søndag 29. januar 2017

Et Himmelskt Tradisjonskosttilbehør - Ovnsbakt Potet og Løk i form!

Jeg har ei venninne som er herlig kreativ på kjøkkenet, og som det siste året har blitt godt kjent med tradisjonskosten. Hun har pønsket ut denne enkle og samtidig geniale oppskrifta som jeg nesten er litt snurt for ikke å ha tenkt ut selv😋 Et tilbehør til middagen som er innafor i tradisjonskosten, så lenge man fjerner skallet på potetene. Ei oppskrift som passer for mager i balanse, og som også kan passe for de mer ubalanserte magene. Min lille vri er det italienske favorittkrydderet mitt, pluss at jeg har valgt å bruke smør i stedet for kokosolje. Ellers har jeg vært tro mot originalen. Min sterkeste anbefaling; For jeg er SÅ enig med henne i at denne potet- og løkforma er helt på smakshøyde med fløtegratinerte poteter, og kanskje til og med overgår de glatt... Mm Mm Mm!Du trenger:
Slik gjør du:

 • Skrell potetene, og skjær de i tynne skiver, gjerne med ostehøvel. Forkok potetskivene i 5 minutter, sammen med litt vann i en kjele.  Jeg brukte mandelpotet. De er av den melne sorten, som fort går i oppløsning, men som smaker like godt.

 • Skjær løken i tynne skiver.

 • Sett stekeovnen på 200 grader - varmluft.

 • Smelt smøret skånsomt i en tykkbunnet kjele, og finn frem den ildfaste formen. Hell smøret i formen, og tilsett deretter potetskiver, løkskiver og krydder. Vær raus med med både mineralsalt og pepper. Bland godt, før alt fordeles jevnt utover i formen.

 • Gi krafta ei lett oppvarming hvis den er kald og gelatinrik, og hell deretter krafta over potetløkblandingen slik at væskenivået blir ca 1 cm.

 • Stekes i ca 20 min. 

 • Hvis ønskelig - Tilsett revet ost mot slutten av steketida, og bruk eventuelt grill, eller forlenget steketid for ei gylden stekeskorpe.

 • La potet- og løkformen hvile i minst 15 minutter før servering. Bon appetit! 
 


NB!
Poenget med stor flate på den ildfaste formen er at potetene og løken skal kunne fordeles over et større område. De skal "dampes" i kraften, og ikke oversvømmes. For mye væske vil føre til en flytende suppe, samtidig som for lite kraft vil kunne fordampe helt. Det optimale er når potetene og løken gjennomtrekkes av kraft i løpet av steketiden, uten at det er så mye kraft igjen når den er ferdigstekt. Den lille overskuddskrafta som er igjen vil trekke inn i potetene når potet- og løkforma får hvile etter steking.Poteter og løk er innafor!
"Rent hypotetisk burde poteter bli bløtlagt for å nøytralisere det lille som finnes av fytinsyre i dise, men det er mye bedre å heller kose seg med dem på et ellers næringsrikt kosthold. Poteter skaper ingen problemer for blodsukker eller insulinnivåer så lenge kostholdet ellers er rikt på næringsstoffer som kontrollerer disse." Sitat: PirkePetter, 13.01.2013 kl. 12.33."Bløtlegging, melkesyregjæring, eller å skylle stivelse av f.eks potetbiter og skiver før de stekes til chips eller pommes frites = null akrylamid" Sitat: PirkePetter, 12. mai 2015 kl. 00.04."Poteter inneholder ikke pektin, men skallet gjør.." Sitat: PirkePetter, 28. oktober 2016 kl. 22.08"Gul løk/kepaløk (allium cepa), hvitløk (allium sativum), sjalottløk (allium ascalonicum), pipeløk (allium fistulosum), gressløk (allium schoenoprasum), kinesisk gressløk (allium tuberosum), prærieløk (allium cernuum), roseløk (allium carinatum), vill-løk (allium oleraceum), purre (allium porrum), luftløk (allium proliferum), ramsløk (allium ursinum), strandløk (allium vineale), kantløk (allium senescens montanum), nordlansdsløk (allium senescens), skogsløk/bendelløk (allium scorodoprasum), kjempeløk (allium giganteum), perleløk (allium ampeloprasum), potetløk (allium tuberosum), kuleløk (allium scorodoprasum rotundum), m.m er alle løksorter, og helt ok i matlaging rå som varmebehandlet." Sitat: PirkePetter, 22.januar 2017 kl. 18.20.

For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.2 kommentarer:

 1. Den potet- og løkformen så veldig god ut. Må definitivt testes! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det burde du absolutt! :D
   Det ryktes fra oppskriftsskaper at denne blir fryktelig god med litt fløte også - for den som fordøyer denslags :D

   Slett