søndag 25. september 2016

Surdeigspizza med Hvit Pizzasaus, Suovas og Kantareller!

Det er høst, kantarellsesongen er i sin siste fase, og det er ingenting som smaker så godt sammen med kantareller som viltkjøtt. For noen uker tilbake blogget jeg om middagsretten med Suovas og Kantareller, og nå tenkte jeg dele en oppskrift på Hvit Pizza (eller Pizza Bianco som det så pent heter), også med suovas og kantareller. Denne pizzaen er ikke tradisjonskost i næringsrik eller bli-frisk sammenheng. Den inneholder fiberrik sopp som kan klusse med fordøyelsen og blokkere opptaket av vitaminer og mineraler, og den inneholder siktet mel som selv om det er syrnet kan være problematisk for de som behøver tarmreparasjon. Soppen kan fint byttes ut med mer løk hvis man er i reparasjonsmodus, og man har da en relativt magevennlig pizza. Men, man kan også bare gi blaffen....og nyte en surdeigspizza med sopp i ny og ne, for den er tross alt mye lurere enn alle ferdigpizzaene på markedet til sammen. Som PirkePetter ofte sier: Leve også, ikke bare overleve!


Leve også, ikke bare overleve!
"Det å være sunn og sterk, eller å bli dette når man er syk, blir raskt et fengsel om mye av eller all ens fritid går med til å holde styr på alt som putrer og koker og gjærer, samt lete opp ymse matemner og produkter, tilberede og konservere disse og liknende. Især om man har barn, krevende arbeide eller hobbier, etc. Man blir frisk og sterk i prosessen, det er så, men også fanget av den om man har for mye å holde styr på. Leve også, ikke bare overleve." Sitat: PirkePetter, 22.juli 2013 kl. 03.26.Pizzabunn:   Pizzafyll:
Tips!
Upasteurisert parmesan finnes i de fleste dagligvareforretninger. Det er sannsynlig at den verken er laget på melk fra gressforede dyr, eller er økologisk - men den er lett å få tak i.NB! Denne oppskriften rekker til 2 mindre pizzaer eller en større familievariant. Når deigen er ferdig hevet og syrnet bruker jeg litt arrowroot på benken og hendene når jeg trykker ut deigen - hvis deigen er klissete. Bruk gjerne siktet mel hvis usyrnet mel er uproblematisk for deg.


Slik gjør du:
 • Bland 450 gram mel, salt og sukker i en bolle. Rør surdeigsstarteren ut i vannet, og ha i bollen med melet. Rør sammen til en deig. Tilsett mer mel etter behov og elt sammen til en myk og fast deigklump, som samtidig ikke er klissete. Ikke elt for lenge slik at deigen blir for hard. Ha deigen i en glass- eller porselensbolle og la heve i romstemperatur i 12-24 timer, eller lengre. Om deigen hever mye eller lite avhenger av hvor aktiv surdeigsstarteren din er - Pizzabunn blir det uansett. 

 • Tørrstek kantarellene på middels varme, i litt smør, til soppen slipper væske, og væsken er fordampet. Skjær rødløken i tynne skiver, finhakk hvitløken og rasp osten. 

 • Bland sammen rømme, hvitløk, cayenne, italiensk krydder og revet parmesan. Smak til med kvernet pepper og eventuelt litt mineralsalt. Ta høyde for at suovasen er salt. 

 • Sett stekeovnen på 200 grader (varmluftsovn). Kjevle eller trykk ut deigen, så tynn som du ønsker. Bruk litt arrowroot hvis deigen er klissete. Forstek bunnen i ca 5 minutter. 

 • Ta bunnen ut av stekeovnen. Smør rømmeblandingen på bunnen, og fordel deretter rødløksskiver, suovas og kantareller utover. Toppes med ekstra revet ost. Stekes deretter i ca 8-10 minutter.

 • Serveres med eventuelle rester av rømmeblandingen, eventuelt litt ferske krydderurter som oregano og basilikum. Smaker også godt sammen med melkesyregjæret Curtido. N.Y.T.


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.


2 kommentarer:

 1. Tenkte å lage denne i dag, men jeg har bare fryst souvas, skal jeg steke den først eller bare fordele den fryst utover bunnen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hilde :)
   Beklager sent svar - du fant kanskje ut av det?

   Jeg ville tint suovasen, latt den renne av, og så lagt den rå på pizzaen. Hvis man lar den tine på pizzaen kan bunnen fort bli vassen, og hvis man førsteker den så kan den fort bli for tørr.

   Slett