lørdag 31. desember 2016

Tankespinn om Tradisjonskosten, Årene som har gått og årene som kommer! En slags årskavalkade - Godt Nytt Næringsrikt År!

Tenke seg til at 2016 bare kom og gikk! Året som har gått føles som et blaff, og at det virkelig er 365 dager siden rakettene smalt 2016 i gang er nesten litt merkelig. Jeg skal ikke klage, det har vært litt smårusk, perioder med mye stress, men stort sett har det vært et fint og generelt næringsrikt år for egen del. Bloggen har også hatt et fint år, med mange lesere. Alle bildene i dette innlegget er direkte linket til de mest leste blogginnleggene i 2016. 



http://tradisjonskost.blogspot.no/p/min-kostholdsfilosofi.html 


Mange har funnet veien til tradisjonskosten det siste året. Jeg merker en markant økning i antall sidevisninger på bloggen som forteller meg at det er flere og flere som blir interesserte i tradisjonskost, og at det er flere og flere som behøver tradisjonskost. Ikke overraskende er det samleinnleggene med PirkePetters sitater som genererer flest treff. Fra å være en litt generell tradisjonskostblogg i starten, med det jeg da regnet som tradisjonskost; ren, økologisk og naturlig mat, informasjon hentet litt herfra og derfra, har jeg med årene fått mer riktig kunnskap og innsikt - selv om jeg fortsatt lærer nye ting hele tiden. 

Takk PP!




1. En skjoldbruskkjertel og et stoffskifte til besvær? Høyt eller Lavt? Hypertyreose eller Hypotyreose? Et næringsrikt kosthold er løsningen!




For min del ramlet jeg verken over tradisjonskosten eller PirkePetter av egne helsemessige grunner, men av en genuin interesse for ernæring - satt i sammenheng med helse. Jeg har derfor heller ingen reise fra syk til frisk som jeg kan dokumentere. Men, jeg har i perioder vært mye småsyk med forkjølelser, omgangssyke og migrene, men så lenge jeg generelt spiser næringsrikt og godt så blir jeg heller ikke småsyk.



Dette kostholdet er logisk for meg, veldig logisk!



Siden 2012 har jeg lest uendelig mange kommentarer og forskningslinker som PirkePetter har formidlet, og logikken, hans kunnskap og presisjon, samt evne til å skille mellom søppelforskning og ekte forskning er så troverdig at jeg til slutt ikke lengre lar meg forbause. På et tidspunkt behøvde jeg ikke lengre bruke masse tid på å saumfare alt av linker og dokumentasjon for å stole på hans ord. Jeg var overbevist, det kostholdet som PirkePetter formidler, det burde alle adoptere.




2. Langtidskokt Kraft - Næringsgivende, Forebyggende og Helbredende!




Man skulle tro og burde forvente at vi skal kunne legge vår helse i høyt utdannede legers og ernæringsfysiologers hender, men det er dessverre et fåtall av dem som er i nærheten av det PirkePetter sitter på av kunnskap, og som han generøst formidler til alle som tar seg bryet med å sette seg inn i hans tradisjonskostmaterie. Du må gjøre jobben selv, det finnes ingen snarvei, men all informasjonen ligger der.



Ansvaret er ditt, du må lese, implementere, lese litt til, implementere, lese enda mer...   



Sannheten er likevel for mange at dager kommer, dager går, man følger strømmen, går på jobb, stresser, slokner på sofaen, utmattet, er litt småsyk, blir det oftere og oftere, har diffuse plager, lager mat man tror er sunn, får dårlig samvittighet for mat man tror er usunn, blir oftere sykemeldt, har mer markante plager, tar masse blodprøver, blir slitnere mens alle utredninger pågår, får til slutt kanskje en diagnose, får masse medikamenter, får kanskje flere diagnoser, kronisk syk..? En dans av progredierende elendighet som egentlig skyldes....næringsmangler og/eller næringsubalanse.




3. Gallestein





Noen av PirkePetters sitater om næringsmangler/næringsubalanse:
"Helseproblemer er som regel en kombinasjon av flere årsaker, på forskjellig nivå. En årsak utløser en eller flere reaksjoner som fører til at det dannes nye delårsaker, som skaper sine egne symptomer i tillegg til de opprinnelige. Næringsubalanse og kjemikaliebelastning skaper f.eks videre hormonell ubalanse i mange tilfeller, og som fremmer sine egne symptomer, samtidig som de opprinnelige forsterkes." Sitat: PirkePetter, 2. februar 2015 kl. 17.05
 


"Næringsubalanse er alltid, uten unntak sykdom, da næringsubalanser, som regel i kombinasjon med kjemikaliebelastning, og som eventuelt fremmer videre ubalanser i bl.a hormonnivåer og neurotransmitternivåer, m.m er årsaken til de symptomer og symptomsamlinger leger kaller sykdommer og syndromer." Sitat: PirkePetter, 10. september 2013 kl. 19.52



"Grunnen til de forskjelligste reaksjoner på næringsubalanser er interaksjonen mellom næringsstoffer, mangel på noen, for mye av andre, i kombinasjon med opptaksevne, kjemikaliebelastning, aktivitetsnivå, stoffskifte, hormonell balanse, medikamentbruk, m.m. Det finnes egentlig bare noen veldig få sykdommer/kjemiske ubalanser, i forhold til mange hundre eller tusen slik de defineres av legemiddelindustrien, men disse gir seg utslag i mennesker med noen likhetstegn og gjerne mange ulikheter avhengig av den kjemiske balansen/ubalansen i hver enkel person. Et ubalansert forhold mellom de samme næringsstoffene vil derfor i en person gi epilepsi, i en annen autisme, og i en tredje ADHD eller CP f.eks. Og lupus i en person og kronisk tretthet eller fibromyalgi i en annen. Eller ulcerøs kolitt i en person, cøliaki i en annen, og irritabel tarm i en tredje." Sitat: PirkePetter, 02.01.2013 kl. 01.57




"Kutter man helt ut sykdomskonseptet står man igjen med næringsubalanse. Og da inkluderer jeg kjemikaliebelastning i sykdomskonseptet, slik at heller enn å fokusere på å unngå ymse kjemikalier, eller hvordan avgifte disse med dyre og/eller verdiløse kosttilskudd, urter og terapier, så trenger man kun spise næringsrikt, slik at kroppen selv avgifter kjemikaliene og gjenoppretter normal funksjon i f.eks enzymer, koenzymer, hormoner eller neurotransmittere som har blitt påvirket negativt av kjemikaliene." Sitat: PirkePetter, 22. oktober 2013 kl. 19.49




"..jeg baserer meg kun på fysiske og psykiske symptomer, og har aldri brydd meg om de forskjellige metodene for å sjekke næringsnivåer. Særlig da så mange har vist seg å være verdiløse, eller vise feilaktige tall. Da symptomer på næringsmangel ofte overlapper, slik at flere næringsstoffer kan være årsak til samme symptomer, og dette med synergister, agonister og antagonister spiller inn, så kortsluttet jeg hele logikken og gikk for næringsrik mat som helbredskilde snarere enn tilskudd. På den måten får kroppen velge selv hva den trenger til enhver tid, samt at alle kofaktorer som er nødvendig for opptak og utnyttelse er tilstede. Og på den måten er man garantert godt resultat hver gang, som i motsetning til når man fokuserer på enkeltnæringsstoffer og like gjerne kan gjette feil/bomme på symptomene, og risikere å gjøre vondt verre." Sitat: PirkePetter, 04.03.2013 kl. 17.20




"Blodets ph-balanse holdes alltid jevn, og mangler næringstoffer i kosten som kroppen trenger for å opprettholde blodets ph tas disse fra andre næringsstoffer (som omdannes til de som mangler) eller fra muskler, skjelett eller organer, etc. Dette er hvorfor blodprøver sjelden gir et realistisk bilde av næringsmangler, da blodets næringssammensetning normalt alltid er i balanse, selv om det er mangel i kroppen generelt." Sitat: PirkePetter, 21. mai 2013 kl. 14.50




"Om du har hatt et typisk norsk velstandskosthold (mao næringsmangel og kjemikaliebelastning) og deretter fått kopperforgiftning (mer næringsmangel), og i tillegg fortsatt hatt samme næringsfattige og kjemikaliebaserte kosthold (enda mer næringsmangel), fått østrogenovervekt pga kopperspiralen (økt kopper øker østrogen, som igjen øker prolaktin, serotonin, evt kortisol og blokkerer skjoldbruskkjertelfunksjonen, tapper kroppen for bl.a magnesium og natrium og kalsium, m.m – mao litt næringsmangel til), fått satt inn ny hormonspiral som bidro til videre østrogenovervekt, konsentrasjon av kopper i kroppen, og tap av næringsstoffer (især B vitaminer og magnesium), trent i tillegg og altså belastet en allerede alvorlig svekket kropp, etc så er det et rent lite mirakel du fremdeles lever." Sitat: PirkePetter, 24.mai 2013 kl. 05.38




"Næringsmangel er alltid hovedårsak til alle former for kjemiske ubalanser/sykdom, og selv der hvor kjemikaliebelastning står som utløsende årsak. Dvs at selv f.eks kvikksølv eller aluminium hydroksid fra vaksiner forårsaker helseproblemer fordi disse tapper kroppen for viktige næringsstoffer, og i tillegg forstyrrer funksjonen til andre næringsstoffer og disses funksjoner som enzymer og koenzymer i kroppen. Begge tungmetaller skader også tarmcellene og reduserer næringsopptaket betydelig." Sitat: PirkePetter, 19. mars 2013 kl. 02.00




"Helbredsprosess og næringsmangel er ofte en og samme ting, når kroppen f.eks reserverer enkelte næringsstoffer for en eller flere spesifikke kjemiske prosesser eller organer, etc, på bekostning av andre. Slik den også gjør under svangerskapet, hvor fosteret får all tilgjengelig næring, på bekostning av mor." Sitat: PirkePetter, 3. november 2014 kl. 03.30




"Et av mange eksempler er diabetes, som egentlig er en samling symptomer som er tegn på mangel på bl.a flere B vitaminer, vitamin D (diabetes type 1, med skadde betaceller), eller bl. krom, magnesium, natrium, og/eller sink. Diabetes er ingen egen sykdom, men en samling symptomer som skyldes næringsmangler som egentlige årsaker, men hvor legevitenskapen har diktet opp navnet diabetes, og deretter gitt symptomene (mye sukker i blodet) årsaksstempel. Virkningen blir altså omgjort til årsaken. Og karbohydrater, som er sukkerkilder, blir stemplet som utløsende faktor." Sitat: PirkePetter, 3. mars 2014 kl. 23.42






4. Kreft og Kosthold! Kan riktig ernæring forebygge og behandle kreft?





Når man så sitter der med all denne kunnskapen er det fort å begynne med diagnostisering av menneskene rundt seg. De har jo alle en næringsubalanse, og det er det som er så vanskelig. Man har så fryktelig lyst til å hjelpe. Det viser seg likevel gang på gang at mange vil ikke ha råd og hjelp som ikke stemmer med sitt eget verdenskart. De har sin egen vei, de har sin egen tro, og når motsattkosthold blir presentert som veien til helbredelse, da blir mange folk sinte. Min måte har vært å publisere ulike innlegg på bloggen med forskjellige tema, linket til PirkePetters kommentarer om emnet. Slik at de slipper lete selv, men kan ha informasjonen lettere tilgjengelig hvis de skulle bli nysgjerrige.



Mitt tips til dere som vil hjelpe nære og kjære: Vis dem hvor informasjonen ligger - HVIS de takker ja til det. Gå foran som et godt eksempel, unngå å være belærende, og så får det være opp til den enkelte om de vil høre etter, lese om det, og om de vil la seg "omvende". Husk at vi tradisjonskostere kan være nøyaktig like irriterende som Vita Hjertegod reklamer, som Jehovas vitner i døråpningen, som apotekeren som vil ha mersalg, som telefonselgere med "mastergrad i kverulering", som småbarnsforeldre som bare snakker om barna sine, som hundeeiere som bare snakker om hunden sin, og ikke minst kostholdsveiledere som mener du blir feit av fett, og påpeker at du vil dø av hjerteinfarkt om du ikke snøggast råd bytter ut smøret med margarin.



Noen kommer aldri til å høre etter, noen kommer til å høre etter for å være høflige, noen kommer til å være litt interesserte, noen kommer til å være litt mer interesserte, og kanskje et lite fåtall går inn med hud og hår. Jeg heier likevel på alle sammen, og håper at med tiden vil flere og flere hive seg på tradisjonskostbølgen.



Vi som har vært med på bølgen i flere år får fortsette å surfe i samme retning, og dere som kommer til får gjerne henge på - så får vi underveis prøve å slenge ut næringsrike livbøyer til de som måtte ønske det! 




5. Glutenintoleranse - Glutenallergi - Cøliaki! Holde seg unna gluten for livet? Eller reparere tarmen med et næringsrikt tradisjonskosthold?


 

Et riktig godt næringsrikt nytt år ønskes dere alle! 💖

mandag 26. desember 2016

Sitronkarameller - Fløtekarameller med Sitron!

Jeg sto der i går, med et par uåpnede pakker fløte, utgått på dato, og skulle lage mine vante Fløtekarameller. Det var før jeg så sitronene som jeg egentlig skulle bruke til Lemon Curd. Og tenkte, kan man egentlig lage sitronfløtekarameller med sitronsaft uten at fløten skiller seg? Det viste seg at det GJØR det! Jeg hadde en drøm om at karamellene skulle smake som Fox, men skuffelsen varte ikke så lenge. Dette ble knallgode myke fløtekarameller med et hint av sitrus. Verdt å prøve neste gang du står der med overflødig fløte og ekstra sitroner.


   




Du trenger:









Slik gjør du:
Smelt smøret skånsomt i en tykkbunnet kjelt. Rasp sitronskallet, og skvis den halve sitronen rett i kjelen. Pass på at det ikke følger med steiner fra sitronen. Vispes godt. Tilsett deretter honningen, la den smelte helt inn i sitronsmørblandingen. Tilsett deretter fløte. Bland godt og rør kontinuerlig til massen koker opp.


Sett ned varmen og rør med jevnlige mellomrom til karamellmassen tykner. Bruk en slikkepott til å skrape karamell ned fra kantene. Avhengig av temperaturen på ovnen kan tykningsprosessen ta alt fra 1 til 3 timer. Når karamellmassen tykner og blir mørkere på farge bør du følge ekstra med. Ta karamelltesten hvis du er usikker.


Finn frem en form, for eksempel brødform eller en firkantig ildfast form, og kle formen med bakepapir. I tillegg anbefaler jeg på det sterkeste at du også smører bakepapiret med smør.


Hell karamellblandingen i formen. Sett den til avkjøling. Når karamellen er stivnet kan den skjæres i mindre biter som kan pakkes inn i bakepapir eller cellofan. Oppbevares i kjøleskap.




Karamelltesten:
Mot slutten av koketiden bruker jeg karamelltesten for å avgjøre om karamellmassen har ønskelig konsistens. Jeg drypper en dråpe i et glass med iskaldt vann. For mykere karameller synker dråpen gjerne til bunnen av glasset, og kan lage litt "grums" i vannet. Hent opp dråpen med en teskje og klem den sammen med fingrene. Kan "dråpen" formes til en liten klissete karamellkule er karamellen ferdig. Risikoen er at man koker massen for lenge. Smaken blir den samme, men karamellene blir seigere og hardere.







For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.

søndag 18. desember 2016

Migrene og Magnesium!

Dette er et innlegg til meg selv; En påminnelse om å stresse ned når det koker over med "alt som bare må gjøres". Hvis stresset er utenfor min makt, må jeg hvertfall huske på at det er i disse stressperiodene at kroppen min behøver skikkelig næring. Kroppen jobber i høygir, det forbrukes mengder med næringsstoffer, deriblant magnesium. Jeg hopper over magnesiumrik kraft, orker ikke ta magnesiumfotbad, leveren ligger pent innpakket i fryseren, og magnesiumoljen er klissete... Så, når migrenen min dukker opp som følge av stress og lite søvn - så kan jeg jo egentlig bare skylde på meg selv. DER, et spark bak til meg selv! 



PPM: Magnesium Sulfate Helpful in Treatment of Acute Migraines



Når migrenen først kommer prøver jeg raskest mulig å gurgle magnesiumolje sammen med litt vann, i 5-10 minutter, som akutthjelp. Dette trikset har hjulpet meg mange ganger. Hvis migrenen er for heftig, og magnesiumen bare tar toppen, må jeg bare sove den av meg, i et mørkt og kaldt soverom. Ingen migrenemedisin har noensinne hjulpet meg, og er uansett ikke aktuelt, så bare det å kunne bruke magnesium som "medisin" er gull verdt.

I dette innlegget har jeg samlet PirkePetters kommentarer som omhandler migrene. Alle sitatene er linket tilbake til sin opprinnelse om man vil lese hvilken sammenheng kommentarene er hentet fra.




DETTE INNLEGGET HAR FLYTTET!

  • Bakgrunn for flytting, og opprettelse av Tradisjonskostens Skattekammer kan du lese om HER.



søndag 11. desember 2016

Melkesyregjæret Hvitløk!

Hvitløk må være et av de enkleste prosjektene når det kommer til melkesyregjæring. Det er noe tidkrevende å pille skallet av alle hvitløksbåtene, men når det er unnagjort er saltlaken kanskje allerede nedkjølt. I PirkePetters tradisjonskost oppfordres det gjerne til å innta hvitløk og andre løksorter i rå tilstand, men jeg er litt pysete på den rå hvitløkssmaken. Melkesyregjæret hvitløk som har modnet i månedsvis derimot, er helt uproblematisk å spise "rå". Jeg liker hvitløksbåtene som tilbehør til lettstekte kjøttmåltid, eller sammen med spekemat og ost, men gnafser de like ofte rett fra glasset. Melkesyregjæret hvitløk er mildere på smak, og jeg har en (udokumentert) teori om at folk rundt meg merker mindre til "ånden som går".







Du trenger:




    • Skjærefjøl og skarp kniv
    • 0,5-0,75 liters Fidoglass eller Norgesglass, med gummiring.
    • Fermenteringsvekt, stein eller lignende. Jeg bruker Pickle Pebbles.








Slik lager du saltlake (2%):
  • Kok opp 1 liter vann
  • Tilsett 20 gram mineralsalt
  • Røres sammen til saltet er oppløst
  • Avkjøles



Oppskriften kan dobles eller triples. Prinsippet er uansett 20 gram salt per liter vann. Saltlaken kan brukes til melkesyregjæring av "hele grønnsaker" som for ekesempel cherrytomater eller små agurker. Saltlaken kan i tillegg brukes til å etterfylle glass med nylaget Kimchi eller Curtido, som ikke har sluppet nok væske i knaingen.








Slik gjør du:
1. Skrell hvitløkene så skånsomt som mulig, og putt hvitløksfeddene i glasset. (Sjekk ut DENNE kjappvarianten). Fyll glasset så tett som det går, for å unngå større luftlommer. Fyll glasset opp til halsen med saltlake, der glasset smalner, og sørg for at hvitløksfeddene er dekket av 1-2 cm væske. Hvis de flyter opp, og dupper i overflaten, kan du holde de nede ved bruk av en vekt. Glasset forsegles deretter med gummiring og lokk som slipper gass ut, og ikke luft inn.

2. La hvitløksfeddene melkesyregjære på kjøkkenbenken i 2-3 uker. I løpet av et par-tre dager (avhengig av innetemperaturen din) kan du forvente at det begynner å putre ganske hektisk i glasset. Den første uka kan det derfor være greit å slippe ut litt gass flere ganger daglig. Plasser likevel glasset i en beholder eller dyptallerken, for det kommer til å boble over (med stor sannsynlighet). Når intensiteten på bobling og putring avtar kan glasset plasseres i kjøleskapet, eller det kan fortsette å stå på kjøkkenbenken. OBS! Det kan lukte litt hvitløksfis på kjøkkenet den første uka!😊😊

3. Som alle andre melkesyregjærede grønnsaker blir smaken bedre og bedre jo lengre de får stå. For mine smaksløker må hvitløksbåtene ligge i fred, i glasset sitt,  i minst 3 måneder, og gjerne lengre. Men, det er ingenting i veien for å ta smaksprøver underveis hvis du liker skarpere hvitløkssmak.






Turkise eller grønne hvitløksfedd?
Ingen grunn til panikk! Min erfaring er at det er like vanlig at melkesyregjærede hvitløksbåter blir turkisgrønne, som at de ikke blir det. Det er spesielt hvitløksfeddene som har fått litt røff behandling, småskader eller knivkutt, som skifter farge. Det gir ingen usmak, og er helt ufarlig. Årsaken til fargeskifte er visstnok:

"If it turns blue during fermentation, do not be alarmed; that is a harmless reaction due to compounds called anthocyanins in some varieties of garlic, which can turn garlic blue as en acid reaction to traces of copper in your water." Sandor Ellix Katz, The Art of Fermentation.


Eller denne forklaringen:

The latest horticultural and food science research pinpoints the source of the discolorations:








PirkePetter om Hvitløk:

Tradisjonskost
"..tradisjonskost er god, fet og nærende mat og drikke, som smaker og metter. Å gulpe ned eggeplommer og leverbiter er ikke tradisjonskost, men mer enn form for akutterapi for å øke næringsnivået snøggast råd. En skikkelig steik med fet saus, salt og krydder etter behov, og f.eks poteter, ris eller nudler til, er tradisjonsmåltid. Gjerne med litt melkesyregjæret tilbehør til, som f.eks surkål eller syltet hvitløk, etc. Det er meningen at man skal kose seg med maten, og kose seg frisk samtidig. Men, jeg skjønner at de færreste takler smaken av lever, og derfor foretrekker gulpemetoden." Sitat: PirkePetter, 26. februar 2015 kl. 00.58.




Karbohydratkilde
"Krydderurter, inkludert persille og alle typer løk (f.eks gressløk, pipeløk, luftløk, skogsløk, ramsløk, potetløk, perleløk, bendelløk, prærieløk, purre, kuleløk, etc utover vanlig gul løk og hvitløker, er også å regne som karbohydratkilder, og disse er helt ok å spise daglig. Især de grønne/myke delene, da det er litt mer fiber og stivelse i knoller, fedd og stilker. Jeg ser, som nevnt mange ganger tidligere, vegetabilske matemner som kilde til smaks og aromavariasjon, og ikke som kilde til næring av betydning." Sitat: PirkePetter, 2. januar 2014 kl. 22.55.




Avgifter tungmetaller
"Hvitløk har så utrolig mange andre helsegevinster som langt overgår en eventuell virkning mot innbilte patogener, hvor en av de viktigste er at den avgifter en god del tungmetaller. Sistnevnte er godt dokumentert, men jeg har bare sjelden sett denne informasjonen i de sikkert millioner av bøker og artikler, samt forskningsstudier jeg har lest om hvitløk." Sitat: PirkePetter, 31.03.2012 kl. 01.29.




Betennelser
"Utover animalsk basert tradisjonskost, inkludert melk og melkeprodukter, vil du kanskje ha godt av å spise en del rå hvitløker i noen dager, for å raskt kontrollere betennelsen. Surnede melkeprodukter, og gjerne annen melkesyregjæret mat og drikke, vil også bidra til å gjøre urinveiene surere, da for basiske urinveier fremmer de symptomer du oppgir." Sitat: PirkePetter, 1. august 2014 kl. 01.06.


"Kokosolje, saltoppløsning, eller hvitløksfedd direkte i øret er tips for betennelsen, samt mer vitamin A og D, samt selen enn vanlig inntil den er over." Sitat: PirkePetter, 4. november 2013 kl. 15.47.




Fordøyelseshjelper
"En del næringsstoffer kan hypotetisk bindes av fiberet i løksorter, men jeg kjenner ikke til forskning som bekrefter eller avkrefter dette. Løkplanter er best rå, og inneholder da minst fiber. Løksorter er ellers kjent som fordøyelsesfremmere som bl.a hjelper på fordøyelsen av proteiner og fett, slik at et ellers næringsrikt kosthold godt kan inkludere løk av forskjelige slag." Sitat: PirkePetter, 22. august 2013 kl. 21.10.


"..hvitløk skaper ikke luft, men driver den ut om den allerede er der da hvitløk er luftdrivende/karminativ, som mange kryddere er." Sitat: PirkePetter, 23.01.2013 kl. 14.04.



 
Magesyre
"Melkesyregjæret mat eller drikke, som fkes litt ekte surkål eller gjæret løk, hvitløk, agurker, m.m vil bidra med enzymer og organiske syrer som både vil stimulere syreproduksjonen, hjelpe med å fordøye måltidet, og også normalisere tarmenes mikroflora." Sitat: PirkePetter, 18.mai 2015 kl. 04.12.




Serotonin
"Faktorer som balanserer serotonin er bla gelatin, salt, sterke kryddere (f.eks ingefær eller gurkemeie, hvitløk, etc) samt magnesium, mer mettet fett (spesielt kort og mellomkjedet fett) og protein, mer kolesterol, samt mer B vitaminer, for å nevne noe." Sitat: PirkePetter, 16. september 2013 kl. 02.05.


"Hvitløk regulerer forresten serotoninnivåene; søk på garlic serotonin for info." Sitat: PirkePetter, 28. september 2014 kl. 23.03.



 
Histaminer
"Utover dette kan du også redusere for høye histaminnivåer gjennom konsum av matemner som f.eks kort og mellomkjedet fett (smør, fløte, rømme, melk, kokosolje, palmeolje, palmekjerneolje), animalsk protein, krydderurter, alle sorter løk og hvitløk, chili/cayenne, samt uraffinert salt og sukker." Sitat: PirkePetter, 27. mars 2013 kl. 23.34.




Kolesterolmyten
"Løksorter har sine helsegevinster, men et problem er at så mange av disse er basert på myter fra legemiddelindustrien. Altså at f.eks hvitløk og løk f.eks reduserer kolesterol, hvilket blir feil all den tid kolesterol ikke forårsaker sykdom." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2014 kl. 18.04.


"I og med at kolesterol blant mye annet fungerer som antioksidant i kroppen, bruker kroppen kolesterol som kontrollfaktor mot betennelser, og da også betennelser i blodkar. Kolesterol er derfor en del av løsningen, ikke problemet. I og med at substanser i bl.a løk og hvitløk, og ellers i all animalsk mat, reduserer eller stopper betennelser, er det logisk å anta at det hvitløk og løk faktisk gjør, er å redusere eller fjerne årsaken til forhøyet kolesterolnivå. Løksorter hjelper dermed ikke mot høyt kolesterol, eller reduserer dette, men hjelper mot årsaken til at kroppen produserer mer kolesterol." Sitat: PirkePetter, 25. januar 2014 kl. 18.04.




Planteoljer
"Olivenolje, i kombinasjon med f.eks smør, rømme eller fløte, eller grisefett/smult eller fåretalg, etc, slik olivenolje har vært brukt tradisjonelt, går helt fint i de fleste måltider så lenge man bor i land med mye sol. Olivenolje for seg er derimot helseskadelig, selv i land med sol som erstatter tapet av vitamin D fra maten (olivenolje blokkerer et transportprotein i tarmen som tar opp vitamin A og D), gjennom økt produksjon av vitamin D i huden. Tradisjonelt har man også som regel brukt olivenolje sammen med kryddere og matemner, især løk og hvitløk, som beskytter mot en del av de negative helsevirkningene av en og flerumettet fett." Sitat: PirkePetter, 26. januar 2014 kl. 21.01.


"Apropos avocado så binder det umettede fettet proteinet i tarmen som vitamin D trenger for opptak i kroppen, slik at det ikke anbefales å bruke avocado sammen med matemner som inneholder vitamin D. Avocadofett er også dokumentert som årsak til åreforkalkning, men da i oljeform/ren form. Avocado sammen med krydder eller f.eks hvitløk har nok ikke denne negative virkningen på blodårene." Sitat: PirkePetter, 24.01.2013 kl. 01.17.




Sopp
"Utover eddik og kort og mellomkjedet fett er også magnesiumsulfat/engelsk salt og hvitløk/løk midler som pleier å hjelpe. Men sopp hvor som helst i eller på kroppen hvor sopp ikke skal være indikerer problemer i mage-tarmsystemet, og forstyrret tarmflora, med sannsynlig candidaovervekst. Sopp på neglene kan derfor ikke være det eneste symptomet du opplever." Sitat: PirkePetter, 11. april 2013 kl. 18.56.




Astma
"Ellers er svovelholdige matemner, spesielt rå løk og/eller hvitløk gode akuttmidler for å utvide lungecellene raskt. Det samme gjelder ovennevnte salt (og evt sukker) i litt vann." Sitat: PirkePetter, 20. september 2013 kl. 13.57.


"Klarer han rå løk eller hvitløk, så er disse også hjelpsomme mot astma." Sitat: PirkePetter, 5. mars 2014 kl. 03.41.





Inspirasjon - Melkesyregjæret hvitløk:



For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.