søndag 3. april 2016

Surmelkspudding med Karamellsaus!

Inspirert av Henriette Schønberg Erken anno 1931 har jeg laget en karamellisert surmelkspudding med Le Galls vidunderlige kjernemelk, syrnet og økologisk fra Tidsporten. En snaskens hverdagsdessert som er full av nyttig næring. Må innrømme at jeg har dilla på denne kjernemelka! Selv om den er pasteurisert kommer den fra kyr som fôres naturlig, og som får gå på beite størstedelen av året. Så lenge man ikke har tilgang til fersk melk for egen syrning, og har en mage som håndtererer pasteuriserte melkeprodukter, vil jeg si denne er et greit alternativ. Bestillingsfrister for meierivarer som kjernemelk, smør og ost fra Tidsporten finner du HER.






Karamellsaus:

Ha kokossukker og fløte i en tykkbunnet kjele. La putre på svak varme mens du rører kontinuerlig. Spe eventuelt på med mer fløte og la sausen putre under omrøring til den tykner. Trekk kjelen av varmen og rør inn smør. Avkjøles.




Surmelkspudding:

Ha fløten og frøene fra vaniljestangen i en kjele, og tilsett gelatinpulveret uten å røre rundt. La svelle i 10 minutter. Blandingen varmes deretter på svak varme til gelatinet er oppløst i væsken. Tilsett lunken karamellsaus. Vispes deretter kraftig, før kjelen trekkes av plata.

Visp sammen kjernemelk og eggeplommer. Sørg for at fløteblandingen har fingertemperatur og visp den sammen med kjernemelkblandingen. Helles i porsjonsformene eller i en større skål som plasseres i kjøleskap i minst 3 timer. Serveres med karamellsaus.

OBS! Bruker du hjemmelaget kefir vil det sannsynligvis være behov for mer søtning. Kefir er av erfaring syrligere enn den surnede kjernemelken fra Le Gall.






Henriette Schønberg Erkens Originale Surmelkspudding:

    • 0,5 liter sur, tykk melk eller kjernemelk
    • 200 gram sukker
    • 1 halv sitron
    • 1 drammeglass rum
    • 14 gram gelatin
    • 0,5 liter fløte

Melken vispes med sukkeret, tilsettes citronsaft, det revne skall av 1/4 citron, rum, og den opløste gelatin, hvorav et par plater skal være røde. Den stivpiskede fløte has i. Fylles i vætet form; hvelves når den er stiv, og serveres med stivvispet fløte eller fruktsaus. Til 6 à 8 personer.


Oppskriften er lånt fra:
Fru Henriette Schønberg Erken, Stor kokebok for større og mindre husholdninger, Niende utgave 1931, side 512.





For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.