Du trenger:
- Vann
- Mineralsalt
- 6-8 stk Økologisk hvitløk m/fedd
- Skjærefjøl og skarp kniv
- 0,5-0,75 liters Fidoglass eller Norgesglass, med gummiring.
- Fermenteringsvekt, stein eller lignende. Jeg bruker Pickle Pebbles.
Slik lager du saltlake (2%):
- Kok opp 1 liter vann
- Tilsett 20 gram mineralsalt
- Røres sammen til saltet er oppløst
- Avkjøles
Oppskriften kan dobles eller triples. Prinsippet er uansett 20 gram salt per liter vann. Saltlaken kan brukes til melkesyregjæring av "hele grønnsaker" som for ekesempel cherrytomater eller små agurker. Saltlaken kan i tillegg brukes til å etterfylle glass med nylaget Kimchi eller Curtido, som ikke har sluppet nok væske i knaingen.
Slik gjør du:
1. Skrell hvitløkene så skånsomt som mulig, og putt hvitløksfeddene i glasset. (Sjekk ut DENNE kjappvarianten). Fyll glasset så tett som det går, for å unngå større luftlommer. Fyll glasset opp til halsen med saltlake, der glasset smalner, og sørg for at hvitløksfeddene er dekket av 1-2 cm væske. Hvis de flyter opp, og dupper i overflaten, kan du holde de nede ved bruk av en vekt. Glasset forsegles deretter med gummiring og lokk som slipper gass ut, og ikke luft inn.
2. La hvitløksfeddene melkesyregjære på kjøkkenbenken i 2-3 uker. I løpet av et par-tre dager (avhengig av innetemperaturen din) kan du forvente at det begynner å putre ganske hektisk i glasset. Den første uka kan det derfor være greit å slippe ut litt gass flere ganger daglig. Plasser likevel glasset i en beholder eller dyptallerken, for det kommer til å boble over (med stor sannsynlighet). Når intensiteten på bobling og putring avtar kan glasset plasseres i kjøleskapet, eller det kan fortsette å stå på kjøkkenbenken. OBS! Det kan lukte litt hvitløksfis på kjøkkenet den første uka!😊😊
3. Som alle andre melkesyregjærede grønnsaker blir smaken bedre og bedre jo lengre de får stå. For mine smaksløker må hvitløksbåtene ligge i fred, i glasset sitt, i minst 3 måneder, og gjerne lengre. Men, det er ingenting i veien for å ta smaksprøver underveis hvis du liker skarpere hvitløkssmak.
Turkise eller grønne hvitløksfedd?
Ingen grunn til panikk! Min erfaring er at det er like vanlig at melkesyregjærede hvitløksbåter blir turkisgrønne, som at de ikke blir det. Det er spesielt hvitløksfeddene som har fått litt røff behandling, småskader eller knivkutt, som skifter farge. Det gir ingen usmak, og er helt ufarlig. Årsaken til fargeskifte er visstnok:
"If it turns blue during fermentation, do not be alarmed; that is a harmless reaction due to compounds called anthocyanins in some varieties of garlic, which can turn garlic blue as en acid reaction to traces of copper in your water." Sandor Ellix Katz, The Art of Fermentation.
Eller denne forklaringen:
The latest horticultural and food science research pinpoints the source of the discolorations:
- Blue or purple pigments are caused by all amino acids (proteins) (except for cysteine, proline and 4-hydroxy-proline) in crushed, sliced, or fermented garlic.
- Some amino acids may react with sulphur, causing blue or green discoloration.
- Under acidic conditions, isoallin, a compound found in garlic, breaks down and reacts with amino acids to produce a blue-green color.
PirkePetter om Hvitløk:
Tradisjonskost
"..tradisjonskost er god, fet og nærende mat og drikke, som smaker og metter. Å gulpe ned eggeplommer og leverbiter er ikke tradisjonskost, men mer enn form for akutterapi for å øke næringsnivået snøggast råd. En skikkelig steik med fet saus, salt og krydder etter behov, og f.eks poteter, ris eller nudler til, er tradisjonsmåltid. Gjerne med litt melkesyregjæret tilbehør til, som f.eks surkål eller syltet hvitløk, etc. Det er meningen at man skal kose seg med maten, og kose seg frisk samtidig. Men, jeg skjønner at de færreste takler smaken av lever, og derfor foretrekker gulpemetoden." Sitat: PirkePetter, 26. februar 2015 kl. 00.58.
Karbohydratkilde
"Krydderurter, inkludert persille og alle typer løk (f.eks gressløk, pipeløk, luftløk, skogsløk, ramsløk, potetløk, perleløk, bendelløk, prærieløk, purre, kuleløk, etc utover vanlig gul løk og hvitløker, er også å regne som karbohydratkilder, og disse er helt ok å spise daglig. Især de grønne/myke delene, da det er litt mer fiber og stivelse i knoller, fedd og stilker. Jeg ser, som nevnt mange ganger tidligere, vegetabilske matemner som kilde til smaks og aromavariasjon, og ikke som kilde til næring av betydning." Sitat: PirkePetter, 2. januar 2014 kl. 22.55.
Avgifter tungmetaller
"Hvitløk har så utrolig mange andre helsegevinster som langt overgår en eventuell virkning mot innbilte patogener, hvor en av de viktigste er at den avgifter en god del tungmetaller. Sistnevnte er godt dokumentert, men jeg har bare sjelden sett denne informasjonen i de sikkert millioner av bøker og artikler, samt forskningsstudier jeg har lest om hvitløk." Sitat: PirkePetter, 31.03.2012 kl. 01.29.
Betennelser
"Utover animalsk basert tradisjonskost, inkludert melk og melkeprodukter, vil du kanskje ha godt av å spise en del rå hvitløker i noen dager, for å raskt kontrollere betennelsen. Surnede melkeprodukter, og gjerne annen melkesyregjæret mat og drikke, vil også bidra til å gjøre urinveiene surere, da for basiske urinveier fremmer de symptomer du oppgir." Sitat: PirkePetter, 1. august 2014 kl. 01.06.
"Kokosolje, saltoppløsning, eller hvitløksfedd direkte i øret er tips for betennelsen, samt mer vitamin A og D, samt selen enn vanlig inntil den er over." Sitat: PirkePetter, 4. november 2013 kl. 15.47.
Fordøyelseshjelper
"En del næringsstoffer kan hypotetisk bindes av fiberet i løksorter, men jeg kjenner ikke til forskning som bekrefter eller avkrefter dette. Løkplanter er best rå, og inneholder da minst fiber. Løksorter er ellers kjent som fordøyelsesfremmere som bl.a hjelper på fordøyelsen av proteiner og fett, slik at et ellers næringsrikt kosthold godt kan inkludere løk av forskjelige slag." Sitat: PirkePetter, 22. august 2013 kl. 21.10.
"..hvitløk skaper ikke luft, men driver den ut om den allerede er der da hvitløk er luftdrivende/karminativ, som mange kryddere er." Sitat: PirkePetter, 23.01.2013 kl. 14.04.
Magesyre
"Melkesyregjæret mat eller drikke, som fkes litt ekte surkål eller gjæret løk, hvitløk, agurker, m.m vil bidra med enzymer og organiske syrer som både vil stimulere syreproduksjonen, hjelpe med å fordøye måltidet, og også normalisere tarmenes mikroflora." Sitat: PirkePetter, 18.mai 2015 kl. 04.12.
Serotonin
"Faktorer som balanserer serotonin er bla gelatin, salt, sterke kryddere (f.eks ingefær eller gurkemeie, hvitløk, etc) samt magnesium, mer mettet fett (spesielt kort og mellomkjedet fett) og protein, mer kolesterol, samt mer B vitaminer, for å nevne noe." Sitat: PirkePetter, 16. september 2013 kl. 02.05.
"Hvitløk regulerer forresten serotoninnivåene; søk på garlic serotonin for info." Sitat: PirkePetter, 28. september 2014 kl. 23.03.
Histaminer
"Utover dette kan du også redusere for høye histaminnivåer gjennom konsum av matemner som f.eks kort og mellomkjedet fett (smør, fløte, rømme, melk, kokosolje, palmeolje, palmekjerneolje), animalsk protein, krydderurter, alle sorter løk og hvitløk, chili/cayenne, samt uraffinert salt og sukker." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.34.
Kolesterolmyten
"Løksorter har sine helsegevinster, men et problem er at så mange av disse er basert på myter fra legemiddelindustrien. Altså at f.eks hvitløk og løk f.eks reduserer kolesterol, hvilket blir feil all den tid kolesterol ikke forårsaker sykdom." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2014 kl. 18.04.
"I og med at kolesterol blant mye annet fungerer som antioksidant i kroppen, bruker kroppen kolesterol som kontrollfaktor mot betennelser, og da også betennelser i blodkar. Kolesterol er derfor en del av løsningen, ikke problemet. I og med at substanser i bl.a løk og hvitløk, og ellers i all animalsk mat, reduserer eller stopper betennelser, er det logisk å anta at det hvitløk og løk faktisk gjør, er å redusere eller fjerne årsaken til forhøyet kolesterolnivå. Løksorter hjelper dermed ikke mot høyt kolesterol, eller reduserer dette, men hjelper mot årsaken til at kroppen produserer mer kolesterol." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2014 kl. 18.04.
Planteoljer
"Olivenolje, i kombinasjon med f.eks smør, rømme eller fløte, eller grisefett/smult eller fåretalg, etc, slik olivenolje har vært brukt tradisjonelt, går helt fint i de fleste måltider så lenge man bor i land med mye sol. Olivenolje for seg er derimot helseskadelig, selv i land med sol som erstatter tapet av vitamin D fra maten (olivenolje blokkerer et transportprotein i tarmen som tar opp vitamin A og D), gjennom økt produksjon av vitamin D i huden. Tradisjonelt har man også som regel brukt olivenolje sammen med kryddere og matemner, især løk og hvitløk, som beskytter mot en del av de negative helsevirkningene av en og flerumettet fett." Sitat: PirkePetter, 26. januar 2014 kl. 21.01.
"Apropos avocado så binder det umettede fettet proteinet i tarmen som vitamin D trenger for opptak i kroppen, slik at det ikke anbefales å bruke avocado sammen med matemner som inneholder vitamin D. Avocadofett er også dokumentert som årsak til åreforkalkning, men da i oljeform/ren form. Avocado sammen med krydder eller f.eks hvitløk har nok ikke denne negative virkningen på blodårene." Sitat: PirkePetter, 24.01.2013 kl. 01.17.
Sopp
"Utover eddik og kort og mellomkjedet fett er også magnesiumsulfat/engelsk salt og hvitløk/løk midler som pleier å hjelpe. Men sopp hvor som helst i eller på kroppen hvor sopp ikke skal være indikerer problemer i mage-tarmsystemet, og forstyrret tarmflora, med sannsynlig candidaovervekst. Sopp på neglene kan derfor ikke være det eneste symptomet du opplever." Sitat: PirkePetter, 11. april 2013 kl. 18.56.
Astma
"Ellers er svovelholdige matemner, spesielt rå løk og/eller hvitløk gode akuttmidler for å utvide lungecellene raskt. Det samme gjelder ovennevnte salt (og evt sukker) i litt vann." Sitat: PirkePetter, 20. september 2013 kl. 13.57.
"Klarer han rå løk eller hvitløk, så er disse også hjelpsomme mot astma." Sitat: PirkePetter, 5. mars 2014 kl. 03.41.
Inspirasjon - Melkesyregjæret hvitløk:
- Oh Lardy, Fermented Garlic.
- Nourishing Our Children, Fermented Garlic.
- Cultures for Health, Lacto-fermented Garlic Cloves.
- Nourished Kitchen, Brine pickled garlic scapes.
- Pickle Me Too, Lacto-Fermented Garlic Paste.
- Alt om fermentering, Hvidløg i Rå Honning.
For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.