søndag 21. desember 2014

Myke SøtSalte Fløtekarameller med Honning og Kokossukker!

Det blir noen fristende søtsaker denne julen også, og første snop ut er hjemmelagede fløtekarameller med honning og kokossukker. Disse karamellene testet jeg ut i fjor til jul, og har nå funnet frem oppskriften igjen. Husker ikke hvor jeg hentet opprinnelig inspirasjon, men det var en av de mer "vanlige" karamelloppskriftene med sirup og hvitt sukker. Min tanke var at det må vel gå an å bruke litt "lurere" ingredienser. Honningsmaken skinner akkurat passe gjennom, og mineralsaltet sørger for farlig gode fløtekarameller. Mye mulig det blir en porsjon til før julen er over!


 
Du trenger:


På forhånd finner du frem formen du ønsker å bruke, for eksempel en brødform eller en firkantig ildfast form. Kle formen med ubleket bakepapir, og i tillegg anbefaler jeg på det sterkeste at du også smører bakepapiret.


Slik gjør du:
  • Smelt smøret i en tykkbunnet kjele på middels varme.
  • Tilsett fløte, honning, kokossukker og mineralsalt. 
  • Vispes sammen, og rør rundt jevnlig til massen koker opp. 
  • Når blandingen bobler skrus temperaturen ned til 1-2. 
  • La karamellmassen putre i en god time. (50-70 min avhengig av temperatur) 
  • Rør i gryta med jevne mellomrom. Bruk en slikkepott til å skrape ned karamell fra kantene. 
  • Når karamellmassen tykner og blir mørkere i fargen bør du følge litt ekstra med.
  • Ta karamelltesten i ny og ne.


 
Karamelltesten :
Mot slutten av koketiden bruker jeg karamelltesten for å avgjøre om karamellmassen har ønskelig konsistens. Jeg drypper en dråpe i et glass med iskaldt vann. For mykere karameller synker dråpen gjerne til bunnen av glasset, og kan lage litt "grums" i vannet. Hent opp dråpen med en teskje og klem den sammen med fingrene. Kan "dråpen" formes til en liten klissete karamellkule er karamellen ferdig. Risikoen er at man koker massen for lenge. Smaken blir den samme, men karamellene blir seigere og hardere.


Ferdig karamell:
  • Hell karamellblandingen i formen med smurt bakepapir. 
  • Settes til avkjøling i minst 3 timer. 
  • Kvern litt ekstra salt over karamellen. 
  • Skjær i mindre biter, og kan deretter pakkes inn i bakepapir eller cellofan. 
  • Oppbevares i kjøleskap. 
  • Klar - Ferdig - Nyt!

6 kommentarer:

 1. Holder akkurat nå på å koke karameller, men med øk. rørsukkersirup. Neste gang skal jeg prøve disse. Vet du om det går ann å lage mer lakriskarameller av samme oppskrift men med noen andre ingredienser i? Hilsen lakrissugen

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir sikkert kjempegode karameller med økologisk rørsukkersirup også :)

   Jeg har testet lakrisutrekk kokt ut på lakrisrot, anis og fenikkelfrø, men har ikke landet helt på mengdeforhold ennå. Tror absolutt det perfekte lakrisekstrakt ville blitt godt i en variant av disse karamellene. Man kan jo også selvfølgelig "jukse" litt og tilsette salt lakrissirup fra Johan Bülow hvis suget blir for stort :)

   Slett
 2. Hei, jeg prøvde å lage karameller igår, men den tyknet ikke slik jeg tror den skal gjøre, for idag, etter 10 timer i kjøleskapet er den ikke tykk, slik at jeg kan kutte den opp. Hva har jeg gjort galt? For lite varme? Hadde platen på 2...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei du!
   Med aller største sannsynlighet så har du tatt den av plata for tidlig, slik at karamellmassen ikke har fått koke inn lenge nok. Tok du karamelltesten? :)

   Slett
 3. Sikkert teit spørsmål, men er det vits i å bruke upasteurisert smør når det skal koke så lenge? Tenker jo at det blir så mye varne at det ødelegger vitsen og en kunne likegjerne brukt vanlig meierismør?

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt ikke teit spørsmål :)

   Jeg er enig med deg, det er råflott å bruke upasteurisert smør. Men, så lenge meierismør og annet smør i butikkene ofte er tilsatt syntetisk vitamin D, og butikksmøret oftest kommer fra dyr foret på kraftfor med soya, så velger jeg alltid kvalitetssmør også i varmebehandlet mat/godis - som for eksempel det smøret som importeres gjennom Tidsporten.no.

   Selv om jeg antar at flesteparten av de upasteuriserte egenskapene forsvinner, enzymer f.eks, så vil det fremdeles være litt av den gode næringen igjen.

   Men, det blir nok gode karameller av meierismør også, husk bare å sjekke ingredienslista først :)

   Slett