torsdag 15. mars 2018

Marshmallows med smak av Matcha og Mynte!

Påsken nærmer seg, og jeg går for grønne marshmallows i påskeegget! Skumputer som smelter i munnen, smaksatt med mynte og grønne matcha-teblader i pulverform. Det dumme med grønn te er at den ikke melkesyregjæret, samt at mange grønne tesorter inneholder både koffein og garvesyre (vegetabilsk antioksidant), som begge blokkerer opptak av mineraler. Garvesyren kan i tillegg forstyrre proteinfordøyelsen og proteinopptaket. Jeg er usikker på hvor matcha-te befinner seg på denne verstingeskalaen, så om du vil droppe matchapulveret og mintsmaken kan du bruke oppskriften på hjemmelagede hvite marsmallows som du finner HER. Men, da går man jo glipp av den fine fargen! I et ellers næringsrikt tradisjonskosthold vil uansett ikke grønne marshmallows velte lasset, så jeg unner meg litt grønt matcha-godis til påskekrimmen jeg.







PIRKEPETTER OM TE, ANTIOKSIDANTER OG PLANTESTOFFER
"Jeg anbefaler i grunnen ingen teer, især ikke vanlige teer, pga bl.a innhold av garvesyrer og koffein, som begge binder en del mineraler. Skal te drikkes bør det være utenom måltider om det ikke er snakk om krydderteer for fordøyelsen. Næringstapet som følge av garvesyrer og/eller koffein i te er ikke enormt, og går helt fint for friske mennesker." Sitat: PirkePetter, 21. juni 2013 kl. 19.55.



"Konsum av teer med garvesyre og/eller koffein vil i følge logikken føre til tap av enkelte mineraler, men om man har litt melk, smør, kokosolje, sitron, honning eller andre substanser som binder mineraler i tarmen og øker opptak er det godt mulig at mineralene ikke bindes til garvesyrene. Hva som er riktig her vet jeg ikke da jeg ikke har sett noe forskning som viser mineralopptak når man samtidig spiser substanser som binder mineraler og fremmer opptak, og substanser som binder mineralene og forhindrer opptak. Nok et problem, som gjør at det uansett er best å drikke te utenom måltidene er at garvesyrer forstyrrer proteinfordøyelse og opptak." Sitat: PirkePetter, 21. juni 2013 kl. 19.55.



"Hva med rooibos-te? Den inneholder forholdsvis mye fenoler, som påståes å ha antioksidantvirkning. Dette innebærer økt krav til magnesium, som del av enzymer som avgifter bl.a fenoler."  Sitat: PirkePetter, 17. desember 2016 kl. 22.56.



"..det er en myte at man drikker spesielt mye grønn te i asiatiske land, akkurat som det er en myte at asiater konsumerer mye soyaprodukter, unntatt gjærede. På samme måte er det en myte at man bruker spesielt mye olivenolje i kostholdet i middelhavsland, eller at disse kostholdene er mer vegetariske enn ”vestlige” kosthold. Går man forskning og informasjon som er pro-vegetarianisme og pro-substanser i frukt og grønt nærmere etter sømmene faller de som regel fra hverandre." Sitat: PirkePetter, 17.mai 2013 kl. 17.09.



"Jeg unngår vegetabilske kilder til antioksidanter, etc da forskningen bak disse svært ofte er manipulert og pro-industri, i tillegg til at substanser i planter, etc med antioksidantvirkning ofte kortslutter viktige og livsnødvendige oksidasjons(energiproduserende)prosesser i kroppen. Kroppens egne antioksidanter, som også finnes i all animalsk mat, har ikke denne virkningen da kroppen regulerer dem selv." Sitat: PirkePetter, 17.mai 2013 kl. 17.09.



"En hel del fenoler og flavonoider blokkerer bukspyttkjertelenes amylaseproduksjon, og også amylase i spyttet, slik at man får problemer med å fordøye karbohydrater, og såkalte antioksidanter fra planter, frukt og bær, etc (men ikke vitaminer eller mineraler som fungerer som antioksidanter) griper ofte inn i helt naturlige og livsnødvendige oksideringsprosesser som skaper energi og stopper disse, med alle de uheldige konsekvenser dette kan ha for ymse organer eller prosesser i kroppen, deriblant redusert muskelstyrke. Især i mennesker som allerede er i ubalanse." Sitat: PirkePetter, 02.01.2013 kl. 23.59.



"Antioksidanter finner du mest av i innmat, fiskerogn og melke og animalske matemner generelt. Og da snakker jeg om vitaminer og mineraler, kolesterol, etc som virker som antioksidanter, og ikke slike man finner i vegetabilske matemner." Sitat: PirkePetter, 21.12.2012 kl. 00.01.



"En del flavonoider og andre plantestoffer blokkerer også amylaseaktiviteten i munnen og tarmen, hvilket gir null fordøyelse av stivelse, og da gjæring i tarmen og en rekke tarmproblemer i mange mennesker."
Sitat: PirkePetter, 17.mai 2013 kl. 17.09. 



"I tillegg er det dokumentert at en rekke plantestoffer blokkerer skjoldbruskkjertelens funksjon, og fremmer hypotyreose."
Sitat: PirkePetter, 17.mai 2013 kl. 17.09.



"Angående plantestoffer så var poenget at plantestoffer ikke alltid er hva de blir påstått å være, uansett hvor de kommer fra. Og ingen plantestoffer kan måle seg med kroppens egne antioksidanter." Sitat: PirkePetter, 04.01.2013 kl. 13.42



"Når det er sagt så er det selvfølgelig ikke noe i veien for å inkludere frukt og grønt i kostholdet, så lenge det gjøres med måte. Vil man være frisk og rask vil man ikke at substanser i plantekost skal blokkere opptaket av næringsstoffer (f.eks fett og kolesterol, og fettløselige vitaminer, m.m), blokkere kolesterolproduksjonen i leveren, kortslutte viktige energiprosesser, blokkere enzymer og koenzymer, tappe kroppen for næringsstoffer, fremmer tarm og fordøyelsesproblemer, m.m."
Sitat: PirkePetter, 17.mai 2013 kl. 17.09.






Du trenger:




Nyttig utstyr:
    • Tykkbunnet kjele
    • Sil
    • Sukkertermometer - kan sløyfes
    • Bolle/skål som rommer minst 0,75 liter
    • Håndmikser
    • Ildfast form, 19 x 21 cm eller større
    • Skarp kniv
    • Fjøl







Slik gjør du:
1. Kok opp vann, sammen med stilker og blad fra fersk mynte, samt tørket og grovkuttet marshmallowrot. Ta kjelen av plata når det koker. La blandingen trekke under lokk i 20-30 minutt.



2. Sil blandingen. Mål opp 1,5 dl væske som helles i en bolle. Bruk den bollen du skal vispe i senere, så den bør derfor romme minst 0,75 liter. Ha gelatinpulver over væsken. Ikke rør, bare la det svelle.



3. Hell resten av væsken tilbake i kjelen. Sett plata på medium varme, tilsett honning, mineralsalt og matchapulver. La småkoke under omrøring i 5-8 minutter. Når det nærmer seg ferdig tilsettes dråpene med peppermynteolje. (Bruker du sukkertermometer skal blandingen nå 115-116 grader. Jeg gjør det enkelt, tar det på følelsen, og bruker ikke sukkertermometer. Hvis honningblandingen ikke når "ideell" temperatur ser jeg at marshmallowsen har en tendens til å dele seg i gele og skum når den er stivnet, og det gjør jo ingenting.)



4. Sjekk om gelatinet har blitt til gele i bollen. Hvis ikke kan du ha den i kjelen med honning, vispe godt slik at den løser seg opp. Sil av for å fjerne ikke oppløst matchapulver og eventuelle gelatinklumper. Ha deretter alt i bollen og visp i vei.



5. Smør en ildfast form eller lignende med kokosolje. Gjør klar håndmikseren. Slå den på laveste knepp, og visp inn honningblandingen i den nå stivnede gelatinblandingen. Slå deretter på høyeste knepp, og visp i 10-15 minutter. Blandingen endres til en fluffy marshmallowskrem, som former små topper. Omtrent som stivpiskede eggehviter. Den er ferdigpisket når du merker at blandingen er nedkjølt og omtrent stivner mens det piskes.



6. Hell marshmallowskremen - raskt, for den stivner i fart - i den ildfaste ferdigsmurte forma, og sett den i kjøleskapet. La stå i minst 4-5 timer.



7. Hvis ønskelig drysser du rikelig med arrowroot (pilerot på norsk) over ei fjøl. Dette vil gi marshmallowsene den karakteristiske melne følelsen. Vipp massen over på fjøla. Bruk en skarp kniv, gjerne forvarmet i varmt vann, og skjær marshmallowsmassen i firkanter. Dryss litt ekstra arrowroot.



8. Oppbevares i lufttett boks, hvis ikke alle forsvinner nedi magen umiddelbart.




NB!
Jeg bruker mye mindre honning/søtning enn alle marshmallowoppskrifter jeg har sett med omtrent samme mengdeforhold på ingrediensene. Jeg synes disse er mer enn søte nok, men jeg kjenner flere som synes jeg er kjipen på søtning når jeg lager søtsaker. Det er derfor en reell mulighet for at du ikke synes oppskriften gir søte nok marshmallows. Er du en selverklært søtmons bør du kanskje doble mengden honning i denne oppskriften. Og, jeg ville samtidig doblet mengden marshmallowrot for å ikke miste den smaken i all honningen.




 


Inspirasjon:




For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.