søndag 6. august 2017

Melkesyregjæret Karripasta - Thai Red Curry Paste!

For en del år tilbake fikk jeg ta del i familiehemmeligheten til min thailandske venninne. Jeg fikk lære å lage Red Curry Paste fra bunnen av, og fikk streng beskjed om at det var svært viktig å ha alle de riktige ingrediensene på plass, i rett mengdeforhold, ellers ville det hele bli ganske så mislykket. Mange variasjoner senere, med mange snikjuksinger, har jeg landet på at man faktisk kan variere litt på ingrediensene, og de siste årene har jeg i tillegg melkesyregjæret karripastaen. Det er jo bare moro med litt spenning i hverdagen? Masse chili, hvitløk og sjalottløk må selvfølgelig være med, men å bruke ingefær istedet for galangal, malt krydder i stedet for hele krydderkorn, korianderblader og stilker i stedet for korianderrøtter, og fiskesaus i stedet for rekepasta - det går faktisk helt fint!

Du trenger:Styrketips!
Du kan bestemme styrken på denne karripastaen selv ved å bare bruke mild chili, sterk chili, eller lett blanding - og vurdere om du skal ha i habanero eller ikke. Jeg liker det sterkt, og synes den må brenne litt, også med tanke på at man stort sett bare bruker en spiseskje i slengen. Om du vet det fort kan bli for hett, anbefaler jeg å erstatte noen av chiliene med litt paprika, og droppe habaneroen.
Melkesyregjæring!
Siden karripastaen varmebehandles ved bruk får man ikke nytte av melkesyrebakterienes probiotiske effekt på magen. Men, melkesyregjæringen gjør at karripastaen ikke blir en næringshemmer, og gjør den lettere fordøyelig ved at pektinet/fiberet brytes ned.


"Kun melkesyregjæring reduserer pektininnholdet via enzymer som bakterier og gjærsopper produserer under gjæringsprosessen. Syrer i seg selv bare øker pektinfrigjørelsen fra matemne til væsken matemnet befinner seg i, og det samme gjør koking." Sitat: PirkePetter, 22.august 2014 kl. 01.03.  

"Pektin binder en rekke mineraler, og grabber med seg enda flere i tarmen, inkludert også vitaminer som B12. Samt kolesterol, som kroppen normalt tar opp igjen via galle, men som istedenfor bindes til pektinet og fjernes fra kroppen." Sitat: PirkePetter, 12.august 2013 kl. 13.57.
Brukstips!
Denne karripastaen passer like godt til fisk som til kjøtt, og vil gi kjøttboller og fiskekaker et ekstra lite thailandsk kick, eller den kan brukes i kraftsupper og gryter for et thailandsk preg. En dæsj, stekt i Coconut Ghee, sammen med kjøttdeigen, eventuelt sammen med litt kraft og kokosmelk, toppet med finsnittet vårløk og koriander er alltid en rask og lettvint hverdagsfavoritt.


Slik gjør du:
1. Finn frem en morter, og eventuelt en kraftig stavmikser eller foodprosessor. Jeg kombinerer bruken av stavmikser og morter. Men, den originale måten å lage karripasta på er kun ved hjelp av morter, god armstyrke og en grei dose tålmodighet.


2. Ta frem en stekepanne, og ha i pepperkorn, spisskumminfrø og korianderfrø. (Hvis en eller to av kryddersortene erstattes med ferdigmalt krydder, så skal de rett i morteren og ikke i stekepanna). Skru stekeplata på middels pluss varme, og rist krydderkornene i rundt 3 minutter. Flytt litt rundt på kornene underveis slik at blir gyldne, men ikke brent. Når du tydelig kjenner krydderaromaene bre seg, trekker du stekepanna av stekeplata.


3. Hell krydderkornene over i morteren, og knus de til et finmalt pulver. Ha deretter mineralsalt og rårørsukker i morteren, og knus videre.


4. Har du engangshansker i hus kan det være lurt å ta de på nå....


5. Tilsett en og en ingrediens. Bruk eventuelt stavmikseren først, og deretter morteren til alt er finmalt, finmost og blandet med hverandre. Gjør man det helt riktig skal man ikke kunne se noen små deler av ingrediensene når man er ferdig. Jeg er litt utålmodig, og får bestandig litt synlige biter.

 • Skjær chiliene, og habaneroen på langs, og fjern frøstrengene (om du vil). Skjær i tynne strimler.
 • Tilsett fiskesausen.
 • Skjær av toppen på sitrongresset, og bruk bare den nederste, tykkeste delen. Bruk håndtaket på kniven, eller en egnet "hammer" til å knuse sitrongresset, før du skjærer det i tynne strimler/skiver.
 • Rasp skallet av en lime, kun det grønne.
 • Skjær kaffir lime bladene i tynne strimler. Fjern "strengen" i midten.
 • Bruk en potetskreller til å skrelle ingefæren og gurkemeien. Skjær deretter i tynne skiver.
 • Rens sjalottløk og hvitløk. Skjær løk og hvitløksfedd i mindre biter.
 • Klipp en av en god neve med korianderblad og stilker fra urtepotta. Finsnittes. 


6. Tilsett myse. Bland godt. Ha i et 0,5 liters fidoglass med lokk, stålstreng og gummiring. La stå til gjæring i romstemperatur i 2 - 3 dager, og er deretter klar for bruk. Det blir oftest ikke like mye futt i karripastaen som ved andre melkesyregjæringsprosjekter med større væskeandel. Det kan likevel være greit å løfte på lokket en gang i døgnet for å slippe ut litt gass - sånn i tilfelle. Oppbevares i kjøleskap, og holdbarheten er minst 6 måneder under normale forhold. Kan også fryses.


7. Om du ikke brukte engangshansker - hold fingrene unna øyne og nese det neste døgnet! 😳

For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.2 kommentarer:

 1. Hva hadde livet vært uten currypaste !? Denne oppskriften må jeg bare få prøvd en dag, en handlerunde i matvarenes ånd har jeg jo aldri foraktet. Tusen takk for spennene oppskrift :D Klem fra meg

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan avsløre at jeg snart må ut å handle mer ingredienser jeg også :D Denne fikk ben å gå på, nå som det er så mye lammekjøttdeig i butikkene. Bare hyggelig du :D

   Slett