lørdag 26. juli 2014

Upasteurisert Smør med Krydderurter, Hvitløk, Chili og Jordbær...

Nå på sommeren står det ulike krydderurter på balkongen, og i fryseren ligger det upasteurisert rebellsmør. Beklageligvis må Käserebellen pasteurisere favorittsmøret mitt fremover, (mer info her), men Tidsporten har allerede skaffet ny leverandør; Laiterie Le Gall. Jeg linker til nysmøret i oppskriftene, selv om det ikke er i hus. Smakskombinasjoner med urter er uendelige og perfekt for alle som ønsker å spise mer smør. Mitt tips er å fryse ned i små søte former, og deretter overføre til egnede frysebeholdere. Da har du kryddersmørporsjoner tilgjengelig for enhver anledning - Ypperlig foredlingsmetode for godsaker fra balkonger og urtehager.
Bruk det smøret du har tilgjengelig, velg upasteurisert, beiteforet og økologisk hvis du får tak i. Det som regel beste alternativet du kan finne på vanlige butikker er lavpasteurisert Røros Smør. Velg økologiske krydderurter og grønnsaker så langt det går. Varianter av krydder- og urtesmør passer perfekt på nystekt surdeigsbrød, til grillmat, langtidsstekt lammelår, rått kjøtt/ tartar, eller sammen med spekemat og ostefat.


Basilikum, Oregano og Hvitløk
  • 100-200 gram usaltet Smør (temperert)
  • 1 ss Ghee (eller Smør)
  • 2 fedd Hvitløk (eller mer)
  • 6 kvaster Økologisk Basilikum
  • 6 kvaster Økologisk Oregano
  • Mineralsalt
  • Kvernet Økologisk Pepper

Slik gjør du:
Press eller finhakk hvitløksfeddene. Varmes i en kjele sammen med ghee til hvitløken mykner og er lett gyllen. Dette er ikke en nødvendig prosess, men den gjør hvitløkssmaken rundere. Ha bladene til basilikum og oregano sammen med litt mineralsalt og kvernet pepper i en foodprosessor. Kjør på til alt er finhakket. Ha i temperert smør og hvitløksghee. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Nydelig på nystekt surdeigsbrød!
Chili og Hvitløk
  • 100-200 gram usaltet Smør
  • 1 ss Ghee (eller Smør)
  • 2 fedd Hvitløk (eller mer)
  • 1 Chili
  • Mineralsalt

Slik gjør du:
Finhakk hvitløksfedd og chili. Fjern chilifrøene hvis du ikke ønsker den sterke varianten. Varmes i en kjele sammen med ghee til hvitløk og chili er myk og lett gyllen. Dette er ikke en nødvendig prosess, men gjør hvitløkssmaken rundere. Ha gheeblandingen sammen med litt mineralsalt i en foodprosessor. Kjør noen runder før du har i temperert smør. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Nydelig sammen med lørdagsbiffen!
Kruspersille, Rosmarin og Hvitløk

Slik gjør du:
Press eller finhakk hvitløksfeddene. Varmes i en kjele sammen med ghee til hvitløken mykner og er lett gyllen. Dette er ikke en nødvendig prosess, men den gjør hvitløkssmaken mildere. Ha bladene til kruspersille og oregano sammen med litt mineralsalt og kvernet pepper i en foodprosessor. Kjør på til alt er finhakket. Ha i temperert smør og hvitløksghee. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Rosmarinsmør er en av mine favoritter. Nydelig sammen med ulike retter av lam!
Mynte og Frysetørkede Jordbær
Denne geniale fristelsen fant jeg hos den inspirerende bloggen Uten Gluten. Enig! Dette ble ustanselig godt, og helt uten behov for ekstra søtning. Jeg testet ut originalen, og gjorde en liten vri med frisk mynte. Begge ble favoritter her i gården! Ta en titt på alle de andre fantastiske oppskriftene fra Uten Gluten HER.


Slik gjør du:
Ha mynteblader og frysetørket jordbær i en foodprosessor. Kjør på til alt er finmalt. Ha i temperert smør. Kjør foodprosessoren til alt er godt blandet. Kan brukes som kakefyll, frosting og er knallgodt rett fra skåla. Mitt tips er å fryse smøret i små former, og spise som snacks rett ut av fryseren. Mmm! En annen smørfavoritt på godisfronten jeg har skrevet om tidligere er Smørknapper med Mintsmak.

For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode på din første bestilling gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.

10 kommentarer:

 1. Hei :-)
  Jeg har veldig lyst til å legge om kosten til en slik kost som du gjør, men har noen spørsmål... Jeg har vært hos alternative behandlere, og alle har sakt at jeg har for mye syre i kroppen.. vet ikke hva det kommer av. Spiser ikke ferdigmat, melkeprodukter, sukker, gluten, alkohol, brus osv... Men spiser en goooood del kjøtt, fisk og egg.. også leste jeg litt om dette og deretter boka ang ph balanse og der står det at melkeprodukter, ghee, kjøtt, eggeplommer og korn

  SvarSlett
 2. og gelatin Gjør kroppen sur... Så jeg blir så usikker på hva jeg skal gjøre :-/
  Jeg er sikker på at alle plagene jeg har kommer av kostholdet mitt. Jeg spiser jo sunt, trodde jeg.. men d er jo åpenbart som pirkepetter skriver forskjellige plasser om maten ikke er riktig behandlet eller sammensatt så blir det ikke riktig tatt opp i kroppen..

  Hilsen usikker jente :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Syre/base myten
   http://www.healingnaturallybybee.com/articles/acid1.php
   http://www.healingnaturallybybee.com/articles/menu5_1.php
   http://www.intelihealth.com/IH/ihtIH/c/35320/35327/465747.html?d=dmtHMSContent
   http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/the-acid-alkaline-theory
   http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/coral2.html
   http://www.alkaline-alkaline.com/AcidAlkaline.pdf
   http://www.naturodoc.com/library/lifestyle/umeboshi_vinegar.htm

   Bla nedover siden til THE ACID-ALKALINE THEORY -
   http://www.westonaprice.org/basics/the-right-price
   http://www.oralchelation.com/faq/answers75.htm

   http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1359/jbmr.090515/abstract;jsessionid=75C42459121ACC6025D6740A6FEA84D3.d02t04
   http://www.nutritionj.com/content/8/1/41
   http://www.nutritionj.com/content/10/1/41

   Robert Young -
   http://www.quackwatch.com/11Ind/young3.html
   http://www.skepdic.com/robertoyoung.html
   http://www.ncahf.org/digest05/05-14.html
   http://www.guardian.co.uk/society/2005/jul/12/health.science
   http://www.apswater.com/article.asp?id=198&title=Alkaline_Water_Hoax_-_It_Is_Simple_Science.
   http://www.chem1.com/CQ/ionbunk.html
   http://josephinejones.wordpress.com/?s=robert+o+young

   PP

   Slett
  2. Hei Usikker Jente! :)
   Min egen erfaring med naturlig, næringsrik og karbohydratredusert kost er at jeg aldri har følt meg friskere. Hvis det var "sur" jeg var tidligere, så var det før 2009 hvor jeg ennå trodde på myndighetenes kostråd.

   Jeg finner ingen logikk i syrebaseteorien. Har lest flere bøker som fronter det, og har lest mange motsvar, blant annet flere av linkene PirkePetter lister opp her. Anbefaler deg å lese litt inne på Weston A. Price sine sider. Mange aha-opplevelser når man er ny og usikker på hva man skal tro på. Det er litt arbeid å sette seg inn i, men verdt det! Min opplevelse er at det er lettere å endre kosthold når man finner det logisk :)

   Slett
  3. Hei igjen! Siden du nevner at du kjenner til PP, så tar jeg meg friheten å kopiere noen utdrag av svar han har gitt til andre på Livenes Hage angående syre-basemyten:

   "Ironisk nok, for dem som maser om at syre er årsaken til alt fælt, og base bare er av det gode, er det slik at om man har for lav magesyreproduksjon tar man ikke opp næringsstoffer som deltar i reguleringen av kroppens ph balanse. Og når kroppens ph balansen blir forstyrret blir enzymaktiviteten i hele kroppen forstyrret. Hvilket igjen medfører en temmelig lang liste ubehageligheter av den sorten legene kaller sykdom og generelle helseproblemer." http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-kan-kaseinmelkeprotein-og.html?showComment=1331148114324#c4450442047083299981

   "Det finnes ikke noe slikt som basisk mat, som forklart mange ganger tidligere. Og alt man spiser går gjennom magesyre, som på ingen måte bidrar til å opprettholde eventuelle basiske egenskaper i matemner. Hele konseptet er bløff, og det finnes verken vitenskap eller i det minste rimelig logikk bak syre/basekost. Kroppen regulerer selv ph-balansen via næringsstoffer og andre buffersystemer, samt via måten du puster på. Rask dyp eller overflatisk pust reduserer karbondioksid i blodet, og som gjør at blodet blir for basisk. Hvilket er kjempebra i følge syre/basediett-toskene, men potensielt livsfarlig i virkelighetens verden." http://liveneshage.blogspot.com/2012/09/bokomtale-secret-life-of-plants.html?showComment=1392691607801#c4964796503348149385

   "Syre/basekosthold er bare bløff og svindel, og har null vitenskap bak seg. Han som startet det hele, Young, har også blitt avslørt som svindler. Det kroppen trenger er næringsstoffer som den selv bruker til å regulere ph i kroppen. Som du antar er det riktig at magesyre skal være sur, og tynntarmen svakt basisk, og tykktarmen svakt sur. Og kroppen regulerer dette selv så lenge den har de næringsstoffer som er involvert i disse prosessene. I tynntarmen er det f.eks bikarbonat fra bukspyttkjertelen og galle fra leveren som gjør miljøet basisk, og i tykktarmen er det syrer som smørsyre, melkesyre, eddiksyre, etc produsert av bakterier som holder den sur. Har du for lave syrenivåer i magen, produseres ikke hormoner som gir bukspyttkjertel og lever beskjed om å skille ut bikarbonat og galle, med det resultat at tynntarmen blir for sur, og kort etter også at tykktarmen blir for basisk. Maten du spiser har ingen direkte påvirkning på denne balansen, med unntak av at det er viktig å spise mat (som inneholder animalske proteiner) som stimulerer syreproduksjonen i magen, samt unngå naturlige substanser som bl.a fytinsyre, såpestoffer, enzymhemmere i korn, frø, nøtter og belgfrukter, samt kjemikalier som bl.a kvikksølv og aluminium, samt en del tilsetningsstoffer som blokkerer syreproduksjonen og/eller enzymaktiviteten i magesekken. Blodets ph-balanse holdes alltid jevn, og mangler næringstoffer i kosten som kroppen trenger for å opprettholde blodets ph tas disse fra andre næringsstoffer (som omdannes til de som mangler) eller fra muskler, skjelett eller organer, etc. Dette er hvorfor blodprøver sjelden gir et realistisk bilde av næringsmangler, da blodets næringssammensetning normalt alltid er i balanse, selv om det er mangel i kroppen generelt. Surt blod er derfor en bløff, og man ville ha dødd av dette lenge før basedannende kost kunne ha gjort noe med saken. Vel og merke om dette da i det hele tatt hadde vært mulig." http://liveneshage.blogspot.com/2013/05/bakerrebellene-videre-og-info-om.html?showComment=1369140612830#c2473845732843431687

   Slett
 3. Dette var et deilig smørinnlegg! Klar for å teste ut litt nysmør fra Tidsporten her og. Også så hyggelig med en link inn til meg da.. :) Og at du falt for jordbærvrien. Må definitivt teste med mynteblader jeg og, hørtes smaskens ut.

  Fortsatt bra sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende å smake nysmøret!
   Klart det må linkes tilbake når jeg "stjeler" geniale oppskrifter :)
   Fortsatt god sommer til deg også!

   Slett
 4. Hva er forskjellen på smør og ghee? Kan man bruke ghee på surdeigsbrødet/rugmelsgraut som en god fettkilde?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei du :)
   Forklart enkelt så er er ghee smørolje utvunnet fra smør, eller man kan kalle det smør hvor proteinene er fjernet. Jeg bruker ghee først og fremst til stekeolje, fordi den ikke spruter eller brenner seg så lett som smør. Synes upasteurisert smør er best på skiva :)

   Har tidligere skrevet et innlegg om hvordan lage ghee her:
   http://tradisjonskost.blogspot.no/2014/01/upasteurisert-smr-fra-tidsporten-og.html

   Slett