Mange har funnet veien til tradisjonskosten det siste året. Jeg merker en markant økning i antall sidevisninger på bloggen som forteller meg at det er flere og flere som blir interesserte i tradisjonskost, og at det er flere og flere som behøver tradisjonskost. Ikke overraskende er det samleinnleggene med PirkePetters sitater som genererer flest treff. Fra å være en litt generell tradisjonskostblogg i starten, med det jeg da regnet som tradisjonskost; ren, økologisk og naturlig mat, informasjon hentet litt herfra og derfra, har jeg med årene fått mer riktig kunnskap og innsikt - selv om jeg fortsatt lærer nye ting hele tiden.
Takk PP!
For min del ramlet jeg verken over
tradisjonskosten eller PirkePetter av egne helsemessige grunner,
men av en genuin interesse for ernæring - satt i sammenheng med
helse. Jeg har derfor heller ingen reise fra syk til frisk som jeg
kan dokumentere. Men, jeg har i perioder vært mye småsyk med
forkjølelser, omgangssyke og migrene, men så lenge jeg generelt
spiser næringsrikt og godt så blir jeg heller ikke småsyk.
Dette kostholdet er logisk for meg, veldig logisk!
Dette kostholdet er logisk for meg, veldig logisk!
Siden 2012 har jeg lest uendelig
mange kommentarer og forskningslinker som PirkePetter
har formidlet, og logikken, hans kunnskap og presisjon, samt evne til å skille mellom søppelforskning og ekte forskning er så
troverdig at jeg til slutt ikke lengre lar meg forbause. På et
tidspunkt behøvde jeg ikke lengre bruke masse tid på
å saumfare alt av linker og dokumentasjon for å stole på hans ord. Jeg var overbevist,
det kostholdet som PirkePetter formidler, det burde alle adoptere.
2. Langtidskokt Kraft - Næringsgivende, Forebyggende og Helbredende! |
Man skulle tro og burde forvente at vi
skal kunne legge vår helse i høyt utdannede legers og
ernæringsfysiologers hender, men det er dessverre et fåtall av dem
som er i nærheten av det PirkePetter sitter på av kunnskap, og som
han generøst formidler til alle som tar seg bryet med å
sette seg inn i hans tradisjonskostmaterie. Du må gjøre jobben
selv, det finnes ingen snarvei, men all informasjonen ligger der.
Ansvaret er ditt, du må lese, implementere, lese litt til, implementere, lese enda mer...
Ansvaret er ditt, du må lese, implementere, lese litt til, implementere, lese enda mer...
Sannheten er likevel for mange at dager
kommer, dager går, man følger strømmen, går på jobb,
stresser, slokner på sofaen, utmattet, er litt småsyk, blir
det oftere og oftere, har diffuse plager, lager mat man tror er sunn, får
dårlig samvittighet for mat man tror er usunn, blir oftere
sykemeldt, har mer markante plager, tar masse blodprøver, blir slitnere mens alle
utredninger pågår, får til slutt kanskje en diagnose, får masse
medikamenter, får kanskje flere diagnoser, kronisk syk..? En dans av
progredierende elendighet som egentlig skyldes....næringsmangler og/eller næringsubalanse.
3. Gallestein |
Noen av PirkePetters sitater om næringsmangler/næringsubalanse:
"Helseproblemer er som regel en
kombinasjon av flere årsaker, på forskjellig nivå. En årsak utløser en
eller flere reaksjoner som fører til at det dannes nye delårsaker, som
skaper sine egne symptomer i tillegg til de opprinnelige.
Næringsubalanse og kjemikaliebelastning skaper f.eks videre hormonell
ubalanse i mange tilfeller, og som fremmer sine egne symptomer, samtidig
som de opprinnelige forsterkes." Sitat: PirkePetter, 2. februar 2015 kl. 17.05.
"Næringsubalanse er alltid, uten unntak sykdom, da næringsubalanser, som
regel i kombinasjon med kjemikaliebelastning, og som eventuelt fremmer
videre ubalanser i bl.a hormonnivåer og neurotransmitternivåer, m.m er
årsaken til de symptomer og symptomsamlinger leger kaller sykdommer og
syndromer." Sitat: PirkePetter, 10. september 2013 kl. 19.52.
"Grunnen til de forskjelligste reaksjoner på næringsubalanser er
interaksjonen mellom næringsstoffer, mangel på noen, for mye av andre, i
kombinasjon med opptaksevne, kjemikaliebelastning, aktivitetsnivå,
stoffskifte, hormonell balanse, medikamentbruk, m.m. Det finnes egentlig
bare noen veldig få sykdommer/kjemiske ubalanser, i forhold til mange
hundre eller tusen slik de defineres av legemiddelindustrien, men disse
gir seg utslag i mennesker med noen likhetstegn og gjerne mange
ulikheter avhengig av den kjemiske balansen/ubalansen i hver enkel
person. Et ubalansert forhold mellom de samme næringsstoffene vil derfor
i en person gi epilepsi, i en annen autisme, og i en tredje ADHD eller
CP f.eks. Og lupus i en person og kronisk tretthet eller fibromyalgi i
en annen. Eller ulcerøs kolitt i en person, cøliaki i en annen, og
irritabel tarm i en tredje." Sitat: PirkePetter, 02.01.2013 kl. 01.57.
"Kutter man helt ut sykdomskonseptet står man igjen med næringsubalanse.
Og da inkluderer jeg kjemikaliebelastning i sykdomskonseptet, slik at
heller enn å fokusere på å unngå ymse kjemikalier, eller hvordan avgifte
disse med dyre og/eller verdiløse kosttilskudd, urter og terapier, så
trenger man kun spise næringsrikt, slik at kroppen selv avgifter
kjemikaliene og gjenoppretter normal funksjon i f.eks enzymer,
koenzymer, hormoner eller neurotransmittere som har blitt påvirket
negativt av kjemikaliene." Sitat: PirkePetter, 22. oktober 2013 kl. 19.49.
"..jeg baserer meg kun på fysiske og psykiske symptomer, og har aldri brydd
meg om de forskjellige metodene for å sjekke næringsnivåer. Særlig da
så mange har vist seg å være verdiløse, eller vise feilaktige tall. Da
symptomer på næringsmangel ofte overlapper, slik at flere næringsstoffer
kan være årsak til samme symptomer, og dette med synergister, agonister
og antagonister spiller inn, så kortsluttet jeg hele logikken og gikk
for næringsrik mat som helbredskilde snarere enn tilskudd. På den måten
får kroppen velge selv hva den trenger til enhver tid, samt at alle
kofaktorer som er nødvendig for opptak og utnyttelse er tilstede. Og på
den måten er man garantert godt resultat hver gang, som i motsetning til
når man fokuserer på enkeltnæringsstoffer og like gjerne kan gjette
feil/bomme på symptomene, og risikere å gjøre vondt verre." Sitat: PirkePetter, 04.03.2013 kl. 17.20.
"Blodets ph-balanse holdes alltid jevn, og mangler næringstoffer i kosten
som kroppen trenger for å opprettholde blodets ph tas disse fra andre
næringsstoffer (som omdannes til de som mangler) eller fra muskler,
skjelett eller organer, etc. Dette er hvorfor blodprøver sjelden gir et
realistisk bilde av næringsmangler, da blodets næringssammensetning
normalt alltid er i balanse, selv om det er mangel i kroppen generelt." Sitat: PirkePetter, 21. mai 2013 kl. 14.50.
"Om du har hatt et typisk norsk velstandskosthold (mao næringsmangel og
kjemikaliebelastning) og deretter fått kopperforgiftning (mer
næringsmangel), og i tillegg fortsatt hatt samme næringsfattige og
kjemikaliebaserte kosthold (enda mer næringsmangel), fått
østrogenovervekt pga kopperspiralen (økt kopper øker østrogen, som igjen
øker prolaktin, serotonin, evt kortisol og blokkerer
skjoldbruskkjertelfunksjonen, tapper kroppen for bl.a magnesium og
natrium og kalsium, m.m – mao litt næringsmangel til), fått satt inn ny
hormonspiral som bidro til videre østrogenovervekt, konsentrasjon av
kopper i kroppen, og tap av næringsstoffer (især B vitaminer og
magnesium), trent i tillegg og altså belastet en allerede alvorlig
svekket kropp, etc så er det et rent lite mirakel du fremdeles lever." Sitat: PirkePetter, 24.mai 2013 kl. 05.38.
"Næringsmangel er alltid hovedårsak til alle former for kjemiske
ubalanser/sykdom, og selv der hvor kjemikaliebelastning står som
utløsende årsak. Dvs at selv f.eks kvikksølv eller aluminium hydroksid
fra vaksiner forårsaker helseproblemer fordi disse tapper kroppen for
viktige næringsstoffer, og i tillegg forstyrrer funksjonen til andre
næringsstoffer og disses funksjoner som enzymer og koenzymer i kroppen.
Begge tungmetaller skader også tarmcellene og reduserer næringsopptaket
betydelig." Sitat: PirkePetter, 19. mars 2013 kl. 02.00.
"Helbredsprosess og næringsmangel er ofte en og samme ting, når kroppen
f.eks reserverer enkelte næringsstoffer for en eller flere spesifikke
kjemiske prosesser eller organer, etc, på bekostning av andre. Slik den
også gjør under svangerskapet, hvor fosteret får all tilgjengelig
næring, på bekostning av mor." Sitat: PirkePetter, 3. november 2014 kl. 03.30.
"Et av mange eksempler er diabetes, som egentlig er en samling symptomer
som er tegn på mangel på bl.a flere B vitaminer, vitamin D (diabetes
type 1, med skadde betaceller), eller bl. krom, magnesium, natrium,
og/eller sink. Diabetes er ingen egen sykdom, men en samling symptomer
som skyldes næringsmangler som egentlige årsaker, men hvor
legevitenskapen har diktet opp navnet diabetes, og deretter gitt
symptomene (mye sukker i blodet) årsaksstempel. Virkningen blir altså
omgjort til årsaken. Og karbohydrater, som er sukkerkilder, blir
stemplet som utløsende faktor." Sitat: PirkePetter, 3. mars 2014 kl. 23.42.
- Les også den personlige reisen til `Et liv i balanse`; Fra næringsmangel til balanse.
4. Kreft og Kosthold! Kan riktig ernæring forebygge og behandle kreft? |
Når man så sitter der med all denne
kunnskapen er det fort å begynne med diagnostisering av
menneskene rundt seg. De har jo alle en næringsubalanse, og det er det som er så vanskelig. Man har så
fryktelig lyst til å hjelpe. Det viser seg likevel gang på gang at
mange vil ikke ha råd og hjelp som ikke stemmer med sitt eget verdenskart. De har sin egen vei, de har sin egen
tro, og når motsattkosthold blir presentert som veien til
helbredelse, da blir mange folk sinte. Min måte har vært å publisere
ulike innlegg på bloggen med forskjellige tema, linket til
PirkePetters kommentarer om emnet. Slik at de slipper lete selv, men
kan ha informasjonen lettere tilgjengelig hvis de skulle bli nysgjerrige.
Mitt tips til dere som vil hjelpe nære
og kjære: Vis dem hvor informasjonen ligger - HVIS de takker ja
til det. Gå foran som et godt eksempel, unngå å være
belærende, og så får det være opp til den enkelte om de
vil høre etter, lese om det, og om de vil la seg "omvende".
Husk at vi tradisjonskostere kan være nøyaktig like
irriterende som Vita Hjertegod reklamer, som Jehovas vitner i
døråpningen, som apotekeren som vil ha mersalg, som
telefonselgere med "mastergrad i kverulering", som
småbarnsforeldre som bare snakker om barna sine, som hundeeiere som
bare snakker om hunden sin, og ikke minst kostholdsveiledere som
mener du blir feit av fett, og påpeker at du vil dø av
hjerteinfarkt om du ikke snøggast råd bytter ut smøret med
margarin.
Noen kommer aldri til å høre etter, noen kommer til å høre etter for å være høflige, noen kommer til å være litt interesserte, noen kommer til å være litt mer interesserte, og kanskje et lite fåtall går inn med hud og hår. Jeg heier likevel på alle sammen, og håper at med tiden vil flere og flere hive seg på tradisjonskostbølgen.
Vi som har vært med på bølgen i flere år får fortsette å surfe i samme retning, og dere som kommer til får gjerne henge på - så får vi underveis prøve å slenge ut næringsrike livbøyer til de som måtte ønske det!
5. Glutenintoleranse - Glutenallergi - Cøliaki! Holde seg unna gluten for livet? Eller reparere tarmen med et næringsrikt tradisjonskosthold? |
Et riktig godt næringsrikt nytt
år ønskes dere alle! 💖