onsdag 18. juni 2014

Lettvint Hjemmelaget Kokosmelk av Kokosmasse!

Hjemmelaget kokosmelk er både lettvint og lønnsomt! Ved høyt forbruk kan det fort bli dyrt å kjøpe bokser med ferdig kokosmelk, og ofte dyrere når man helst velger økologisk. Jeg lager endel thai-inspirerte retter, bruker ofte kokosmelk som fløtesubstitutt i ulike oppskrifter, og etter mitt innkjøp av iskremmaskin har det virkelig gått unna. Når jeg kjøper kokosmelk leter jeg etter en som ikke er fettredusert, ikke tilsatt sukker eller andre tilsetningsstoffer. Gjerne med kokosvann istedet for vann. Siden det har seg sånn at kokosmelk er enkelt å lage selv, så hvorfor ikke. Man har kontroll på ingrediensene og det hele er gjort i en håndvending.


Du trenger:


Slik gjør du:
 1. Kok opp 5 dl vann, nesten til kokepunktet.
 2. Ha kokosmassen i en blender.
 3. Bruk en blender hvor du lett kan slippe ut damp. Du ønsker å unngå kokosmasse i taket!
 4. Hell det varme vannet over kokosmassen i blenderen. La det trekke i rundt 5 min.
 5. Legg på lokket og hold på lokket! Vær oppmerksom på den varme dampen.
 6. Kjør blenderen på full guffe i et par minutter. Gjerne med litt pulsering nå og da. Hold på lokket underveis!
 7. Sil og skvis kokosmasseblandingen i en større bolle, ved hjelp av nøttemelkpose eller sil.
 8. Kok opp 3 dl vann, nesten til kokepunktet.
 9. Gjenbruk den fuktige kokosmassen og gjenta punktene over.
 10. Ha kokosmelken over i en egnet flaske.

Kan brukes umiddelbart til en varmrett, eller fryses ned i isbitformer til senere bruk. Kokosmelken holder seg noen dager i kjøleskap. Når den er romstemperert er den ypperlig til kokoskefir, som forøvrig gir lengre holdbarhet.

Hjemmelaget kokosmelk vil skille seg på samme måte som ferdig kokosmelk på boks. Kokosfløten med høyest fettinnhold ligger på toppen, og "kokosvannet" nederst. Til iskrem og i kaffen bruker jeg bare det øverste fløtelaget. Til supper og gryter bruker jeg alt. Avkjølt "kokosvann" kan brukes som tørstedrikk. Skviset kokosmasse kan du for eksempel bruke til kokosmakroner (kokosmasse, stivpisket eggehvite og rå honning).


Det beste alternativet når det kommer til hjemmelaget kokosmelk er å bruke hele ferske kokosnøtter. I mitt nærområde finnes de som regel bare på butikken rundt juletider. Den aller største utfordringen er uansett å få "tatt knekken" på dem på en god måte. Neste innkjøp blir en kokosnøttdrill. Hel kokosnøtt er altså ikke fullt så lettvint, men mer næringsrik. Får du tak i kokosnøtter hele året kan du følge samme prinsipp som i dette innlegget. Fyll blenderen med kokosmasse, kokosvann og litt varmt vann, og deretter sil og skvis.


Inspirasjon og kilder:

4 kommentarer:

 1. Takk for tips - jet had begynt å bruke det ganske mye nå da jeg prøver å unngå soyamelk, kumelk, havre/rismelk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott!
   Kokosmelk er en super erstatning, og gjerne hjemmelaget :)

   Slett
  2. Ja, blitt veldig glad i smaken av det - både til middag og hjemmelaget musli :)

   men skal absolutt prøve å lage det selv, da kan jeg få den litt tynnere også til muslien for nå vanner jeg den ut litt. Kjøper den økologisk i det minste da :)

   Slett
  3. Ja, ikke sant! :)
   Bruker du mesteparten eller alt "kokosvannet" sammen med kokosfløten, så blir den ganske tynn.

   Slett