søndag 19. februar 2017

Hjemmelaget Marshmallows!

Marshmallowsvarianter har jeg laget mange ganger, med ulike smaker som lakris, sitrus eller jordbær, men dette er første gang jeg har brukt marshmallowrot (Legestokkroserot på norsk). Og det skal jeg fortsette med, for hjemmelagede marshmallows som faktisk smakte marshmallows gjorde hele forskjellen. Det er noen hjemmesnekra godisvarianter som raskt blir favoritter, og disse er virkelig et eksempel på det. En ypperlig kilde til gelatin, og et skumgodteri som passer like godt til hverdags som til helgekosen.


Sitat: Mary Banducci, Sweet Roots:
"Marshmallow (or marsh mallow or Althaea officinalis) is actually a herb! Rosemary Gladstar in her book Herbal Recipes for Vibrant Health states "Our pioneer parents cooked the root with honey or sugar, formed into soft balls, and gave it to their children to suck on to soothe a sore throat." Yes, marshmallows were actually a remedy! Not a super sticky, sugar overdose."
Du trenger:
Nyttig utstyr:
  • Tykkbunnet kjele
  • Sil
  • Sukkertermometer - kan sløyfes
  • Bolle/skål som rommer minst 0,75 liter
  • Håndmikser
  • Ildfast form, 19 x 21 cm eller større
  • Skarp kniv
  • Fjøl


Slik gjør du:
1. Kok opp vann, sammen med tørket og grovkuttet marshmallowrot. Ta kjelen av plata når det koker. La blandingen trekke under lokk i 20-30 minutt.


2. Sil blandingen. Mål opp 1,5 dl væske som helles i en bolle. Bruk den bollen du skal vispe i senere, så den bør derfor romme minst 0,75 liter. Ha gelatinpulver over væsken. Ikke rør, bare la det svelle.


3. Hell resten av væsken tilbake i kjelen. Sett plata på medium varme, tilsett honning og strø mineralsaltet over. La småkoke under omrøring i 5-8 minutter. (Bruker du sukkertermometer skal blandingen nå 115-116 grader. Jeg gjør det enkelt, tar det på følelsen, og bruker ikke sukkertermometer. Hvis honningblandingen ikke når "ideell" temperatur ser jeg at marshmallowsen har en tendens til å dele seg i gele og skum når den er stivnet, og det gjør jo ingenting.)


4. Sjekk om gelatinet har blitt til gele i bollen. (Hvis ikke kan du ha den i kjelen med honning, vispe godt slik at den løser seg opp. Sil av hvis du ser gelatinklumper. Ha deretter alt i bollen og visp i vei).


5. Smør en ildfast form eller lignende med kokosolje. Gjør klar håndmikseren. Slå den på laveste knepp, og visp inn honningblandingen i den nå stivnede gelatinblandingen. Slå deretter på høyeste knepp, og visp i 10-15 minutter. Blandingen endres til en fluffy marshmallowskrem, som former små topper. Omtrent som stivpiskede eggehviter. Den er ferdigpisket når du merker at blandingen er nedkjølt og omtrent stivner mens det piskes.


6. Hell marshmallowskremen - raskt, for den stivner i fart - i den ildfaste ferdigsmurte forma, og sett den i kjøleskapet. La stå i minst 4-5 timer.


7. Hvis ønskelig drysser du rikelig med arrowroot (pilerot på norsk) over ei fjøl. Dette vil gi marshmallowsene den karakteristiske melne følelsen. Vipp massen over på fjøla. Bruk en skarp kniv, gjerne forvarmet i varmt vann, og skjær marshmallowsmassen i firkanter.


8. Oppbevares i lufttett boks, hvis ikke alle forsvinner nedi magen umiddelbart.
NB!
Jeg bruker mye mindre honning/søtning enn alle marshmallowoppskrifter jeg har sett med omtrent samme mengdeforhold på ingrediensene. Jeg synes disse er mer enn søte nok, men jeg kjenner flere som synes jeg er kjipen på søtning når jeg lager søtsaker. Det er derfor en reell mulighet for at du ikke synes oppskriften gir søte nok marshmallows. Er du en selverklært søtmons bør du kanskje doble mengden honning i denne oppskriften. Og, jeg ville samtidig doblet mengden marshmallowrot for å ikke miste den smaken i all honningen.


Inspirasjon:For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.


2 kommentarer:

 1. Jeg eksker marshmallows så dette må jeg prøve. Men tror du jeg kan bruke dette produktet i stedet http://www.vitacost.com/gaia-herbs-organic-marshmallow-root? og hvor mange dråper skal jeg ha oppi?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei du :)
   Jeg har bare erfaring med den tørkede rota, og har ingen formening om hvor mange dråper du eventuelt behøver. Hvis dråpevarianten også smaker marshmallows, så ville jeg bare prøvd meg frem :D

   Slett