søndag 5. februar 2017

Surdeigsmuffins! Matpakkemuffins med Kraft og Viili!

Inspirert av Cultures for Health har jeg laget disse surdeigsmuffinsene mange ganger, med kraft og uten søtning, og slumpet litt med mengden levende (og ikke mishandlet) surdeigsstarter jeg har hatt til overs. Blir så irritert når surdeigsoppskrifter oppfordrer til å kaste halvparten når den skal mates. Helt uforståelig! Surdeigsstarteren du har overflødig kan for eksempel brukes til; Surdeigskjeks, Surdeigskanelsnurrer, Surdeigspizzabunn, Surdeigspannekaker, Surdeigsblodpannekaker, Surdeigsgullfisker, og nå Surdeigsmuffins! Kjempegode matpakkemuffins-rundstykker, som passer like utmerket til frokostbordet, som til kveldsmaten. De kan fint fryses, men er jo som alle bakverk aller aller best rykende ferske - med et tjukt lag med smør!


Du trenger:

Steg 1Steg 2Slik gjør du - Steg 1:
Bland starter, kraft (eller vann - vent med kollagenpeptidene) og mineralsalt i en glass- eller porselensbolle. Siden du kanskje må bruke mindre - eller mer - tilsettes først 4 dl av melet. Ha i mer og mer mel, til røra har blitt til en løs deig. Dekk bollen med plastfolie og legg et kjøkkehåndkle over. La deigen gjære og godgjøre seg i 10-12 timer, og det gjør ingenting om den blir stående lengre.

Når deigen er klar for å bli til muffinsrøre setter du stekeovnen på 220 grader, varmluft.
Slik gjør du - Steg 2:
Smelt smøret skånsomt, i en kjele på svak varme. Visp sammen eggene og viilien (samt kollagenpeptider hvis det ikke er brukt kraft), og visp inn det smeltede smøret. Husk å la smøret avkjøles til fingertemperatur hvis det ble rykende varmt i kjelen. Dryss bakepulver over deigen, og tilsett eggeblandingen. Blandes godt.

Ha røra i store muffinsformer, og plasser på midterste rille i ovnen. Skru ned temperaturen til 200 grader. Stekes i 18-20 minutter. Følg med underveis i steketida slik at muffinsene ikke blir brent. Hvis de blir fort brune bør du vurdere å skru av varmluften.


Inspirasjon:


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.


4 kommentarer:

 1. Kul oppskrift! Vet du noe om hvor godt kollagenpeptidene tåler denne varmebehandlingen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Antakelig bedre enn i en kopp med kokende tevann :)

   Slett
 2. Disse var kjempegode! Jeg stekte dem i en muffinsform, med papirmuffins former oppi, de var ikke enkle å løsne fra papiret, halve muffinsen hang igjen, smører du formene før du har i deigen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Javisst er de gode Modini :D
   Jeg bruker også papirformer, de litt store med forsterkning fra Toppits (som jeg har kjøpt i Sverige alltids, men mener å ha sett de i Norge også). Har ikke opplevd at de sitter fast i disse.

   http://www.toppits.se/sv/Stora-Muffinsformar-197.html


   Er jo litt knotete å smøre muffinsformene, men det er kanskje verdt det for å slippe å spise papiret :)


   Slett