torsdag 1. januar 2015

Godt Nytt Næringsrikt År! Tanker om 2015 og Årene som kommer!

Da var året 2014 forbi, og 2015 står foran oss med nye muligheter, spennende utfordringer og forhåpentligvis flere bevisste forbrukere. Flere og flere velger nå sin mat ut fra et næringsrikt og helsemessig perspektiv, uten at det går utover gleden med å nyte smaksrike matretter. Det er likevel en lang vei igjen å stake ut, for dessverre lever billigfenomenet i beste velgående i et av verdens rikeste land. Flesteparten av oss går fremdeles mann av huse for å kjøpe den billigste ribba, og året rundt jaktes det på de beste tilbudene. Matkjedene på sin side konkurrerer seg i mellom for å levere. Kostnadene for å få ned prisene går utover kvaliteten på maten, som igjen påvirker folkehelsen negativt. Dette er desverre maten flesteparten av befolkningen spiser til daglig. Jeg har imidlertid troen på at trenden kan snues, kanskje ikke allerede i 2015, men på sikt, hvis flere og flere blir sin forbrukermakt bevisst!


Rett fra Gården! Gode råvarer på nett og Fristende julematoppskrifter!


En av mine favorittblogger dette året er Ny gul duk på bordet. Ingvild, eieren av bloggen, skriver med en munter og inspirerende penn. Hun tar stemningsfulle bilder fra gården sin, samler på gamle skatter, har egne glade griser og høner, og setter ord på det jeg også tenker. Viktige ord som er verdt en ettertanke eller to.

"Kjøt byrjar å bli urovekkande billeg, berre sjå prisen på svineribbene rundt om i butikkane om dagen. Billeg kjøt gjer at bonden får mindre å rutte med og må gjerne køyre ei større og meir økonomisk drift for å kunne få hjula til å gå rundt. Med grisen som døme seier det seg nesten sjølv at for å produsere mest muleg kjøt må ein ale opp flest muleg grisar på kortast muleg tid. Det er reglar for grisedrift, men samtidig så treng ikkje dei vere "gode" reglar, grisar flest har 0,8 kvadratmeter kvar og har naturleg nok ikkje nok område til å springe rundt, vere aktive og sosiale, slik grisar eigentleg er. Grisar flest får heller ikkje oppleve å vere ute i frisk luft og grave i jorda. Dette er svineribbene, pølsene, sommarkotelettene, det billege baconet. Det same gjeld for kylling. Me har alle fått med oss veksten av antibiotikaresistente bakteriar i kyllingkjøt den siste tida. Me veit også ganske godt korleis kyllingar vert avla fram, i superfart, som gjer at skjelett og ledd gjerne ikkje klarer å halde tritt med veksten. Alt for å produsere raskt og stort, haugevis med kyllingfiletar som me kjøper i økonomipakningar for å spare nokre kroner. " Les hele innlegget her: Ny gul duk på bordet, Kor kjem maten din frå?

Fårikål - Husmannskost, Nasjonal Høstmat og Nydelig Kraftkost!


Helt til slutt ønsker jeg alle som stikker innom bloggen et riktig godt nyttår! En takknemlig nyttårshilsen sender jeg til mine matvenner som skaper liv i kommentarfeltene; Madam Mums, Eiden`s Hage, Nøttelitens Tretopp, Uten Gluten og Hege i Frankrike med Godt og Sunt.

En ekstra nyttårshilsen går til PirkePetter som deler sin viten, pirker og korrigerer, og holder kunnskapen om optimal ernæring levende i kommentarfeltet til Livenes Hage. Og... ikke minst en haug med stjerneskudd til Christer som gjør en fenomenal jobb med Tidsporten og Bakerrebellene. Jeg betaler gladelig litt ekstra for nydelig surdeigsbakst og et kjøleskap fyllt med upasteuriserte oster og smør, for ikke å glemme fermentert fiskeleverolje!

Mine ønsker for 2015 er mer fokus og økt tilgjengelighet på rene, økologiske, beitefora og uprosesserte produkter! Matrevolusjonen og bevisstgjøring i tradisjonskostens navn fortsetter!


Et strålende næringsrikt Godt Nytt År ønskes dere alle!

 

18 kommentarer:

 1. Et riktig godt nytt år til deg Tradisjonskost! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange bløtlagte nøtter små til deg Nøtteliten - og et riktig godt nytt år :)

   Slett
 2. Svar
  1. Et riktig godt nyttår til deg også Nina :)

   Slett
 3. Et næringsrikt godt Nytt år til deg også :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme Hege! :)
   Et næringsrikt, eksperimenterende og fristende matår er i vente!

   Slett
 4. Godt nytt år til deg også!
  Jeg holder på å bestille kvit undredal fra underdalsbui.no og rårørsukker, fermentert torskeleverolje, fårepølse uten nitritt og kokosolje fra tidsporten. Har akkurat gått tomt.
  Skal også lage lammelever-kapsler i løpet av dagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres ut som du får en veldig fin start på det nye året Vegard! :)

   Du kan glede deg til den Kvite Undredalsosten. Den er virkelig en av de bedre geitostene på markedet! Fårepølsa er også kjempegod. Leverpulverkapsling er en annen historie - tidskrevende finmotorisk arbeid - men aiai så lurt for helsa.

   Et supert nytt år ønskes deg tilbake! :)

   Slett
 5. Hei!

  Kikka innom her og vart veldig overraska, tusen takk for fine ord om bloggen min!! Og det er ei viktig sak ja, som eg også håpar vert meir og meir opplyst for folk flest. Eg tenker etter kvart at eg skal prøve meg på fermentering av forskjellig, har mykje å lære der! Der veit eg at denne bloggen er den beste læremesteren! Mykje gode innlegg her!

  Godt nyttår til deg i bloggverda! Helsing frå Eskeland

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt Nytt År Ingvild :)
   Bare hyggelig for velfortjente ord! Håper mange tar turen innom bloggen din dette året!

   Fermentering er kjempemorsomt og gir så smaksrike produkter. Har flere gode bøker, og det finnes mange flinke bloggere du kan hente inspirasjon fra som er mer dreven i faget. Tipser deg gjerne. Du er jo forsåvidt godt igang da - de fristende hjemmelagede pølsene dine som nå henger til tørk inneholder noen fine og snille melkesyregjæringsbakterier :)

   Slett
 6. Utrolig fin blogg du har tradisjonskost. Blir hele tiden mektig imponert over grundigheten og at du klarer å få denne utrolig viktige kunnskapen ut til folket. Hurra for folk som deg! Hilsen Snurre Sprett

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen Takk Snurre Sprett :)
   Skryt og fine ord er bestandig stas!

   Slett
 7. Amen til innlegget ditt og tusen takk for den fine bloggen du har og alt du deler med oss, godt nytt næringsrikt og gledelig år til deg og jeg ser frem til å følge deg i 2015 også :-) Marianne

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var fine ord Marianne - Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! :)
   Gode ønsker for det nye året til deg også!

   Slett
 8. Så koslig, ønsker deg et forrykende godt nyttår :-) Håper du fortsetter å produsere fantastiske innlegg i 2015 også :-) :-) Madam Mums

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal gjøre mitt beste Madam Mums! :)
   Happy nytt forrykende år til demses også!!

   Slett
 9. Så hyggelig, og et rettelig så godt nyttår tilbake! Tommel opp for innlegget, tankene og all den gode og viktige infoen du vifter ut. Ser frem til et tradisjonsrikt 2015!

  Gode ønsker din vei :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjertelig takk Ane, og i like måte! :)
   Gleder meg til å følge bloggen din videre også!

   Slett