søndag 18. januar 2015

Paibunn av Surdeig! En Snaskens Surdeigspai med Brokkoli og Bacon!

En paibunn laget av surdeig har stått på ønskelisten min lenge. Jeg har snoket rundt i ulike blogger og fant til slutt denne Rabarbrapaien med surdeigsbunn. Med litt justering på oppskriften har jeg gjort den om til en middagspai istedet for en dessertpai. Gleder meg likevel til rabarbrasesongen åpner, for da skal originaloppskriften garantert testes. Men, først ut er altså denne surdeigspaien som inneholder både langtidskokt kraft og gourmetbacon.

Paibunn

Du trenger:


Dag 1, Paibunn
Bland surdeigsstarter og den kalde væsken (kraft eller vann). Sett til side. Bland mel og salt. Tilsett romstempererte smørterninger og kna det inn i melet. Hell over surdeigsblandingen, og bland det hele til en deig. Tilsett eventuelt litt mer mel hvis deigen ikke er fast nok. Deigen skal være myk, men ikke klissete. Dekkes løst med plastfolie og kjøkkenhåndkle. La stå på kjøkkenbenken i minst 6 timer, men helst ikke lengre enn 12 timer da deigen kan bli vanskelig å jobbe med. 


Dag 2, Paibunn
Hvis deigen er bløtere enn ønskelig kan du tilsette litt og litt arrowrootpulver til deigen blir fastere. Bakepulveret tilsettes til sist og knas godt inn i surdeigen. Hvis deigen oppleves varm, og du blir oljete på fingrene kan deigen legges i kjøleskapet i 15-20 min for lettere håndtering.

Sett stekeovnen på 175 grader. Trykk deigen ut i en paiform (28cm), og press opp etter kantene. Prikk hele paibunnen med en gaffel, for å hindre at den hever for mye. Paibunnen forstekes i 10 min på nederste rille i ovnen.Paifyll

Du trenger:


Dag 1, Paifyll
Jeg gjør som Nøtteliten, og bløtlegger grønnsaker for å redusere mengden antinæringsstoffer og gjøre fordøyelsen en tjeneste. Dette er fastfoodversjonen av melkesyregjærede grønnsaker. Nøtteliten bruker myse, jeg bruker Vita Biosa da jeg ikke har tilgang på fersk melk. Brokkolien skjæres i buketter. Tomatene deles i to, og jeg skraper ut den myke kjernen. Legges i hver sin beholder med lokk, sammen med vann, litt mineralsalt og Vita Biosa. Jeg lar de stå på kjøkkenbenken i 6-12 timer.


Dag 2, Paifyll
Sil av tomatene og brokkolien. Sett tomatene til side. Ha brokkolibukettene i en kjele med vann eller kraft og la de småkoke seg møre. Klipp baconet i små strimler og skjær rødløken i tynne skiver. Stek baconet gyllent sammen med rødløken. Rasp osten. Visp sammen egg og rømme. Fordel deretter fyllet i den forstekte paibunnen.

Ha i løk og bacon på i bunnen, og legg deretter på brokkolibuketter og tomatbiter. Tilsett kvernet pepper. (Baconet sørger for saltsmak på fyllet. Velger man å bytte ut baconet kan det være lurt å kverne over litt salt samtidig med pepperen). Fordel den raspede osten og hell over egg- og rømmeblandingen.

Paien stekes på 175 grader på nederste rille i 25-30 minutter (varmluftsovn), eller til eggeblandingen er stivnet og paien er gyllen brun. Paien er faktisk like god varm som kald!

Inspirasjon:2 kommentarer:

  1. Dette kom jo som bestilt ! Har gått ei stund og tenkt på surdeigspai, og voila, gikk jeg rett inn i dessertfatet. Tusen takk for oppskrift :-)

    SvarSlett