lørdag 11. juni 2016

Slik lager du Kimchi - Oppskrift på den Koreanske Nasjonalretten!

Kimchi - Den koreanske melkesyregjærede nasjonalretten som det visstnok finnes 187 dokumenterte varianter av, i følge The Kimchi Field Museum i Seoul. Variasjonene handler både om geografi og ingredienser i sesong, men også hvor mye chili som får dominere. Det finnes også versjoner som ikke melkesyregjæres. Selv har jeg tidligere laget flere smakfulle kimchivarianter av sauerkraut hvor karven er byttet ut med chili, ingefær og hvitløk, og de har alle vært kjempegode, men det er høyst usikkert om de hadde blitt "godkjent" av museumsstyrelsen i Seoul.


   Denne våren bestemte jeg meg for å nærme meg en mer ekte koreansk variant, og gikk til innkjøp av Gochugaru - Chilipulveret som er en essensiell ingrediens på det koreanske kjøkkenet. I tillegg var det på tide å åpne flasken med fermentert fiskesaus uten tilsetningsstoffer - OG jeg fant endelig vinterredikk (Daikon) på butikken. Jeg har tilgode å finne økologisk kinakål som er den tradisjonelle kålen i kimchi, men den økologiske sommerkålen er en grei erstatning.Kimchien har nå fått godgjøre seg i litt over en måned, og jeg må innrømme at - nå snakker vi. Det var absolutt verdt innsatsen å få tak i det koreanske chilipulveret, for det er her forskjellen ligger. Absolutt en höjdare. Jeg har i dette innlegget tatt utgangspunkt i oppskriften til bloggeren The Kitchn, og på siden hennes finner du også en fin liten videosnutt på hvordan hun lager Kimchi.


Du trenger:

  • 1,5-2 kg Sommerkål (eller Kinakål)
  • 60 gram Mineralsalt
  • 1-2 dl Vann
  • ca 100 gram Vårløk (3 stk)
  • ca 250 gram Vinterreddik (Daikon)
  • 40 gram Hvitløk (finrevet)
  • 20 gram Ingefær (finrevet)
  • 1-5 ts Gochugaru (Sterk: 4 ts - Ikke så sterk: 2 ts)
  • 2-3 ss Fiskesaus
  • 1 ts Rårørsukker


Velg økologiske ingredienser så langt det lar seg gjøre, så slipper du å få sprøytemiddelrester i kimchien din!Nyttig utstyr:
  • Skjærefjøl og skarpe kniver
  • Hansker
  • Stor arbeidsbolle i glass, porselen eller stål
  • "Stamperedskap" i tre
  • Fat, med circa omkrets som arbeidsbollen
  • Vekt, f.eks en større stein, eller noe annet som kan presse kålen sammen 
  • Liten skål
  • Dørslag
  • Fidoglass eller Norgesglass
  • Fermenteringsvekt, stein eller lignende. Jeg bruker Pickle Pebbles.


Slik gjør du:
1. Skjær sommerkålen i to eller fire deler og fjern stilken/kjernen. Skjær deretter kålen i strimler og biter, og ha de over i en stor arbeidsbolle. Tilsett mineralsaltet og stamp i vei. Jeg bruker både "trestamperen" min og hendene i 5-10 minutter til kålen mykner litt og slipper væske.

2. Tilsett vann i bollen med kål. Legg et fat over kålen og deretter en egnet vekt som presser kålen ned, og holder den dekket med vann. La stå i 1-2 timer.

3. I mellomtiden skylles vårløken, og skjæres deretter i tynne skiver. Skjær vinterredikken i staver. Ingefær og hvitløk finrives med et rivjern.

4. I en mindre skål blandes fiskesaus, gochugaru, hvitløk, ingefær og rårørsukker til en paste/saus. Mengden gochugaru er avhengig av ønsket styrkegrad og egen smakspreferanse. Jeg laget en sterkere variant med 4 ts, og en mindre sterk med 2 ts. Førstnevnte er for de som liker det Hot`n Spicy.

5. Ha kålen i et dørslag og skyll godt. La renne av. Skyll arbeidsbollen.

6. Ha kål, vårløk, vinterreddik og gochugarublandingen i arbeidsbollen. Ta på hansker! Bruk hendene til å blande innholdet godt. Klem og skvis til alle grønnsakene er dekket av krydderblandingen.

7. Stapp kimchiblandingen i rene Fidoglass eller Norgesglass. Bruk knyttneven eller trestamperen til å presse grønnsakene godt ned i glasset. Fyll glasset opp til halsen, der glasset smalner, og sørg for at grønnsakene er dekket av 1-2 cm væske. Hvis det er for lite væske kan du tilsette litt saltlake (2% - 20g salt per 1 liter vann). Hvis grønnsakene flyter opp kan du holde de nede ved bruk av en vekt. Glasset forsegles med gummistrikk og lokk som slipper gass ut, og ikke luft inn.

8. La Kimchien melkesyregjære på kjøkkenbenken i 1-2 uker. Plasser glassene i en beholder eller dyptallerken, da sannsynligheten er stor for at det vil putre og boble over etter noen dager. Slipp gjerne ut litt gass daglig, og samtidig press grønnsakene ned hvis nødvendig. Når intensiteten på bobling og putring avtar kan glassene plasseres i kjøleskap eller et annet kjøligere sted.

9. Som alle andre melkesyregjærede grønnsaker blir smaken bedre og bedre jo lengre de får stå. Det er ingenting i veien for å smake på kimchien etter et par uker, men har man tålmodigheten så ville jeg ventet i allefall en måned. Mine tidligere "kimchier" har vært best etter 3 måneder, og jeg har glass i kjøleskapet som nå har passert året, og fremdeles er like god.

10. Kos deg med Kimchien din!


Kilder og Inspirasjon:


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.

8 kommentarer:

 1. Du må se etter Maangchi på youtube, koreansk dame som har masse supergode oppskrifter også på kimchii. -Madam Mums

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig Madam Mums :D
   Der er det mye inspirasjon å hente. Jeg har linket til nettsiden hennes i inspirasjonslista nederst i innlegget.

   Slett
 2. Jeg lagde også min første kimichi nå 😀 Har kun laget surkål siden jeg ikke hadde funnet økologisk kinakål, før nå!!!! Tro om jeg var glad. De hadde på meny i Trondheim. Sjekk ut Meny der du bor, og evt spør om de kan skaffe det 😀

  SvarSlett
 3. Hei Veronica :D
  Supert butikktips! Har dessverre ikke Meny i nærheten, men jeg maser stadig på butikkene mine. Det kommer nok til slutt sålenge man maser standhaftig. Lykke til med Kimchien din! Nam Nam :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var synd. Men som du sier, er bare å mase på de butikkene dere har. Det gjør jeg også :-D
   Men jeg var jo så glad for dette pga jeg tenkte at nå unngår jeg surkål litt i forhold til lavt stoffskifte. Men så ser jeg at kinakål er jo også i den kålfamilien :-( Tenkte ikke over det... Arg :-(
   Hvordan er stoffskiftet ditt forresten? :-)

   Slett
  2. Ikke så greit når kålfamilien og stoffskiftet ikke liker hverandre så godt :D

   Melkesyregjærede grønnsaker er jo uansett bare et tilbehør i tradisjonskosten, så om stoffskiftet ikke er helt nede for telling er det kanskje ok med litt nå og da.

   Jeg har ikke vært plaget med stoffskiftet, så jeg kan kanskje tillate meg å kose meg litt oftere med Kimchi :)

   Slett
  3. Nei, desverre :-( Arg. Alle disse problemskaperne i grønnsaker/frukt.. Ikke så lett....

   Det er sant. Har alltid mere fett og protein sammen, men tanken på at det saborterer... Prøver å holde i alle fall frokostene med mest mulig opptak. KUN rå lever til kefir med 1-2 eggeplommer, kollagen og kokosolje og ghee.

   Takk for tilbakemelding :-) Kan jeg spørre hva det er du merker best for din egen del som er bra for deg av tradisjonskosten? :-)

   Slett
  4. Ja, det er dessverre mange sabotører i det "sunne" kostholdet myndighetene synes vi skal spise mer. Heldigvis for oss som vet bedre, så bestemmer vi jo selv hva vi skal fylle kjøleskap og kjøkkenskap med :D

   For egen del merker jeg tradisjonskosten på energinivået mitt, og at jeg generelt blir sjeldnere syk :D

   Slett