett noen skikkelige anfall, og det er heftige greier. :(

      Når det er sagt. Inntrykket mitt etter å ha lest presentasjonen av vegetarkostholdet ditt, er at du ikke kjenner til begrepet eller tankene rundt tradisjonskost, har lest andre innlegg i bloggen, eller har lest hele innlegget du kommenterer under?

      Jeg kan ikke gi deg et konkret forslag, da det jeg tenker er at du behøver er en fullstendig kostholdsendring. Dessverre tyder alt på at valget ditt om å være vegetarianer er det som skaper helseproblemer for deg. Unngår man mettet fett, animalske proteiner og næringsrike animalske matemner, og bare spiser vegetabilskt og næringsfattig, ja så blir man syk.

      Både gallestein, fibromyalgi, migrene og mage/tarmproblemer kan direkte knyttes til vegetarkostholdet ditt. Et vegetarianerkosthold mangler byggesteiner som kroppen behøver for å holde seg frisk, og består ofte av matvarer som inneholder antinæringsstoffer som blokkerer opptaket av viktige næringsstoffer.

      Om du er interessert i å sette deg mer inn i hvilke matemner som er lure for en frisk helse, så kan jeg anbefale deg dette innlegget av Nøttelitens Tretopp:
      http://nottelitenstretopp.blogspot.no/2014/08/forslag-til-mer-tradisjonsbasert.html

      Anbefaler deg å lese alle innleggene i bloggen min som ligger under "etiketten PirkePetter" (link: http://tradisjonskost.blogspot.no/search/label/PirkePetter). Det er innlegg hvor jeg har samlet og systematisert PirkePetters (PP) kommentarer fra kommentarfeltet til bloggen Livenes Hage, eller generelt innlegg hvor kommentarfeltet inneholder nyttig kommentarer fra PirkePetter.

      Det er mye å lese, masse å sette seg inn i, vanskelig å fordøye alt første gang man leser - Men jeg er overbevist om at i ditt tilfelle er det verdt å bruke tiden på. I det minste for å se om du finner noe logisk. Lykke til! :)

      Slett
  6. Grunnen til at vegetarkostholdet mitt er så dårlig nå er jo pga av gallestein, ikke omvendt, da jeg har vært vegetarianer i 19 år, men har hatt disse problemene med gallestein kun de siste 5 årene, og da spesielt de siste 2-3 årene. I fjor så la jeg om til et veldig sunt kosthold pga at jeg ønsket å prøve å få bedre helse og om mulig kunne klare å klamre meg til en jobb, men det gav altså ikke den effekten jeg ønsket i forhold til dette, men jeg har altså like mange anfall uansett om jeg spiste usunt eller sunt, og da lurer jeg jo på hva jeg skal gjøre. Jeg kan ikke spise så mye som en skje med hvit saus uten å få anfall, dette fikk jeg erfare da jeg spiste et vanlig middagsmåltid med quorn fileet og grønnsaker og hvit saus, altså et fullverdig måltid da det inneholder alle de næringstoffer jeg trenger, noe jeg er veldig bevisst på, og alltid har vært. Jeg tåler ikke nøtter og bønner og må derfor passe på å få i meg proteiner på en annen måte. Jeg har ingen vitaminmangler utover litt lav d vitamin målt i mars, altså etter en mørk vinter, og jeg har også hatt litt lavt jern pga at jeg hadde menstruasjon i 3 måneder sammenhengende og ikke har fått opp jernet igjen pga at jeg ikke kan ta jerntilskudd når jeg har obstipasjon. (legen som har sagt). Jeg kan heller ikke bruke jern i form av injeksjoner pga at jeg er allergisk mot et eller annet i injeksjonen. Har forsøkt dette tidligere, og da flere forskjellige, men ble veldig syk av den og måtte kutte den ut helt. Det er altså ikke det at jeg er vegetarianer som gjør meg syk, tvert i mot så er det jo det som gjør at jeg i det hele tatt lever. Jeg spiste kjøtt de første 20 årene av mitt liv, men jeg liker ikke drap av dyr, smaken og jeg blir syk og kvalm av kjøtt og syns egentlig bare det er skikkelig ekkelt å spise noe som er i ferd med å råtne. Jeg har lest veldig mye om kosthold, så det er ikke kunnskapen i forhold til vegetarkost som er problemet, men hva jeg kan spise for å unngå gallesteinsanfall og da også produksjon av nye steiner. Det er jo uvanlig at vegetarianere får gallestein, og min forrige lege mente at det ikke kunne være dette pga at jeg er veggis, men bildene fra ultralyden viste jo at hun tok feil, men enda så klarte hun å mene at det ikke var gallestein, og dette var en av grunnene til at jeg byttet lege. Jeg har lest innlegget som er over her, men ikke alle kommentarene som står under da jeg ikke fant noe som var relevant. Jeg skal lese de anbefalte linkene. Tusen takk for dem.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei igjen! :)
      Vi er nok grunnleggende uenige i hva som er et sunt og usunt kosthold. Sunt og usunt er egentlig begrep som ikke kan brukes lengre, da det er så mange forskjellige oppfatninger. På så måte kan man kanskje si at du har "forvillet" deg inn på en blogg som promoterer det motsatte av hva du mener er sunt.

      Jeg vil aldri anbefale et vegetarkosthold til noen, og jeg er uenig i din oppfattelse av at quornfilet, grønnsaker og hvit saus er et fullverdig måltid. Jeg har derfor ingenting å bidra med av råd innenfor din definisjon av sunt. Jeg kan bare gi råd ut fra min definisjon og overbevisning - og det er å innføre animalsk mat i kostholdet ditt og kutte ned på det vegetabilske. Spesielt planteoljer og soya som er direkte helsefarlig. (Om Soya: http://tradisjonskost.blogspot.no/2014/03/soya-er-utrivelige-greier-hvorfor-br.html)

      Det er kjent at gallesteiner dannes i galleblæren pga av mangel på mettet fett (som igjen er det motsatte av hva de fleste leger lærer på skolen), og gallesteinene skaper ikke problemer i galleblæren så lenge de er små og få. Det betyr at de fleste har noen gallesteiner liggende, og kan ha hatt de lenge, veldig lenge. Det er når de blir mange og store at de skaper problemer. Det er en av grunnene til at jeg tenker vegetarkostholdet ditt er årsaken her, og som også er årsaken til lavt jern og lave d-vitaminverdier. Lever og rogn er f.eks fantastiske kilder til henholdsvis jern og vitamin d, og jeg har ingen problemer med å se at jerninjeksjonene gjorde deg mer dårlig, siden jern bør spises i sin naturlige form.

      Jeg er helt sikker på at du har satt deg grundig inn i hvordan spise et vegetarkosthold best mulig, det betyr likevel kanskje ikke at det er det optimale kostholdet for deg. Jeg har ingen intensjon eller ønske om å overbevise deg, og vil bare ha påvirkningskraft hvis du ønsker å overbevises :)

      Slett
    2. Nyttig artikkel fra Helhetlig Liv:
      http://helhetligliv.blogspot.no/2015/09/kroppen-trenger-fortsatt-fett-etter.html

      Slett