onsdag 1. mars 2017

Tartiflette! Fransk Husmannskost med Reblochon!

Reblochon - En upasteurisert lekkerbisken av en bløt, kremet og smakfull kittmodnet ost som produseres i franske Haute-Savoie. Den kan finnes i nærbutikker med et velassortert osteutvalg, eller man kan bestille den fra nettbutikken Premium Gourmet, som har et rikelig utvalg av upasteuriserte oster og fristende spekemat. På en nylig ostekveld nevner en venninne av meg Tartiflette; Fransk husmannskost basert på Reblochon, poteter, løk, bacon og vin. Ganske så tradisjonskostvennlig egentlig, og da gikk det plutselig opp for meg at jeg har jo spist Tartiflette tidligere - På afterski i La Grave! Oppskriften her er min vri på Tartiflette. Den ser kanskje ikke så pen ut, men dette smaker bedre enn bildene klarer å formidle! En mektig, varmende og fantastisk god rett, perfekt etter lange vinterdager i fjellet. Vinterferien er muligens snart forbi, men kanskje den da kan få plass på påskebordet?Du trenger:

Slik gjør du:
1. Sett stekeovnen på 175 grader. Ta frem en ildfast form med lokk, eller bruk ei gryte egnet for stekeovnen.


2. Skrell potetene og skjær de i skiver. Kokes i lettsaltet vann etter potetens anvisninger, men bare til potetskivene er lett møre og myke. Hell av kokevannet, og sett potetskivene til side.


3. Skrell løken og skjær i tynne skiver. Skjær lammepølsa (eller bacon) i små terninger. Ha rikelig med smør i en stekepanne med høye kanter eller en kjele, og stek løkskivene og pølseterningene på middels varme til løken er gylden. Pass på temperaturen, løken skal ikke brunes.


4. Tilsett kraft (eller tørr hvitvin, og da gjerne sammen med 1 ss kollagenpeptider), rikelig med kvernet pepper, og en dæsj italiensk krydder. Vurder om du behøver salt - med tanke på salt ost og salt lammepølse. Når krafta har kokt inn, tilsettes potetskivene. Det hele blandes godt.
  

5. Visp rømmen sammen slik at den blir litt luftig. Skjær Reblochon i små firkanter, eller del den i to og deretter på langs. Skorpen skal være med. Hvis du ikke får tak i Reblochon - som egentlig er et lite must - så kan du bruke eksempelvis brie eller camembert, eller en annen bløt ost.


6. Legg halvparten av potet- og løkblandingen i formen, og så halvparten av osten. Deretter legges resten av potet- og løkblandingen i, og en siste runde med ost. Hell over rømmen.


7. Sett på lokket, og la Tartifletten steke i rundt 45 minutter.


8. Ta av lokket, og rør rundt slik at rømmen og osten blir godt fordelt. Sett deretter forma tilbake i stekeovnen, uten lokk, til toppen blir gyldenbrunt stekt i rundt 10 minutter. Bruk grillen hvis nødvendig. La hvile litt før servering.

Inspirasjon:
For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar