torsdag 6. april 2017

Sitronpai - Surdeigspai med Sitronfyll!

Da har påskeferien min startet, og sitronene ligger klare på kjøkkenbenken for å bli omgjort til SitronSmørKrem! Det skjer noe magisk når eggeplommer, honning, smør og sitronsaft smelles sammen til en syrlig herlighet som de engelskspråklige kaller Lemon Curd. Nydelig å spise som den er, og inneholder bare ingredienser som er innafor i Tradisjonskosten. Nå som påsken er så nær, og man kanskje får påskegjester, ser det kanskje kjipent ut å servere bare fyllet? Hva kan vel passe bedre da enn en Påskegul Surdeigspai? 💛💛


Du trenger til paibunnen:Slik gjør du:
1. Kutt kjøleskapskaldt smør i terninger. Bland 4 dl mel, salt og sukker i en bolle. Kna smøret inn i melet til en knudrete deig.


2. Tilsett surdeigstarteren, og kna den godt inn. Tilsett eventuelt resten av melet, og eventuelt litt vann hvis nødvendig.


3. Deigen skal være fast, og ikke klissete. Ha deigklumpen i en glass- eller porselensbolle. Dekk til med plastfilm, og deretter et klede. La stå i romstemperatur i 12-18 timer.


4. Når det er 1-2 timer igjen til du skal bake, eller hvis ønsket gjæringstid er passert, plasseres deigklumpen i kjøleskapet.


5. Sett stekeovnen på 220 grader, varmluft. Ta frem en paiform, 25 cm i diameter.


6. Ta deigen ut av kjøleskapet. Den kan kjevles flat, eller kna og presses ut, rett i paiforma. For å unngå usyrnet mel bruker jeg her arrowroot på hendene hvis deigen er blitt klissete. Bruk gjerne hvetemel hvis litt usyrnet mel er uproblematisk for deg. 


7. Forstek paibunnen i 10 minutter, og la den avkjøle noe før du tilsetter fyllet.TIPS - Lag småkjeks til ostefatet! 
Jeg bruker paiform med 25 cm diameter. Med den størrelsen blir det endel overflødig deig. Mitt tips er å lage små kjeks til ostefatet. Rull deigen til små kuler. Plasser kulene på et stekebrett med bakepapir, og press de flate. Stekes i 10-15 minutt på 200 grader. La avkjøles.


Kjempegode servert med en god upasteurisert ost som for eksempel Crottin de Chavignol eller Selles sur Cher, sammen med litt Fikenchutney.


Du trenger til fyllet:Slik gjør du:
1. Skyll og tørk av sitronene. Rasp skallet (bare det gule) av sitronen og ha i en kjele. Press sitronene rett i kjelen (det er ikke så nøye med steinene). Tilsett honning og eggeplommer. Visp dette sammen. Skjær smøret i små biter og tilsett i kjelen. Sett deretter kokeplaten på svak til medium varme.


2. Visp kontinuerlig til smøret smelter. Tilsett arrowroot, og fortsett vispingen til du merker blandingen begynner å tykne. Trekk kjelen av platen.


3. Vær oppmerksom på koketemperaturen. Blir temperaturen i kjelen for høy risikerer du å få sitroneggerøre.


4. Hell blandingen gjennom en sil for å fjerne skall, steiner og eventuelle klumper. La avkjøle noe før den helles over den forstekte paibunnen. Hvis fyllet er helt avkjølt og delvis stivnet kan det vispes luftig før det has over paibunnen.


5. Forvarm stekeovnen på 150 grader, varmluft.


6. Ha fyllet i paibunnen, og stek paien i 12-15 minutter. La paien avkjøles helt før du skjærer i den.


Inspirasjon:For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.

 

2 kommentarer: