Du trenger:
- 100 g Upasteurisert Smør (usaltet)
- 2 dl Fløte
- 2 dl Kaldslynget Honning
- 1 dl Kokossukker
- 0,5 ts Mineralsalt
På forhånd finner du frem formen du ønsker å bruke, for eksempel en brødform eller en firkantig ildfast form. Kle formen med ubleket bakepapir, og i tillegg anbefaler jeg på det sterkeste at du også smører bakepapiret.
Slik gjør du:
- Smelt smøret i en tykkbunnet kjele på middels varme.
- Tilsett fløte, honning, kokossukker og mineralsalt.
- Vispes sammen, og rør rundt jevnlig til massen koker opp.
- Når blandingen bobler skrus temperaturen ned til 1-2.
- La karamellmassen putre i en god time. (50-70 min avhengig av temperatur)
- Rør i gryta med jevne mellomrom. Bruk en slikkepott til å skrape ned karamell fra kantene.
- Når karamellmassen tykner og blir mørkere i fargen bør du følge litt ekstra med.
- Ta karamelltesten i ny og ne.
Karamelltesten :
Mot slutten av koketiden bruker jeg karamelltesten for å avgjøre om karamellmassen har ønskelig konsistens. Jeg drypper en dråpe i et glass med iskaldt vann. For mykere karameller synker dråpen gjerne til bunnen av glasset, og kan lage litt "grums" i vannet. Hent opp dråpen med en teskje og klem den sammen med fingrene. Kan "dråpen" formes til en liten klissete karamellkule er karamellen ferdig. Risikoen er at man koker massen for lenge. Smaken blir den samme, men karamellene blir seigere og hardere.
Ferdig karamell:
- Hell karamellblandingen i formen med smurt bakepapir.
- Settes til avkjøling i minst 3 timer.
- Kvern litt ekstra salt over karamellen.
- Skjær i mindre biter, og kan deretter pakkes inn i bakepapir eller cellofan.
- Oppbevares i kjøleskap.
- Klar - Ferdig - Nyt!