lørdag 20. september 2014

Spicy Blåskjell i Kokosmelk med Karri, Farris, Hvitløk og Chili!

Innimellom gleder jeg meg over venner som er kresne i matveien og som vet jeg ikke er det! I går ringte telefonen; Liker du blåskjell? Noen venner av meg hadde vært på båttur og ramlet over masse blåskjell. Fredagens kveldsmat ble dermed en høydare - Blåskjellsuppe med Karri og Farris. For en god del år tilbake manglet jeg hvitvin i skapet, og erstatningen ble farris med limesmak. Plutselig var en ny rett født, og jeg har aldri sett meg tilbake.

Du trenger:
  • 1 kg Blåskjell (helst ikke oppdrett)
  • 2 ss Smør eller Ghee
  • 1 Økologisk gul løk, finhakket
  • 1 Økologisk Kinesisk Hvitløk, finhakket
  • 1 Økologisk Chili, finhakket
  • 2 ts Økologisk Karripulver
  • 3 dl Kokosmelk eller Hjemmelaget Kokosmelk (ev Fløte eller Creme Fraiche)
  • 1 dl Farris med Lime (eller Hvitvin)
  • MineralsaltSlik gjør du:
Skyll og rens skjellene for skjegg. Kast ødelagte skjell, eller skjell som ikke gjør forsøk på å lukke seg når de får et lite "kakk".


Finhakk løk, hvitløk og chili. Fres sammen med smør, litt salt og karripulver i en større kjele. Når løk og chili er myknet, og karriduften har spredd seg på kjøkkenet blander du i kokosmelk og farris. La dette få et lite oppkok, før du skrur plata på 1-2. Ha i skjellene og legg på lokk.


La skjellene putre i 10-20 min til alle har åpnet seg. Smak på suppa, kanskje du vil ha i litt mer karri eller litt salt. Serveres varm i suppeskål. Kokte reker og ei surdeigsskive med godt smør er glimrende tilbehør.

Tips! Bruk et av de større skjellene som klype for å fiske ut godsakene fra de andre skjellene.


Blåskjelloppdrett:
Når det kommer til oppdrett av blåskjell er jeg mindre negativ enn jeg er til oppdrettslaks (som jeg skyr som pesten). Av infoen jeg finner om oppdrettsskjell dyrkes de i sitt naturlige miljø, beiter alger, og fôres ikke med soya, medisiner eller annen skjit. Dette gjelder nok ikke alle oppdrettsanlegg, men jeg spiser heller ti sekker med oppdrettsblåskjell før jeg tar i en oppdrettslaks med ildtang. Da vet du hvor jeg står. I min anmeldelse av boken Sannheten på Bordet har jeg fremhevet det Geelmuyden skriver om oppdrettslaks. Ikke bra, ikke bra....

Kilde:


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.

2 kommentarer:

 1. Snadder! Hr ikke tent på farris, perfekt at jeg har boblemaskin . Alltid slik tilgjengelig.
  Ang blåskjellanlegg. De henger stort sett bare der og den største fienden er ærfuglen. ( ihvertfalll når vi hadde blåskjelloppdrett :-) og i den forbindelse fikk jeg smake grillet ærfugl, hadde fellingsløyve på den faktisk. Oppdrettslaks etc er et ikketema for meg. Fy og fy.

  SvarSlett
  Svar
  1. Stilig!! Sjølskutt ærfugl og egne blåskjell, blir nesten ikke bedre enn så :)
   Supert med innsideinformasjon på blåskjelloppdrett, da var man ikke helt på bærtur her.

   Slett