onsdag 15. oktober 2014

Rett fra Gården! Gode råvarer på nett og Fristende julematoppskrifter!

Er dette året hvor du skal speke, henge, sy, grave og røyke julematen selv, og ønsker du deg kvalitetspinnekjøtt og fjellgrisribbe til jul? Heldigvis får flere og flere øynene opp for ren og kortreist mat, men for mange, inkludert meg selv, kan det være vanskelig å finne økologiske beitefora råvarer i de nærmeste butikkene. Desverre er mesteparten av kjøttet og fisken på butikken alet opp på unaturlig føde, som blant annet soyabasert kraftfôr. (Lurer du på hvorfor soya er ulurt kan du lese HER.) I avsnittet under tipser jeg om hvor du kan finne gode råvarer, og helt nederst i innlegget finner du fristende julematoppskrifter fra andre driftige bloggere. Skal det bli skikkelig tradisjonskostjul her i heimen er det best å komme i gang med planlegging, innkjøp og produksjon snarest!


Grovpartert lammeslakt av Villsau fra SørTroms.


Rett fra gården er en fin facebookgruppe for alle som ønsker seg lokal kvalitetsmat fra nære bønder, og for leverandører som ønsker selge varer i sitt nærområde. Under filer og bilder er det katalogisert slik at du kan finne nærmeste leverandør. Rett og slett en gruppe for opplysning, annonsering og etterlysning av kortreist mat. 


Villsaukongen får for tredje år på rad en bestilling fra meg. Her skal det bestilles nydelig Pinnekjøtt, Fenalår og Mårpølse. Se gjerne mine tidligere innlegg som omhandler Villsaukongenprodukter HER og HER.


Øygarden Fisk, Får og Flesk AS leverer Fjellgriskasser i ulike varianter. Her finner du blant annet tynnribbe og julepølser fra glade fjellgriser. Prisen for kassene er overkommelige, og i år blir min første bestilling herfra.


Ren Mat har en økoguide med liste over ulike leverandører oppdelt i fylker. Du kan kjøpe lam rett fra bøndene HER, kje og geit finner du HER, produsenter av økologisk svinekjøtt finner du HER, vilt og fisk finner du HER og leverandører av storfekjøtt finner du HER.


Bondens marked er alternativet til nettbestilling. Er du heldig og finner et Bondens marked i nærheten kan julemathandelen være reddet. En liste over leverandører finner du HER.


Lammerull av Villsau.


Fristende oppskrifter som julematinspirasjon for egenproduksjon:

Legg gjerne igjen en kommentar om du har spennende oppskriftstips eller har andre nettbestillingstips om julemat!


6 kommentarer:

 1. Tusen takk for flott oversikt! Ser at det er noen av oppskriftene fra bloggerne jeg må innom også :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Takk! :)
   Det er helt klart flere fristelser der jeg skal jobbe meg i gjennom også!

   Var innom bloggen din og snoket etter juleoppskrifter jeg kunne linke til, men lusket meg tomhendt ut igjen. Det kanskje kommer? Men, du har uansett så mye annet bra i bloggen din at det stadig er verdt veien innom likevel :)

   Slett
  2. Jeg har ingen juleoppskrifter på trappene, men jeg er veldig god på risgrøt - og tenkte egentlig å legge ut en oppskrift på både det, riskrem og den sausen jeg bruker til riskremen. Jeg vet jo at risgrøt er det enkleste i verden, men tenkte kanskje jeg har noen tips som vil gjøre det lettere for eventuelle lesere å lage den litt mer á la tradisjonskost :-)

   Spørs om jeg må hive meg rundt og få blogget litt risgrøt, da - så du har enda mer å lenke til her. Synes forøvrig det er helt supert at du har laget en så fin oversikt over ulike leverandører osv. :-)

   Slett
  3. Det synes jeg høres ut som en veldig god plan Nøtteliten :) :)
   Da gleder jeg meg til å kunne linke til Julerisgrøt med Tradisjonskostsnert!

   Slett
 2. Hei :-)

  Så fin oversikt og med god tid til Jul !

  Jeg skal til Norge å feire Jul i år og har jo da naturlig nok ansvaret for maten,
  skal sjekke linker om jeg klarer å få tak i en skikkelig god Julegris :-)

  ...og tusen takk for linker, gøy og inspirerende !

  Ha en fin kveld :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. HeiHei! :)
   Jeg kan tenke meg det er mange som gleder seg til du kommer hjem til jul. Regner med det blir et trivelig julegilde med masse god mat. Du har så masse fine oppskrifter og da syns jeg det var på sin plass å dele de litt med omverdenen.

   Spesielt de franske spekepølsene. Er veldig svak for fransk salami, og jeg skal jaggu prøve meg på den oppskriften en vakker dag (når jeg får pølsestapper og et egnet tørkested)!

   Slett