mandag 14. mars 2016

Margsmør - Fra Margbein til Pålegg!

Når jeg kokkelerer godbiter som dette må jeg bare dele snarest. Inspirert av Mommypotamus har to fantastisk gode tradisjonskostråvarer blitt til en - Upasteurisert smør fra beitefora kyr og beinmarg fra reinsdyr! Så slår man seg løs med en kreativ krydderblanding, og vips har man nydelig næringsrikt kryddermargsmør. Skikkelig godt på både surdeigskjeksen og ikke minst på surdeigsbrødskiva basert på kraft. I tillegg kan det fint brukes som kryddersmør til biffen. Smør bestilles fra Tidsporten, og margbein får du forhåpentligvis fra din lokale slakter.


Du trenger:Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 225 grader, og fres margbeinene i 15-25 minutter. Eller, hvis margbeina ser ut som på bildene mine, så kan man hente de ut av kraftgryta når margen ser mør og fin ut etter et kort døgn med langputring på svakeste varme. Merk at kraftkokt marg ikke får den på en måte "nøtteaktige karamelliserte" smaken som de ovnfresede får. Den såkalte Maillardreaksjonen. Smaker like godt i denne oppskriften, bare litt forskjellig.

La margbeina avkjøles til de er håndterbare, og hent margen ut. Mos margen med f.eks en gaffel, og sørg for at den er avkjølt nok for å ikke smelte smøret. Bruk foodprosessor eller stavmikser og miks sammen smør, marg, mineralsalt og din selvvalgte krydderblanding. Smak deg frem! Oppbevares i kjøleskap, og har hvertfall en ukes holdbarhetstid.

PS! Ikke kast margbeinene etterpå. Frys de ned til neste kraftkokerdag, eller ha de rett oppi kraftgryta som allerede står og putrer på komfyren. Oppskrift på kraftkoking finner du HER.
Inspirerende oppskrifter med marg fra margbein:


Tekst lånt fra Empowered Sustenance:
"Weston A. Price, a nutrition pioneer who studied the diets of traditional cultures, found a special emphasis on bone marrow in the Indians living in the Rocky Mountain Range. He wrote in his landmark book Nutrition and Physical Degeneration,
"An important part of the nutrition of the children consisted in various preparations of bone marrow, both as a substitute for milk and as a special dietary ration."
In his practice, Dr. Price used marrow as an important nutritional supplement for undernourished children."


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.3 kommentarer: