søndag 3. november 2019

PirkePetter om Adaptogener!

For en tid tilbake snakket jeg med ei venninne som har spist nogenlunde tradisjonskost etter PirkePetters anbefalinger i et par år nå. Hun lurte på om adaptogener kunne være noe for henne for å få en liten boost - både helse- og energimessig? Jeg hadde ikke alle svarene og lovte henne derfor å lage et samleinnlegg til Skattekammerbloggen slik at hun kan vurdere selv. Det viktigste er uansett maten du spiser, og at man ser på adaptogener som et tillegg til god, næringsrik og ekte tradisjonskost.


https://www.zliving.com/health/adaptogens-for-hormonal-balance-103597/
https://www.zliving.com/health/adaptogens-for-hormonal-balance-103597/



INNEHOLDER PP-SITATER SOM BESKRIVER:
  • Hva et adaptogen er?
  • Hvorfor adaptogener og urter ikke erstatter tradisjonskost?
  • Beste måte å innta adaptogener
  • Begrensninger knyttet til mengde, og i sammenheng med medikamenter
  • Konkrete anbefalinger, også ved amming
  • Reinrot, Rosenrot, Ashwaganda, Maca, osv
  • Chaga - og hvorfor Chaga ikke er adaptogen
  • Boktips





HVA ER ET ADAPTOGEN?
"Virkningen ligger i navnet adaptogen, på den måten at adaptogener normaliserer alle prosesser i kroppen og dermed hjelper den å tilpasse (adapt) seg til hverdagens stress. Og da folk er forskjellige, med forskjellige kjemiske tilstander blir virkningene av adaptogenene/den kjemiske tilpasningen forskjellig." Sitat: PirkePetter, 25.05.2012 kl. 14.52.



"Adaptogener påvirker kroppens hormonproduserende kjertler og normaliserer disses hormonproduksjon slik at kroppen lettere tilpasser (adapt) seg til fysisk og psykisk stress." Sitat: PirkePetter, 9. mai 2013 kl. 17.07.



"Bruk av adaptogener kan også anbefales om du vil ha fortgang på helsa" Sitat: PirkePetter, 09.04.2012 kl. 16.40.



"Adaptogen = adapt, som er engelsk for å tilpasse. Adaptogener hjelper mao kroppen å tilpasse seg skiftende indre og ytre miljøer, hvor det indre er kjemisk balanse eller ubalanse/sykdom, og det ytre skiftende temperaturer, klima, etc. Adaptogener normaliserer alle prosesser og funksjoner, slik at ingenting i kroppen er for mye eller for lite, for høyt eller for lavt, og hjelper kroppen å takle alle former for stress og næringsubalanser." Sitat: PirkePetter, 28. november 2012 kl. 12.44.


 
"Virkningen på de endokrine/hormonproduserende kjertlene er bare en av flere virkninger, men regnes som hovedvirkningen. De fleste adaptogener har en generell normaliserende virkning på hormonbalansen i kroppen, hvor en del også har direkte stimulerende virkning på enkelte kjertler, eller kan overta et hormons funksjoner i kroppen. Slik som reinrot, som kan overta for hormonformen av vitamin D, og muligens også vitamin A."
Sitat: PirkePetter, 28. november 2012 kl. 12.44.



"PMS - Av adaptogener kan du bruke hva som helst, da alle adaptogener må påvirke den hormonelle balansen for å i det hele tatt kunne klassifiseres som adaptogen. Jeg anbefaler aldri bruk av adaptogener mot helseproblemer, kun kosthold. Adaptogener kan brukes i tillegg, for å få fortgang på helbredsprosessen og hjelpe kroppen med dette." Sitat: PirkePetter, 10. januar 2014 kl. 21.24.



"Kan du tipse meg om en god nettside for å få informasjon om adaptogener? Meg bekjent finnes ikke slike sider, så jeg baserer meg på pubmed og databaser som bl.a denne - https://phytochem.nal.usda.gov/phytochem/search - I tillegg ser jeg etter moderne planter, sopp, etc som gis adaptogenstatus i kinesisk, Unani og ayurvedisk medisin, for å se om disse har vært brukt som styrkende midler historisk" Sitat: PirkePetter, 12. april 2017 kl. 23.36.




 
ADAPTOGENER OG URTER ERSTATTER IKKE TRADISJONSKOST
"Styrkende urter/midler, inkludert adaptogener, hjelper noen, ikke alle, og kan uansett ikke oppveie næringsmangel. Slik at bruk av styrkende urter og adaqptogener bør skje i samsvar med tradisjonskost" Sitat: PirkePetter, 20. januar 2017 kl. 21.40.



"Alt som hjelper på energi og livsglede er bare bra, men å bruke kun adaptogener, uten å samtidig bygge opp om det økte energinivået med næringsstoffer, er som å bruke nikotin eller koffein for samme grunn." Sitat: PirkePetter, 9. januar 2017 kl. 23.01.


 
"Jeg føler jeg har fått kosten på plass, men spiser ikke mye urter og krydder(utenom salt og pepper) og tar heller ingen adaptogener. Er dette noe som jeg bør inkludere mer? Om du vil gjøre mer bruk av kryddere og urter er helt opp til deg og hvilke eventuelle helseproblemer du har. Kryddere/urter er ikke nødvendig for å bli frisk fra hva det skal være, men kan hjelpe på prosessen i en del tilfeller. Det samme gjelder adaptogener." Sitat: PirkePetter, 9. oktober 2013 kl. 03.36.



"Det er også sannsynlig at du mangler næringstoffer som kroppen bruker til å omdanne næringsstoffer som bl.a karbohydrater eller protein fra maten til energi. Eller som kroppen bruker til å omdanne vitaminer og mineraler fra maten til de formene som virker i kroppen. En mer næringsrik, animalsk basert kost, fortrinnsvis rå, speket, gjæret, tørket, røykt, etc for maksimal fordøyelighet, samt jevnlige måltider vil antakelig være det eneste du trenger. Ikke adaptogener mao." Sitat: PirkePetter, 9. mai 2013 kl. 17.07.



"Når det gjelder helbredsreaksjoner så styrer du disse til enhver tid selv, og kan kutte ned på de matemner, etc du bruker for å bli frisk. Og du kan også bruke kryddere, adaptogener og andre former for terapier samtidig, og som vil kontrollere helbredsreaksjonene. Varme krydderteer f.eks, ville ha hjulpet kroppen gjennom, samt akselerert de reaksjonene du oppgir, slik at kroppen ble raskere ferdig med prosessen." Sitat: PirkePetter. 






INNTA ADAPTOGENER
"Den beste måten å gi adaptogener på er i flytende form, da dette mangedobler opptak og utnyttelse. Men alle måter man får urten inn i kroppen går." Sitat: PirkePetter, 28. november 2012 kl. 12.44. 



"Jeg drikker et glass vann med adaptogentinktur først når jeg står opp, og deretter bare fiskeleverolje rett før måltidet. Alt annet er en del av kostholdet mitt." Sitat: PirkePetter, 16. mai 2013 kl. 01.13.



"Adaptogener skal tas før måltid, slik at den blodsukkerreduserende virkningen mange har ikke gir for store svingninger i blodsukkerbalansen" Sitat: PirkePetter, 20. januar 2014 kl. 15.52



"Adaptogener bør tas på tom mage, uten noe annet til. Tas de med måltider kan du risikere at leveren avgifter/deler opp substanser du gjerne vil ha adaptogen virkning av. Vil du ha kryddervirkningen også er dette greiest å heller ha som del av tinkturen. Ingefær eller cayenne, f.eks, gjør at de adaptogene virkestoffene blir tatt raskere opp i blodet." Sitat: PirkePetter, 13. mai 2013 kl. 03.59.


"Ikke heller krydderne oppi tinkturen, men lar dem bli en del av denne sammen med adaptogenet." Sitat: PirkePetter, 14. mai 2013 kl. 22.42.



"I hjemmelaget saft kan man også tilsette små mengder kryddere, urter, adaptogener, salt, etc som gir ekstra helsefordeler, men uten å påvirke smaken negativt." Sitat: PirkePetter, 10. august 2015 kl. 4.27.



 "Hvordan forholder det du forklarer seg til adaptogener da, som jo også laget fra planter? Vil en ikke oppleve en del av de negative konsekvensene her også, eller er mengden man inntar her uansett så liten at det ikke utgjør et problem? Adaptogener skal inntas på tom mage, utenom måltider, slik at eventuelle problemsubstanser ikke påvirker fordøyelsen eller andre systemer negativt. Og doseringen er som du sier liten. Ikke alle adaptogener er planter eller vegetabilske forresten" Sitat: PirkePetter, 27. mai 2013 kl. 00.10.






TINKTURER 
"Du kan lage tinktur av tørkede røtter, blader og frø, men ekdysteroninnholdet taper seg mye under tørking i følge russisk forskning på saken. Fersk er derfor best, og har du tilgang på fersk plante inneholder frøene mer ekdysteroner enn røtter og blader. Og da har bladene også et rimelig høyt nivå av disse, skjønt ikke så mye som røttene" Sitat: PirkePetter, 10. mai 2013 kl. 23.30.



"Jo høyere prosent på spriten desto bedre, da jo lavere, desto mer ”utvannet” er den. De fleste anbefaler opp i mot 90%, slik at du kan blande i vann etter at uttrekket av virkestoffer er ferdig, og dermed få mer tinktur for pengene." Sitat: PirkePetter, 14. mai 2013 kl. 22.42.



"Tinkturer - Jeg er litt skeptisk til at de inneholder alkohol. Er det helt uten problemer? Ren alkohold er i seg selv ikke helseskadelig, og blir det kun om man mangler næringsstoffer som omdanner alkoholen til sukker og andre substanser i kroppen. Uansett er alkoholnivået i tinkturer, kombinert med at det er snakk om svært små mengder man bruker pr gang, ubetydelig helsemessig sett" Sitat: PirkePetter, 23. april 2016 kl. 2.36.






ER DET NOEN BEGRENSNINGER VED INNTAK?
"Du kan bruke så mange adaptogener du vil samtidig, men tradisjonelt er det vanlig å inkludere minst et krydder, som f.eks ingefær, gurkemeie, kanel, etc for å bidra med opptak av substanser fra adaptogenene, i tillegg til helsevirkninger fra krydderet. Hormonene i reinrot er ekdysteroner." Sitat: PirkePetter, 8. mai 2013 kl. 23.47. 



"Jeg snakket med urte-Rolv angående adaptogener, og han sa at kroppen av og til må ha pause fra disse slik at kroppen ikke skal bli "avhengig" av adaptogenet, og at adaptogenet skal slutte og virke. Adaptogener kan du bruke så mye du vil, og logikken om å slutte nå og da er basert på legemiddellogikk. Sitat: PirkePetter, 24. august 2013 kl. 19.47.

    

"Jeg lurer litt på mengden vi kan ta når vi kapsler adaptogener selv? Hvor mange kaplser er opp til deg, da du skal opp i ganske mange for at det skal bli for mye. Vil du at kroppen hans skal ta opp adaptogenstoffene raskest mulig anbefales f.eks ingefær, cayenne, sort pepper, gurkemeie eller andre sterke kryddere i kapslene, i små mengder, sammen med adaptogenene." Sitat: PirkePetter, 5. mars 2014 kl. 21.25.






MEDIKAMENTER OG ADAPTOGENER
"Diabetes, atrieflimmer, Alzheimer - Utenom blodsukkersenkende metformin, amaryl og insulin er han ordinert blodfortynnende marevan, og en haug med blodtrykksenkende. (Selo-Zok - Betablokker, Irbesartan - angiotensinreseptorantagonist, Moxonidin Actavis - virker på sentralnervesystemet, Lerkanidipin Actavis – kalsiumblokker. Han får Exelon (rivastigmin) for alzheimer. Jeg anbefaler ikke bruk av adaptogener før han har kuttet ut alle medikamenter, da kombinasjonen kan være livsfarlig." Sitat: PirkePetter, 3. mars 2014 kl. 23.44.



"Hvor lang tid i mellom må det gå fra han helt har sluttet med piller til vi kan begynne med adaptogener? Jeg anbefaler ca 5 dager mellom pilleslutt og bruk av adaptogener. Alternativt kan han få adaptogener dagen etter pilleslutt, men da i svært små doser, som gradvis bygges opp til normal dose over en ukes tid. Gynostemma er helt ok som begynnelse, og han kan gjerne fortsette så lenge han vil om han føler den hjelper. Om ikke anbefales reinrot eller rosenrot." Sitat: PirkePetter, 5, mars 2014 kl. 03.41. 



https://www.besthealthmag.ca/best-you/girlfriends-guide/best-adaptogens-for-hormone-balance/
https://www.besthealthmag.ca/best-you/girlfriends-guide/best-adaptogens-for-hormone-balance/



ANBEFALTE ADAPTOGENER
"Hvilke adaptogener kan du anbefale til og komme et skritt videre, hormonelt og i toppetasjen? F.eks reinrot, rosenrot, sibirsk ginseng, ashwagandha, jiaogulan/gynostemma, ginseng eller aralia mandschurica." Sitat: PirkePetter, 26. september 2013 kl. 18.47.



"Hva anbefales av adaptogener for bruk mot stress og for å få mer energi? Tenker mest på å prøve reinrot og rosenrot. Begge kan anbefales, så lenge du først og fremst fokuserer på å nære og bygge kroppen din med mat. Slik at adaptogenene kun er tilleggshjelp, og ikke blir brukt for å overkjøre kroppen i håp om å få mer energi" Sitat: PirkePetter, 8. januar 2017 kl. 14.44.



"Utover dette anbefales du å bruke en adaptogen, som f.eks reinrot eller rosenrot." Sitat: PirkePetter, 10. november 2012 kl. 04.54.



"Reinrot virker mer øyeblikkelig enn rosenrot i min erfaring. Og rosenrot er mer stimulerende, slik at mange f.eks ikke får sove om de tar tinktur eller drikker te sent på dagen, hvor reinrot fremmer dyp søvn og stimulerer på et dypere nivå. Rosenrot trenger 5 år på å kunne brukes, hvor reinrot trenger 3, og brukes reinroten fersk kan både blader og frø bidra med ekdysteroner. For rosenrots del er det bare røttene som inneholder adaptogene virkestoffer av betydning." Sitat: PirkePetter, 12. mai 2013 kl. 05.34.



"Ashwagandha og rosenrot er ok adaptogener, men omgår problemenes årsak(er), selv om de føles bra. Men i og med at du er i god gang med kosten vil de bare bidra til fremgang." Sitat: PirkePetter, 22. juni 2013 kl. 02.34.



"Pulver fra hjortegevir er adaptogen, og har lang tradisjon som yangstyrkende middel i kinesisk medisin. Dvs styrking av de hormonelle kjertler, især binyrene. Et helt kurant helsemiddel, men kan ikke erstatte skikkelig kosthold. Andre adaptogener/yangstyrkende midler med omtrent samme virkning er f.eks reinrot/maral root, ashwagandha, bispelue/horny goat weed og russisk rot/siberian ginseng. Av disse er spesielt reinrot enestående på den måten at den både inneholder hormoner (ekdysteroner) som bl.a planter, insekter og skalldyr bruker til å stimulere vekst og fornyelse, og også bidrar til å blokkere flere negative helsevirkninger av mangel på vitamin D. Dette fordi eksysteroner stimulerer de samme reseptorer som hormonformen til vitamin D." Sitat: PirkePetter, 8. mai 2013 kl. 03.22.



"Lavt stoffskifte - Prøv gjerne et adaptogen også, med tanke på å normalisere hormonene. Fotrinnsvis reinrot/leuzea carthamoides eller ashwagandha/withania somnifera" Sitat: PirkePetter, 23. april 2017 kl. 01.25.



"Hva er best for å normalisere hormonene i en nedtrappingsfase av stoffskiftemedikamenter, reinrot eller ashwagandha? Begge er omtrent like, men virker via forskjellige substanser. Meg bekjent selges ingen ok produkter i Norge (det fra Valdres er utspedd med tørkede blader), og ashwagandha er ulovlig" Sitat: PirkePetter, 23. april 2017 kl. 12.25.



"Overgangsalder - Dem som vil ha fortgang på prosessen anbefales å bruke adaptogener, som f.eks reinrot, rosenrot, russisk rot, schisandra, etc, da disse bidrar til å normalisere den hormonelle balansen. Kostholdet gjør også dette, men da kroppen gjerne prioriterer andre organer og prosessser før endokrine kjertler og hormoner, tar dette kanskje lengre tid enn mange ønsker." Sitat: PirkePetter, 18. desember 2013 kl. 03.09.



"Moderne forskning på flere adaptogener som tradisjonelt har vært brukt som styrkende på yang/seksualkraften i kinesisk og ayurvedisk medisin viser at disse styrker levator ani, og via dette korrigerer bekkenets og dermed ryggens stilling over tid. Jeg har selv brukt denne logikken i alle år, med bare suksess, og har også selv følt på kroppen, eller snarere i korsryggen og underlivet, hvordan slike matemner og urter påvirker levator ani." Sitat: PirkePetter, 6. februar 2013 kl. 23.51.



"Urter og substanser som moderne forskning har dokumentert styrker levator ani er epimedium (alle varianter), withania somnifera, cnidium monnieri, eurycoma longifolia, leuzea carthamoides, panax ginseng, samt kinesiske preparater av hjortehorn, sjøhest og silkeorm." Sitat: PirkePetter, 8. februar 2013 kl. 03.05.



"Jeg dyrker også en del adaptogener, som bl.a schisandra, ashwagandha, reinrot, rosenrot, kinesisk bukketorn/goji og jiaogulan/gynostemma for å nevne noen." Sitat: PirkePetter, 19.03.2012 kl. 02.19.






ANBEFALTE ADAPTOGENER VED AMMING
"Jeg lurte på om du kan anbefale noen andre adaptogener enn Reinrot når man ammer? Utover reinrot er gynostemma/jiaogulan og sibirsk ginseng ok ved amming. Rosenrot også, men sannsynligvis ikke om kvelden, da det er en viss mulighet for at barnet blir for oppkvikket til å sove. Egentlig alle adaptogener som ikke reduserer brystmelken er helt ok. Det er ingen grunn til å frykte problemer i barn som får brystmelk mens man bruker adaptogener, og advarslene mot bruk av adaptogener ved amming er bare fordi man påstår man ikke vet nok om eventuelle negative virkninger enda. Hvilket er tull og tøys, da det som finnes av forskning ikke viser negative virkninger." Sitat: PirkePetter, 16. oktober 2013 kl. 22.12.



"Og hvorfor skulle et adaptogen som gjør deg godt skade barnet ditt på noe vis? Dem som advarer mot konsum av adaptogener under svangerskap og ved amming på grunnlag av at man ikke vet nok om negative virkninger i foster/barn har som regel ingen kvalm når det gjelder å anbefale dokumentert helseskadelige matemner, kjemikalier, duppeditter (som f.eks mobiltelefoner), m.m. På den ene siden advares det mot bruk av noe som er dokumentert bra for i alle fall voksne mennesker, fordi man tilsynelatende ikke vet nok om dette noe. Og samtidig anbefales talløse matemner, melkeerstatninger, medikamenter, vaksiner, matemner/barnemat, behandlinger og terapier, etc som er gjennomdokumenterte som helseskadelige for barn. Dette er et typisk tegn på et samfunn styrt ikke av mennesker for menneskers beste, men av multinasjonale industrikarteller for hva som selger og gir penger i kassa for disse." Sitat: PirkePetter, 16. oktober 2013 kl. 22.12.



"Selv anbefaler jeg alltid reinrot som førstevalg for mødre som ammer. Og ser man bort fra alle babyene som har dødd pga dette så har det gått helt fint!" Sitat: PirkePetter, 16. oktober 2013 kl. 22.12.



"Reinrot anbefales ikke til gravide eller ammende pga at man mener man mangler tilstrekkelig vitenskapelig info om hvordan reinrota vil påvirke mor og barn. Imidlertid brukes roten under svangerskapet og ved amming av kvinner i Sibir, samt i andre slaviske land. Roten gis gjerne også som "bryllupspresang" for å sikre optimal sexlyst og fruktbarhet i det nygifte paret, blant folkeslag som lever utenfor sivilisasjonen." Sitat: PirkePetter, 23. november 2012 kl. 17.35.



http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/leuz_car.htm
Reinrot - http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/leuz_car.htm



REINROT
"Ekdysteronene i reinrot virker som hormonet som dannes fra vitamin D, slik at reinrot i all hovedsak kun er nødvendig inntil du har tilstrekkelig med vitamin D i kroppen og kosten."
Sitat: PirkePetter, 8. januar 2017 kl. 14.44.



"Som en kuriositet kan jeg nevne at hormonet ekdysteron i bl.a reinrot virker som hormonformen av vitamin D i kroppen, og derfor kan fungere som en erstatning for deler av vitamin D's (hormonelle) funksjoner (binder seg til vitamin D reseptorer i celler og stimulerer dem på samme måte som hormonformen av vitamin D) om du mot all forventning skulle gå tom for matemner rike på vitamin D." Sitat: PirkePetter, 9. november 2012 kl. 02.43



"Reinrot øker testosteronproduksjonen i menn, om de har for lite. Og i og med at du har hatt en del fettceller og kose deg med har du hatt høyt østrogennivå, da fettceller produserer enzymet aromatase, som omdanner testosteron til østrogener." Sitat: PirkePetter, 21.november 2012 kl. 21.10. 



"Kan dette slenges oppi gryta når man koker kraft? Så får man i seg både kraft/gelatin og dette superproduktet samtidig? Jesus Kristiansen og hele helliggjengen, en mathater og selvplager!?! Kraft er ment å være noe som gir ekstra god smak på animalske retter, og ikke noe du hiver innpå fordi du må. Reinrotkraft? UGH! Kok like godt suppe på sure sokker." Sitat: PirkePetter, 19. november 2012 kl. 19.42. 



"Reinrot tilhører korgfamilien. Den ser ut som en kjempetistel. Blomstring i begynnelsen av juli. Blomstring begynner i mai-juni, ikke juli, og den setter frø i juni-juli. Den ser ut som en tistel fordi den er en tistel." Sitat: PirkePetter, 13. november 2012 kl. 14.31.



"
Planten spres som løvetann, så la den ettermodne inne. Skal den ettermodne inne så må man vite helt nøyaktig når man skal kutte av toppene for å sikre frøene. Har man ikke alt for mange planter er det enklere å feste ei "hette" over toppene som samler opp frøene når de løsner. Hetter da av samme type stoff som posene som brukes til å holde frø, blader, etc fra vannet når man lager te." Sitat: PirkePetter, 13. november 2012 kl. 14.31.



"Jeg søkte opp hvordan planten ser ut, og det er jo den jeg brukte å plukke i veikanten da jeg var liten? Reinrot vokser ikke vilt i Norge, så du må mene en annen type tistel. Reinrot kommer fra sibir." Sitat: PirkePetter, 14. november 2012 kl. 23.50.



"Lurer på muligheten for å dyrke selv? Ser at den vokser i Sibir - opp til 1900 moh, og at den trives i kaldt og fuktig miljø. Jeg dyrker den her jeg bor på Sunnmøre, og den trives svært godt." Sitat: PirkePetter, 17. november 2012 kl. 23.47.



"Vet du forresten hvor langt nord reinrot vokser? Jeg dyrker min egen reinrot, og i og med at den vokser i sør-Sibir tåler den alle temperaturer Norge kan komme opp med. Den vokser ikke vilt i Norge." Sitat: PirkePetter, 9. mai 2013 kl. 17.07. 



"Høster du frøene og har i alkohol/tinktur får du reinrottinktur, da frøene inneholder mer ekdysteroner enn selv røttene, så kan røttene få utvikle seg i minst 3 år før du høster dem." Sitat: PirkePetter, 24. april 2015 kl. 4.27. 



"Tre år er minimum ja, for at det skal være optimalt med adaptogene virkestoffer. Jeg tar tinktur hver dag som en måte å komme meg opp et nivå formmessig og mentalt. Jeg er i topp form og helse, og føler meg aldri nedenfor eller at kroppen av og til trenger noe ekstra, men "samler opp" hva vi kan kalle energi for å være stadig mer tilstede fysisk. Som en slags omvendt meditasjon, hvor jeg går mer og mer utover, heller enn innover." Sitat: PirkePetter, 12. mai 2013 kl. 05.34.



"Jeg fikk mine første reinrotplanter som spirer fra Fagermo gartneri, ettersom jeg ikke fant frø verken her i landet eller utlandet da jeg ville begynne å dyrke planten. Senere fikk jeg tak i frø fra Richters i Canada, Horizon herbs i USA, samt fra en botaniker i Ukraina, og som jeg blandet sammen med egne frø for å øke mangfoldet. Altså det som på kabeltvengelsk kalles diversiteten. http://www.stauder.net/Fagermo%20Gartneri.htm - Sitat: PirkePetter, 14. mai 2013 kl. 22.42.



"Reinrot formeres fra frø. Du får også kjøpt ettårige eller årsspirer fra Fagermo gartneri - http://www.stauder.net/Fagermo%20Gartneri.htm" Sitat: PirkePetter, 23. januar 2013 kl. 18.25.



 


REINROT FRA BOSHEIMSMARKEN
"..reinrotpulveret fra ham i Bosheimsmarken er svindel, da han inkluderer tørkede blader som fyllmasse sammen med røttene, som har den adaptogene virkningen. Ferske blader har adaptogen virkning, men den forsvinner straks bladene tørkes." Sitat: PirkePetter, 24. april 2015 kl. 4.48.



"Jeg kjenner ikke til forholdet mellom blader og røtter, kun at han inkluderer blader ut fra hva andre har fortalt. Meg bekjent får man ikke reinrot i Norge." Sitat: PirkePetter, 24. april 2015 kl. 4.27.



"Du burde ha kjent noe etter 3 uker, så det er mulig produktet du har brukt er suspekt. Om det f.eks er det fra fyren i Valdres så vet jeg han blander i bladene, og dermed "tynner ut" virkningen. Som i hovedsak er fra røttene. Jeg kjenner det omtrent umiddelbart når jeg drikker te eller tar tinktur av reinrotrøtter." Sitat: PirkePetter, 8. mai 2013 kl. 23.47. 





ROSENROT
"Rosenrot er tilskudd, ikke kosthold" Sitat: PirkePetter, 9. januar 2017 kl. 22.46.



"Rosenrot og andre adaptogener som tilskudd i tillegg til å nære kroppen optimalt er greit. Adaptogener overkjører ellers kroppen, gjennom å stimulere til mer energi, etc,uten å samtidig bygge opp om dette via økt næring." Sitat: PirkePetter, 9. januar 2017 kl. 22.46.



"La røttene på sprit og har nå rosenrot-ekstrakt på glass. Lukter og smaker "meget stramt". Fungerer denne hjemmelagede ekstrakten "kosttilskudd"/adaptogen? Tar den til kvelds. ..jeg lager selv rosenrottinkturen på den måten. Men rosenrot skal aldri tas om kvelden, da den er så stimulerende den kan holde deg våken hele natta." Sitat: PirkePetter, 28.09.2012 kl. 14.07.



"Jeg har kjøpt rosenrotpulver, og har prøvd å trekke den som te, men dette er jo helt grusomt og nærmest umulig å få ned! Tørt som fy i halsen og grusomt i munnen. Adaptogener basert på røtter er best løselige i væske, slik at virkestoffene tas bedre opp. Det beste er å lage tinktur selv og hyle nedpå, og drikke f.eks saft etterpå. Bittersmaken i både frø og blader slår dansk bitter, malurt og absint ned i støvlene, som om noen har sandblåst kjeft og svelg, så jeg skjønner reaksjonen din." Sitat: PirkePetter, 23. august 2014 kl. 00.34.



http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/rhod_ros.htm
Rosenrot - http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/rhod_ros.htm



ASHWAGANDA
"..den stimulerer stoffskiftet, via skjoldbruskkjertelen, og skjoldbruskkjertelen stimulerer videre binyrene" Sitat: PirkePetter, 19. mai 2017 kl. 14.28.



"Er den ok å bruke da, siden jeg har lavt stoffskifte og er konstant stupsliten? Ashwagandha er helt ok" Sitat: PirkePetter, 19. mai 2017 kl. 18.59.



"Var det slik at ashwagandha var det det beste for stoffskifte-relaterte tilstander? Er ashwagandha også bra for å justere dopaminnivåer? Alle adaptogener regulerer den hormonelle balansen, og dermed stoffskiftet. Ashwagandha øker også dopaminnivåene, utover nivåene av skjoldbruskkjertelhormonene tyroksin/T4 og trijostyronin/T3. Dosering kjenner jeg ikke til da jeg kun har oppsummering av studiene på ashwagandha og dopamin, og ikke hele studiene. Mye protein og fett i forhold til karbohydrater øker også dopaminnivåene betydelig." Sitat: PirkePetter, 15. juli 2013 kl. 21.31.



"..ettersom den har slik umiddelbar skjerpende virkning på meg. Ashwagandha stimulerer stoffskiftet via skjoldbruskkjertelen, og vil ha en stimulerende virkning på mennesker som har lavt stoffskifte. Også på mennesker som i utgangspunktet har for lav testosteronproduksjon eller binyreaktivitet. Slik at virkningen du beskriver pleier å være midlertidig, da roten normalt er nerveberoligende og energigivende på et dypere nivå enn den stimulerende virkningen du beskriver. I alle fall for normale mennesker :-)" Sitat: PirkePetter, 31. mai 2012 kl. 21.09.



"For jerns del så er laktoferrin i upasteurisert melk en million ganger bedre enn ashwagandha, som slettes ikke binder jern" Sitat: PirkePetter, 20. februar 2017 kl. 20.09.





MACA
"Lavt stoffskifte - Pga dette pleier jeg å anbefale dem med hypotyreose at de unngår maca, og heller bruker adaptogener som f.eks ashwagandha eller reinrot, og som virker stimulerende på skjoldbruskkjertelen." Sitat: PirkePetter.



"Maca brukes som både mat og drikke der den dyrkes, og brukes i store mengder, slik at all info som viser til bruk av mindre mengder kommer fra kilder som ikke kjenner den tradisjonelle, lokale bruken. Dosering i teskjeer, gram, etc er også for lite for at man skal oppnå merkbar virkning, slik at det er helt ufarlig å pøse på. Kun lommeboka di kan risikere å ta skade av høyere konsum." Sitat: PirkePetter, 21. mars 2012 kl. 15.37.



"I Peru brukes maca i både melkesyregjærede og alkoholiske drikker, og i bakverk, som chips, i ulike grøter, ristet som de er, m.m, og felles for alle bruksområder er at den blir varmebehandlet og/eller gjæret før bruk. Antakelig for å gjøre den mer fordøyelig (er i samme matkategori som f.eks nepe/kålrabi), samt for å nøytralisere eller redusere innholdet av antinæringsstoffer." Sitat: PirkePetter, 21. mars 2012 kl. 15.37.



"Innholdet av antinæringsstoffer gjør den tvilsom å bruke mens man ammer, og jeg har ikke sett noe info som viser til at maca brukes i denne perioden. Reinrot derimot går helt fint." Sitat: PirkePetter, 21. mars 2012 kl. 15.37.



"Det er kun innholdet av enkelte glukosinolater og isothiocyanater (fungerer bl.a som goitrogener, og kan hemme veksten gjennom å redusere aktiviteten til skjoldbruskkjertelen - men samtididg er maca vekststimulerende i ulike forsøksdyr, også enmagede, når den er varmebehandlet først) som kan være en bekymring, samtidig som peruvianerne vet hvordan de skal tilberede maca for å gjøre den sunn. Søk på nettet viser flere artikler som går i mot bruk under amming, men da fordi man ikke vet om dette er vanlig eller ikke i Peru. Søk i forskningsdatabaser gir ingen info." Sitat: PirkePetter, 21. mars 2012 kl. 21.04.



"Imidlertid går det igjen i alle bøker jeg har om maca, eller hvor maca er beskrevet, at hovedgrunnen til å bruke roten er for å få mer fysisk energi og sexlyst, samt regulering av hormoner. Og nå snakker jeg om hva peruvianerne selv sier om saken. Peruvianske kvinner bruker også maca for å øke fruktbarheten (fertiliteten for dem som bare kan kabeltvnorskengelsk). Jeg finner ikke noen informasjon om bruk under amming, hvilket er pussig all den tid maca brukes for så mye annet. I søk på nettet fant jeg flere kommentarer fra kvinner som sa de brukte maca under amming, uten at dette påvirket barna på noe vis. I alle fall tilsynelatende."
Sitat: PirkePetter, 21. mars 2012 kl. 21.04.


 
"Med tanke på de hormonregulerende virkningene, samt de vekstøkende virkningene, vil jeg tro maca bare er bra for barn, og derfor trygt å bruke under amming så lenge den er tilberedt på tradisjonelt vis. Hvilket er tørket og pulverisert, og deretter enten gjæret eller varmebehandlet på noe vis før konsum."
Sitat: PirkePetter, 21. mars 2012 kl. 21.04.


 
"Vil du kikke nærmere på substansene som kan være en grunn til bekymring, og som evt kan forklare hvorfor det ikke finnes etnobotanisk info om bruk under amming i Peru, mys her -
http://www.westonaprice.org/basics/bearers-of-the-cross#toxins"
Sitat: PirkePetter, 21. mars 2012 kl. 21.04






GYNOSTEMMA
"Er det ok å kapsle Gynostemma eller er den best som te? Og hvor mange kapsler er det ok å ta for dagen? Gynostemma går fint å kapsle, men er best som te eller annen drikke." Sitat: PirkePetter, 5. mars 2014 kl. 21.25






HE SHOU WU
"He shou wu er ok." Sitat: PirkePetter, 20. januar 2017 kl. 10.02.



"Jeg kjenner godt til he shou wu og alle andre urter og produkter som har blitt brukt innen ayurvedisk, unani eller kinesisk medisin, som styrkende midler. Vitenskapen virker ok, logikken grei, men, hvor mange mennesker som bruker f.eks he shou wu har blitt friske fra helseproblemer, fåt bedre sexlyst og evne, eller levd lengre?" Sitat: PirkePetter, 20. januar 2017 kl. 21.40.





QUINOA
"Hva tenker du om glutenfrie korn/frø-utgaver slik som quinoa, amaranth, millet og teff? Alternativene du gir til korn er helt ok, især quinoa etter at såpestoffene er fjernet. Dette fordi quinoa inneholder mye ekdysteroner, som er en type hormoner som har adaptogen virkning." Sitat: PirkePetter, 14.12.2012 kl. 17.02.


Linker fra PP:
Litt info -





GINSENG
Begynte for noen uker siden med ginseng adaptogen som et tillegg til tradisjonskosten, men etter ca 2 uker begynte jeg å våkne midt på natten og fikk ikke sove igjen. Kan det skyldes adaptogenet? Ginseng normaliserer bl.a binyenes og skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon, og vil derfor midlertidig forstyrre deg hormonelt. Og kanskje også fremme stresshormonreaksjoner til å begynne med. En del forskning viser at ginseng kan være for stimulerende for mennesker som har binyrer med normal funksjon, og som derfor kan fremme bl.a søvnløshet, hyperaktivitet (også mentalt) og en følelse av å være ”høyspent”" Sitat: PirkePetter, 17. oktober 2014 kl. 3.24.
 



BUKKETORNBÆR
"Bukketornbær er klassifisert som adaptogen og oppfyller kravene som stilles for å kunne dette, mens annanaskirsebær ikke gjør det. Ananaskirsebær har aldri engang vært vurdert som adaptogen, tross flere internettsider som påstår at bærene er adaptogene." Sitat: PirkePetter, 1. juni 2012 kl. 02.49.
 

 
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/eleu_sen.htm
Russisk Rot/Sibirsk Ginseng - http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/eleu_sen.htm




INKABÆR ER IKKE ADAPTOGEN
"..jeg har forsøkt mange, alt fra maca, rosenrot, gojibær, tulsi, ashwagandha, astralagus rot, schizandrabær, gyldne incabær, reishi og ginseng- for å nevne noen. Inkabær, annanaskirsebær, er ikke adaptogen." Sitat: PirkePetter, 31. mai 2012 kl. 21.09.



"Det jeg kjenner til er at enkelte withanolider, som er hovedvirkestoffene i ashwagandha, også finnes i blader og røtter av ananaskirsebær, og at man har undersøkt om disse er de samme som er i ashwagandha. Dette fordi physalis og withania er i samme familie, nattskyggefamilien, og også i nokså nær "slekt" med hverandre på den måten at ashwagandha tidligere ble regnet som physalisart, før man skiftet navn til withania." Sitat: PirkePetter, 1. juni 2012 kl. 02.49.





GINKGO BILOBA ER IKKE ADAPTOGEN
"..meg bekjent er ikke ginkgo biloba adaptogen. Helsefremmende ja, men har ikke status som adaptogen. Jeg har sett ginkgo promoteres som adaptogen, men ginkgo oppfyller ikke kravene for å kunne kalles adaptogen." Sitat: PirkePetter, 27. mai 2013 kl. 00.10.





CHAGA ER IKKE ADAPTOGEN
"Bruke chaga? ..selvbedrag basert på indoktrinering og behov for rask løsning på helseproblemet ditt" Sitat: PirkePetter, 13. april 2017 kl. 04.12.



"..chaga har absolutt ikke blitt drukket så lenge noen steder i verden. Chaga er et moderne fenomen, og som med alle andre moderne fenomener så diktes bakgrunnshistorier opp for å gi inntrykk av tradisjonell bruk. Mao skille mellom faktisk historie og konstruert historie for å markedsføre et produkt" Sitat: PirkePetter, 12. april 2017 kl. 12.49.



"Hva er din mening om adaptogenet Chaga(kreftkjuke)Peter? Har du testet det, er det verdt og prøve? Jeg har aldri prøvd den da jeg anser den som verdiløs. Skal jeg bruke adaptogener så skal disse hovedsaklig stimulere hormonelle prosesser og guffe opp stemningen i toppetasjen, slik at adaptogener som bare dreier seg om å virke mot f.eks betennelse, kolesterol, hypofunksjon i diverse organer, kreft, diabetes, etc ikke er interessante. Jeg spiser meg sunn og sterk, og vil heller bruke adaptogener for å komme et hakk videre, heller enn å bruke dem mot ubalanser jeg fremmer pga kostholdet." Sitat: PirkePetter, 24. september 2013 kl. 22.41.



"Og chaga er svindelprodukt, og hadde aldri fått adaptogenstatus var ikke kriteriene for adaptogener blitt korrumpert for å narre stadig flere til å bruke verdiløse produkter." Sitat: PirkePetter, 26. februar 2017 kl. 00.54.



"Chaga blir ikke mindre verdiløs fordi den høstes til eget forbruk." Sitat: PirkePetter, 26. februar 2017 kl. 12.15.



"Opprinnelig var det strenge kriterier for hvilke egenskaper en plante måtte inneha for å kunne bli definert som adaptogen. Disse egenskapene har senere blitt utvidet gjentatte ganger, til å inkludere en lang rekke ikke-årsaker til helseproblemer, deriblant for høyt kolesterol, samt ikke-helseproblemer/sykdommer. Eksempel er når en plante defineres som adaptogen på grunnlag av dennes evne til å bekjempe såkalt autoimmun sykdom. Men når slik sykdom er en kontruksjon basert på ren teori, som motbevises av ekte vitenskap, så betyr dette at planten er verdiløs, om dette er grunnlaget for dennes påståtte adaptogenvirkning" Sitat: PirkePetter, 26. februar 2017 kl. 21.17.



"I tillegg vektlegges nå plutselig immunrelaterte egenskaper, men da tarmfloraen står for mer enn 90% av kroppens immunoppgaver, er dette klart tull. Immunregulerende egenskaper, slik påstandene går om chaga, er derfor sludder, og basert på prøverørsforsøk, ikke forsøk i levende vesener."
Sitat: PirkePetter, 26. februar 2017 kl. 21.17.

 

"Kreftbekjempende virkning er også sludder, da om dette var problemet, så ville litt lever, biff, eggeplomme, surmelk, ost, rogn, mm gi mange flere næringsstoffer med samme krefthemmende virkning, i tillegg til kun positive bivirkninger."
Sitat: PirkePetter, 26. februar 2017 kl. 21.17.

 

"Og at chaga skal redusere kolesterolnivået viser jo en negativ helsegevinst, all den tid kolesterol er så viktig for så mange livsviktige funksjoner i kroppen"
Sitat: PirkePetter, 26. februar 2017 kl. 21.17.

 

"Slik utviklingen har vært kan snart de aller fleste matemner defineres som adaptogener, gjerne bare på grunnlag av substanser i disse som tilsynelatende har antioksidantvirkning. Hvilket er feil, da antioksidanter ikke gir energi, eller på noe vis er adaptogene, samtidig som det er tilstrekkelig med forskning som viser at antioksidanter i bær, frukt og grønt overkjører og/eller forstyrrer livsviktige oksidasjonsprosesser i kroppen, deriblant ATP-produksjonen. Mao energiproduksjonen, slik at antioksidanter, især konsentrerte tilskudd, kan gi lavt stoffskifte og derigjennom bl.a såkalt ME."
Sitat: PirkePetter, 26. februar 2017 kl. 21.17.

 

"Chaga motvirker bakterier og virus, hvilket er meningsløst, all den tid virus ikke finnes, og det heller ikke finnes patogene bakterier. Pluss på at vi alle er 10 ganger mer bakterier enn vi er celler, så blir slike påstander bare teite"
Sitat: PirkePetter, 26. februar 2017 kl. 21.17.

 

"Videre skal chaga inneholde den kraftigste kjente antioksidanten (beta-glukaner), hvilket er oksedritt, da dette er kolesterol! Søk på beta-glucans dangers nyanserer påstandene om disse substansene."
Sitat: PirkePetter, 26. februar 2017 kl. 21.17.

 

"Alle andre egenskaper chaga påståes å ha, har også alle næringsstoffene i animalske matemner."
Sitat: PirkePetter, 26. februar 2017 kl. 21.17.



http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/inon_obl.htm
Chaga- http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/inon_obl.htm


NYTTIGE BØKER?
"..utover bøker om adaptogener har jeg enda ikke lest noen urtebøker jeg synes er gode nok til å anbefale andre. Dette fordi det er så mye sludder om kolesterol, mikroorganismer og virus, etc og andre oppdiktede sykdomsårsaker i slike bøker at det blir for mye feilinformasjon og mytebasert logikk og lite konkret fornuft angående hva man kan bruke urter til og for. Jeg har 7 bokhyller med urtebøker og enda flere e-bøker, men har som sagt ikke funnet en eneste som ikke promoterte en mengde misforståelser og feilinformsjon om sykdommer og sykdomsårsaker. Det er i grunnen samme opplegg med bøker om adaptogener også, men her kan man i det minste gi blaffen i vranglæren og bare bruke adaptogenene som generelt styrkemiddel." Sitat: PirkePetter, 31.08.2012 kl. 01.08.



BOKTIPS FRA PP:
Her er en liten reinrotbok for interesserte -
http://nutraceuticallibrary.com/Resources/Leuzea_Book.pdf





BOKTIPS FRA PP:
Bøker med adaptogener:
Den øverste er den med info om flest adaptogener, mens de andre inneholder færre, men mer info om de enkelte adaptogener som inkluderes.

På nettet er det mye info. Et eksempel -




BOKTIPS FRA PP:
Donald R. Yance, "Adaptogens in Medical Herbalism"
English | ISBN: 1620551004 | 2013 | EPUB/MOBI | 672 pages | 6,1 MB

A scientifically based herbal and nutritional program to master stress, improve energy, prevent degenerative disease, and age gracefully

• Explains how adaptogenic herbs work at the cellular level to enhance energy production and subdue the pro-inflammatory state behind degenerative disease

• Explores the author’s custom adaptogenic blends for the immune system, cardiovascular health, thyroid function, brain health, and cancer treatment support

• Provides more than 60 monographs on herbs and nutritional compounds based on more than 25 years of clinical practice with thousands of patients

Weaving together the ancient wisdom of herbalism and the most up-to-date scientific research on cancer, aging, and nutrition, renowned medical herbalist and clinical nutritionist Donald Yance reveals how to master stress, improve energy levels, prevent degenerative disease, and age gracefully with the elite herbs known as adaptogens.

Yance’s holistic approach, called the Eclectic Triphasic Medical System (ETMS), is based on extensive scientific research, more than 25 years of clinical practice, and excellent results with thousands of patients. It centers on four interconnected groups of health tools: botanical formulations, nutritional supplements, diet, and lifestyle. Defining three categories for adaptogenic herbs, he explains how formulations should combine herbs from each category to create a synergistic effect. He provides more than 60 monographs on herbs and nutritional compounds as well as custom combinations to revitalize the immune system, build cardiovascular health, protect brain function, manage weight, and support cancer treatment. He explains the interplay of endocrine health, the hypothalamic-pituitary-adrenal (HPA) axis, thyroid function, and stress in the aging process and reveals how adaptogenic treatment begins at the cellular level with the mitochondria--the microscopic energy producers present in every living cell.

Emphasizing spirituality, exercise, and diet in addition to herbal treatments and nutritional supplements, Yance’s complete lifestyle program explores how to enhance energy production in the body and subdue the proinflammatory state that lays the groundwork for nearly every degenerative disease, taking you from merely surviving to thriving.