søndag 29. mars 2015

Påskeferie! Sol og Snø!

Påsken er i gang og bloggen tar en litt lengre påskeferie! Håper på fantastastiske dager slik at jeg kan være ute på tur mest mulig. Jeg setter det kefirmarinerte lammelåret til langsteking nå, og tar meg en trugetur i fjellet mens låret godgjør seg. Ønsker alle som stikker innom en riktig god påske, med strålende påskeføre og solfyllte dager!













onsdag 25. mars 2015

Hvite Sjokoladetrøfler rullet i Syrlig Strøssel!

Det nærmer seg påskeeggtid og her er mitt hjemmelagede påskebidrag. Jeg har tatt utgangspunkt i DENNE oppskriften, gjort noen mengdejusteringer og valgt et par andre ingredienser. Enkle hvite sjokoladetrøfler rullet i fargerikt strøssel, for den som er snopen på noe søtt og syrlig! Kan ikke påstå at dette er godteri med helsegevinst, men jeg tørr påstå at de hvertfall er nivået over butikkpåskegodt. Søte og gode er de uansett!


Hvite Sjokoladetrøfler - Strøssel med Jordbær og Goldenberries


Du trenger:


Slik gjør du:
Varm fløte og smør i en kjele. Ha i den hvite sjokoladen og litt salt. Trekk kjelen av plata. Rør rundt til sjokoladen er smeltet, og blandingen er glatt og fin. Settes til avkjøling i 2-4 timer.

Når blandingen er blitt hardere kan den formes til kuler ved hjelp av to teskjeer eller med hendene. Vær oppmerksom på at blandingen smelter raskt i hendene. Engangshansker kan derfor være lurt. Rull kulene i valgfritt syrlig strøssel, eller bruk kokosmasse som i originaloppskriften. Oppbevares i kjøleskap eller fryser.


Flere hjemmelagede tips til påskeegget:


For ordens skyld! Jeg er ikke sponset, eller driver med produktreklame for inntjening til bloggen. Produktene er kjøpt og betalt med egne penger, og reklameringen i dette innlegget er mine oppriktige meninger. Tanken bak er å spre det glade budskap og reklamere for produkter jeg tror på! Når det gjelder linker til iHerb vil bruk av min rabattkode gi meg noen kroner rabatt på senere iHerb-bestillinger.


søndag 22. mars 2015

Tomme de Savoie - En Upasteurisert Osteperle!

Mine handleturer til nabolandet har ofte fokus på ost, og da aller helst upasteurisert ost. Svenskene er rett og slett kommet lengre enn oss, både når det gjelder økologiske matvarer og utvalget upasteuriserte oster i nærbutikken. En nylig tur over grensen resulterte dermed i denne godsaken; Tomme de Savoie. En mild ost med karakter! Den kan minne om Kvit Undredal, men til forskjell produseres Tomme de Savoie på fersk kumelk i de franske alper.





Mer info om Tomme de Savoie:

lørdag 14. mars 2015

Sprøstekte Torsketunger og Hjemmelaget Remulade!

Torsketunger! Matretten jeg har en opplevelse av enten fremkaller elsk eller hat! Jeg befinner meg i kategorien som elsker dem. Har du aldri smakt torsketunger anbefaler jeg å prøve snarest. Første gang ville jeg valgt de minste tungene og sørget for en skikkelig sprøstekt opplevelse. Da kan det nesten ikke gå feil! Når jeg først får tak i ferske torsketunger kjøper jeg mange! Halvparten legger jeg i en thailandsk inspirert marinade over natten, og den andre halvparten steker jeg opp så snart det overhodet er mulig. Dette er oppskriften på enkle og raske torsketunger!




 Du behøver til 2-3 personer:


Slik gjør du:
Klipp eller skjær av det løse skinnet. Skyll torsketungene, og tørk dem deretter godt. Bland arrowroot, salt og pepper i en skål. Visp egget, og ha i en egen skål. Vend torsketungene først i det vispede egget, og deretter i arrowrootblandingen. Du kan dobbeldyppe hvis du har tid. Varm en god mengde med ghee eller kokosolje i stekepanna. Torsketungene stekes til de er gyllenbrune. Beregn 2-3 minutter på hver side.


   

Serveringstips:
Etter min mening er disse enkle sprøstekte torsketungene aller aller best som fingermat. Lag en kjapp hjemmelaget remulade og du har den perfekte kveldskosen.


Hjemmelaget Remulade (variant av hjemmelaget majones):

Ta eggene ut fra kjøleskapet, og la de bli romstempererte. Ha ghee i en kjele, og la smelte på lav varme. Avkjøles til fingertemperatur. Grovhakk sylteagurken, og finhakk hvitløk og purre.

Hent frem stavmikser eller foodprosessor. Miks sammen eggeplommer, sennep og salt. Mens mikseren går, heller du i ghee`en - sakte og i en tynn stråle til all olje er blandet inn. Rør inn sylteagurk, hvitløk og purre. Serveres mens remuladen fortsatt er myk. Ved avkjøling og oppbevaring i kjøleskap vil remuladen ha konsistens som smør.





Torsketunger - På andre måter:


lørdag 7. mars 2015

Bekhterevs! Årsaker og Kostholdsråd!

På vegne av en bekjent har jeg i dette innlegget samlet sammen PirkePetters kommentarer om Bekhterevs. En i hennes familie sliter med sykdommen, og denne informasjonen vil forhåpentligvis kunne gi årsakssammenhenger og tips til hva som kan gjøres kostholdsmessig for å bli frisk(ere). Alle avsnittene under er linket tilbake til sin opprinnelse, og der finner man også sammenhengen hvor PirkePetter har gitt informasjonen.


Upasteurisert smør! En oppsummering av hvorfor bør man unngå pasteuriserte melkeprodukter!



Dette innlegget kan kun leses i sin helhet i Skattekammeret!

  • Informasjon om hvilke blogginnlegg som nå ligger i Tradisjonskostbloggens Skattekammer, og bakgrunn for hvorfor Skattekammeret ble opprettet kan du lese om HER.



søndag 1. mars 2015

Restemiddag! Kraftkokt Ris blir til Stekt Ris!

Supper blir best med ekte langtidskokt kraft og det samme gjelder en varmende kopp med buljong!  Dette er de fleste enige om, men jeg får innimellom spørsmål om andre alternativer til bruk av kraft. Da nevner jeg som oftest kraftkokt ris, som igjen kan forvandles til en skikkelig god restemiddag. Min favorittvariant er "spicy rice" krydret med gurkemeie og tørkede chiliflak. Kjøttrestene denne gang var fra en himmelsk god helstekt økologisk kylling. Når det kommer til kraftkokt ris gleder jeg meg ofte like mye til restemiddagen som til hovedmiddagen!





Kraftkokt Ris

Slik gjør du
Kok risen etter anvisningen på pakken, og erstatt mengden vann med kraft. Tilsett gurkemeie, chiliflak, salt og pepper som kokes sammen med risen. Supert tilbehør til langtidstekt lammelår, elgstek, kylling eller en god biff.



 

Stekt Ris
    • Kraftkokt ris
    • Økologisk kylling, annet restekjøtt, bacon, reker eller rester av kokt villfisk.
    • 2-4 stk Økologiske egg
    • Ferske urter (persille, basilikum, oregano eller koriander)

Slik gjør du
Smelt smøret i en egnet stekepanne. Ha i den kraftkokte risen og restekjøtt (sjømat bør tilsettes mot slutten av steketiden). Varmes/stekes på medium varme til bruningen starter. Skyv innholdet i stekepanna over til en side. Ha i litt ekstra smør på den ledige siden, og knekk eggene over det nysmeltede smøret. Rør sammen og lag en lett eggerøre av eggene. Rør deretter eggerøren inn i risblandingen. Jeg blander forsiktig for å beholde litt større "biter" med eggerøre. Smak til med mineralsalt etter behov. Serveres varm, gjerne med litt ferske urter.