torsdag 2. oktober 2014

Næringsrik Langtidskokt Kraftfull Oksehalesuppe med Thailandsk vri!

Noen uker er bare ekstra travle. De lange arbeidsdagene etterlater minimalt med energi til middagslaging, og helgene mine passer derfor utmerket til suppelaging. Det er så deilig med ferdige næringsrike og energigivende supper som rekker til flere middager utover uken. Oksehalesuppe er et godt eksempel. Denne varianten med ingefær, løk og chili er virkelig en slager, inspirert av min thailandske venninnes matlaging. Langtidskokt kraft på oksehaler er fullpakket av gelatin, og her er det stivnegaranti når krafta avkjøles.
Du trenger for 4-6 porsjoner:Slik gjør du:
 • Oksehale: Brun bitene i stekeovnen, eller sammen med ghee i en stekepanne eller kjele. Ha over i en større kjele. Få med all kjøttsaft og ghee. Hell over vann og en dæsj eplecidereddik. Sett plata på 1.

 • Ingefær: Sørg for at ingefæren er fersk. Den skal være lys gul, fuktig, og ha en svak duft av sitron. Bruk en potetskreller eller lignende, og fjern alt skallet. Skjær ingefæren i tynne-tynne skiver, og skjær deretter ingefærskivene i tynne-tynne strimler. Min thailandske venninne sier det er veldig veldig viktig at grønnsaker i thailandske retter stimles. Ha ingefærstrimlene i kjelen. La putre i 8-24 timer. 

 • Løk, Chili og Kaffir Lime blad: Gjøres klar ca 1 time før servering. Brukes fettrike kjøttstykker, løfter jeg nå av litt av det øverste fettlaget fra kraften. Det kan faktisk bli vel mye fett. Skrell løkene. Del dem i to, og skjær i tynne skiver. Løklagene gjør at dette blir til løkstrimler. Fjern stilken, og del chiliene på langs. Avhengig av hvor sterk du vil ha gryta kan du velge å skrape vekk frøene. Merk at ingefæren også gir styrke til suppa. Skjær chilien i tynne-tynne strimler. Strimle limebladene, og ha alt i kjelen.

 • Husk å vaske hendene godt etter å ha strimlet både chili og ingefær. Er man uheldig og gnir seg i øynene vil det svi ganske heftig.

 • 15 min før servering: Smak på kraften. Ha i litt og litt nam pla og eventuelt østersaus til det passer dine smaksløker. De beste sausene finner man i internasjonale forretninger. Vær oppmerksom på at østerssaus oftest inneholder maisstivelse, og kan inneholde MSG og andre tilsetningsstoffer.

 • Servering: Ha i suppetallerkner, eventuelt sammen med litt ris. Pynt med friske korianderblad.
Alternativer:
Kombinasjonen ingefær, løk og chili kan brukes til både kjøttdeig og andre sorters kjøtt. Denne suppa, eller varianter av den, passer glimrende til stormiddager hvor man ikke har tid til å stå over grytene hele dagen. Jeg bruker sjelden lam eller vilt til denne kombinasjonen, da de er litt for markante på smak for meg. En kjappere og mer lettvint variant er å steke opp kjøttdeig, tilsette ferdigkokt kraft, og deretter tilsette alle grønnsakene. La småputre til ingefæren er myk, og deretter smakes det hele til med nam pla og østerssaus. Yin dee ka!


6 kommentarer:

 1. Å jeg elsker oksehalesuppe! Har hittil kun prøvd med tomat eller mørkt øl. Denne varianten skal jeg prøve neste gang, takk for tips:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Elsker også oksehalesuppe :)
   Hyggelig at du lot deg inspirere av min variant! Den med mørkt øl hørtes veldig spennende ut.

   Slett
 2. Oksehalegryte/suppe er en favoritt her i huset også;-) Vil forresten tipse deg om eventyrsmak.no. Fikk min første bestilling i dag, nydelige spekepølser og spekekjøtt +ekte kaviar! vært på utkikk etter det lenge.

  Madam Mums

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! :) Var innom eventyrsmak for rundt et år siden, og da hadde de nesten bare saft, gele, te og krydderblandinger. Må si de har utvidet sortimentet betraktelig!

   Løyrom er bare nydelig - sammen med rødløk, sitron, rømme og kvernet pepper! Kjøper det ofte når jeg er i Sverige på Harrybesøk :)

   Slett
 3. Takk for tips selv:-) Skal prøve den varianten du nevnte. Hva betaler du for løyrom i Sverige. Antar at prisen sikkert er en god del lavere?

  MM

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm..av en eller annen merksnodig årsak havner kommentarene fra deg i bloggens automatiske spammappe. Må huske på å sjekke der litt oftere tror jeg :/

   Kvitteringen med totalbeløp viser at det helt klart er billigere i Sverige, men må innrømme at jeg er dårlig på å sjekke priser på andre siden av grensen. Det bare havner i kurven :)

   Svenskene er generelt bedre på økologisk mat. Nesten uansett vare i den vanligste dagligvarebutikken har en økologisk variant. I ostediskene finner jeg også ofte upasteuriserte oster. Da lukker jeg bare øynene for prislappen og hamstrer i vei :)

   Slett