søndag 1. juni 2014

Tar myndighetene feil? Er umettede vegetabilske oljer helseskadelig? Oversettelse av artikkelen: Unsaturated Vegetable Oils: Toxic!

I dette innlegget finner du min oversettelse og forståelse av artikkelen ”Unsaturated Vegetable Oils: Toxic” skrevet av Ray Peat (Ph.D. in Biology from the University of Oregon, with specialization in physiology). Jeg opplever ofte at de mest interessante artiklene om ernæring og helse sjelden er oversatt til norsk. For lettere å finne tilbake til spesifikk informasjon, og for å få en bedre forståelse, oversetter jeg ofte engelskspråklige artikler til eget bruk. I stedet for å ruge på disse oversettelsene, har jeg bestemt meg for å dele noen i bloggen. Jeg er på ingen måte utdannet innen oversettingsfaget, og tar derfor forbehold om misforståelser og feiltolkninger fra min side. Les gjerne den originale artikkelen HER.


Bildet er lånt HER.


Dette er en artikkel fra 2006 hvor Ray Peat svarer på spørsmål om egenskapene til ulike fettsyrer, og forklarer hvorfor og hvordan noen er helseskadelig og andre er helsefremmende. Er usikker på om dette er oppkonstruerte spørsmål, eller om det er reelle spørsmål han har valgt å svare på i en felles artikkel. Uansett, her befinner det seg mye nyttig lærdom, som synes manglende hos myndighetene som styrer med hva som er ”sunt og usunt” for oss. Dette er også artikkelen jeg refererer til i innlegget om hjemmelaget majones.

Jeg stiller likevel noen spørsmål. Ray Peat skriver at fiskeoljer ikke nødvendigvis er bra for oss. Det finner jeg logisk, men ikke hvis han mener det samme om fiskeleveroljer. Jeg savner en differensiering mellom egenskapene til fermenterte fiskeleveroljer og høyprosesserte fiskeleveroljer, og betydningen av inntak av mettet fett samtidig for å kunne ta opp vitamin A og D. I tillegg er jeg usikker på riktigheten av Ray Peats oppfatning av hvilke planteoljer som er mest stabile, for her spriker informasjonen litt. Utover det synes mesteparten av artikkelen å henge på greip, hvert fall ut fra min tilegnede forståelse på nåværende tidspunkt. Ironien er likevel at jo mer man lærer, desto bedre forstår man hvor lite man vet!Dette innlegget kan kun leses i sin helhet i Skattekammeret!

 • Informasjon om hvilke blogginnlegg som nå ligger i Tradisjonskostbloggens Skattekammer, og bakgrunn for hvorfor Skattekammeret ble opprettet kan du lese om HER.
  

15 kommentarer:

 1. Flott artikkel, fint at du deler :-)

  ...men hvorfor er linolje skadelig, trodde det var bra for å få i seg omega 3 som ellers er vanskelig å finne i større mengder enn omega 6 , jeg tar litt linolje for det hjelper til å unngå infeksjoner, både i ledd og f.eks. forkjølelse, men også er det anbefalt å ta for å få ned nivået av triglyserin i blodet.... Hva foreslår du som omega 3 kilde ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Som artikkelen sier; Flerumettede oljer passer best til maling og lakk :)

   Dette er kompliserte greier, og ikke mitt ekspertfelt, men jeg er ikke i tvil om at animalske kilder til omega-3 slår plantekilder nedi støvlene. Blant annet fordi planteoljer (deriblant linolje) settes i sammenheng med så mange skumle sykdommer og tilstander (jamfør artikkelen).

   PirkePetter, ernæringsorakelet som bor i kommentarfeltet til bloggen Livenes Hage skriver følgende: "Når det gjelder bruk av gjæret fiskelever så er hovedgrunnen til å bruke dette ikke omega-3 fettsyrer så mye som det høye innholdet av vitaminene A og D. Omega-3 fettsyrer, også fra fisk, er ekstremt helseskadelige om de enten konsumeres i større mengder jevnlig, og/eller om de konsumeres uten de naturlige vitaminene som fungerer som antioksidanter, i hovedsak A og D. Begge disse vitaminene virker som hormoner i kroppen, og alle helsevirkningene av hver enkelt av disse samlet overgår et hvilket som helst adaptogen eller såkalt supermat. Jeg er klar over all den offentlige informasjonspropagandaen som viser til at fiskeoljer skal være så sunne, men som med plantefettsyrer så er disse et toegget sverd. Melkesyregjæret fiskeleverolje er det sunneste alternativet da omega-3 fettsyrene også beskyttes av substanser produsert av bakterier under gjæringsprosessen, og i motsetning til alle andre typer tran og fiskeleverolje så er det kun dette produktet som faktisk er sunt." http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-pasteurisering-og-homogenisering.html?showComment=1329867106424#c6406999732993182226

   Min soleklare anbefaling når det kommer til tilskudd, og som refereres til av PirkePetter, er Green Pastures melkesyregjærede fiskeleverolje. Ingen over og ingen ved siden! Av erfaring så er det det eneste kosttilskuddet som virkelig har hjulpet meg mot leddvondt og beskyttet mot forkjølelse o.l, og som jeg merker forskjell på hvis jeg har noen dagers opphold. Jeg kjøper gjennom Tidsporten i Norge, men jeg regner med at Radiant Life sender til Frankrike hvis du ikke finner det der.

   Radiant Life:
   http://www.radiantlifecatalog.com/product/butter-oil-cod-liver-oil-blend/67

   Tidsporten/Livenes Hage:
   http://liveneshage.blogspot.no/2012/04/tradisjonell-fiskeleverolje.html

   Et av mine tidligere innlegg om Green Pasture:
   http://tradisjonskost.blogspot.no/2014/02/fermentert-fiskeleverolje-frstevalget.html

   Slett
  2. Takk for svar,
   litt skuffet over linolja men jeg får bruke resten til å tynne ut maling ;-)
   skal søke på nevnt olje og se hva jeg finner, skal helst ikke spise torsk , men på ett eller annet hvis må jeg få i meg omega 3 og fiskemiddag og på legg er rett og slett ikke nok, skal forøvrig søke litt på hva som skjer hvis man får i seg for mye også...

   Gleder meg til neste oversettelse , ha en fin dag :-)

   Slett
  3. Bare hyggelig Hege, og takk selv :)

   Green Pasture produserer også fermentert skateleverolje, men da er det for opptakets skyld veldig lurt å spise mettet fett, f.eks kokosfett eller smør (helst upasteurisert) samtidig. Eventuelt også bestille smørolje derfra. Produktet jeg anbefalte i forrige svar er et supert kombinasjonsprodukt som inneholder både melkesyregjæret torskeleverolje og smørolje.

   Green Pasture er gjerne dyrere produkter, men du får mer helse per dråpe :)

   Anbefaler deg å bli medlem i denne gruppa på Facebook: https://www.facebook.com/?sk=welcome#!/groups/203563506441754/

   Her kan du stille spørsmål til Christer, som driver Tidsporten, om hvilke av Green Pasture produktene som kan passe best for deg. Og, det ligger en del nyttig informasjon der allerede.

   Sorry for linolja :) :)

   Slett
 2. Flott innlegg, så fint at du gidder å ta deg tid til å oversette og dele. Oversetter ofte for min egen del jeg og, og har selv posta ut et par ganger. Mye godt stoff som fortjener å se dagens lys på morsmålet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker!
   Setter veldig pris på tilbakemelding, og ja, det var nettopp dagslyset jeg også tenkte på :)

   Vet det er mange som kvier seg for å lese artikler og fagstoff på engelsk, og har fått en del henvendelser om jeg har tips til kilder på norsk. Bruker litt tid på oversettelsene for at det skal bli så nøyaktig som mulig. Så hvis artikler på norsk kan komme andre til nytte, så er jo det bare bonus, og tiden brukt blir bedre verdt.

   Slett
 3. Så mange bra innlegg du har, og dette var et veldig viktig ett og,
  og takk for oversettelses-jobber også :-)
  Marianne

  SvarSlett
 4. Tusen takk for fin tilbakemelding :)

  SvarSlett
 5. Utrolig flott av deg å oversette dette! Det er alltid et problem når jeg skal vise noe til noen, ang. det kostholdet jeg praktiserer og mener er rett. Det står bestandig på engelsk (ialle fall grundige, forklarende artikler, forskning osv. Har selv begynt på oversetting av noen artikler jeg mener er viktige, men ikke kommet helt i mål enda :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjertelig takk Birgitte :)
   Har opplevd litt av det samme som du nevner, og ser at det hjelper veldig når man kan henvise til noe som i stedet står på norsk.

   Man sitter som regel igjen med å ha lært mer av stoffet etter en oversettelse. En fordel, selv om det går noen timer (dager). Vinn Vinn, når andre kan få noe ut av det også :)

   Slett
  2. Ikkesant =)

   Stussa litt på det med torskeleverolje, da :/ Vi tar den fermenterte versjonen fra Green Pasture, og har fått inntrykk av at det skal være kjempebra :/

   Slett
  3. Ser jo nå det du skrev om den :)

   Slett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ville ikke spist verken nøtter eller frø, eller tatt krillolje som erstatning for de egenskapene fermentert fiskeleverolje har. Du kan lese mer på sidene til Green Pasture når det kommer til "gjæret tran", eller ta en titt på innlegget jeg har skrevet om det samme: http://tradisjonskost.blogspot.no/2014/02/fermentert-fiskeleverolje-frstevalget.html
   Kanskje du finner noen oppklarende svar der?

   Det er ikke lett å navigere seg gjennom de ulike kildene, når myndighetene står for mye av informasjonen som blir gitt ut. Mye av det som kommer derfra tar jeg med en klype salt. Jeg leter oftest i andre retninger og havner som regel på det motsatte av det de mener :)

   Anbefaler deg å ta en tur innom bloggen Livenes Hage. Der finner du PirkePetter i kommentarfeltene, eller PP som han ofte underskriver med. Jeg refererer ofte til PP, da forskning, referanser og kilder han sitter på appellerer til det jeg finner logisk.

   Slett